Friday, 16 May 2008

Mana nak pegi cuti musim panas ni?

Mana Lyon beb?

Sebagai seorang traveling soldier TOP BOYZ, aku nak recommend kan korang pergi ke Lyon. Tempat sunyi tak ramai seperti bandar bandar di Utara seperti Lille, Paris dan bandar bandar Selatan seperti Marseille, Nice dan Cote Azur.

Lyon Sebuah bandar seperti Paris. Ile de France (Pulau Perancis) kawasan dimana terletak nya Notre Dame Paris. Dekat perancis ni memang banyak Notre Dame. Jangan keliru dengan cerita Hunchback of Notre Dame. Notre Dame dalam bahasa Perancis yang bermaksud Pemaisuri Kami. Seperti juga dalam bahasa Itali iaitu Madonna yang bermaksud Gadis Kami atau pun lebih kurang Pemaisuri kami. Notre Dame ada lah dituju kan kepada Ibu nabi isa, Mariam ataupun Mary dalam dunia Eropah.

Berbalik kepada Lyon, bandar yang mempunyai dua sungai yang bertembung dan membentuk sebuah pulau di tengah tengah Banjaran Rhone (Rhone Valley). Rhone dalam bahasa orang orang Gaul (sebelum di jadi kan bangsa Roma ketika pendudukan tentara Roma di kawasan kawasan orang orang Gaul) adalah bermaksud "heroism". Tak heran lah orang orang disana mempunyai sikap yang lain daripada orang Perancis yang berada di daerah daerah lain.

Tetapi apa yang ada di Lyon ini? Sudah tentu tiada singa disana. Bak pepatah orang orang di Lyon yang berbunyi "Il-n-ya pas du lion a Lyon" yang bermaksud "tiada singa di lyon". Untuk menasihat kan para pelajar pelajar yang berada di eropah, saya nak rekemen kan kamu tinggal di Lyon selama 2-3 hari.

Jika anda teringin tinggal di Lyon lebih selama seminggu, dinasihat kan anda sewa Velo (basikal) yang berkonsep kan "teori kencing" setelah anda sewa cuba renung kan kembali.

Apa yang hendak dilakukan? Jika anda ingin rilek dan menjadi malas setelah tamat peperiksaan boleh lah duduk di atas Bukit di Lyon yang terletak di Katedral Notre Dame Lyon. Ia adalah sebuat "port" untuk melihat seluruh bandar lyon.

Kepada mat mat ganja yang ingin lepak di tepi sungai atau di bilik hotel, hashish boleh didapat kan di kawasan Croix Rousse berhampiran dengan Stesen Metro Opera.

Kepada yang ingin berpesta sampai lewat malam boleh lah ronda ronda di tepi sungai. Kerana anda boleh berdansa sehingga lewat malam di dalam bot. Di Lyon terdapat lebih kurang 15 kelab malam di atas 15 biji bot. Terdapat juga restoran restoran yang esklusif disana.

Kepada backpackers, terdapat juga hostel Internsional di atas bukit yang berhampiran dengan katedral. Harganya lebih kurang 20 euro semalam. Setiap malam mereka akan merewang untuk membuat bar be que. Terdapat juga dapur di dalam hostel tersebut.

Cadangan untuk ke lyon. Saya akan beri kan cara paling mahal untuk ke Lyon. Paling mahal, naik EuroStar dari St. Pancras ke Paris Gare Du Nord. Kemudian ambil teksi dari sana ke Gare du Lyon di selatan Paris. Dari sana anda boleh naik kereta api Laju perancis (TGV) ke Lyon dalam masa 2 jam. Jangka masa dari london ke Lyon naik kereta api 6 jam paling busuk.

Terdapat juga penerbangan kos rendah daripada London ke Lyon. Sila rujuk kepada Ryan air ataupun Easy jet. Penerbangan BA juga ada ke airport di Lyon.

Bagi pengemar Kek. Harus lah minum teh seperti orang kaya dan makan kek kek beraneka ketika di Lyon. Saya cadang kan anda mencuba "tarte praline" kerana itu ada lah kuih tart yang di buat di Lyon SAHAJA!. Kalau setakat "Tarte au fraise (kuih tart strawberi), pain au chocolate (roti cokelat)" dekat Delifrance pon ada.

Lyon memang boleh bla untuk summer ini!!

No comments:

Dari mana?

Analytics