Tuesday, 30 June 2009

Belajar Baca Akaun 101: Leverage dan Cash Management : Case study Air Asia


Salam fren, ari ni ada info panas baik punya. Wa baru dapat report dari abang banker sorang yang menyatakan bahawa sebuah syarikat sanjungan rakyat Malaysia yang bermaustautin di Sepang. Ya, sudah pasti kamu semua tau syarikat apa yang aku bilang ni. Air Asia hari ini telah mengumumkan bahawa mereka akan mengisu kan sekurang kurang nya 20% syer baru untuk mengurang kan kadar “leverage” untuk mengukuh kan cashflow yang ada sekarang. Sebagai sebuah syarikat yang agak besar dan di sanjungi oleh para pemimpin Negara, peminat bola sepak dan Kemeterian Pelancongan, para analyst analyst maut menjangka kan bahawa kadar interest akan meningkat dalam masa yang terdekat.

SO, wa bajet lu mesti serabut nak Tanya apa itu leverage, apa itu cashflow dan apa kena mengena dengan tindakan Air Asia dengan kadar interest yang dijangka akan meningkat?

Meh gua story sikit kisah Air Asia ini. Memang tidak di nafi kan bahawa air asia merupakan syarikat yang telah berkembang pesat. Dalam jangka masa 8 tahun. Pada awal nya syarikat ini dimiliki oleh kerjaan Malaysia yang di urus kan bawah “special purpose vehicle” syarkat DRB Hicom. Pada 2001 dimana kegawatan ekonomi dunia yang disebabkan “internet buble”. Pada penghujung Tahun 2001, Tuan Besar Tony telah membeli syarikat ini dan Berjaya membuat turnaround dalam masa yang singkat. Beliau telah mengubah konsep penerbangan di bumi asia ini dengan mengikut konsep penerbangan low cost yang Berjaya di praktik kan oleh syarikat syarikat eropah seperti Ryanair dan EasyJet (bos dia budak cass beb). Bukan sekadar itu saja, tuan besar ini juga telah membuat strategic alliance dengan kumpulan kumpulan besar seperti Manchester united, Oakland raiders dan banyak lagi syarikat syarikat penerbangan medium di Negara Negara asing seperti Indonesia, Myanmar, Cambodia dan di England untuk memanjukan industri pelancongan Malaysia. Aku suspect, duit itu datang dari kerajaan untuk memajukan industry pelancongan Malaysia. Apa dahal, last call pelancong datang gi shopping dekat Pavilion. Kalau nak harapkan kat orang lokal, aku bajet pavilion pon tak dapat bikin duit.

Apa itu leverage? Lu orang pon mesti tahu, buat business tak semesti nya pakai 100% duit lu kalau lu pakai duit lu 100% dan dapat bikin macam air asia sekarang lu memang TOP BOY no 1. Kalau pakai duit lu 100% sememang nya senang. Tetapi untuk bergerak laju dengan pace globalisasi yang semakin hari semakin laju ini sememang nya susah. Berbalik kepada case study kita hari ini, Air Asia,. Hari tu diorang announce nak beli 40 bijik lagi kapal terbang A320 dan 40 bijik lagi lepas 2013. Contoh ini di ambil kerana ia agak straight forward dan tak ada hanky panky (bak kata abang abang banker yang suka pergi massaas nakal). Oleh sebab pembelian kapal terbang memerlukan pelaburan yang dikata kan capital intensive, pinjaman wang dari bank sememang nya di perlukan kerana kalau nak bayar cash memang akan mengoyakkan cashflow Air Asia. Pendek kata 3500 orang yang keje kat sana memang tak dapat gaji ah.

Apa itu leverage, leverage bermaksud pinjaman duit (dari financial institution; atau pun debt dalam Bahasa orang inggeris) untuk menambah jumlah wang yang ada sebagai cash (sepenuhnya duit lu dan duit geng geng lu, cash, dan tak masuk pinjaman dari bank) untuk mengembang kan perniagaan. So beb, siapa guna leverage ni? Sebagai contoh, macam kes airasia, leverage sememangnya di perlu kan untuk membayar airbus untuk pembelian kapal terbang beb. Sememangnya AirAsia takkan bayar cash kepada Airbus dan pembayaran ini akan sama seperti jika ko beli kereta ngan proton atau produa. Down payment yang agak tinggi sememangnya akan menjadi beban kepada AirAsia untuk membeli 40 bijik kapal terbang A320. Sekarang ni, AirAsia sendiri telah berhutang/mendapat pinjaman sebanyak RM 4.6 billion dari bank dan mereka juga mempunyai equity (pelaburan wang ke Air Asia dan sebagai ganti, pelabur akan mempunyai syer di dalam syarikat dan mereka bebas untuk menjual syer mereka anytime). Itu je beb. Susah ke? Pening sikit sikit je en? Apa apa pun wa bajet lu boleh handle benda benda sepekara ini.

Methodologi yang lain pula selain pinjam loan ada lah pengissuan syer baru untuk menambah cash didalam cashflow lu beb. Kenapa issue syer baru seperti tindakan AirAsia yang baru sahaja announce untuk mengisu 20% ordinary share (saham biasa) dari apa yang mereka ada sekarang. Kini AirAsia mempunyai RM 2.3 billion ringgit yang di kutip menerusi public (untuk pengetahuan lu orang, air asia merupakan syarikat public yang listed di main board Kuala Lumpur Stock Exchange). Oleh disebabkan cost of capital dari pinjaman loan adalah lebih mahal dari angkat duit dari public, pengisuan syer baru merupakan cara yang lebih murah kerana AirAsia hanya perlu issue dividend kepada peng-subscribe syer mereka. Kalau taknak issue takde hal, yang penting project masa depan kena ngam ah. Bila prosepek ada, harga syer pon naik. Ha? Confuse? Ilek bai, meh gua explain. Syer price di calculate mengguna kan 3 method 1. Net Tangible Asset, 2. Discounted Cashflow (DCF) dan PE multiple yang mana satu tinggi itu la jadi pilihan. Tapi banyak lebih gemar tuk tengok Discounted Cashflow untuk mengira value sesebuah syarikat, kerana ia mengambil kira future prospect syarikat syarikat tersebut. Tapi ilek beb. Kita belaja satu satu, kalau nak belajar semua memang HEAVY. Dalam kes air asia ni pulak, mereka memang ada intention untuk raise 200 juta untuk meminimumkan pembayaran interest kepada financial institution yang member pinjaman kepada Air Asia. Gila beb, lu pinjam RM 4.6 billion, interest lu memang tinggi. Kata kanlah interest 2%, lu kena bayar tiap Tahun sama dengan RM 96 million tiap Tahun je lu bayar interest. Mana bank tak kaya beb, makan interest aja pon dah cukup sedap. Itu kalau 2%, mana nak carik financing punya facilities 2% sekarang ni. Jadi, dengan pengisuan ordinary shares boleh dikata kan lebih murah daripada pinjaman loan dari bank bank untuk meng-expandkan perniagaan AirAsia yang saban tahun semakin berkembang.

Dengan kadar minyak yang semakin meningkat, kos operasi airasia kian akan meningkat, dengan kadar expansion yang agak laju buat syarikat ini, cost akan naik dan profit mungkin akan turun disebabkan environment industry pelancongan yang agak tergugat dengan kes H1N1? Lu nak labor tak ? aku rasa hang on. Volatiliti market minyak sememangnya agak volatil lebih lebih lagi minyak special yang digunakan untuk kapal terbang (agak niche jugak ah, tak silap aku minyak yang di korek dari Malaysia banyak di gunakan tuk buat minyak kapal terbang beb pasal sulfur dia just nice ah).

Itu jelah yang aku nak cite ari ni, arap arap u all belajar sumthing la eh.

Topic akan datang, valuation: lu nak jual syarikat lu? Berapa harga? Harga dari lu dapat Turun dari langit ke beb?

Sekian,

Jack "lagi power dari adam smith" Lingam

Monday, 29 June 2009

Single Minggu Ini: Jay-Z


Jay-Z : D.O.A ( Death Of Autotune )

Rapper terbaik dunia, kini telah kembali dengan single terbaru-nya D.O.A. Memang timing sharp ah, sebab banyak orang guna Autotune sejak kebelakangan ini. Album Joe Flizzow pun guna Autotune dalam lagu pertama dia dan selanjutnya..Hmmm...apa- apa hal. Album terbaru boss bernama Blueprint 3

ROC BOYS DALAM BANGUNAN, blad.

KT

enchek tumpang tido bleh?

Selamat pagi wahai orang kota,pengunjung kota,pengembara,orang kampung,punkers,clubbers,rempit,beatniks dan sesape la tak kira laaa...
Silakan masuk!.

Memandangkan gua dapat teket supersavers ke england dari MAS(RM500 je bai)
dan kini sedang merayau-rayau sekitar eropah,ini buaran gua tentang satu tip baek tuk pengurangan bajet dan lebihan penghayatan ketika travelling.
Selama trip gua ni,gua takde menyewa hotel mahupun hostel.Sebaliknya gua tumpang rumah orang.Bukan homestay k.Homestay pun tak seasli pengalaman ini.
---------
Macamana gua yang hina kat Malaysia ni boleh diterima dengan baik oleh mat saleh mat saleh tah mana ni?mana budak kampung cam gua bleh dapat lubang tompang rumah orang asing?
Dunia kan kecik bai..dan dunia dirapatkan lagi dengan Couchsurfing.com.



Komuniti pengembara yang ada miripnya Facebook,Myspace dan sebagainya,tetapi tidak menengahkan aktiviti mengendap.Sebaliknya untuk manusia-manusia sedunia berkongsi budaya,pendapat dan keseronokan di tanah air masing masing,di dalam perkarangan peribadi seseorang itu sendiri.Konsepnya,anda akan meminta dan insyaallah diterima ke dalam rumah orang yang anda tak tahu apa apa mengenainya melainkan maklumat yang diberi dalam profailnya(yang juga terdapat pendapat couchsurfer lain yang telah lepak dgn si anu tu lah),dan anda juga perlu sedia menerima dan melayani mereka yang menghantar permintaan tuk surf couch anda.(tak jugak lah,lu boleh cakap tanak kalau lu takbleh nak layan dia).

Skeptikal?ya komuniti ini memang memerlukan fikiran anda tuk terbuka dan menerima.Yang gua boleh kata,gua amat selesa dan tak begitu risau.gua lebih risau tentang tempat gua nak bermalam dan kepastian persekitaran gua.Dan bila ada orang anta permintaan nak 'surf' couch gua plak,gua terima je dengan hati terbuka dan keyakinan diberi oleh polisi sekuriti laman couchsurfing.

Jangan lu orang ingat gua buat profail kat benda ni tuk dapat tempat tinggal free je time gua travel ni,gua dah layan pelawat2 yang turun KL ni sebelum gua surf couch orang dulu lagi dah.Berapa ramai dah mat saleh gua bawak pusing kampung gua.

Kini adalah musim bunga di hemisfera utara,maka musim percutian musim panas di sana akan bermula tak lama lagi.Ini bermaksud ramailah pelawat yang akan ke perantauan kita.Jadik gua syorkan lu orang semua bikin akaun untuk mencuba budaya orang di negara sendiri.Mana tau,bila lu orang dapat teket Supersavers dari MAS macam yang gua dapat(RM500 ke England bai!!) lu orang akan terima layanan istimewa jgak(selain dari memotong bajet hotel enn).

Kalau gua tak begitu meyakinkan,lu orang usya la laman tu eh.gua tau timing gua silap sekarang sebab ramai sedang mourning ataupun bersedihan.post ni post lama sebenarnya tapi gua lupa publish..tapi lu orang usha je la eh.mana tau,dapat jumpa teman baru ke.usya k?tengs gais.

Thursday, 25 June 2009

The King is Dead? tapi Mawi masih world.

Salam semua, aku bajet semua pon dah baca pasal kematian michael jackson pada jam 5 pagi di malaysia ini. menurut pakar, kematian michael Jackson disebabkan serangan jantung. Di sebabkan kematian michael ini juga merupakan kehilangan yang agak besar untuk Tito, Jackie, Jermaine dan Marlon. Apa kata hari ini waktu solat jumaat, kita sedekah kan doa untuk Michael semoga bahagia di rahmatullah dan bebas daripada kontroversi kontroversi yang sering dilemparkan kepada beliau. Kalau lu orang tanak berdoa untuk michael, apa kata kita semua pergi kerja minggu depan pakai seluar hitam, kasut hitam dan stokin putih.

Tekan sini untuk tontonkan video tribut untuk abang michael.

Sekian,

Ya Allah ampunilah dosanya, sayangilah dia, maafkanlah dia, sehatkanlah dia, muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah kuburannya, mandikanlah dia dengan air es dan air embun, bersihkanlah dari segala kesalahan sebagaimana kain putih bersih dari kotoran, gantikanlah untuknya tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga yang lebih baik dari keluarganya, pasangan yang lebih baik dari pasangannya dan peliharalah dia dari siksa kubur dan siksa neraka

Jack" Cha'mone" Lingam

Wednesday, 24 June 2009

Daniel Libeskind: Villa



Memperkenalkan Villa, sebuah konsep kediaman rekaan arkitek paling unggul pada pendapat-ku (Aku tahu AJ tengah jerit 'Zaha! Zaha!' tapi meh aku bagi jari hantu kat ko). Rumah ini hanya 'made to order' dan boleh dikapal dan dipasang di mana- mana negara ko tinggal. Lost ke tak lost? Harga dia? 2-3 Euro.

So, apa pendapat you all huh?
Ada abang- abang boroi dah mula cari tender, cari contract untuk wang tahun ini. Apa lagi, setakat beli BMW second hand apa class, pussy mutha fuckas, let's work magic!

KT

Tuesday, 23 June 2009

Mum: Sing along to Songs you dont know


Salam boyz,

aku tau benda bawah tu semi heavy dan tak cukup heavy lagi. kalau ada sesiapa yang pening kepala macam nak compute apa yang aku cuba tebarkan, lu dload lah album baru MUM (moom) yang berjudul Sing along to songs you dont know atau dalam bahasa melayu, nyanyi lagu yang ko tak tau.

Aku baru je muat turun lagu ni so far so good. dulu sign ngan fat cat record skarang dah bawah naungan Morr Label.

Nak ke aku gebang panjang pasal album ni. ? ko semua pon tau lagu mum sememangnya ideal ketika bawak kereta, sambil tgk filem noir atau pun sambil naik LRT.

Atau dalam kata yang pendek lagi, album ni agak Lost bai dan boleh bla la kira. kalau lu nak dengar, lu picit ah sini

Album akan kluar bulan ogos, tapi contact aku kat Fat Cat records (jamal), brighton agak beef ngan mum pasal tak mau sambung bikin album ngan Fat Cat. so dia bagi ah link tu kat aku.

Top boyz

J.L


Apa cite skarang?: jom gebang pasal ekonomi


Salam fren,

Ape story? Harap harap semua ok dan dah tarik daging bila lu orang download cite lucah sasha grey. Aku bagi dia 2 bintang, tapi kalau dia buat girl on girl action ngan maria ozawa, memang terus naik 10 bintang.

Anyways, lama seh tak posting pasal benda benda heavy. Asyik cite pasal lagu ngan movie aje. Wa bajet lu orang pond ah jemu dengan hebohan budak budak kat BBBBLK. Wa baru dapat info maut dengan Mike Labahn yang keje dekat Bloomberg kat City Road, London tadi pagi. Mula mula cite cite sal kisah kisah nostalgist masa tengok Jazzy Jeff spin dekat Jump-Off kat brixton. Lastu mula lah pulak cerita pasal prospek ekonomi dunia. (konversasi ngan Mike dalam Bahasa omputih, tapi aku cuba try translate dalam Bahasa Melayu).

Kriing kringg..

M: hello, sapa tu? Asal nombor ko tak keluar kat no handfone aku ni?

J: hoi blad, aku la lingam. Ko tak ingat ke? Aku calling dari Malaysia ni, rindu kau siak. Lu apa cite? Buat apa? Keje mana? Dah kahwin ke belom? Dengar cite idong lu asyik penuh ngan barang putih je. Lu crack seh.

M: ak ela. Kecah sial. Ko ni memang palat, asal ko call aku time pepagi buta, aku baru je balik pesta ngan banker Morgan Stanley kat Tantra tadi. Gila bai, makin ramai sial chekaro ruski yang keje kat sana. Semua memang tip top, bontot bergetah ngan pakai baju Nampak lurah macam lain macam. Tapi bai, awek kat Cass dulu lagi ah power. Ko sure ingat an masa kau ngan Alexandra awek Ukraine tu. Memang macam belangkas kot. Hahaha

J: bai, itu semua cerita lama. Minah tu ultra orthodox kristian bai. Aku nak belai rambut dia pon dia stare cock aku macam aku takpe gi jurusalem masa perang salib dulu. Minah tu agak crack. Tapi aku rindu gak ah kat dia. Aku dengar dia kat Warner Bros, jadi industry analyst. Power seh. Kimak gak ah aku tak dapat visa kat sana untuk extension.

M: ha. Agak aha. Tapi minah tu sekarang dah dating ngan vikesh. Aku bajet dia memang ada fetish ngan abang abang yang agak dark ah gak. Anyways, aku kat sini ok je bai. Biasa ah hectic. Kat Bloomberg ko tau je ah, nak tulis report memang agak H to the Y ah. Tapi gaji agak masyuk, nak bubuh duit kat ISA (individual savings account) pun aku kena pikir panjang. Baik aku lepak ngan the bankers kat club club malam bai lastu cite pasal market.

J: seen, apa cite sana ha? Jazzy jeff ada buat show lagi ke malam rabu kat jump-off?

M: tanpa lu memang lepak sana tak blazing macam dulu ah. Agak lay low ah. Andre pon ah keje kat kat hamburg buat business telco dia. Power gak ah.

J: seen. Ha market apa cite kat UK. Ada improvement tak bai?

M: ha, harap ah. Industry yang paling tip top sekarang kat UK memang pub industry ah, semua makin banyak je menonggang. Ramai gila yang kena buang keje. Sampai girlfriend Melayu aku, farizan, pon kena hantar balik pasal dia kena retrench. Palat gak ah. Aku baru je nak dapat dia punya flower tapi apa la daya. Tapi serius bai, ekonomi kat uk memang estimated this year growth -2%. Most likely akan naik balik pada 2011. Agak heavy ah gak, kerjaan lokal memang tengah tingkat kan taraf kenaikkan quality service yang agak top. Pendek kata, memang back to the basic ah. Dengan inflationary yang di estimasi kan (5%), lastu pulah negative growth memang payah ah. Nak guna theory Margret thatcher pond ah kira susah dah ni. Pasal supply side economics memang dah tak boleh pakai. Kerajaan pon memang banyak cucuh investment tuk tolong local industry tuk berkembang. Ko tau jela kan, kat sini mana ada banyak lagi benda nak di exploitasi. Nak exploit batu bara pon payah, dengan ada nya abang abang green peace memang susah sikit ah. Pastu nak harap kat north sea punya petroleum, petroleum kat Malaysia still the best ah. Pendek kata, memang kat sini memang service orientated punya industry. Tak boleh pegi jauh dah beb.

J: aku pon ada dengar dengar gak ah buar buar macam tu masa boss aku gerak UK, gila beb, betul ke housing market kat UK tengah down gila??

M: agak ah. Rumah parents aku yang kat whitechapel tu pon nak kena jual, pasal bapak aku nak pindah masuk county. Dapat deal baik punya beb. Dalam segi peratusan, memang housing sana turun 40-50%. Boleh tahan ah. Tapi tgk tempat ah, kalau yang macam tourist atau expat orientated area memang agak stable, pasal ada saja demand kat sana tuk student student. Tapi rental memang berdesup turun ah beb. Aku pun agak happy gak ah pasal aku takde hutang kat sesiapa guna credit card aku. Malah, aku siap frame beb lepas aku habis belaja kat Cass.

J: Cun cun cun. US pulak apa cerita?

M: ha. US memang lain macam, negative growth memang sampai 2011 dan kitorang kat office memang bajet yang US boleh sangkut balik 2012 kot. Parah ah gak Negara kau kan? 50% trade gi ke US. Memang competition yang agak tinggi ah beb. Dengan ada nye substitute yang boleh dapat kat china wa risau gak ah tengok prospek Negara kau dalam masa yang terdekat. Ko punya pendapat macam mana ha?

J: hoho. Memang agak heavy gak ah kat Malaysia, tapi tak seteruk macam kat UK ngan US kot. Housing market memang boleh tahan punya strong pasal build up rate memang tak tinggi. Kira ok lagi ah. Dari aspek liquidity kat bank bank memang banyak gak ah lagi reserve ngan bank. Ko tau je ah bank Negara sini macam mana dia punya strict. Kau nak bukak offshore account pun kena hantar surat kat Bank Negara tuk mintak approval. Tapi boleh tahan la jugak memang agak di control dan lastu kitorang begerak pon agak lambat. Tapi tak tau ah, nak kata kerjaan tak ada duit memang dapat cam lah lugak. Local big construction boyz memang banyak main abroad je sekarang. Tender projek monorail kat India lah, kat Bangladesh lah, kat Saudi lah, ngan kat brazil. Masa aku mula mula balik tu ada gak nak buat jambatan la, buat metro extention lah ngan macam macam lagi. Tapi satu hapak pon tak jadi. Ko pon mesti tau kan bila Lim Kuan yew (supreme master Singapore) datang roaming kat Malaysia tuk tighten the business relationship ngan Negara, banyak gak ah benda yang kena reject. Aku bajet memang parah gak ah. Antaranya kes nak buat jambatan tu. Siap sultan sendiri yang turun padang beb. Nak kata ada cash tu tak tau ah, pasal bank memang takde hal nak cater bebudak big boyz ni.

M: seen blad, heavy gak ah, aku memang ingat Malaysia still strong like a bull tapi memang nak grow this year memang kene ada banyak hardwork gak ah een?

J: agak ah, tapi dengan commotion yang tak menentu kat arena politik Malaysia ni, memang kalah Zimbabwe kot. Gila bai, decision making pon agak perlahan memang gila babi. Local contractors memang non-stop dindong pintu kerajaan. Tapi nak tunggu feedback memang, slow with no flow. Kesian gak ah tgk portfolio portfolio yang aku jaga ni, semua tak dapat buat duit beb pasal slow punya low. Aku buat analysis aku memang set back at least 20% gak ah in terms of revenue punya stream. Bukan tu je, nak buat fundraising tu syarikat syarikat nip on agak payah. Nak target institutional investor pon memang payah. Skarang main target memang high net worth individuals ah. Tapi ko tau la orang orang kaya macam mana, semua jet set nak jumpa meeting pon payah beb. Sekejap Montpellier, sekejap Abidjan, sekejap Tatooine (Tunisia) dan macam macam ah tempat yang diorang roaming. Memang HEAVY.

M: So apa cite prospect economy kat Malaysia?

J: macam biasa ah, crown jewel kat Malaysia ni sememang nya minyak TAPIS. Pendek kata oil and gas memang the savior ah untuk Malaysia ni. Gila bai, estimate Tahun ni memang 50% growth (amResearch) kot tuk oil and gas industry. Ari tu masa conference asian oil and gas memang banyak ah contract yang dah di award kan kepada local facbricators. Mana tak memang key players oil and gas memang pikir 10 kali kot kalo nak bikin bunker, platform. Nak beli besi Europe memang mahal. Besi kat korea memang tip top tapi bila lu compare labour cost kat Malaysia dengan kehebatan welder welder maut kat Malaysia ni memang POWER ah beb. So banyak gak ah local company macam Kencana, Sime, Sapura ngan MMHE dapat award contract billion billion tuk bikin bunkering, tank farm ngan platform. Bukan tu je beb, Malaysian Oil and Gas Service Council (MOGSC) ari tu baru je sign deal ngan Association of Dutch Suppliers in the Oil and Gas Industry (IRO) tuk lenjan proper deep sea punya exploration. Takat 40 Km dari kerteh mamang tade meneda kot. Power gak ah. Dah la oil price makin meningkat. Gila bai aku usha pagi tadi, brent crude punya price memang dah tingkat $67 bai, ape cite? Memang sedap ah kalau naik balik beb. Tapi kalao naik memang sengsara gak ah rakyat rakyat jelata kat Malaysia ni. Tapi beb, kalo takde petroleum kat Malaysia ni memang agak sengsara gak ah. Nak harap kat kat Kelapa Sawit memang mencanak ah. Tapi apa dehal, harga sawit pon makin meningkat.

Yang aku risau nya, benda benda macam minyak ngan palm oil naik pon akan menyebab kan harga harga benda lain naik beb. Dah la inflation rate kat Malaysia 4%. Heavy bai. Kalau satu Malaysia orang buat oil and gas memang sesak gak ah. Itu je lah yang aku akan risau bila Malaysia ni fully oil and gas orientated. Nak harap market lain memang haprak gak ah. Tetapi, kerjaan ada la juga buat effort tuk improve the sustainability kat Malaysia dengan ada establishment halal hub la, nak improvise the current media industry punya condition. Awal Tahun ada gak ah dia announce yang kat Malaysia ni memang akan 100% digital by 2013. Pastu nak launch 13 channel baru tuk cater creative industry tuk masa depan. Kalau nak over reliance kat oil and gas industry pon memang somesteaams wrong ah. Tapi tak tau ah, dah lah media almost monopolized oleh kerjaan, ADEX market kat Malaysia ni pon memang dikawal 70% oleh kerjaaan. Haih tak tau lah bai, nak expect besar besar pon belom pasti ada inspirasi lagi.

Tetapi, yang sesak sebenar benarnya kat Malaysia ini adalah SMEs (small medium enterprise). Sebagai nadi pengerak Negara, aku kesian tengok yang ramai yang agak sengsara gak ah pasal nak tap in export market bukan senang. Yang dah masuk pon sakit pasal cost naik, demand kurang. Memang payah jugak lah. Nak dapat loan pon sekarang bukan senang. Dengan ada nya corporate guarantee scheme, memang dia punya toll memang ada tambah lagi satu ah gak pasal loan sekarang memang banyak kene go through Corporate Guarantee Corporation tuk dapat loan. Memang bebal.

Pastu plan nak open market Malaysia jadi lagi lobos memang belum keluar official report agi, tapi nanti kalau dah ada siap aku bilang kat kau ah bro…. wei bro mana kau?..wei

M: sorry ah bai, tadi aku kena Woodford ah ngan boss aku, aku agak lalok sikit ni. Apa lancau lu cite pon aku tak dengar, aku pasang loud speaker lastu aku terbaring sambil terhoyang hayang melayan kepala aku ni beb. Dah ah, gi keje ah badul.

J: Palat gak ah kau ni. Cunt. Chow ah. Wa roger lu nanti soon. Safe blad


Sekian, itu lah conversasi aku dengan analyst maut bloomberg. semangnya harga minyak, sawit, batu bara semakin meningkat. kadar inflasi pon meningkat. semua akan meningkat. aku punya kata kata, pakai seatbelt la blad.

Jack “nak kiss” Lingam

Sunday, 21 June 2009

Selamat Hari Bapa. : Peraduan Nukilan RM 10 inggit.

Appa ngan Saraswaty, buah hati Appa buat masa kini.

Aku bajet lu orang semua dah sangap usha gambar Sasha Grey, pasal dia nya toron semua agak straight to the point. menurut analysis, jantan jantan lebih gembar menonton cite cite yang ada story line, contoh. MySistersHotFriend, HotMomNextDoor, MILFHunter (dulu best ar, tapi sekarang awek semua berbelon), MyFriendsHotMom, American Daydream dan Shanes World (bila best masa episode Surfer Girl, dia balon 5 pompuan dalam satu time, bak kata member aku, "bliss bai").

Selamat hari Bapa. Kepada sesiapa yang segan silu atau ego diri lagi teruk dari bapak lu sendiri. sila lah luahkan hati di ruang buaran. hari bapa dia sambut setahun sekali, tetapi sayangilah bapa sendiri.

kepada bapa bapa yang fresh, amacam rasa first time jadi bapak? luah kan hati di ruang buaran.

kepada bapa bapa yang kahwin dengan janda. ceritakan lah kerenah rumah tangga lu di ruang buaran.

kepada bapa yang duda. ceritakan lah kisah kisah nostalgik di ruang buaran.

kepada pembuar pembuar yang tip top. aku janji aku bagi 10 Ringgit. sumpah tak tipu


Sekian,

Jack " tadi ada boyz aku kat bangsar sambut hari bapak first time ngan kengkawan (bak kataa orang putih, "post- father's day") sampai mabuk sebelah tong sampah lastu ada dua can carlsberg. memang tip top ah. gila bai, bontot masih kat seat kereta kancil ravi, tapi kepala memang tengah cium pavement jalan. aku rasa kalau lu orang nak compare ngan cerita American History X, Gopal baring tadi lagi heavy" Lingam

Thursday, 18 June 2009

Chikaro Waktu Ini Juga: Sasha Grey



Aku tahu ramai korang sure tengah tension sebab hari ni hari Jumaat dan korang tengah cepat- cepat buat kerja dan tak sabar nak chillek untuk hujung minggu, betul tak? Tapi ini ada barang baik aku discover. Aku rasa 88% pembaca lelaki blog ini tentu kenal akan chikaro bernama Sasha Grey, bukan Sasha Bashir ye, although aku nak ucap kat dia semoga cepat sembuh, aku dengar dia dapat denggi. Kesian dia.
Ini dia penggambaran baru Sasha yang digambarkan di sebuah majalah fesyen V Man. Wow! Sasha nak jadi versatile, tidak lagi bergambar di industri- industri filem dewasa sahaja. 

Well, dia ni ganas kan? Suka kena cekik etc. Walau apa pun, aku rasa penggambaran Sasha Grey ke alam seni dan fesyen amat sharp! Sebab after all, siapa tak nak main ngan awek lazat ni?

KT

Bahasa Pasar 101: Situation Crack

Contoh:
Afif: "Bai apa jadi bai ngan adik sedara ko, makan gelojoh sampai satu buku roti. Tengok dia nak bernafas pun tak betul,"
Adil: "Tu ah, ko rasa apa kes budak ni ah? Aku pun dah tak leh tolong baii,"
Afif: "Serious blad, ni dah situation crack dah ni. Ini kes macam bebudak Amerika dah."

Sekian
K to the T blaze
CEO of New Demonic Blaze

Wednesday, 17 June 2009

Lagu Minggu Ini: Mia Doi Todd (bukan chikaro Vietnam)







Apa cite fren?

Arini berita heavy kat metro beb, “jerat bini muda” membuat ramai jantan jantan tua yang dayus gersang dan tandus terperangkap dalam situasi love hate relationship atau pun dalam Bahasa orang putih. The golden triangle ah. Ada sorang mamat tu bernama Haji Sabu (bukan nama sebenar) telah tertipu dengan 2 chikaro warga asing akan kehendak mereka yang telah menyebabkan Haji sabu kehilangan wang sebanyak RM 100,000 dan terpaksa mengadaikan harta dan barang kemas nya untuk beruja dengan 2 chikaro yang sedia memberikan 2+1 action atau pun ménage a trios didalam Bahasa peranchis atau ala trio dalam Bahasa spanyol. Last call bini lari, chikaro 2 orang sapu duit dan tuan yang bertarap haji kehilangan kewarasan bagaikan ikan sepat yang baru lepas lompat dari akuarium.

Heavy tak heavy?

Anyways,

Ari ni punya posting bukan pasal cerita kosmo malahan aku nak tulis pasal lagu minggu ini. Aku nak perkenalkan seorang chikaro yang agak hebat dari segi penulisan lagu. Pendek kata chikaro ni lebih power dari kristo bimbo, jimbara dan laloq (allahyarham). Yang agak menarik lagi, awek ni ari tu penah bikin album ngan dungen dan gua agak syakwasangka yang awek ni sure kena gang bang ngan otai otai Swedish masa buat tour.

Kolaborasi lirik dan music yang dibikin oleh cik mia ini memang heavy, pasal tanpa music nya, liriknya agak meaning less dan tanpa lirik nya, music yang dibikin oleh chikaro ini agak meaningless. In short, vice versa ah. Tapi wa cakap memang betul beb, lagu dia memang agak lain dari yang lain walaupun bunyi agak sama sampai lu boleh differentiate lagu dia dengan lagu lagu yang di bikin oleh Tom, Dick dan Harry.

Lagu album Morning music ini sememangnya epic dan bukan hanya sesuai bila lu bangun tidur. Pasal wa bajet bila lu bangun lastu lu dengar sudah pasti lu punya otak mesti terbang kea lam dimensi yang lain dan boleh menyebab kan anda lewat pergi ke kerja atau solat subuh.. Menurut kata/komen cik Mia, Morning Music “bukanlah sebuah album yang sesuai didendangkan pada waktu pagi, malah ia merupakan sebuah lagu yang boleh gel ketika waktu masak atau ketika membuat list pekara yang perlu dibuat atau ketika mengambil nafas yang agak deep ketika anda tengah lepak nak buat multibillion punya business plan”. Kata katanya sememang nya aku setuju kerana, bila lu dengar lu tak boleh beri perhatian 100% kepada lagu ini. Lagu ini sememangnya khas bila lu nak re-chill mengenang kisah kisah lama ataupun ketika lu nak keluarkan diri lu dari alam fana yang agak intense ini. Dari aspek lain, let’s just chill out and take life a little seriously for a minute.

Amacam?

Pendek kata album ini boleh bla la kira. Oh ye album ni instrumental

Kalau lu nak try tekan kat try.

Jacky0)))

Gua Tanya Lu Satu Soalan

Kalau lu, lu semak tak?
Gua tengok call queue dah sky-rocket, customer duduk dalam call queue lebih 15 minit.
Dekat floor ada dua tiga je bangsat jawab call, and semua engaged in conversation. Aku dalam office boleh nampak kat luar, tengok muka 3 ekor ketat je jawab call.

Gua keluar office nak layan cirit jap, belakang kau tengok bos floor, penolong boss, wingman 1, wingman 2 tengah isap rokok cantik tengah diskas cerita apa diorang tengok malam tadi, makan kari kedai mana stim, kepala otak lu wei. Lepas tu kau buat favoritism, siapa kiss ass kau dia naik. Siapa banyak bunyik, kau banyak bunyik, kau amuk orang menjawab kau mark dia kurang ajar dan terus haunt nak cari silap budak tu, dah silap sikit kau anta email kau cc semua orang, kalau boleh nak cc shareholder company sekali bagitau bahawa "BUDAK INI ADALAH PUNDEK berani dia melawan cakap aku aritu".

Sebab itu gua rasa bosan kerja kat sini.
Lu orang ada nak pakai pole dancer ke gundik ke lu orang contact KT atau Jack, nak pakai pekerja yang rajin lu orang tau siapa nak contact. (semestinya aku).

Tuesday, 16 June 2009

Kwaidan Tarmizi yang Hero

abang kwai cuba meniru FZ memakai tuxedo but he looked so 80's.

Amacam smart tak remos abang Kwai yang baru? hari ni, Jack, Kwai dan FZ sibuk bertekak mengatakan rupa masing-masing macam siapa. Setelah penelitian, Jack kata muka FZ macam abang Ngah 3 Line di bawah :

sial tak jack? muka gua macam benicio del toro bai. asal pakai coat je nak tuduh muka macam aku.

Yang penting pada firasat gua muka Jack adalah yang paling sharp sekali. Dia adalah king, sharpest pencil in the box, biggest dick among the jocks.

abang jack dengan friends sebelum buat o.t kat maple kat doraisingam.
depan dari kiri : chris arumugam, jack lingam, marcus velappan.
belakang dari kiri : daniel gabbidon, gobind chandran, vinod


Okay friends gua nak buat kerja. Boring boring boring.

edit : marcus dengan vinod Blogger potong widescreen sangat.


Chikaro Waktu Ini: Scarlett Johansson



Amacam, boleh bla ke tak boleh  bla? Bekas tunang aku skarang dah tukar rambut brunette dan badan yang montok ramping, pergh. Aku tengok ni pun kena slow- slow takut bini aku tengok. Ini dia pergambaran terbaru Scarlett Johansson bertajuk 'Au Naturel' untuk majalah ELLE versi Peranchis.

Ok guys, aku nak tengok gambar ini dengan lebih 'detail'.

P/S: hari bapa, korang ada apa- apa plan tak untuk bapak korang? Jangan korang main derhaka kang aku pernampo kang!

KT

Monday, 15 June 2009

Open Post to Jack Lingam the Sexist with a very nice Schoolmate. Is she a Bosnian?

Semoga kau tak call aku lagi pukul 12 nak bagi chikaro kau dengar caller ringtone gua yang **lost** bai. Memang hot siak chikaro kau time sekolah-sekolah dulu. Seluar sekolah lu dulu bell bottom tak bai. Memang lost pegi kantin makan pau sambal dengan seluar bell-bottom-cawat-kecik baru arr terbaik bai walaupun risiko untuk lu menghasilkan zuriat.

Gua copy paste dari wiki je tak kuasa gua nak tulis ennn gua sibuk keje n study sekarang final.

Global Deejays aka Ravers on Dope, is an Austrian dance and electronica trio composed of DJ Taylor (Konrad Schreyvogl), DJ Mikkel (Mikkel Christensen) and FLOw (Florian Schreyvogl). Their first three singles were big hits in Europe and Russia.

Their song "The Sound of San Francisco" partially samples the 1967 (The Summer of Love) song "San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)" sung by Scott McKenzie. The video includes scenes of the band in a decorated school bus driving through popular destinations.

In 2005 they won the MTV Award and the Eska.

On April 12, 2008, Global Deejays performed for the first time in San Francisco, the city that made them famous.

The song has also peaked as far as number 4 on the Australian Itunes Chart.

This was due to the high amount of airplay during the t.v commercials over summer for Channel Ten's reality program called So You Think You Can Dance (Australia).



Maka lu call gua lagi malam-malam, termaktublah di dalam buku hidup gua lu adalah cilanat.

A stint of Malaysian Health Atlas

Hensem tak aku time muda

Salam semua,

Amacam? Semua ok ke tak ok? Aku ringan ringan aja. Anyways, setelah membaca posting maut dari pada encik sharpener kepada yam tuan punya Negara ini. Kesian aku tengok si abang FZ ini dengan migraine yang di alaminya, tetapi bila lu orang calling dia sure dapat dengar deringan yang agak tight yang boleh bikin lu orang nak shuffle macam kuzi (di filem gila gila remaja).

Setelah sekian aku lama tak tulis orang putih, aku nak try bagi pandangan aku terhadap pandangan encik FZ.

Here we go.

With the current state of the Malaysian hospital to tell, the world health organization (WHO) has rated the current facilities in Malaysia as on par with the UK and the states. However, during the study undertook by the WHO in 2005, both private and public facilities were measured. Currently, the country has 135 public hospitals nationwide with the population of 24 million. The shortage of medical professionals in Malaysia has not been a new topic which we all have been grumbling about. With the perks offered by private hospitals, there is no chance the ministry of health (MOH) can compete with the offers from their counterpart to grab Malaysian best for public hospitals. Unless, when one felt the obligation to serve the country like a terminator. With bunch of legislations created to standardize the procedure avant-etre a doctor, the government may be able to bond its young doctors in the public hospitals for at least 5 years before one being caught by the more established, well funded and fit hospitals.

With the open market or the so called quasi-capitalist model which our government is practicing, sorry to say, the medical industry is changing in Malaysia. From the research conducted by Nielsen earlier this year, visits in public hospital have dropped over the past 2 years while visits to private hospitals had increased by 15%. Reasons from this analysis were primarily due to fundable insurance policies in the Malaysia and the massive opening of private medical centres such as K.O Medical Centre in Subang, Normah Medical centre in Kuching and many other private centres all over the country.

Yes, the market is changing for both Public and Private medical centres. In the private medical sector, medical centres are becoming more niche and more specialize on the services which they offers. Unlike the past where by the private medical sector competes with public sectors. Now, both private and public are relying on each for patients. The public hospitals do realize that they cannot provide an ideal service for all and if they cannot cater a patient in the government backed hospitals, they will be referred to a specialist in a private medical centre. In the private sector itself the playground had changed from a large scale to a smaller scale to reduce cost effectiveness, efficiency and over reliance on debt nor equity. We have not seen a rapid establishment of a large scale medical centre over the past one year, whereby there are more small scale medical centers were established. To name a few, entities such as KL Heart Care, Primanora Medical centre, Roopi Medical Centre, Loudres medical Centre and others has been developed to provide services for both private patients as well as public patients through public hospitals.

Not only that, with the allotment of Malaysian government budgets for the healthcare industry is considered as small. With the $ 4.8 billion allocated to enhance health facilities and provide equipments, increase supply of medicines, develop human resources, intensify research and enforcement activities as well as to build more hospitals. So how much was allotted through our monthly income tax payments to the government for health care? $ 452 per pax (currently our labour force consists of 10.6 million personnel).

Apart from that, RM 26 million was allocated to increase the allowance of 3,800 SPECIALIST in the public sectors which is equivalent to RM 6,842.11 annual increment in allowance for medical specialist or equivalent to RM 570.18 increment in the monthly allowance for these specialist. So how many doctors do we have over all? In Malaysia, we have at least 90,000 personnel working in the Health industries. The figure was obtained from WHO and it consists of both doctors and midwifery personnel. Don’t you think the government should think about the upstream personnel instead of focusing on the specialists (downstream).

Sorry to say Mr. Tuxman, I don’t think that you be getting extra-plus action with your darling wife through the current budget or model.

Plus with the current short fall on exports this year, I don’t think that the budget for the year 2010 will be so great.

The government should not only focus solely on the health care industry. The government should scale through the whole reward scheme in the public sectors to attract high quality personnel which can provide quality services for the public. Why? They are the caretaker of the country.

There are various approaches which the government can look through. They are health and wellness, retirement and savings, time away, non fiscal benefits and non monetary benefits. Last call duit pon bukan boleh bawak masuk kubur.

Jack “ha, cakap banyak, jom join gomen pastu kita buat union” Lingam

Friday, 12 June 2009

Open Post to the Malaysian Government

Dear Sirs,

I hope you would consider taking some time off from your busy schedule running the country, and take some time to read this petty ramblings of mine. To date, I have been a citizen of Malaysia for the last 25 years, left the country sometime back to New Zealand for a short stint and just cant wait to head back home. Malaysia has always been the place where my heart is, where my blood is, and with current rumbles and tumbles, I will always hold Malaysia up high in my heart.

I was reading through the online version of one of the most circulated local daily, The Star, and cant help but to notice this article. The article is a very good news, from my point of view. Especially when we talk about the additional number of doctors and nurses that the Government is planning to hire. With the current H1N1 pandemic, I am certain this move, though was not quick enough, will prepare our nation, just in case anything unthink of would happen.

However, I would have to say, that hiring 5,000 more doctors and 5,000 more nurses, would not really tackle the major issue. I am not referring to the pandemic, but i am referring to the social welfare of the doctors and nurses currently practising in local hospitals. I am a proud husband of a doctor who is currently practising in one of the hospitals in Malaysia. She is a charm. She work herself off, enjoying it, and she won't give it up for the rest of the world. But, from my point of view, with the taxing schedule at work, balancing the hospital requirements and patients with a needy and clingy husband and a child (maybe soon!), I predict, when she finishes her bond with the Public Service Department, she will be prised away by the private hospitals, which will be able to provide her a less hectic schedule, bigger remuneration package, and a better lifestyle.

I have asked her opinion on working as a private practitioner, she is against it. She said "I owe the country a great deal of debt, and i dont mean financially." But how can that sentiment alone, would toughen her up when there are parties, ready to cater for the skills she owns with better benefits? I had an enjoyable moment reading how one of the top brass in your administration blew his top off at the Accident and Emergency Unit in one of the hospitals recently. Made me think, these doctors, are just waiting to be sniped by the authorities! It turned out the doctors that were told off by the top-shot, was just having a break from attending a patient, and one of them had just finished his shift. Talk about redemption.

I think the government needs to speed up the hiring process for doctors and nurses. Make it your a priority. And, refine the remuneration package. You are expecting them to work 10 hours daily, being efficient at the same time, with minimum amount of mistakes occurences, ( i mean, you're dealing with somebody's life, and limbs here.) but with the inflation rate, cost of living, you're giving them a rather small pay packet each month. Top service, cheap price. Isnt that what all we Malaysians after? Maybe we ought to change the mindset.

I have no intentions to offend, nor do i want to step on anybody's toes, but the plight of these wonderful people that we turn to while having bodysores, headache, and the people we depend on with our life, with scalpels, and torniquets in their hands, may need some attention. Maybe to provide handsome pay is not feasible to the nation's budget, but at least, make their working experience a pleasant one. I hope you would consider my suggestions, but hey, its just an opinion.

Yours Sincerely,
FZ
Top Boyz Inc.

Wednesday, 10 June 2009

Wangsa Maju Bruvvaz

Ape citer gengz? Sorry ah aku tak move on dari freestyle hip hop. Tapi aku nak tunjuk ni to know talent bebudak Malaysia dalam arena freestyle. Saksikan video dan tell me apa pendapat korang. Ko rasa boleh battle ngan orang lain tak?

Mamat nama ego start freestyle at 50 seconds into the video. Pastu mamat Tact. Yang starting lagu ada beat apa semua tu aku tatau tu lagu dorang ke orang laing ke apa.

Kalau ko tanya pendapat aku, aku rasa Ego tu ok ok la, Tact tu bagi aku hebat ah, past ada brader sorang yang selalu dalam video tapi tak pernah cakap apa apa. Aku tatau die buat apa in the crew. Nak cakap die hype man pun tak jugak tak pernah pun die bukak mulut. 



Shaf 

Sunday, 7 June 2009

Filem Minggu Ini: Limits of Control

Limits of control.




Salam semua. apa cerita ? korang ada tak bagi card ulang tahun agung kita semalam? ke lu orang semua anti monarch? anyways. wa nak cerita sikit je pasal filem minggu ini yang berjudul limitasi kawalan (limits of control). wa bajet pon lu orang sure sangap an minggu ni nak bawak cikaro gi wayang mana untuk cuddle cuddle dan manja manja. tetapi. filem ini masih belom keluar lagi di panggung. kalau lu nak tonton terminator. wa rekemen kasik big no. pasal wa rasa lu aksi nya bertema semi all out. kalau lu nak cerita best malaysia bulan ini lu memang patut tengok cite thoranai. Pasal minachi dalam cerita itu agak mendesup hati dan rajanikanth merupakan salah satu producer cerita yang berkonsepkan hidupan harian di tamil nadu.

Anyways,

cerita minggu ini , Limits of Control. Lu tengok title tu pon lu dah tau dah cite itu pasal apa. Limit kawalan. macam lu main remote control ah beb. baru 200 metre kereta lu dah tak berjalan atau jam bak kata apek kedai tamiya, "u misti mau upglade kasik itu jaggernaut punya RC la bro".

anyways, cerita ini mencerita kan tentang seorang pembunuh upahan yang agak lone ranger di tugas kan untuk membunuh seorang tauke big shot di spain. scene semua di tangkap off- set bak kata orang orang arti. lokasi lokasi nya, di seville, Madrid dan Almeria. setiba mamat ni di seville, abang lone ranger ini tersangkut kat seorang chikaro yang agak lone ranger lah jugak. tetapi wa garenti samalu yang cerita ini tak sama macam cerita Mr. and Mrs. Smiff. 

Persoalan dalam cerita ini? mampukah seorang lone ranger itu bergerak jadi lone ranger sampai mati? lu nak tau jawapan nya? lu tonton ah cite ini. bila awek tu kata, "tak de pistol, tak de kongkek" dengan accent spanyol, memang wa rasa penonton sendiri akan pancut dinding kot. 

Kalau lu orang nak soundtrack dia cuba tekan sini. soundtrack dia terdiri dari pada band band yang agak epic dan dark. antaranya, seperti kata si abang aizard, band main musik pakai jubah sunn 0))), boris, bad rabbit, la marcarana, manuel el sevilliano dan banyak lagu band band yang tak pakai kasut supra. 

anywayz boyz have a good weekend coz i mis mai apam balik macam main kuda 20 sen.


jack " osman bakar" lingam

Friday, 5 June 2009

US Air Force X-1 Mustang dan Vapor Challenger: Bukan Knight Rider

Blad, per story? Hari ni aku nak buat double feature tentang dua kereta yang pada pandangan aku hands down memang lost bai, walaupun terus terang agak bonkers sebenarnya. Oh by the way Jack, so bila nak declare? Heheh k k k.

Anyways, USAF dan Galpin Auto Sports telah collaborate menghasilkan dua kereta custom yang hawt untuk Super Car Tour tahun ni. Super Car Tour yang baru je dilancarkan ni adalah hasil initiative USAF untuk rekruit bebudak masuk Air Force. Kiranya, X-1 Mustang dan Vapor Challenger akan konvoi satu US sebagai satu kempen marketing informasi tentang peluang-peluang pekerjaan di dalam Air Force senang citer.

X-1 Mustang




Antara dua kereta custom ini, X-1 Mustang lah yang mengambil posisi sebagai muscle kepada USAF. Enjin 4.6 litre nya yang lengkap dengan Ford Racing heads, menjanakan 500 bhp dan di maintain oleh program tuning custom Ford Racing.




Apa yang membuatkan kereta ni lain dari yang lain kalau ko nak tau ialah interiornya. Sebagai ganti kepada interior Ford Mustang, USAF dan Galpin telah memuatkan cockpit jet, lengkap dengan kerusi buang (ejection seat) yang ditempatkan di tengah kereta, short shifter, flight stick, dan panel instrumentation yang amat advanced. X-1 juga mempunyai steering bermotor yang boleh disorok jika perlu, pedal kaki custom (ko kena duduk kangkang tekan accelerator guna kaki kanan, tekan brake kaki kiri), dan GPS transponder. Dashboard nya pulak lengkap dengan  monitor skrin sentuh, mempamerkan night dan thermal vision.

Vapor Challenger



Pelbagai modifikasi telah dibuat kepada Dodge Challenger yang originalnya ok je, sehinggakan kereta ni nampak BADASS. Terima kasih kepada carbon fibre trim, roda carbon fibre, dan stealth-black body kit. Oh ya, Vapor juga mempunyai stealth exhaust mode, membolehkan kereta ni bergerak tanpa bunyi. Tapi ni pilihan ko ah, boleh switch on dan off.



Sistem sekuriti kereta ni pun crack bai. Cat yang digunakan membuatkan kereta ni tak boleh dikesan dengan radar (radar-absorbing paint). Vapor Challenger dilengkapi jugak dengan proximity sensors dan kamera 360 darjah. And kalau ko nak bukak pintu, kereta ni mintak cap jari. Kan aku dah cakap kereta ni lost.



Tapi bila ko dah berjaya bukak pintu, ko akan terpegun dengan interior nya. Vapor Challenger mempunyai controls gaya kapal terbang, GPS tracking, dan jugak night dan thermal vision melalui windshield depan nya. Bukan tu je bai, kereta ini jugak mempunyai komputer sistem paling advanced dengan akses kawalan jauh jenis UAV dari memana je ko nak melalui internet.



Vapor Challenger datang sekali dengan dua helmet terbang custom yang sesuai dengan tema Air Force kereta ini.
(Sumber: US Air Force)

OK ah blad, peace.

Armaya Maaroff

Dari mana?

Analytics