Monday, 30 June 2008

Pertandingan Pembangunan: Snohetta




Tahniah, buat arkitek Snohetta kerana menjadi pemenang dalam pertandingan pembangunan King Abdul Aziz Centre for Knowledge and Culture di Saudi Arabia. Bangunan ini dimuati dengan teater, wayang, perpustakaan, museum dan macam- macam lagi bai. Mengikut arkitek ini, bangunan ini mencerminkan sejarah minyak di Saudi Arabia dan ia akan menjadi unit yang abstrak dari segi pembangunan- pembangunan Saudi yang lain. Arkitek ini pula dipilih untuk membangunkan ideanya, walaupun terdapat arkitek- arkitek ternama lain yang terlibat dalam pertandingan ini seperti Zaha Hadid dan Rem Koolhaas.

Hiraukan apa apa, untuk aku, bangunan ni boleh bla.

Yang letih,
K.T

Sunday, 29 June 2008

Single Minggu Ini



Dwele: I'm Cheatin

Ini dia, single kita minggu ini, kita tukar feel skiet. Dwele ni untuk aku penyanyi nu- soul yang boleh dikatakan kredible dari artis artis Amerika Syarikat yang lain, yang nampak pun cam takde feel, ingin buat duit je punya line. Tapi Dwele ni bai, aku pernah tengok dia live, dia memang lain ah. Perghhh. Dia ni betul betul nyanyi sampai masuk jiwa- raga bai. Aku ni suka semua muzik jujur, aku tak bak kata orang putih, bias. Kalau ko bias, ko terus gi laman web metal atau emo. Sebab aku mat Modern


Yang smooth,
Kwaidan 'Im cheating' T

Saturday, 28 June 2008

Urbanscapes: Ari ni YTL buat duit lebih

Awek awek yang hadir lagi heavy dari awek yang kat atas ni. Kat atas ni macam starter kalau nak makan buffet

apa cerita.. arini aku nak report sikit pasal satu event heavy kat KL bai.. Aku pon lama dah tak pegi event event cam ni. Kiranya event ari ni boleh bla la kira pasai chikaro chikaro dan cengkodok yang datang semua nya cun cun dan membuat abang jack dan rakan rakan terpukau dari segi keseksian dan kemanisan (awek awek tudung) yang hadir kat event ini. Abang jack memang lepak tengok chikaro saja.

Anyways, nak cerita sikit pasal lokasi yang event ni buat. Tempat ni memang lawa bai. Korang penah tak lepak kat Royal selangor golf club. Ha tempat tu macam gitu lah. Kiranya korang takkan sedar bahawa korang masih berada di Kolumpur. Aku rasa tempat ni YTL yang punya bai. Pasai aku kat sana tengok banyak je projek2 in progress dan papantanda besar yang ada lambang YTL. Memang bertuah betul si apek YTL tu. Murah betul rezeki dia, hari minggu pon dapat side income sewa tempat ni kat remaja remaja dan golongan golongan arty di tanah tumpah nya darahku.

Anyways, apa yang aku nak cerita ni memang pasal kat benda benda yang boleh bla la kat situ. Aku pon bukan nya banyak usha benda sangat time aku kat situ. Iyelah, kebetulan aku datang pon nak jumpa kawan yang dah 5 tahun aku tak jumpa sejak aku berangkat ke Manipal, India.

Anyways, bila aku sampai je memang hati aku dah berderau dah. Jantung aku pun dah makin tinggi tekanan dia. Lepas tu bibir aku pon macam nak tercabut bila aku usha awek ni sorang macam dia tulah habuan aku untuk hari ini bai. Gila bai, chikaro kat tempat ni tadi memang lost bai. Memang nak gigit je rasa.

Lepas tu aku jalan la kat market (angkatan Baju malaya) yang kat tengah panas tu. Tempat ni kira pembuat pembuat baju muda yang ringan ringan tetapi bercita cita untuk menjadi lebih heavy lah kira. Pusing punya pusing, banyak jugak lah seni seni dan lukisan yang menarik. Pastu, ada la jugak orang bukak kedai bundle ala ala Champbell. Pusing punya pusing, mata aku pun pening bai. Awek banyak gila bai, ada nampak chikaro ni bai, pakai hotpants. Aku ngan member aku pon melayan mata je kat sana (visual). Pastu banyak gila awek awek yang berpeluh kalau lah aku ada tuala, memang aku passing je kat mereka.

Lepas tu hujan la pulak, kitorang pon parking lah kat tempat teduhan ni. Lepak punya lepak ada chikaro lagi sorang pakai pakaian yang memanggil mata aku untuk melihat. Mata aku pon apa lagi, dah la iman aku kurang, memang pandang coverline, pandang coverline, pandang pastu buat buat gelak ngan member. Masa hujan tu pulak memang banyak la chikaro yang kebasahan, kalaulah aku ada payung, memang aku payung (bukan belanja) semua chikaro yang kebasahan, lebih lebih lagi yang pakai baju putih. Selain daripada visual awek awek yang panaz, aku suka gila lepak kat pot ni, pasal view dia memang lawa. Ada tasik, lepas tu banyak benda hijau. Memang apek YTL buat landscape boleh bla la kira.

Lepas tu kita pusing kat main building yang kat situ. Bangunan ni memang lawa bai. Kiranya memang ultra modern london style lah. Ada batu, ada cermin. Itu macam lah. Kat sini tempat dak dak buat, pameran benda benda yang boleh bla La kira. Antaranya, ialah sejenis robot yang namanya "Tapau-man" Lepak pusing pusing, nampak pulak seorang awek yang pakai topi macam orang main golf pakai jeans ketat warna hitam pastu baju warna ungu bai. Masa tu pulak dia tengah ikat kasut. Dia pulak tengah tercangkung . Kitorang pulak jalan dari belakang chikaro ni. Lepas tu nampak pulak ada benda tersalut dekat kawasan keramat dan bahagian belakang chikaro ni. Memang mata seko seko memandang sambil memikirkan pekara yang tak sepatut nya di fikir kan di kawasan orang ramai. Kalau lah aku ada gam dunlop memang aku tolong gam kan tali kasut chikaro ni bai.

Pastu kitorang pusing pusing pusing, nak naik atas kena tahan pulak kat pak guard yang buat overtime hari minggu. Sekali dia tak kasik masuk, memang sial lah. Nak bayar 35 ringgit pon memang kitorang tak mampu bai.

pastu singgah la pulak kat kedai kopi dalam bangunan pulak. mata aku masih tengah merayap tanpa henti. Pandang kiri nampak Hani Wachaa' yang kat astro tu. Pandang kanan nampak kaki awek yang panjang yang nampak betis punya line. pandang depan pulak nampak awek baju kuning dengan member dia tengah menghembus rokok sambil bercerita tentang isu isu semasa seperti kes altatuya. Pandang belakang pulak, nampak mat salleh buncit yang bertetek loyot. pandang atas, nampak pulak benda benda yang tak kami ekspek untuk di lihat.

Pendek kata, tempat ni memang best tuk jantan jantan datang untuk usha chikaro bai. Memang awek zaman sekarang ni sedap dipandang ( yang dah tua jangan terasa; kalau nak kami judge boleh hantar foto: apa apa pun kami bukan judgemental). ada juga benda benda yang aku nak beri cadangan kepada pihak Klue. Harap harap korang boleh:

1. Bilang kat YTL suruh tambah pokok kat tempat market yang panas tu pasai macam padang jarak padang terkukur ( padang pasir)

2. Kurang kan harga bai (RM 35 mahal lah). Aku rasa klue buat duit banyak gila hari ni selapas event ini. Patut nye sapu lah duit penganjur., bukan sapu duit pendatang.

3. Rajin rajin lah buat benda ni agar supaya benda ni boleh jadi annual event.

selain itu kitorang ada jugak nak beri nasihat dan pandangan kami tentang observasi kami di tempat ini. Aku tengok awek awek sekarang minum tanik memang macam minum 100 plus lepas lari. Nasihat aku adalah, korang tu memang lawa bai, memang boleh jadi model sepuluh bintang bai, tapi bila aku tengok korang minum alkohol macam minum air suam lepas jogging tu yang merisau kan. Nanti 2-3 tahun lagi, kalau tak jaga, badan jadi macam porn star cerita blue "aksi datin" nanti susah bai, jantan jantan gersang atau pun peon peon pon tak pandang nanti.

apa apa pun event ari ni memang boleh bla la kira bai lebih lebih lagi semua awek awek yang hadiri majlis hari ni! taniah

Yang Sedang bermimpi

Jack "sabun" Lingam

***Oh ya, ramai antara anda (lebih lebih lagi kaum chikaro, cengkodok, dan perempuan) mesti takpaham asal aku tulis pasal awek kat post ni. Bukan apa kak long, tadi saya dah buat survey, dan tanya jantan jantan dan bojan bojan yang ada kat sini. soalan nya berbunyi seperti begini ;

Jack: bai, amacam bai? best tak?
Nawas: gila bai, chikaro kiri kanan bai, mata wa pon pening!



Thursday, 26 June 2008

TUNZA 2008- Harapan Alam Sekitar Terletak di Tangan Si Kecil





Rio de Janeiro, 1992- Di suatu persidangan penting, ketua-ketua dunia berkumpul dan berbincang tentang hal-hal dunia yang kritikal. Setelah berjam-jam membangkang, menjerit, dan memecahkan kepala, terwujudnya Agenda 21. Agenda ini menyatakan bahawa kaum muda kita mesti aktif dalam keputusan mengenai isu-isu alam sekitar, dan kementerian setiap negara mesti menyediakan pentas dan arena dimana suara mereka boleh didengar.

Tunza International Childrens Conference adalah hasil daripada agenda tersebut. Setiap 2 tahun, UNEP akan mengatur suatu persidangan untuk budak berumur 10-14 supaya mereka dapat berbincang dan mencari keputusan tersendiri dalam topik penjagaan alam kita. Setiap persidangan ini akan diadakan di sebuah negara lain yang giat dalam aktiviti alam sekitar.



TUNZA 2008 (Creating Change) telah beraksi di Stavanger, Norway dan berjaya mengumpulkan 700 penyerta dari lebih dari 100 negara berlainan. Negara-negara lain dimana persidangan ini pernah diadakan adalah seperti Great Britain (dua kali), Kenya, Canada, US dan Malaysia (iya! dua tahun lepas... mesti ko tak tau). Seterusnya South Korea akan memainkan peranan host.


Gempa bumi di China, ribut taufan di Manila, harga beras dan minyak yang menaik tanpa belas kasihan. Ini semua adalah petanda bahawa dunia kita tengah stress menempuh keperluan kaum manusia yang tiada tahapnya. Siapa yang akan menolong jika bukan kita sendiri dan suatu cara terbaik adalah dengan memujuk kesedaran dan keinsafan pada diri kita. Jikalau anda tertarik pada idea menjadi seorang environmentalist dan hendak terlibat di dalam persidangan ini teruslah mengunjungi www.UNEP.org/TUNZA dan mulakan sebuah perubahan.

Sekian,
Wazir Suleiman (I'm Back!!!)

Wednesday, 25 June 2008

Kenapa Harga Minyak Naik? !!Blog of the Month!!

sasau bai!


sejak kebelakangan ni orang kat KL asyik cerita pasal minyak. Yang boring nya tu, semua cerita pasal benda yang keluar kat paper "nst, the star, Utusan dan the sun kecuali surat khabar kosmo- pasal kosmo tak cite banyak pasal minyak". Yang bosan nye semua nya dapat informasi dari reuters. Dan tak penah buat research dalaman tentang hal ini. Jadi hari ni abang Jack nak Cerita sikit pasal minyak dan ape cite bai pasal minyak ni. Jadi korang baca lah post ini dan hari isnin depan atau pun esok kalau korang lepak kat la bodega ke makan breakfast dengan member member kau, korang boleh la cerita benda ini dan diorang pasti akan cakap 'ye ke bai?' sambil menghembus asap rokok gulung (RM0.35) daun nipah... iqra' dan bacalah

aku tahu ramai dikalangan anda marah dan pening apa bila harga minyak naik. Dahla masa baru lepas cuti sekolah. Mana la orang tak marah. Masa itu baru je baru bawak anak anak ke destinasi destinasi cuti seperti cameron highlands, strawberry park, genting, Johor, siam, golok, kelantan, Langkawi. dah la diorang cuti dua minggu. Mesti la paling lama amik cuti pon seminggu. Kalau nak kira kan, hari hari diorang cuti mesti ada aktiviti aktiviti yang di organize oleh ibu ibu yang duduk rumah dan para guru guru yang tak kerja masa cuti sekolah. Itu semua pakai duit bai. Baru je happy happy, harga minyak pulak naik................

so apa penjelasan PL?aku pon tak tau.. yang aku tau dia buat kita macam orang bangang dan cerita la pasal harga minyak di saudi, uk, us, sngapore, venezuela, dubai, france dan tempat tempat lain yang orang guna minyak. so apa cite dengan minyak ni sekarang?

Minyak memang sekarang sumber utama sejak revolusi perindustrian dan penemuan minyak di US oleh orang eropah bergiat dalam operasi imperialisasi di negara seperti Amerika, timur tengah dan asia. Tapi zaman dulu memang kureng sikit research pasal effisiensi minyak. Kiranya Vpower semua tu masih idea lagi oleh pihak shell, tetapi scientis nya tak ada lagi (kiranya macam ni lah).

So, meh sini kita cerita sikit pasal ekonomi. Apa pekara yang pertama buat harga kelam kabut? Permintaan dan pengeluaran (demand and supply). Sebagai contoh macam sekarang harga beras di Malaysia. dah naik lebih kurang 70%. Pasal ada broker yang beli beras banyak banyak, lepas store kat kilang banyak gila dan lepas tu bila harga dah naik dia jual. Macam itu lah kalau nak jadi kaya cepat. Tapi memang bikin orang panas lah. Pasal minyak ni pulak memang lah sama. Pasal orang beli minyak bukan beli cash. Semua nak rendah kan risiko variasi harga minyak.

So apa cara nak rendah kan risiko lebih lebih lagi dalam dunia trading ni. Istilah dalam bahasa omputih ialah "hedging" tapi dalam bm aku tak tau la pasal tak blaja dalam BM dulu. Dah baca lom link tu? kalau tak nanti korang lost bai.

Banyak teknik teknik hedging ni, antaranya ialah "Futures contract" dan "foward contract". Dua dua konsep ni sama je. Yang bezanya adalah satu untuk nilai matawang dan lagi satu adalah untuk komoditi seperti minyak, gangsa, bijih timah dan lain lain. So macam mana nak guna atau nak dapat kan kontrak ni semua? kontrak futures boleh di beli bursa yang jual futures. Kalau kontrak foward pula, boleh beli atau dapat di Bank bank negara, seperti bank negara malaysia, FED(US), Bank of england, EUbank dan semua bank bank negara.

So ape benda menantang ni semua? korang mesti dah tertanya tanya. Pasal PL ada gak cerita pasal futures. Ada ke dia suruh hentikan sistem ini? dia ingat dia siapa? siapa saja kenal PL. Lagi satu dia cerita pasal futures lepas tu expek semua orang faham apa itu futures? Gila ke? lain la cakap pasal senapang 5:1 (para) - itu pon orang orang yang main counter-strike je tau. no skool lah mamat ni.

anyways, meh sini cerita pasal futures dulu. apa apa jom re-cap. Futures ni sebuah instrument untuk hedge kan risiko para pedagang pedangang komoditi. Seperti contoh, minyak. Macam mana nak practice. mula mula kita gi jumpa tauke komoditi...

Situasi di sebuah office broker minyak. Hassan Marican (HM; CEO petronas) datang ke sebuah office broker minyak (BM) di New York Mercantile Exchange (NYMEX) untuk beli minyak.

HM:bro nak bli kontrak futures minyak? boleh?

BM:bila mau angkat? belapa ballel lu mau beli? mana mau angkat? mana punya mau? "brent crude(north sea)?? Minas (indonesia)?? WTI (west texas intermediate)??Dubai-Oman?? Tapis (minyak malaysia)?? Opec Reference Basket (minyak OPEC)??

HM: eh, saya tanak beli minyak Tapis lah. Itu saya punya minyak.

BM: oh ya saya lupa la... itu pasat la u punya muka manyak familiar. Itu hari u keluar tv kan?

HM: haah. Apesal? nak autograf ke?

BM: tak apa. nanti sudah deal saya dapat u punya autograf la dalam kontrak ini. So minyak apa u mau?

HM: russia punya minyak ada tak?

BM: Ada ada. tapi sekalang talak stok la kawan. itu elopah punya orang sudah booking lama. France bili minya russia satu tahun $usd 5 billion kawan. U misti mau tunggu satu tahun 5 bulan nanti ada, kila kila, dlam November 2009. Mau bikin itu kontrak?

HM: Berapa harga kontrak? U spekulate harga berapa dalam nov. 2009??

BM: saya sini spesel, kontrak saya charge dalam
$0.01 satu tong dan $10 satu kontrak (satu kontrak 1000 tong). Berapa u mau?

HM: malaysia pakai satu hari 500,000 tong minyak. you rasa 6 bulan punya consumption berapa mau angkat?

BM: hmm. kalau itu macam, tambah variance sama demand naik, saya rasa u angkat 100 juta barrel lah (dengan status china punya ekonomi skarang, China guna berapa billion barrel bai setahun). Mau tak ?

HM: ok jugak tu... Berapa u charge satu barrel?

BM: sekarang minyak russia (russian export blend)
$104.25 (as at 4th June 2008/ tapi harga minyak lain masa tu 135$ ;minyak russia murah pasal ia mempunyai kualiti yang berbeza - boleh kata rendah), saya punya analyst rasa dalam 1 tahun 5 bulan nanti, harga naik ...hmmm... ok la cincai la $200 pasal saya mau you punya autograf..

HM: ok, you sedia kontrak nanti hantar dekat KLCC ok?

BM: ok boss

ha macam ni la diorang main ngan harga minyak. Selalu nya kita akan practice kan kontrak itu bila harga minyak lebih daripada kontrak itu. Kiranya, kalau dalam masa satu tahun 5 bulan nanti, kalau harga minyak, naik 210. Encik HM akan praktis kan kontrak itu untuk beli minyak sebanyak 200 usd walau pun harga itu naik kaw kaw leya. Tetapi kalau harga kurang kiranya 180, HM mungkin akan beli tapi kene konsider nak angkat ke tidak (kene bayar ikot kontrak), pasal minyak ngan cash kurang sikit pasal supply dan permintaan orang ramai yang lain macam (kiranya macam ko kat cyber cafe nak main dota, dengan hampa nya, kat cyber cafe tu full pulak, kau pon kena la letak nama kat waiting list tu) lain la kalau kau nak sogok tauke minyak kasik jual kat kau, tapi kena bayar extra lah. Bkan beli 100- 200 liter ini beli juta ni bai.

Selain itu, isu nilai mata wang. Dah la harga nilai USD yang agak kelam kabut membuat kan harga minyak yang merengek macam lipan kena garam. itu juga menjadi satu faktor kenapa harga naik. Kebanyakan orang beli minyak guna futures, lain la kalau kau owner kawasan minyak itu tersebut. Oleh sebab futures, harga USD tak kan sama je bai, dari hari ni sampai setahun 5 bulan lagi. *hint* mungkin naik RM 4 /$1 USD dalam masa depan. Jadi, walaupun encik HM dapat beli dengan harga 200$ tetapi exchange rate yang banyak ragam ni menambah kan risiko dan harga minyak kepada pengguna terakhir minyak petroleum (end-user) sebagai contoh pemandu kereta, tauke kilang dan pengguna lip balm dan lipstik. Oleh itu la benda minyak ni memang takde siapa boleh kawal.

So selain itu apa lagi issue- issue yang kronik? antaranya adalah supply minyak yang berkurangan.Aku tak tahu la berapa lama dan berapa banyak minyak yang tinggal pasal wa bukan pencipta alam semesta ini. Tetapi aku rasa orang selalu mis-interpret apa yang selalu di keluar kan oleh media. Mangkuk mangkuk green peace yang suka buat heboh pasal sayangi dunia suka masuk campur dalam hal minyak kerana nak ada suasana yang lebih nyaman seperti zaman dahulu kala. Oleh itu, timbul lah isu isu seperti minyak kurang. Yang kurang nya bukan apa. Supply yang kurang. Yang dimaksudkan dengan supply, dalam konteks orang orang minyak iyalah jumlah pengeluaran harian. Sejak akhir 90 an memang isu ini sudah mengelegak semula selepas isu 1997. Harga minyak tak penah turun dari $60 USD.

Masuk tahun 1999, pengeluar terbesar di amerika- venezuela, hugo chavez jadi PM sosialis kedua dua benua tersebut selepas Fidel. Apa lagi mamat ni. Memang tak jual minyak kat negara yang pro USA. Bangunan Repsol (kumpulan Minyak Spanyol) dan loji loji repsol terus tukar hak milik dijadikan milik Kerajaan venezuela. Hanya jual minyak kepada negara negara tertentu. 3-4 tahun lepas dia ada datang KL. Tak tau ah cerita apa? tak silap pasal isu perubatan.

Tetapi siapa paling banyak guna minyak kat dunia ini? Top 5

1. USA -20 juta barrel satu hari
2. China - 6 juta barrel sehari
3. Jepun - 5.5 juta
4. German-2.65
5. Russia -2.5

antara 5 itu, satu je yang buat keluar minyak - Russia. yang lain buat asap. kalau tengok kan, siapa pengaruh minyak dunia? US lah. Dia guna banyak, 2o juta sehari diguna kan, memang patut di nomininasi kan dalam USD pon harga minyak. Kalau nak guna kan dalam EURO pon tak tau lagi macam mana? dah la european union masih kelam kabut dari segi internal nya.

Kiranya, supply minyak selepas Chavez masuk ke venezuela memang mempunyai impak tsunami jugak lah kepada US. kiranya kontrak futures yang dibuat oleh broker broker yang supply minyak venezuela itu memang boleh buat cebok berak je bai. Bukan nya sedikit bai, tetapi banyak. So kalau dah venezuela dah tak nak supply kat US tak kan la saudi nak ganti kan venezuela kepada US? mana boleh bro. impossible. Possible tapi bukan dalam jangka masa pendek. Pasal satu hari setiap pelantar boleh korek jumlah minyak yang specifik. Kiranya kalau diameter straw yang sedut minyak dalam muka bumi ada lah lebih kurang 1 meter, dalam satu malam dia boleh sedut banyak mana bai..

Jadi, oleh sebab US ni negara paling kaya kat dunia, dia pusing pusing lah mintak harga lebih tinggi, supaya supplier akan pergi kepada Tauke minyak dari US sahaja! Walau pun kontrak kontrak futures yang di beli oleh pedagang pedagang lain, bila nak beli kontrak futures masa depan akan lain lah pulak cerita nya. Yang jual kontrak ni pula broker. Memang lah kerja dia nak spekulate spekulate dan spekulate.. Memang harga akan sentiasa naik lah bai! kerana preferansi kepada tauke minyak amerika.

Oleh sebab itu, long term plan US adalah carik minyak dan bukan beli minyak. Itu lah yang terjadi kepada Iraq sekarang. Sampai skarang pengeluaran minyak kat IRAQ memang lagi kurang masa zaman pemerintahan saddam. itu sebab harga makin naik dan naik masa tahun 2004-2005. Kalau tak settel kan harga minyak ni dan tak cari pengganti minyak ni dalam masa terdekat MEMANG Tak boleh bla la kira. Tapi info ni semua boleh bla la kira!

Secara zahirnya... ISU MINYAK NI MEMANG SERONOK KALAU DI FIKIR KAN TETAPI KALAU NAK BAYAR MINYAK MEMANG PANAS JE AH KAN. APA APA PON KEPENTINGAN MINYAK DALAM ZAMAN KITA SEKARANG NI MEMANG BESAR DAN MEMANG BOLEH BLA LA KIRA. KALAU TAK NAK NAIK LRT PON TAK DAPAT BAI.



Jack "penat gila memikirkan isu ni untuk korang yang tersayang" lingam


Tuesday, 24 June 2008

Ah Pek Steady: Promoter Creative Prodikeys


Ni dia seorang cikgu akaun yang tetiba buat rock and roll. (Takdelah)
Saksikanlah. Ini mungkin boleh menceriakan hari anda!

Yang tengah pecah perut,
Kwaidan Tarmizio

Monday, 23 June 2008

PushMore: Konsep Gim Intense





Amacam semua? Ni ha, korang semua stress pasal minyak naik la, LRT la, kesesakan lalu lintas la, sure korang bengkek kan? Tekanan semua dalam otak memang tak boleh bla. Jadi, keluarkan tekanan dalam badan anda tu dan cuba bersenam dengan cara yang intensif dan mencabar. Ini dia, konsep gimnasium yang terbaru, terbaik dan tidak cekik darah harga. PushMore Fitness.

Gimnasium ni ditubuhkan oleh dua jejaka tampan, iaitu Johnathan Wong dan Soon Kheng Teik. Dua lelaki bad boys ni menawarkan sistem senaman yang lain daripada gim-gim aku tengok kat tanah air ni. Mereka lebih menumpukan kepada set- set intensif dalam masa yang singkat, jadi bila korang punya jantung berdeguk kepada maksimanya dalam masa yang singkat, korang akan buang lemak lebih cepat dan otot- otot korang pun akan tumbuh dengan padat.

Peralatan diorang guna pun lain blad, seperti kettleball, sandbag dan juga rings. Diorang tak main sangat mesin- mesin mahal yang korang nampak kat gim- gim mewah kat bandar. Buat apa bai, zaman dulu mana ada mesin- mesin cam ni, diorang secara kreatif menggunakan apa apa yang ada. Dua jejaka hot studs ni pun ada blog dan diorang tunjuk cara- cara nak bersenam, jadi takde alasan korang. Nak seribu daya, Tak nak, ko yang dayus.

Pendek kata, aku syorkan semua Abu Hackett, Syed Polo, Ahmad Drainpipes, Kamal Cardigan, Johan Sportscar, Hamid Yuppie, Firdaus Multilevel Marketing, Yunus Heritage, Wahid Maison, Fazly OrangkayaBaru, Eddie Loft, Raja Akmal KasutGucci untuk datang dan daftar gim ini yang menarik dan berfaedah. Makanan Malaysia ni ko tahu ah, semua kandungan Ajinomoto, gula, tepung berlebihan. Kadar purata orang gendut kat negara kita pun tinggi, mana tak. dok kat opis, minum tin milo dan tengok komputer je. balik kerja, minum kopi jantan, main, tapi sebab penat, main 2 position je, lepas tu panch terus. lepas tu tidur, lepas tu repeat keesokan hari, lepas tu kerja, lepas tu makan goreng pisang, lepas tu main futsal, tapi hisap rokok 20 batang sehari, lepas tu nak main, tapi kemaluan tak keras sangat, sebab dulu ada sejarah layan syabu, lepas tu telan pil kuda, lepas tu gembira dapat main, tapi tak tahu nak main secara selamat, 10 hari kemudian, kencing lu pedih, ada nanah kat batang, malam takleh tidur, korang gi garu, esok gi doktor, doktor bagi antibiotik, korang makan, sampai pulih, esok sambung kerja etc etc etc.... Jadi lakukan benda yang positif kerana hidup positif = hidup betul.

Saturday, 21 June 2008

Maklumat untuk Muslimin dan Muslimat: Halaltube.



Link 

Kita orang happy, kita orang sedih, kita orang buat dosa, kita orang cuba buat pahala. Kita orang ni bukan sempurna bai. Kadang- kadang aku nak dapat ketenangan minda, keterangan hati, aku gi Halaltube. 
Hidup ni penuh dengan rintangan beb, ngan cabaran dan sebagainya. Semua orang pernah mengalami benda- benda cam ni punya, tak leh dinafikan.

Jadi malam malam, sebelum aku nak tidur, ada masa tu, kalau tak nak baca, aku bukak la Halaltube ni. Pensyarah kegemaran aku namanya Yusuf Estes. Ni kat atas ni muka handsome dia. Dia ni omputih masuk Islam, dan cara dier bersyarah memang menarik.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, klik la link tu dan layari sendiri. Asyik heritage row je kadang- kadang tak dapat jugak keterangan hati. Skali- skala apa salahnya nak tahu benda- benda yang boleh dibawa mati? Betul tak Jack?

Yang halal,
Kwaidan

Ninette: Cerita Serious ala Telenovela


Bai, aku nak cerita sikit pasal filem blue ni. Tajuk dia Ninette y un senor Murcia atau dalam bahasa Malaysia- Ninette ngan jantan dari murcia. Amacam? heavy tak title dia? gila bai, ini bukan cerita blue la.. aku bajet semua nya tengah kiciwa. Tak kira yang jantan atau betina. Keje korang nak tgk blue je.


Meh aku cerita sikit pasal cerita yang best ni!


Cerita ni pasal seorang mamat yang datang dari Murcia, Andalusia. Tiba di Paris untuk mencari seorang kawan bizniz dia untuk jual barang barang seni yang dia bawak dari Murcia untuk dijual. Tiba di sana, member dia carik kan umah sewa lah. Tapi dia carik kat umah member dia punya member. So kiranya mamat ni agak hangin la ngan member dia. Pasal dia tak kenal bos tuan rumah. Lepak punya lepak anak si bos tu balik dari kerja. wah aku cerita kat kau bai, cengkodok ni memang lawa gila sampai kau yang tak faham filem yang berdwibahasa (spanyol dan perancis) ni terus menjadi excited nak tengok. Bila awek ni berbahasa dalam bahasa spanyol memang lost bai, dengan accent dia yang sexual. Gila bai.


apa apa pon bukan je dari segi itu. Cerita ni simple, takde arr dia buat kat paris atau di murcia. Cerita ni memang low budget yang berjaya sebab dia buat filem ni dalam dewan je. Gambar sharp, colour sharp, culturally pon memang sharp (suasana di apartment di Paris dan Murcia memang lain. Aku memang tabik spring lah direktor dia yang bernama José Luis Garci. Kalau kau nak tahu siapa chikaro yang aku cerita kat atas tu tadi, Nama dia Elsa Pataky. (oh ya chikaro ni awek ngan tunang si abang adrien brody)


Tapi apa apa pon FILEM NI MEMANG BOLEH Bla dan memang Lost bai (pasai ada tunjuk tetek)



Jack 'gatal" Lingam

Komik: Siapa cakap komik tak bagus?


LUKISAN YANG DI LUKIS OLEH SPIEGELMAN 24/11/01 -POST 11/11/01


hello geng... kitorang dah seminggu hartal bro. Bukan apa? last week dekat KL ada riot pasal minyak masa kat dang wangi dan kawasan kawasan kampung baru. So sebaga assistant kepada peneraju utama blog ini.. kitorang propose untuk blog ni di hartal kan selama seminggu.. kira nya macam kalau ada orang meninggal ada 4 minit silence arr kira!

anyways, masa aku kecik kecik, bapak ngan mak aku slalu cakap, baca komik ini tak mengembang kan minda. Tapi masa kecil dulu mana la nak tau cam ne nak explain kat derang. jadi bila aku dah besar ngan arty ni, aku rasa nak bagi tau aku ske tgk benda benda berwarna. Kira nya masa aku kecik aku ni memang tak sharp lah. Dah besar ni baru la nampak true colours abang jack. paham?

anyways, ari ni wa nak cerita sikit pasal seorang penulis dan pelukis komik yang boleh bla la kira. Mamat ni aku kenal dia masa aku stadi kat manipal. masa tu abang jack pergi ke goa tuk jalan jalan selepas belajar buat surgeon. maklumlah belajar operate operate ni memang stress. Bukan apa, pasal kat pala abang jack ni terbayag bayang lah kalau bana aku yang kene potong bai.. Uih sengsara la!!

anyways, masa kat Goa abang jack berjalan ngan seorang cengkodok kat tepi pantai Goa tuh. Memang tengah tengok sunset lah, sambil tu pimpin tangan ngan foreplay sikit. Pastu masa tu abang jack ngan cengkodok ni haus lah kira. Pastu, kitapon gi la cari air kelapa muda. Pastu masa kat India, memang susah nak dapat buku buku yang lost bai. Pastu singgah la satu kedai ni nama dia "sarekat india trading". Buku dia ngan komik dia memang tak mengelabah la kira. Aku pon nampa satu buku ni. Nama dia MAUS.

So aku pasti ramai antara kamu tahu pasal maus?
Gila bro kau kidding apa? siapa maus ni?

Maus ini sebuah komik yang mencerita kan tentang kehidupan tahanan perang yang berbangsa polish tetapi dia yahudi.
Gila bro? Polish pon ada yahudi ke?

Iye la bai. Anyways tau tak sapa tulis buku ni?
*tetiba ada mamat belakang bermata Sepet dan tinggi 6kaki angkat tangan* bro tak silap aku kan bro cupin kan yang lukis?

Gila kau? itu dia lukis pasal motor boleh la kot. Anyways aku malas nak tanya soalan lagi. baik aku berceramah. Si penulis dan pelukis ini nama dia Art Spiegelman. Dia ni lahir di sweeden. Tapi lepas perang dia pindah ke US, NY. So kiranya, sepanjng idup dia dia lepak dan chilek sana arr.

Mamat ni sebenar nya seorang penulis. Tetapi oleh kerana manusia tak suka membaca, dan suka melihat, dia pon terfikir untuk melukis. Jadi oleh kerana bijak pandai mamat ni sendiri, dia di pilih menjadi 100 manusia yang berinfluansi dalam dunia ini pada tahun 2005 oleh majalah Time.

Lukisan ni memang sharp bai, cerita nya penuh terang dan mudah faham. Kira nya buku yang dia tulis semua nya macam memoir atau pon autobiografi. Aku saja je nak tulis pasal manusia memang suka nak tahu cerita pasal orang. Insya allah derang boleh jadi cam derang. tapi pendapat aku. jadi diri sendiri lagi best bai.,!

anyways, korang carik arr buku buku yang di tulis oleh Rabbi Art Spiegelman ni. Pasal buku dia memang boleh bla la kira

Duit- Duit: Jangan Tanya Member, Web Ini Ada Jawapan

www.xe.com

Apa khabar semua?
Selalu member aku suka tanya, "wei satu US dollar berapa ringgit? Aku nak ebay citer blue ni,"
Aku pun cam "Kassim, ko ni malas ah, gi ah laman web tu, ko ingat aku apa, tempat penukar wang ke"

Jadi, aku bagi dia laman web ni, sampai skarang, dia tak kacau hidup aku lagi.
Mungkin korang tak nak kacau hidup member korang gak, oleh itu, laman web ini paling berguna untuk korang yang suka membeli belah online.

Amacam, boleh bla bukan.

Kwaidan Tee

Single Minggu Ini



Ini dia single baru minggu ini dari Sigur Ros, kugiran Iceland yang sering mendapat pujian dan pujaan para pengkritik muzik di seluruh dunia. Diorang kembali dengan album baru berjudul 'With a buzz in our ears we play endlessly'. Video ini memang lucah pada sesetengah pihak , tapi inspirasinya dari sebuah pameran dari satu fotografer bernama Ryan McGinley bertajuk I Know Where The Summer Goes.  Bai, Album baru diorang memang sebuah 'comeback', aku pernah tengok diorang ni live, dan memang tak rugi duit ah. Diorang ni memang BOLEH BLA.

Maaf kerana menghilang kerana seminggu ,  Abang Kwai ada sebab- sebab tersendiri, tapi apa Abang Kwai nak bagitahu, adalah Abang dah berhenti heroin, dah kembali bersih dan isu sama tunang abang pun dah selesai. Abang telah cari satu hobi baru untuk melepaskan tekanan abang, iaitu ping pong dan lari stengah marathon. Doktor abang pun suruh abang jangan buat kerja- kerja heavy skarang. 
Harap korang memahami.

Yang bersih,
Kwaidan 'Im a changed man' Tarmizi

Friday, 20 June 2008

Bahasa Pasar 101: lost bai!

situasi di sebuak kelab malam:

A : bro kau nak drink lagi ke bro? Sbab i feel like partying ar bro
B: Bai gila bai, wa dah loooooooooost baiii!! (suara cam baru lepas pancut)
A: ahaha.. aku ingat ko shuffler maut siap bawak bedak datang sini tadi..

Melayu Pertama Round Dunia

baiii... pe cite? korang mesti tertanya tanya apa cite ngan dengan dak dak BBLK.. bukan apa bro, kat kl ni memang isu isu dia semakin hangat arr lately ni. BUKAN pasal minyak je, bab bab politix lagi la menimbun. SO dak dak BBLK tak kan nak tulis ikut source je, so kitorang turun padang arr..

1. Kwaidan - Cover story najib bukak restoran dekat england

2. Ayman Ayattolla - Cover story harga restoran dan kedai kedai kat kantin kantin skolah2

3. Jack Lingam - Cover story Internasional credit rating malaysia "Dari A- kepada A-(safe)"

so kira nya kat malaysia ni memang tengah huru hara la dengan isu isu yang kelat nih.

OK WEI. ari ni wa nak cerita sikit pasal seorang mamat semasa zaman kesultanan melaka (bkan melayu). Nama mamat ni AWANG. lepas tu dia dijadikan panglima selepas berkomplot membunuh majikan dia di Cebu, filipina. Kalau kau nak tau siapa dia majikan dia? Magellan. Orang pertama yang keliling dunia dan lukis peta globe.

AKu pon lama asyik cite pasal dunia hiburan je, aku pon nak ar jugak cerita pasal sejarah. Panglima awang ni memang lah bijak. Dia ni pandai berbahasa. Masa awal awal dia jadi kuli si magellan je. dah lepak atas kapal berzaman dengan si kepten yang (asal dari Spanyol), mamat ni pun fasih dalam bahasa tu. Kira masa first trip abang magellan ni, dia angkut si Awang ni jadi kuli dia. Pastu balik ke spain semula lepas tu dia cite la kat ratu Spain. Masa tu zaman raja Ferdinand ngan Pemaisuri Isabella. Kira nya, Magellan ni memang "pengimport dan Pengeksport" otai kat Spanyol. Kira nya memang salesman otailah kira. Dia cite punya cite punya cite kat raja dan bini dia, dapat la geran untuk mengimport halia, kari, cengkih, kelapa sawit, dan segala jenis rempah kat benua kita ni. So, cite punya cite, si Awanng ni pon ikut lah kemana saja tuan dia pegi.

Jadi, setelah kembali ke asia tenggara, si malaun ni jadi penukar bahasa tuk cik magellan.

Itulah cerita nya pasal si Panglima awang ni. Otai ni ada banyak nama, dalam omputih, di tafsir kan sebagai; henry the black, Kat bahasa Spanyol pulak, nama dia enrique of malacca.

Kalau nak usha dan tahu lagi pasal otai ni : tekan sini bai

Friday, 13 June 2008

KAMI MOGOK KEPADA SEMUA




1. Harga minyak naik

2. Naik LRT macam yahudi kena deport ke auschwitz

3. Gaji CEO khazanah 9 juta

4. Urban planning tak betul

5. Harga makan dekat bank islam dan sekolah sekolah rendah dan menegah naik

6. Bagi rebate kepada pembawa kereta- RM 625 sebijik kereta

7. Credit rating malaysia jatuh



Oleh itu kami dari BBLK ingin mogok kepada semua yang tak kisah!

Hartal Seminggu... brb k next week

Thursday, 12 June 2008

Une femme française: Bukan Scandal Sarkozy



Cerita yang aku nak cerita ini sebuah cerita Perancis yang bertajuk "seorang cengkodok Perancis" atau dalam bahasa asli nya Une femme Francaise. Cerita ini keluar pada tahun 1995 dan ini sebuah filem yang di arah oleh seorang direktor yang bernama Régis Wargnier. Selain itu, pelakon yang belakon filem ini memang panas bai. Cengkodok yang berlakon cite ni memang lagi cun ah dari pada audrey hepburn bai; Emmanuelle Beart.

Cerita ni adalah cite time perang dunia no 2. Lokasi filem ni semua sharp sharp bai, kat Perancis dan di german. Cite ini bermula di Nancy pada tahun 1939. Jeanne (bkan bini pak lah) bini kepada seorang leftenan askar kaki (foot soldier); Louis. Time perang tu si louis di penjara kan selama 5 tahun, lepas tu dia tahu bahawa cengkodok dia ni main kayu tiga time dia kat dalam lokap. Tetapi dia maaf kan. Lepas tu, mamat ni pulak naik pangkat, lalu dipindah kan ke Berlin, lepastu si Jeanne ni mengelat lagi sekali dengan jantan jerman. Tapi si louis ni tak tau. Lepas tu mamat ni di hantar ke Indochina (vietnam,kambodia)..... nak tau lagi tengok la filem ni! apa yang aku tulis atas ni mungkin tak betul

Apa apa pon filem ni ada romen romen sikit, tapi kalau siapa yang...oops.

Anyways, ini bukan sebuah filem "rom cam" (rom com). Tetapi lagi heavy bai! dan boleh bla la kira!

Jack "tak solat" Lingam

Powaqatsi: Sinematografi yang lost bai!

Ok wei, pe cite, ari ni abang jack amik cuti arr semayang jumaat. Tapi korng jangan ah amik aku sebagai contoh. Bukan apa, ari ni ada demonstrasi bai kat KL. Jadi, abang amik masa ini untuk cerita dan sembang kat korang semua pasal satu filem.

Kira nya filem ni sebuah dokumentari, tapi tak de la macam dokumentari tipikal seperti dokumentari allahyarham "crocodile hunter". Cerita yang aku nak gebang kan kat korang ini tajuk nya Powaqatsi.

Cerita ni memang dia punya focus dekat dalam teknik teknik sinematografi bai, kalau lah orang cakap bahawa foto mempunyai nilai seribu perkataan, ini apa lah pulak filem yang sharp, epik dan lost bai.

Cerita Powaqatsi ni aku tak tau sapa yang buat, tapi composer soundtrack filem ni Phillip Glass bai, seorang otai dari geng -geng minimalism.

Kalau korang nak usha filem ni aku ada bagi sample kat bawah atau
pon tekan sini. Tapi kan bai, aku rasa kalau korang download lagi sharp kot gambar dia. pasal filem ni memang lagi syiok kalau tgk size yng lebih besar pasal link yang aku bagi semua ala ala youtube, jadi, korang mesti tak paham apa yang aku maksud kan masa awal awal tu.


Amacam bai? bleh bla tak? aku rasa memang 100% boleh bla. Pasal filem ini tunjuk benda benda yang kita jarang lihat kat dunia ni, selain daripada isu isu global warming, kita diberitahu tentang isu kemiskinan kat dunia ni memang kurang. Jadi, filem ni tunjuk strugle manusia di masa kita ini, untuk mendapatkan semanggkuk ubi dan tempe goreng cili.

Apa apa pon layan la dan download filem ni. anyways, benda ni tak de kene mengena nga isu minyak kita sekarang walau pun cara hidup orang penuh perbezaaan, kemiskinan itu ignoran. bukan salah orang jadi miskin wang, tapi kalau miskin ilmu itu salah sendiri.

Wednesday, 11 June 2008

Kebebasan Lu Bersuara

Selamat pagi kotaraya kotorku.
Pastikan cukai lu orang terbayar,kasihanla menteri-menteri manja kita tu semua,camaner diorang nak gi makan angin tanpa mengepau periuk nasi kita.
Artikel pertama gua tulis kat blog ni dulu adalah pasal Hunter S. Thompson,tokoh jurnalis gonzo yang berpengaruh berani kepada aliran media massa,media massa yang kini ditawan oleh bapak-bapak ayam di parlimen.Gua harap dari membaca artikel 'Gonzo je!' semangat jurnalistik lu orang semua semakin meluak-luak sebab dalam masa beginila rakyat perlu lebih bangkit bersuara.Kalau Hunter tak cukup membakari semangat kebenaran dalam diri lu,gua kenalkan lu kepada Spider Jerusalem,Semangat Hunter S. Thompson yang telah diilustrasi,didakwatkan dan dihidupkan kembali dari mati.


Di sebuah bandar di Amerika,bau busuk daripada najis najis si mereka yang mentadbir negara mencemari kesucian penduduk kotaraya dan isi kandung media massa,tetapi dengan kata-kata kesat daripada Spider,kebenaran semakin disedari rakyat yang buta dan melopong.

Spider Jerusalem adalah watak yang digunakan oleh Warren Ellis untuk meluahkan pandangannya terhadap politik semasa dan juga jangkaannya akan konteks sosio-politikal masa akan datang melalui komik "Transmetropolitan."
Komik ni memang layan.Gua terpegun dengan naratifnya yang direk dan ikhlas.Tapi gua jadi takut sebab gua terpikir pasal jangkaan George Orwell dalam ceritanya '1984' yang menjadi nyata.Gua cuak kalau jangkaan Warren Ellis ini pun menjadi kenyataan sebab memang isu-isu yang ada dalam komik ni adalah realiti.Cuma efeknya teramat menakutkan.
Gua cuma ada isu ke-tujuh komik ni(isu ketujuh ni ada introduksi yang ditulis Darren Aronofsky,terima kasih pada Ngan sebab bagi pinjam kat gua),jumlah yang ada adalah 10 isu.Akan gua kumpulkan kesemuanya.Tapi sebelum gua beli kesemua 10 isu tuk buat koleksi,gua tengah download siap-siap sebab gua tak sabar sangat nak baca semua.
Isu pertama telah gua E-bukukan tuk lu orang.
klik majalah dibawah tuk layan saiz sepenuhnya,
selamat membaca.

Bahasa Pasar 101: Kodomo Lion

Contoh: " Pe citer si Ali ni makan lahap, lapar sangat ke?"
            " Ntah, buruk permandangan ah. Cam kodomo lion ko tau, cuba makan perlahan skit"


Sekian,
Kwaidan Tarzam

Nafas Baru Dalam Arena Klasikal: Gustavo Dudamel



Amacam semua? Harap korang sihat walafiat dan gembira sentiasa dengan kehidupan masing- masing. Hari ini aku nak citer korang tentang satu konduktor muzik klasikal yang namanya sering disebut oleh para pengikut irama ini. Nama abang ni Gustavo Dudamel, dari Vanezuela, dan bai, member ni baru 27, tapi dah menjadi konduktor di acara- acara klasikal terkemuka seperti BBC Proms dan juga satu di Los Angeles.

Camana mamat ni mula berkecimpung dalam bidang ni? Mesti korang nak tau kan, kalau korang tak nak tahu, suka hati korang lah. Gustavo ni, dia dah kenal muzik sejak kecil lagi, dan masa dia 4 tahun dia dah tahu komposer-komposer klasikal dan lagu-lagu mereka, dan masa dia 10 tahun dia dah otai gak dalam biola. 

Tuah menimpa kepada mamat rambut maggi mi ni bila masa dia 12 tahun, konduktor dia lambat masuk latihan orkestra. Jadi, dia macam budak-budak biasa cuba la gi depan dan pura- pura jadi konduktor. Bai, tetiba dia rasa macam benda ni semulajadi ngan dia, dan menambahkan lagi fokus dalam tone, tuning dan cuba memberi impak maksima kepada orkestra tersebut. Perghhh, mamat konduktor yang datang lambat tengok budak ni dari belakang dan berkata:

"Blad, esok ko jadi assistant aku" ( Aku harap satu hari Stefano Pilati cakap cam tu kat aku )

Pernah dilabel sebagai "Mick Jagger untuk bidang klasikal", Gustavo terkenal atas karisma dan keghairahannya atas pentas. Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal dia ni... Usya di bawah







Ada klip beliau sedang beraksi. Saksikanlah

Yang berbudaya tinggi,
Kwaidan 'I used to date you' Tarmizi

Sunday, 8 June 2008

manusia gigit anjing

lama seh aku tak tulis pasal filem. So hari ni aku nak cerita sikit pasal filem 1992 yang di sunting oleh seorang mamat perancis atas nama Rémy Belvaux tapi bukan Remy filem "gila gila remaja; itu rosyam noor bai).

Anyways cerita yang aku nak story ni nama dia "C'est arrive pres de chez vous" atau pon dalam bahasa melayu "jap lagi sampai kat umah korang". Di dunia holly dan bollywood, filem ini lebih di kenali sebagai "Man Bites Dog".

Cerita ni di lakon, di tulis dan di direk oleh encik Remy itu sendiri. Cite ni agak lost jugak lah, pasal dia mengisah kan sekumpulan pembuat filem belgium yang mengekori seorang pembunuh bersiri dan filem kan benda benda sial yang dia buat lah.. kira nya merogol, membunuh dan membunuh. Kira nye filem ni sebuah filem mokumentari yang agak dark lah.

kalau korang minat nak usha, filem ni banyak telah di potong (bukan censor) dan di publis kan di youtube. Cara diorang tangkap filem ini semua black and white. lepas tu, sinematografi dia mmg sharp dan bleh bla la kira!!
Jack "toi" lingam

Papan Luncur + Letupan = Klip video Lost



Klip ni dah lama gak dah, tapi kepada sesiapa yang tak tengok lagi. Ini lah video papan luncur terbaru dari Lakai, arahan Spike Jonze. Abang Spike memang terkemuka dengan klip video muzik yang telah dihasilkan untuk artis- artis seperti Beastie Boys dan Fat Boy Slim. 

Semoga terhibur blad.

Kwaidan 'betis sakit' Tarmizi

Saturday, 7 June 2008

Single Minggu Ini



Bon Iver- Skinny Love

Kepada siapa yang tak tahu Bon Iver ni, mamat ni artis Americana/Neo-soul baru dari Amerika Syarikat. Mamat ni rakam album dia di perantauan dalam satu cabin kecik. Pergh, album dia memang betul-betul masuk jiwa bai. tara tipu lu punya.


hehe, masih tertarik akan comment-comment SATC. terima kasih atas pendapat masing- masing. Skarang, semoga terhibur!

Yang feeling,
Bon Kwai

Bahasa Pasar 101: Cengkodok

Seorang cengkodok yang sedang mendukung binatang comel

cengkodok ni sejenis makanan. sama ada cengkodok udang atau pun pisang atau pun nangka. Tapi sejak akhir akhir ni budak budak yang lahir pada 1990-1995 telah ramai mengunakan perkataan "CENGKODOK" untuk mendiskripsi kan seorang wanita, awek, chikaro, chicks, chicken dan bermacam macam lagi. sebagai contoh:

Ali: "bai, kau u'sha gambar tu.. cengkodok tu pegang babi sehhh.."

Nisfu: "biar ah dia, cengkodok tu doktor haiwan la....."




Jackie L

Friday, 6 June 2008

Buku yang membuat Nietzche Gila


hey bai, pe cite? ari ni kite cite skit pasal buku maut yang membuat anda tergugat bila baca tajuk tajuk cerita yang di tulis dalam buku ini (ECCE HOMO). Antara tajuk tajuk buku ini "Why am I so Great" (Kenapa aku masyur) dan "Why I write so well" Kenapa aku pandai menulis).
Amacam nak tau ke trik mamat nietzche ni? so kalau nak tau kena la baca. Pasal buku ni bleh bla la kira dan bleh dapat kat market malaysia senang. Kat kinokuniya ada , kat section falsafah.

Tapi buku ni di tulis pada 1908, time tu malaysia blom ada lagi lepas tu buku ni tulis sebelum mamat nietzche ni jadi gila seperti yang di komfem kan oleh doktor doktor tanjung rambutan kat swiss. apa apa pun mamat nietzche ni anti kristian. Aku suke bkan sebab aku anti kristien. Pasal kadang kadang bila baca soalan atau kritikan nya memang ada maksud lah.

Sebagai contoh. " tahu kah apa itu benar atau salah? yang benar itu mungkin salah dan salah itu mungkin benar" dari segi benda benda macam tu kita sendiri pon tak tau cuma di bagi tahu yang benda itu salah atau betul. Kira nya macam kau budak kecik lah. tengah syiok isap okok kat longkang time skolah rendah pastu ada pakcik ni plak cakap jgn isap okok pasal berdosa. Kiranya, memang salah dan betul dah jadi macam ada satu buku yang dah tulis. Sebagai contoh, undang undang rakyat (common law) tau tau je dia apa yang betul dan salah dan kebaikan dan keburukan undang undang. So bai, kita nak kembang kene rebel sikit lah. Kalau nak buat kari ayam baca resepi buat apa. asyk rasa sama je nanti. Bes ke tak bes kalau macam tu. Kalau nak jadi chef yang terbaik kene la main campak je dan tak yah letak ajinamoto.

Begitu juga kata abang nietzche, kalau nak jadi superhuman (Ubermann dalam bahasa jerman) kena berani, mencuba dan menentang. Supaya kita tau sama ada benda itu baik atau buruk. Pasal setiap manusia ada kapasiti jantung, otak, pendengaran, bau dan ketinggian yang berbeza. Tuhan pon dah buat kita unik tapi kita stil jadi macam orang lain. MCM mana tu??

Cuba kau tengok gambar kat atas tu, aku pilih bukan sebab "arty" abg nietzche ni mmg suka merantau panjat gunung. Ketika di satu tempat. dia pon tertantya "cam, ne ha nak gi puncak tu? dia pon relate lah perjalanan ke satu puncak ke satu puncak. Kiranya memang berbukit bukau lah life ni. Atau dalm kata lain, hidup ni susah dan tuk sampai ke puncak semua bukit mesti lenjan je beb

kiranya abang nietzche ni bukan gila. tapi dia suka persoalkan guideline guideline yang sedia ada sejak dia lahir.

So kiranya buku ecce homo ni bleh bla la kira!

Thursday, 5 June 2008

Hiburan atau Perosak Generasi Muda: SATC

Amacam semua? Penulis kegemaran korang, Abang Kwai yang baru single nak cerita sikit tentang fenomena yang agak lama dalam dunia ini. Sex and the City. 

Aku dengan bangga boleh bagitahu korang yang aku tak pernah tengok satu episod pun siri TV ni. Aku rasa cam, citer-citer cam ni remeh-temeh, meleret dan terlalu obsesi akan benda keduniaan. Tapi aku jenis tak prejudis ke apa. Cuma ye ah, tajuk siri TV pun macam ni, posing empat chikaro tua depan poster, kalau aku bukan seorang yang pintar gila pun, aku tahu citer ni bukan pasal benda yang boleh memberi stimulasi minda macam topik global warming dan sebagainya.

Cam ni citer dia, sejak aku putus tunang, aku pun nak 'get back in the game' lah, bak kata orang putih. So aku jumpa chikaro ni, lawa la gak. Tua aku setahun. Kita gi la minum kopi, cuaca pun tengah panas, aku pun pakai la smart- smart. (kemeja dan seluar pendek) . Dia pun mak aih, pakai skirt pendek yang tunjuk kaki dia, agak lost la. kasut pun ko tahu la camana, alar alar 'high street' dan sebagainya. So kat date tu, dia minum latte, aku minum americano (tak suka kopi kat susu aku, aku belajar dari orang perancis minum kopi hitam). Then borak borak, aku bagi lawak dua tiga kupang aku, dia gelak gelak, kata perkataan perkataan flirt cam "eh u so funny Kwaidan, I really think you're a nice guy etc etc, OMFG are u kidding me, we live just 10 mins away (aku tahu la mesej tersirat yang dia nak sampaikan). 

TETIBA. dia bagitahu something yang buat otak aku terfikir.

"Eh i baru tengok SATC the movie haritu, OMG i nak Carrie Bradshaw punya wardrobe!!!"
"Best ke movie tu?" -aku tanya dengan gelakkan 
"Best gila okay, omg, cerita tu sedih gak ada part sedih etc etc etc"
(masa dia pot pet pot pet, aku tetiba fikir pasal kedekatan rumah dia ngan rumah aku, but anyways..)

Aku nak bagitahu ringkasan tentang fenomena SATC dalam mata aku.

1. Citer ni pasal 4 orang gadis yang tua tak sedar diri.
a) Sarah Jessica Parker, alar, yang muka cam kasut tu. dalam siri TV. nama dia Carrie Bradshaw
b) Kim Cattrall atau dikenali sebagai Samantha Jones
c) Kristin Davis, atau nama watak Charlotte York
d) Cynthia Nixon, nama watak minah ni Miranda Hobbes

..dan ada lagi la watak watak lelaki. Ok secara ringkas, citer ni pasal...ye lah SEX dan THE CITY. tapi juga citer pasal ko tahu la, friendship, dating sini sana, nak cari "encik betul", masalah lelaki, masalah hubungan , masalah keluarga, ( macam setiap episod mesti ada masalah kot. Maklumlah, diorang nak buat siri TV ni macam perempuan yang tengok pun boleh kait dengan masalah mereka masing-masing. Pfft, lelaki yang tulis siri tv ni bai, perempuan pun macam "OMG sama situasi i macam carrie ke samantha dll ) dan perempuan suka cara pemakaian diorang, terutamanya si Sarah Jessica Parker yang dilabel sebagai ikon gaya masa kini. 

SIGH. aku tulis blog ni pun cam loya tekak. Aku nak bagitau simple je ah...Dan ini dia.
Ramai awek, terutamanya awek muda tengok siri TV ni, dan ingin menjadi macam diorang, i.e shopping macam Carrie la, nak lepak ngan 4 kawan diorang berangan angan, selalu rasa yang hubungan siri TV ni berkaitan dengan hubungan hidup diorang. Carrie pun pernah cakap la yang dia suka "tengok duit dia terpapar dalam almari" maksud dia , dia puas la dengan duit dia kena belanja dengan baju- baju pereka terkenal. 

TAPI. tahukah, ini kepada perempuan-perempuan kuat berangan nak jadi cam CARRIE (yang muka cam kasut tu) yang.
a) nak jadi macam Carrie tu, setahu aku dia cam penulis dan juga penulis 'freelance' untuk Vogue, ko kena belajar bersungguh sungguh, jadi intern masa muda ko.
b) Dapat ijazah kelas pertama
c) Aku ada terangkan dah betapa keras ko kena kerja nak jadi cam posisi Carrie tu?
d) Kena kurang kurang 40 tahun. 35 ke atas pun ok jugak
e) Duit sendiri
f) Pandai dalam bidang korang.

Tapi aku tengok chikaro skarang, nak shopping je macam diorang, nak minum Cosmos ( sebuah koktil yang si gila tu suka minum ), nak jadi macam watak satu per empat dari diorang, tapi fikir balik, semua nak jadi Carrie. konon dia paling sukses lah. Aku rasa, tak boleh bla lah.

Tapi kalau korang betul- betul nak jadi cam Carrie, korang perlu
a) belajar bersungguh- sungguh
b) dapatkan ijazah kelas pertama
c) kurangkan clubbing, keluar ngan lelaki- lelaki jahanam, dan fokus dalam bakal kareer korang.
d) jangan cekik dadah seperti ecstacy, erimin dan sebagainya
e) Kerja keras, jadi intern dulu , guna duit sendiri.
f) Jangan dapat inspirasi nak membeli belah cam diorang, lalu cari laki kaya ( tapi betul la, last call si Carrie tu kawin ngan mamat kaya. Ceh. Tapi aku tak salahkan dia, selama ni , banyak duit dia pun, dia nak 'settle down' cara betul la aku rasa )
g) Jangan lawan cakap mak bapak.
h) Jangan tidur ngan lelaki secara bebas dan tulis blog lepas tu. Bai , ko ada masa depan yang cerah yang ko bagi Abu Hackett Bo ko sampai pancut dalam semua asal? Ko lawa, dan berwawasan, dan banyak potensi.
i) Tabah hati dan berpendirian tetap dan Jangan berputus asa.

Konklusinya, aku tak kisah la korang nak tengok siri TV ni ke tak, tapi jangan lah dapat 'salah inspirasi'. Boleh jadi sukses macam Carrie, tapi kalau takde apa apa dalam hidup ko, cuba kerja keras sampai dapat pangkat dia, jangan terus ikut gaya hidup dia tapi takde apa apa pun...paham?

SATC. tak-boleh-bla

Yang penat berceramah,
Mr Big ( haha macam SATC )

Presiden Pak Tam Pertama?

Tahniah buat BARACK OBAMA kerana telah menewaskan isteri Bill Clinton dalam nominasi Demokrat sebagai calon pertandingan presiden Amerika Syarikat. Kami dari TOP BOYZ menyokong perjuangan anda dan ingin lihat perubahan dalam dunia ini. Mana tahu....Aku leh kerja sana, cari tunang baru etc etc.

"YES WE CAN"- Abang Obama kita.

So, apa pendapat you all huh? Boleh bla ke tak boleh bla? Nak McCain ke Obama?

Yang ingin tahu,
Kwaidan Tarmizi

Bahasa Pasar 101: Abu Nuwas

Contoh kegunaan: "Bai, apa citer dua lelaki tidur sesama siap ada mesej Kiss Me lagi"
"Hahahaha! Ni yang Abu Nuwas minat ni!"
"Hahaha, tau takpe!"

( Nota, maaf kerana menghilang. Aku gi cari inspirasi, dan aku putus tunang ngan tunang aku :(. Kepala serabut skit terus)

Yang bersedia kembali single,
Kwaidan Tarzan
Lu bengang er harga minyak naik?

Gaya Hidup Alternatif Sebagai Statement.
















Takde kereta pun boleh bla gak bai.

Tuesday, 3 June 2008

Granada: Tempat renaissance Jack Lingam

Pandangan dari Albaicin ke Alhambra

Pandangan dari Alhambra ke Albaicin


Sorry la kawan, sebab dah dua hari abang jack tak posting benda. Bukan apa, last week memang busy sikit pasal bapak abang jack nak masuk bini no 4. So hari ahad lepas diorang dah selamat di walimatul uruskan dan hari ni diorang dah selamat terbang ke Granada, Spain untuk ada kan TST dan bulan madu diorang lah.

harini abang jack nak cerita kan pasal Granada lah. Bak kata orang kat sana, "Granada, *long pause* de puta madre!" maksud nya Granada, lost bai. Walau pun sesetengah daripada anda mungkin tahu maksud sebenar de puta madre itu adala pu*i mak. Tapi selepas ulang alik cop passport dekat sana lebih kurang 4 kali, selama 4 bulan, korang akan tau maksud maskud disebalik percakapan. Kiranya macam slang atau pon twang lah...

Mana dia granada ni? Tempat ni letak nya di andalusia spain. Kalau tak tau kat mana tu, cuba bukak peta dan belaja tengok peta. Aku rasa malaysian tak suka sangat tempat ni pasai tempat ni agak panas lepas tu masa aku tinggal kat sana dua bulan jual kari, memang hujan 2 kali je. Kiranya masa musim panas hujan sebulan sekali lah. Masa bulan sejuk pulak tempat ni memang sejuk, tapi memang lost lah view dia masa musim sejuk. Kiranya boleh nampak "topi salji" atau pun snow cap di atas Sierra Nevada.

Kiranya granada ni di kelilingi oleh banjaran banjaran yang tinggi lah. lepas tu, sierra nevada ni kiranya banjaran yang tertinggi di penisular iberia. Boleh kata macam banjaran titiwangsa dekat penisular negara kita ni lah.

Ape dia sejarah tempat ni? Sebelum kejatuhan ketangan kuasa kuasa islam, tempat ni dibawah naungan raja raja castilla. Lepas beberapa kurun, tempat ni jatuh ketangan kuasa kuasa islam afrika utara. Kiranya, orang orang bukit dari Banjaran Atlas cross tangier lepas tu hampir dapat seluruh peninsular iberia ni lah kira. Adalah dalam beberapa dekad dan zaman diorang kat negara ni. Boleh kata dah nak sampai france, lepas tu taklepas kene sekat dekat negara basque dan andorra.

Lepas tu, ada member aku sorang kat sana. Dia memang dah tua, keje dia mengecat bangunan dan tampal simen. Bini ada dua, tapi tinggal ngan mak bapak dia. Nama dia Paco. Dia tanya, apa beza france, england dan Spain. kata nya...,

"dari segi tradisi dan cara hidup, negara ini telah berjaya menanam semangat nasionalis dan sayang kan negara walhal negara seperti france dan england telah hilang budaya klasiknya kerana negara ini pernah dijajah oleh islam. Jadi kalau bukan kerana islam, negara spain tidak lagi macam ini" aku dan member aku hembus asap rokok dan berkata "como eso, tio?" atau pun dalam bm "ye ke bai?"

So apa ada kat Granada ni? tempat ini memang tempat re-chil (relax dan chill) lah kira. Nak kenyang murah sini. Kalau kau order apa apa air tak kira todi ke, tanik ke, air potong ke atau air tapai, mesti dapat tapas free. Sebab sini memang cara adat dia macam tu. Kiranya kalau korang pegi la bodega semata mata nak makan tapas, baik korang simpan duit korang dan pergi ke granada dalam masa 3-4 tahun. Dah la benda benda kat la bodega tu tak sedap.

Lepas tu, granada ni memang tempat untuk bawak tunang atau scandal kat sana. Pasal kalau bini, mesti diorang dah stereotype kan tempat tempat seperti Paris, london, bermuda dan pulau ketam sebagai tempat honeymoon. Karang takbawak kang terus cerai pulak, baru je beberapa hari kahwin, nak tst pon tak lepas nanti.

Selain itu, tempat ni memang macam dekat palestin zaman zaman dulu. Pasal kat sini ada 3 quaters. Satu tempat untuk orang lokal (spanyol;dimana semua nya orang kristian) orang arab (dimana terdapat orang yahudi dan islam). Jadi kalau yang rasa dah meleleh air otak memikirkan keseronokan yang telah ditarik selepas membaca post ini, tetapi risau tentang makan minum, jangan risau, dekat sini memang banyak pak pak arab. Jadi nak carik makanan halal senang.

Selain tapas, dekat sini ada kebab paling best kat dalam dunia yang aku telah makan. Kebab paling bes adalah kebab "shawarma de pollo, con queso, con champinon, con huelvos" nak tau apa tu? kebab ayam letak keju, letak cendawan lepas tu letak telor. GILA BAI, aku yang tulis ni je naik lapar dan teringin nak makan walau pun baru je lepas makan Ikan parang masak asam pedas yang ama aku baru lepas masak.

Itu jelah aku nak cerityang a, kalau nak tahu pasal al hambra, dan albaicin, pegi lah ke granada sendiri kalau nak tahu, pasal apa yang aku nampak mungkin lain dari pada apa yang korang nampak.



Jack "rindu kat Aida awek flamenco" Lingam





Dari mana?

Analytics