Tuesday, 30 December 2008

Salam Tahun Baru Kepada Semua

Pe cita bai, aku bajet korang semua mesti sudah rindu aku dan the boyz menulis dan melalut en? apa apa pun aku sebagai wakil tuk undang- undang blog ni tuk meng-lafaz kan kata kata akhir sebelum 2008 hilang menjadi memori. kami harap 2008 tiada siapa yang melayan blues tahun 2008 selepas masuk nya 2009. kalau yang ada harap harap selesaikan la hutang hutang yang dekat kepala lu supaya 2009 akan menjadi lebih produktif, rebelistik dan sharp.

oleh itu aku dan rakan rakan ingin mendedikasi kan sebuah lagu untuk semua sebagai permulaan untuk mencari inspirasi untuk tahun yang lebih mencabar, 2009.


sekian. Salam tahun baru buat semua



PS: aku dan kwaidan dah iktibar nak mendedikasi kan diri kami kepada blog dan akan meng-revivekan blog yang semi mati ini.

OK WEI

Jack "Virk" Lingam

Tuesday, 9 December 2008

Inilah bos aku

Dr. Iain Stewart.
Itulah Nama bos aku. Die ni cool gila babi. Pegi kerja tak pernah pakai seluar slacks tapi nak pakai jeans ngan shirt clubbing.

Dia ada documentary die buat berjudul "Earth" yang di siarkan oleh BBC 2. Aku follower tetap. Die explain semua benda pasal bumi dengan tenang tanpa cuak.

Saksikanlah.



Seperti aku janjikan

Aku ada janji dulu kan? Ingat, article ni bukan base on proper studies yang aku buat (lab work etc). Ini based on kerja orang yang aku konon konon nak jadi seorang saintis yang analytical.


Human and global warming: Are we the primary cause? (An alternative view).

To those who aren’t ignorant about the planet that they live in, the title above, especially the words “global climate change” will definitely be a familiar title. Global warminghas been an ongoing study done by scientists ever since the 19th century. The main study is focused on causes, predictions and solutions. Predictions were made based on concluded data retrieved by paleoclimate studies. The paleoclimate patterns such as temperature, humidity level, and percentage of greenhouse gasses were being studied. These patterns then helps scientists to understand how earth’s climate works and therefore predictions can be made. 

Solutions on the other hand, are harder. In order to produce a solution, the cause of the problem needed to be understood. The causes for global warming are almost certain but are still open for debate.

The theory that almost every single scientist agreed on is the effect of greenhouse gasses. The major elements of the greenhouse effect are the greenhouse gasses. These gasses are Carbon Dioxide, Methane, Nitrous Oxide, Hydrofluorocarbons (HFC), Perfluorocarbons (PFC), Sulphur Hexafluoride, and water vapour. The mechanism of the greenhouse effect revolves around the characteristics of the gasses. The reason to this is that these gasses allow sunlight to enter the Stratosphere and the Troposphere without any interference. The sunlight radiates heat causing the earths temperature to rise considerably. The problem begins when there is high abundance of these gasses below the ozone layer. The reason to this is that these gasses act as a huge cling-film that covers the earth. The sunlight that passes through the ozone earlier, reaches the surface and then being reflected back to the sky as infrared radiation. The greenhouse gasses absorb the infrared radiation therefore the heat is trapped in the atmosphere. This causes the atmosphere to stay warm and as time elapses, it gets warmer. Generally, this is how global warming works. Of course there is the extreme version of climate change such as the scenarios depicted in Roland Emmerich’s The Day After Tomorrow.

So what is the cause?

The answer is obvious, Greenhouse gasses.

It is now clear that we have to tackle the cause by limiting the output of greenhouse gasses. There we have it, cause, problem and solution.

However, the questions that interest me the most are, who or what causes the high abundance of greenhouse gasses in the atmosphere? Is it human activities? Or is it the earth’s natural processes? Are human activities is the primary cause or is it just a minor catalyst? To figure this out, we have to analysed the source of each greenhouse gasses and classify whether it is human induced or natural earth processes.


Gas Name

Chemical formula

Percent Volume

Nitrogen

N2

78.08%

Oxygen

O2

20.95%

Water Vapour

H2O

0 – 4%

Argon

Ar

0.93%

Carbon Dioxide

CO2

0.0360%

Neon

Ne

0.0018%

Helium

He

0.0005%

Methane

CH4

0.00017%

Hydrogen

H2

0.00005%

Nitrous Oxide

N2O

0.00003%

Ozone

O3

0.000004%

Figure 1 Earth's Atmospheric Composition  (in red are Greenhouse gasses)

The list above established the gasses and their percentage in earth atmosphere. Water vapour ranks the highest in terms of greenhouse gasses abundance therefore it should be tackled first.

The existence of water vapour in the atmosphere occurred solely by natural processes. The sun heats up liquid water that is on earth’s surface and water evaporates into water vapour. Water vapour is high in abundance around the equator as the equator receives the most intense sunlight. As water vapour exists due to a natural process, it shouldn’t be limited. Limiting the output of water vapour will only be wrong as it is disturbing the earth’s nature. Since the evaporation is a natural process, human activities cannot be blamed for 99.1% of greenhouse gasses in the atmosphere.

We then move on to the second greenhouse gas with the most percentage in earth’s atmosphere, which is Carbon Dioxide. It accounts for up to 0.036% in the earths’ atmosphere. To limit the output of Carbon Dioxide to the atmosphere, the source of Carbon Dioxide must be studied and this can be done by studying the Carbon cycle. 


Figure 2 The carbon cycle; the figures in purple are the annual carbon fluxes in Gigatons of Carbon/year (GtC/yr)

The Carbon cycle shows all the sources of Carbon that was released into the atmosphere. The total of Carbon released to the atmosphere annually is 217.1 gigatons. This amount came from many sources that are on the earth’s surface such as vegetation and soils (121.6 GtC/yr), fossil fuel combustion (5.5 GtC/yr), and ocean’s surface (90 GtC/yr). Out of the total, human activities contribute 5.5 GtC/yr, which is 2.53% of the 0.036% of Carbon Dioxide in the atmosphere.

Not exactly a massive figure.

However, let’s add up more possibilities of human contribution towards the 217.1 Gigatons of Carbon Dioxide per year.

Respiration and decomposition. Both of these are natural processes. Respiration and decomposition takes place in both animals and plants. The result of these two natural processes is Carbon Dioxide. This comes to the question “Should we limit the our breathing to help the environment?”

The answer is obviously no. Human need oxygen in order to live and the only way to do this is by breathing. The only down part is that, because of us breathing the air in; we are releasing Carbon Dioxide in to the air. Do not be alarmed. Human breathe out approximately 1 kilogram of Carbon Dioxide per day (depending on the activity) and that amount doesn’t contribute to the Carbon Dioxide level in the atmosphere. This is due to the Carbon Dioxide that humans and animals exhale came from the Carbon Dioxide that plants draw out from the atmosphere.

Secondly, decomposition occurs when bacteria decomposed any organic material into smaller and simpler material. This process will release Carbon Dioxide. However, the Carbon Dioxide released came from an organic matter such as plants or animals therefore, it doesn’t contribute to the global Caron Dioxide level in the atmosphere.

In the case of Carbon Dioxide, human activities can be at fault for contributing as much as 0.0009108% (2.53% of 0.036%) of Carbon Dioxide in the atmosphere.

So far, human contributed a really shallow figure to the greenhouse gasses making “human activities as a minor catalyst” more realistic rather than a global primary contributor.

The third highest greenhouse gas in the atmosphere is the highly flammable Methane. Methane can be released to the atmosphere by many ways. Production of fossil fuel, farming (animal waste management), rice cultivation, biomass burning and waste management produce methane. The examples above are methane producing human activities or by the very least, human activity related. Human activities released 109.6 Tg/yr (Teragram/yr), 73.7 Tg/yr emitted by biomass burning, 152.8 Tg/yr due to rice and ruminants activities and 155.3 Tg/yr came from natural emitting sources.

From the sources above, it will be inaccurate to say biomass burning and rice and ruminants aren’t apart of human activity. Studies done by scientists agreed approximately 90% of biomass burning was done by human and the balance of 10% was caused by nature such as lightning. Therefore, it can be said that human are responsible for approximately 328.73 Tg/yr or 66.9% of Methane in the atmosphere.

This is alarming.

We are responsible for more than 50% of dangerous, flammable, global warming inducing gasses.

However, the amount of Methane in the atmosphere, 0.00017%, isn’t exactly a big number. Although this is the case, it doesn’t give us the green light to not do anything about it. If human could emit Methane more than nature could annually, then we have a problem. 

The two greenhouse gasses with the lowest abundance in the atmosphere are Nitrous Oxide and Ozone (O3). The sources of Nitrous Oxide, as other gasses, are both human activities and nature. 


Human activity such as soil management, animal manure management, sewage treatment, combustion of fossil fuel and acid productions produced approximately 7.65 Tg/yr of Nitrous Oxide globally, nearly half of the total emission.

However, considering the amount of Nitrous Oxide in the atmosphere being low, the figure retrieved isn’t alarming. 

There we have it, greenhouse gasses analysed one by one in the order from highest abundance in the atmosphere to the lowest in terms of sources. 

The source of water vapour is are purely natural therefore there is nothing we can do. Human induced Carbon Dioxide produces a reassuring figure. The figures for methane produced by human activities are alarming as we produces more than nature does where else the volume of Nitrous Oxide and Ozone in the atmosphere are relatively low compared to the ones mentioned earlier.

From these, it is clear that human are just minor catalysts. To me, that is worst than being the primary cause. We are hurrying doomsday!

If the figures are low, why the fuss?

The issue that concerns scientists at the moment is that the rate of the greenhouse gasses emitted to the atmosphere is alarming. We are producing more of the gasses compared to 100 years ago. The higher the rate, the sooner earth will be destroyed.

The worst part is that, the consequences of climate change will happen when we have too much to lose. We have amazing technologies and engineering that will be destroyed due to our own ignorance. Worst still, more of us will face death. 

Don't we, at the very least, want to see our beautiful children living in a planet that is as beautiful as them?

We, as human, must take action. 


References

The Royal Society, n.d. Climate Science, Available: http://royalsociety.org/page.asp?id=1279&gclid=CPGQj67rn5cCFQhOMAodIlawAA (30th November 2008)


Energy Information Administration, May 2008, Greenhouse Gasses, Climate & Energy, Available:

http://www.eia.doe.gov/bookshelf/brochures/greenhouse/Chapter1.htm (29th November 2008)


Pidwirny, M. (2006). Atmospheric Composition from the e-book Fundamentals of Physical Geograpy, 2nd edition. Available: http://www.physicalgeography.net/fundamentals/7a.html (30th November 2008)


Pidwirny, M. (2006). Atmospheric Composition from the e-book Fundamentals of Physical Geograpy, 2nd edition. Available: http://www.physicalgeography.net/fundamentals/7a.html (30th November 2008)

 

NASA, 1st December 2008, The Carbon Cycle; The Human Role, Available: http://earthobservatory.nasa.gov/Features/CarbonCycle/carbon_cycle4.php (30th November 2008)


NASA, 1st December 2008, The Carbon Cycle; The Human Role, Available: http://earthobservatory.nasa.gov/Features/CarbonCycle/carbon_cycle4.php (30th November 2008)

 

Pidwirny, M. (18th November 2008), The Carbon Cycle; Photosynthesis and Respiration. Available: http://www.eoearth.org/article/Carbon_cycle (1st December 2008).


Carbon Dioxide Information Analysis Center, n.d. Frequently Asked Questions, Available: http://cdiac.ornl.gov/pns/faq.html (1st December 2008)


U.S Environmental Protection Agency, 19th October 2006, Methane; Sources and emissions, Available: http://epa.gov/methane/sources.html (1st December 2008)

  

Granier, C., Petron, G., Muller, J.F., & Brasseur, G., 31st May 2000, The impact of  natural and anthropogenic hydrocarbons on the tropospheric budget of Carbon Monoxide. The Atmospheric Environment Journal, Available: http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VH3-41NTBMX-11&_user=585204&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000029838&_version=1&_urlVersion=0&_userid=585204&md5=f59ace2155cd85f529885f22ad5014fb (1st December 2008)

NASA, 2nd December 2008, Earth Observatory: Biomass burning. Available: http://earthobservatory.nasa.gov/Features/BiomassBurning/ (1st December 2008)

 Scheehle, E. December 2002, U.S Environmental Protection Agency: Global Methane & Nitrous Oxide Emissions Lecture, Available: www.stanford.edu/group/EMF/projects/group21/PresentDec2002/Scheehle. Ppt (1st December 2008)



Maaf kalau Bahasa Ingeris aku mengarut, atau benda yang aku cakap tu tak masuk akal. Ni apa yang aku fikir je. Tambahan pula, aku tulis ni dalam format "popular science" bermakna benda yang akutulis tidak diterangkans ecara mendalam supaya semua orang boleh memahami (kalau masuk dalam gila kang korang baru baca satu paragraph otak dah start fikir Shukila, Fiona, Suraya dan juga Atikah). Kalau ada pendapat lain aku terbuka hati nak dengar, bukan terbuka hati nak gaduh.


Jadi tinggalkan comment korang di tempat tinggal comment!


S H A F H A M D A N

ps: sebab hype tanah runtuh sekarang, aku akan study factor factor tanah runtuh dan kenapa aku rasa area BA atau Hillview atau UK heights ni memang tak selamat.


Dari Top Boyz: Takziah kepada keluarga mangsa dan sesiapa yang terlibat dalam kemalangan tanah runtuh di Damansara ataupun di BA.



Monday, 8 December 2008

Apa cerita orang kota?

Halo sahabat handai baik yang kacak atau yang tidak.
Sempena kedatangan pemuzik ini ke Annexe di CM malam esok,BBLK cerita sket la pasal mamat swedish yang romantisis ni.

Dengan lirik-lirik yang semacam lucu dan melankolik sket,Jens Lekman akan turun dan mendendangkan lagu-lagu dia pada orang kota kuala lumpur yang amat memerlukan lebih muzik yang caya.Gua rasa mamat ni disukai oleh ramai gadis sebab suara dia yang dalam ala ala david byrne/morrisey + jarvis cocker/jamal abdillah sket.

mampos la apa yang gua rasa.enchek pegi chekedaut sendiri la

Thursday, 20 November 2008

STD 101




Aku bajet sure ramai tau pasal Sexual transmitted diseases (penyakit yang disampaikan melalui hubungan seks)ni. Tapi aku bajet ramai yang tau benda cam AIDS dan HIV. Ye lah sebab seingat aku masa aku kecik dulu aku selalu dengar AIDS ngan HIV je. 

Ingat tak lagu AIDS/AEDES yang selalu pasang tengah hari kat TV1? Bongok betul gi buat satu lagu pasal AIDS ngan Aedes, takde kene mengena langsung. 

OK! Hari ni wa nak sembang pasal, Gonorrhea (GO-NO-RE-A). Ni penyakit alat kelamin la lebih kurang.

Penyakit ni disebabkan oleh bakteria yang senang membiak dalam alat kelamin seperti di dalam tiub kencing, uterus dan juga tiub fallopio bagi perempuan. (Jangan salah sangka, benda ni boleh jadi kat laki atau awek). Selain yang diatas, benda ni boleh jangkit kat mulut, tekak, mata dan juga anus. Jadi jangan sangka kalau anda menjilat lolipop pasangan anda anda tak dapat jangkitan!

Jangkitan ini boleh berlaku melalui hubungan seks. Anda tak seharusnya kena pancut dalam untuk dapat jangkitan, masuk saje dah cukup. 

Semua orang boleh dapat ke?

YA! jadi kalau nak main orang tu fikir dulu mana die dah letak alat kelamin die tu.

Apa symptom  dia?

1) Ko kencing rasa berapi gila babeng.
2) Kekadang masa ko kencing, ada bendalir warna putih, kuning atau hijau keluar (crack bai)
3) Telo bengkak.
4) Gatal, berdarah anus.
5) Vagina berdarah diantara period bagi kaum hawa.

Yang heavy kekadang takde symptom bai, jadi lu tatau yang lu kene jangkitan until lu pegi check ngan doktor!

Camana nak elakan dapat jangkitan?
1) Jangan main awek/laki ikut sukati
2) Pakai condom, bukan mahal pun, dari ko gelak gelak tengok kat 7eleven ada yang nama tiger la apa semua baik ko beli.
3) jangan main pelacur. memang tak baik pun.

ALAMAK! AKU DAH DAPAT!! APA AKU NAK BUAT???

Lepen ah, doktor lu sure akan kasi ubat. Ni bukan kes ko akan mati Penyakit ni ko boleh ubatkan.
Doktor kasi antibiotics atau penicilin injeksyen sudey.


Yang steady

SHAF-FLE



Wednesday, 19 November 2008

Tikus = Rambo??

Ya memang, inilah tikus. Aku sangat benci dengan binatang ni sebab aku rasa die kotor gila beb.

So story aku ialah, hari tu aku tengah stim lain macam (dapat dam baek), aku bosan ah. Asyik asyik stim dengar lagu atau tengok movie, this time aku stim aku masuk lecture yang disampaikan oleh seorang Professor Zoology (kerja dia belajar pasal binatang). Lecture tu sangap ah tapi tetiba die cakap yang benda yang bagi aku sangat intresting.

Dia cakap, kat negara Tanzania dan Mozambique,  periuk api bersepah ko tau. Jadi, ada seorang product designer dari Belgium, Bart Weetjens, telah pun mengambil sekumpulan tikus untuk dilatih menjadi pencari periuk api. Die cakap tikus lagi senang dilatih dari anjing dan tikus tak sebrat anjing jadi kalau tikus tu berdiri ditempat periuk api, tade benda yang meletup.

Sekarang si Weetjens tengah train 30 tikus yang dipanggil "HeroRATS". HeroRATS telah berjaya untuk clear kawasan periuk api sebanyak 1/4 batu persegi (boleh blah la memandangkan dorang ni kecik je).

Member Weetjens ni sekang tengah train tikus untuk kesan manusia mangsa gempa bumi yang tertanam dalam tanah.

Amacam? Boleh Blah? 
Ko rasa PETA nak bikin kecoh pasal ni ke tak??

Shaf 

Tuesday, 18 November 2008

Snapshot : ekonomi tahun hadapn

so bai, korang semua dah prepare ke untuk tahun hadapan? menurut analyst analyst cabuk, dunia akan menhadapi sesuatu turnaround yang menarik untuk tahun hadapan. ada juga yang menyatakan bahawa kelantikan Obama di amerika adalah sebuah perubahan baru di alam semesta kita ini. iya lah, siapa tak suka pak tam jadi presiden kat amerika. lebih lebih lagi negara negara dunia ke-tiga di mana kebanyakanya tidak ada ciri ciri seperti orang putih. unsur harapan sememangnya penting dalam hidup manusia yang penuh dengan pancaroba ini. apa lagi kalau lim kit siang jadi pm di malaysia. siapa yang tak suka? en? aku rasa abang abang perkida je la kot bai. oleh itu kelantikan saudara obama sememangnya sebuah cara untuk meng-aman kan dunia yang agak mengelegak ini. dengan sistem ekonomi yang agak palat, sistem perhakiman yang agak kalut (eg. tahanan tanpa pembicaraan di bumi guantanamao), dan polisi polisi dunia yang bersayap dollar walaupun ia sepatut nya seimbang dengan sayap tukul besi.

Memang sah dengan motto atau slogan saudara Obama, "perubahan yang sepatutnya". Banyak perubahan yang sepatut nya ada supaya dunia ini menjadi tenang, semua nya o.k, tak perlu berdrama swasta dan yang paling penting lu orang sama aku pon happy.

dengan adanya seorang pak tam di dalam ofis di washington DC. apakah impaknya terhadap dunia? manusia yang putih, hitam, sepet atau sasa akan berasa motivated dengan perubahan sejarah yang di buat oleh saudara O B A M A. sudah tentu bukan?? sekrang semua orang pun akan berasa lebih konfiden untuk buat apa saja? nak rompak bank CIMB guna propane gas pon orang berana apatah lagi merompak teller dengan menggunakan mercun? kita semua telah lihat semua itu sejak kebelakangan ini kesengsaraan manusia di dalam dunia yang serba gelap ini. bak kata kawan aku yang bela kucing kat ofis kata, " kiranya macam dah jumpa pelita dekat akhir terowong la kan bai?"

sememangnya, tahi tahi dan najis najis bush memerlukan jangka masa yang agak panjang untuk di salurkan kedalam jamban dan banyak banyak lagi pekara yang perlu di fabricate untuk menjadikan dunia ini berkembang. apa bisa si pencacai atau si fabricator itu melakukan semua itu dalam term ini? mungkin ia mengambil masa lebih dari itu? tetapi dengan sokongan dan dokongan yang di berikan kepada saudara Obama ini seperti mana dia menang pilihan raya itu, mungkin paling cepat dia boleh bikin/ finetune semua nya dalam masa 2-3 tahun lagi.

oleh itu, keadaan ekonomi yang agak palat ini akan menjadi lebih palat oleh di sebab kan negara China yang muncul sebagai salah satu super power yang agak besar selepas Amerika dari segi bidang ekonomi. 

Sikap semi terbuka china sememangnya  telah membantu perkembagan ekonomi dunia. tanpa china, banyak lagi negara yang konfirm akan meminta bantuan IMF atau world bank. Seperti apa yang telah terjadi dengan Iceland yang meminta bantuan dari pada Russia. Oleh itu, dengan ada nya seorang ketua baru di white house yang boleh buat muka PR macam abang jual handfone, sememang nya memberi wajah baru kepada client nombor satu dan client paling penting yang dapat sustain kemajuan amerika untuk masa yang akan datang.

tahukah anda bahawa pembangunan pembangunan (DALAM NEGARA- Gross Domestic Income) di negara negara utara seperti amerika, peranchis, england, germany telah berada dalam tahap terakhir sebelum perkembangannya mati pucuk? kebanyakan negara ini meng-amal kan dasar penanaman modal di negara asing seperti mana yang mereka lakukan sejak di zaman zaman kolonial. oleh itu sekarang ini, pembangunan yang agak memesat sedang berlaku di negara negara dunia ketiga.

Sebagai contoh, penanaman modal kedalam business kuprum yang kebanyakannya ada di Chile, Indonesia, India, Zambia dan China. kebanyakan konsesi konsesi kuprum di pegang oleh syarikat syarikat besar seperti Anaconda Mining Co. yang merupakan sebuah monopoli kuprum di Chile (mereka kini memegang 6 atau 7 konsesi di Chile juga merupakan sebuah negara yang kaya dengan kuprum). Bukan itu sahaja, walaupun sebuah negara yang kaya dengan Kuprum negara China tidak mempunyai jumlah yang banyak dan beliau terpaksa mengimport kuprum untuk membangun kan ekonominya. Minmetals, sebuah syarikat yang listed dalam Forbes 100, adalah seorang player dalam kuprum di Indonesia. 

Begitulah hakikatnya di dunia dunia ke-tiga, dimana perkembangan yang agak pesat dan tak terkawal telah menyebab kan produksi yang melebih menyebab kan harga harga seperti kuprum menjadi kurang aktraktif (sekarang satu tan -4500 USD, dahulu masa awal tahun setinggi 8000- 9000 USD se tan). dengan kehilangan fokus oleh Amerika yang sejak august tahun ini telah memfokus dalam membangun kan dan menyusun (restructure) sistem per-bank-kan mereka dengan cara cara yang tidak betul (dengan cara bail-out tetapi management serupa). 

bukan industri kuprum sahaja yang terlebih ekspoitasi, tetapi banyak lagi sumber sumber mineral seperti minyak yang telah di eksploitasi dengan selebih nya kerana ketamakan manusia yang menggila kan harga tinggi sesebuah komoditi itu. Dahulu contoh minyak mencecah USD14+.oo tapi sekarang USD 6+.00. iye la bai nak buat adjustment production bukan macam buat adjustment dalam acccounting, dengan sistem foward sale (baca awal punya blog; interview dengan hassan merican). nak buat adjustment satu hal, nak buat contract baru untuk foward concept pun mengambil masa, mana ada orang beli minyak cash bai.

seperti yang aku cakap, banyak lagi komoditi komoditi seperti arang batu, gas, mangan (dah la dekat Buol dekat Kalimantan (lokasi utama mangan), indonesia baru lepas gempa bumi), cobalt, besi, lu cakap je la apa. semua harga komoditi tengah turun selain dari padi emas. Emas je la yang naik sekarang, lu beli emas pun buat apa, bukan dia boleh generate elektrik pon. 

oleh sebab harga komoditi yang agak rendah, ia memang bagus untuk konsumer, tetapi apkah ia bagus untuk pelabur dan juga pengeluar. dengan kemajuan teknologi yang sepatut nya merendahkan kos, tetapi dengan sikap tamak manusia juga telah membawa pemerlahanan ekonomi dunia. jika kita mahu argue pasal teknologi, apa kah teknologi yang paling canggih untuk pengorekan batu bara, chocolite (sumber kuprum)dan apa apa lagi jenis batu? setahu aku tenaga manusia masih lagi di perlukan untuk mengorek arang batu untuk dijadikan tenaga. teknologi hanya  di gunakan dalam pengekstrakan. tetapi kita harus ingat, konsep ekonomiks of scale. juga kita harus ingat bahawa bukan semua pengekstrak mampu memproses sesebuah batu menjadi arang batu atau pun kuprum. selalunya mereka ini akan menjadi trader kepada kompani kompani besar. kompani kompani besar saja yang akan melakukan pemprosesan. jika harga tak menarik trader sudah tentu akan cakap "stock tada" seperti mana yang orang di malaysia sudah experience ketika kepalatan ekonomi kita. mesti ada je yang cakap stok tada kalau lu gi warehouse nak beli konkrit ke apa. en?

jadi apa ke betul dengan encik obama ni? A change we need dari aspek apa? dari segi mentaliti mungkin kita boleh terima tetapi perubahan dalam hati masih jauh lagi.

so what say you?


jack Lingam



Renaissance

SALAM kepada rakan sepejuangan,

wa hari ni baru settle kerja dengan auditor dari E.Y ini hari. tapi oleh sebab syarikat perubatan yang aku kerja ni agak special ada lagi sekor nak datang tuk audit. memang haram lah.  apa apa pon wa nak tuju kan lagu ni tuk semua sebagai pengerak motivasi yang dapat rejuvenate segala blogger di dalam blog ni pasal semua nya layu termasuk aku.

apa apa pun lagu yang ingin ditujui sebuah lagu yang agak lama. tak la lama sangat tahun lepas baru kluar tv. aku ngan si kwaidan tu tgk masa dia perform dekat studio bbc. kat tv ah en.. apa apa pun wa persembah kan lagu yang berjudul "tiada dilema puki" atau dalam bahasa ingeris nya "no pussy blues" yang di goreng oleh abg. nick cave, warren ellis, martin cassey dan Jim Sclav. Mereka semua ni dalam band yang bernama Nick Cave and the Bad Seeds. Tetapi dalam sesi kali ni mereka lebih di kenali sebagai "Grinderman".

musik dia lain macam sikit. nak kata mcm drone bukan drone tapi dia punya treble lain macam, tapi kalau lu nak dengar time time spm ni buat teman memalam buta ok la.. tapi gerenti dapat A untuk subjek yang lu nak amik tuk esok hari nya wa tak gerenti... 

apa apa pun semoga berjaya pada chikaro chikaro masa hadapan, pasal lu orang ni memang harapan malaysia. dan dunia. kalau obama boleh.. tak kan lu tak boleh... 


Monday, 10 November 2008

mana blog?

Harap maklum bahawa, blog ini akan ambil cuti buat sementara waktu pasal nak prepare abang K.T punya angkat nikah dengan chikaro dia yang bernama amanda dollah. oleh sebab itu, ramai dikalang blogger tengah sibuk membantu emak mr.kt, untuk buat bunga plastik.

para sesiapa yang minat untuk membantu untuk buat bunga plastik sila kontak abang KT di

+44(0) 74138496114


Sakian...

Best man win ,

jack lingo

Saturday, 1 November 2008

Single Minggu Ini


Okay, bulan baru ni aku rasa kita patut kickstart dengan single minggu ini yang bergenre doom/noir jazz. Lagu diatas bertajuk Prowler yang dipetik dari album Sunset Mission dan dipersembahkan oleh Bohren & Der Club of Gore. Bohren & Der Club of Gore adalah sebuah ensemble yang berasal dari Mulheim, Germany dan pada aku memang top habis. Hari tu aku ada peluang untuk tengok derang live siap dah beli ticket apa semua tapi sebab venue dia jauh gila dan malas punya pasal aku tak gi. Sekarang menyesal gila.

Lagu-lagu begini sesuai didengar dari pukul 2 hingga 5 pagi bertemankan sebotol scotch (tetiba), bila apa yang ko ingin hanyalah solitude dan ketenangan. Barulah dark sharp. BARULAH REBEL!

Armaya Maaroff

PS: Videoclip ini wajib ditonton. Memang dark.

Thursday, 30 October 2008

AIS KRIM YANG DIBUAT DARI SUSU TETEK WANITA?! KO CRACK KE BLAD?!


PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), sebuah organisasi yang tidak pernah lengang dengan controversy buat hal lagi baru-baru ni bila derang tulis surat kepada Ben & Jerry's. Tujuan mereka tulis surat kepada company ais krim ni adalah untuk menyuruh Ben & Jerry's menggunakan susu manusia menggantikan susu lembu dalam semua produk mereka. Sebelum derang tulis surat tu, derang ada terdengar akan citer sorang restaurateur berbangsa Swiss yang baru-baru ni memperkenalkan beberapa makanan istimewa yang dibuat menggunakan susu manusia. Lepas dah dengar citer mamat tu, PETA pun apa lagi, ambik kesempatan ah untuk tunjuk kat kita semua yang susu lembu bukan untuk kita minum.

Tapi ko boleh bajet ah apa reaksi jutaan manusia bila derang baca pasal 'cadangan' ni. Rata-rata orang menyuarakan yang mereka rasa geli nak makan benda yang mengandungi cecair yang keluar dari badan manusia. Yang pelik tu, cecair dari binatang ok pulak. Kenapa susu lembu yang memang bukan untuk manusia dapat diterima tapi susu manusia yang memang untuk manusia kita rasa geli? Logically, susu lembu sepatutnya untuk lembu dan susu manusia untuk manusia ah kan? So far dalam hidup aku, takde ah pulak aku nampak beruk nyonyot tetek kambing nak minum susu. Manusia je bai yang minum susu binatang lain.

Nak kata susu lembu tu penuh dengan zat-zat tak jugak. Majoriti susu-susu lembu kat dunia ni datang dari factory farms. Penternak-penternak kat factory farms ni semua, derang buat lembu-lembu betina sentiasa dalam keadaan mengandung untuk menghasilkan susu. Lembu-lembu ni mengandung bukan dengan cara semula jadi sebab derang takde masa nak bagi lembu-lembu semua orgy kat padang dan masih memenuhi demand untuk susu. Selalunya derang buat lembu mengandung dengan menginjectkan hormon supaya menghasilkan result dengan lebih pantas dan banyak berbanding cara semula jadi. Bila bayi lembu lahir, selalunya ia akan dipisahkan terus dari mak lembu nya, yang jantan selalunya jadi daging veal dan yang betina akan diternak sampai cukup matang untuk menghasilkan susu. Jadi bayi-bayi lembu pun tak dapat minum susu lembu mak dia sendiri. Susu yang dihasilkan yang penuh dengan hormon, akan dijual di supermarket untuk kita semua beli. Bila mak lembu ni dah tua dan tak dapat menghasilkan susu lagi, si mak lembu ni jadi burger ah blad apa lagi.

Memang ah susu manusia dijadikan untuk manusia, tapi adakah ini adalah satu alternatif yang beretika? Pernah tak ko nampak jumlah susu yang dihasilkan oleh seorang pompuan setelah teteknya dipam berjam-jam? Tak banyak ah. Jadi, kalau kita nak guna susu manusia dalam semua produk dairy yang dikomersilkan, berapa banyak pompuan nak kena pam tetek sendiri untuk memenuhi demand? Chances are, kena inject hormon gak bai. Cuba ko bayangkan situasi sekarang ni, tapi gantikan lembu dengan pompuan. Crack tak crack.

Walaubagaimanapun bawak bertenang, PETA bukan betul-betul nak kita ganti susu lembu dengan susu manusia, at least aku rasa tak ah. Aku pun bukan nak suruh ko gi makan koko crunch ngan susu manusia tiap-tiap pagi. Aku minum susu lembu gak. Point yang derang nak ketengahkan kat sini, susu lembu adalah untuk lembu. Kalau ko rasa salah bagi seorang pompuan untuk biarkan anak sendiri pastu susukan anak orang, camtu ah lembu-lembu ni. Bak kata pepatah melayu ah blad, 'anak jiran ko susukan, anak sendiri mati haus nye pasal'. 

Ni semua sebab mentality je bai, dari kecik kita dah diajar untuk minum susu supaya tulang, gigi semua kuat. Tapi sebenarnya, manusia dan binatang bila dah dewasa tak perlu susu untuk hidup. Banyak lagi benda-benda alternatif yang lebih menyihatkan yang dibuat dari soya, hemp, kelapa, beras dan sebagainya. Kalau ko takleh nak jadi vegan cam KT, aku syorkan ko beli dairy products yang organik dari penternak yang biar lembu-lembu dia hidup dengan cara bebas, semula jadi dan hati senang.

Oh ya sebelum aku lupa, kepada kaum hindu, sikh dan jain, aku ucapkan happy diwali. Kepada yang menyambut halloween, aku ucapkan happy halloween!

Yang benar,
Pusaran

Apa masalah aku?? sini aku bagi sneak peek sket

Selamat pagi aku ucapkan kepada semua.

Pertama bagi pembaca yang menyambut Deepavali, selamat Deepavali aku ucapkan.

Kepada yang menyambut Hari Raya AIdilfitri, Selamat Hari raya dan minta maaf zahir dan batin. Mana la tau post lama aku ada yang terasa tersindir ke apa ke.

OK! Apasal aku tak menyumbang dalam progression blog ini???

Masalah aku ialah, semenjak dua menjak ni aku sangatlah ultra sibuk. Gila bai, aku tak pernah buat kerja cam anak anjing camni. Kebahagian aku pada waktu sekarang ialah time nak tido.

Aku tengah berushaha keras melakukan penyelidikan sebab aku tengah tulis satu paper yang bertajuk

"Human and Climate Change: are we to be blame?"

Kepada Abg Iz aku sorang aku ucapkan minta maaf aku tulis pasal ni (member sinsitif hal climate change)

Ada lecturer sorang ni dari Australia bernama Robert M.Carter buat research cakap

5 juta tahun dahulu, Bumi lagi panas dari sekarang

Mesti korang tanya apahal lak die tau 5 jatu tahun dahulu camana? Aku tahu camana tapi nak explain kat sini memang lost. Terus tak siap kerja kau karang.

Member ni memang tak percaya manusia adalah penyebab Climate change.

Lepas tu ada plak member cam Dr. Shaheen Rafi Khan yang percaya punca climate change ni adalah sebab population Pakistan adalah melampau lampau.

Gila crack bai. Nak salahkan orang satu hal tapi kalau dah nak salahkan orang yang ada anak ramai susah ah.

So benda ni la teaser aku kasi. Nanti bila paper aku siap aku posting ah so korang boleh baca.

Aku juga sedang berusaha keras untuk menyertai sekumpulan researchers dalam researching 

Oil and Gas Enterprise Management.

Iyalah, kalau tak buat semua benda ni, sapa nak suap anak anak kucing aku? Tunang aku sure lari ngan laki yang lagi on dari aku, aku pun dah tak boleh isap yao.

So kepada readerz.... be analytic!! 

Ciau Bella! 

uɐpɯɐɥ ǝ,ıɟɐɥs

P.s: Kwai, Jacky L, Armayya, aku mintak maaf, aku memang seorang internt tak berguna.

Wednesday, 29 October 2008

Apahal Dengan Blog? : Aku Terangkan

Pengumuman: Aku skarang kat workshop di Herzo, Germany dan minggu lepas aku prepare untuk workshop ni, kerja baru aku memang gila, tapi aku harap korang jangan ingat kita malas. Jacky L tengah sambut deepavali, Armaya Maarof ada cedera skit masa dia tengah test superbike ni, dan Shaf Hamdan, itu ko relek ah, dia intern je.

Aku akan cuba mulakan blog dengan segar tak lama lagi. Sementara menunggu, aku syorkan korang bagi komen-komen untuk tanya apa apa soalan. Lagi skali aku ulangkan, blog tak tamat, kita masih ada, tapi ko tahu ah blad, nak cari bahan power, kena selidik lama, bahan kena power, kalau tak, baik aku pos gambar cikaro aku dan citer apa aku makan hari ni, betul tak?

Ciuman Besar dari Kwai.

Sunday, 26 October 2008

salam deepavali

apa khabar fren.

hari ni hari besar untuk umat umat hindu, sikh dan jain. oleh itu kami, blogger blogger maut ingin mengucap kan selamat menyambut deepavali dan jangan main mercun dan makan banyak sangat.. pasal nanti lu orang jadi cam aku, banyak sangat pegi rumah terbuka sampai cirit bila nak pick up member yang lost dekat tengah bandar kuala lumpur.

apa apa pun. aku rasa lu orang pun tak tau apa itu deepavali dan siapa yang sambut. oleh di sebab kan -generalization dan ignorancia oleh semua orang, kita mengambil semua benda dengan sebulat bulat nya. apa apa pun aku pun baru tau deepavali ni apa dia. tapi memang lah sebuah perayaan cahaya "festival of lights".

setelah aku fikir fikir kan sebab sebab orang menyambut deepavali dan kaitan nya dengan pesta cahaya, aku pun mula mendapat idea untuk cerita kat lu orang.

Cuba banyang kan bila Teresa kok kena tahan masuk ISA, semua orang pegi ke bukit aman untuk memasang lilin tuk boikot. Selain itu, bila amerika masuk ke barat eropah ketika perang dunia ke dua, pada waktu siang bagi bunga, waktu malam pasang colok. Mau kasik terang ma.. kata waktu darurat dan waktu zaman dulu nak beli bulb kat ikea pon tak mampu maaa.

Apa apa pun cahaya memang bermaksud harapan. Iye la sebab tu ada pepatah “ada cahaya di akhir terowong”. Orang islam pun bila lepas semayang atau waktu semayang misti doa tuk dapat cahaya en? Harapan atau pun “hope” dalam bahasa omputih memang lah sebuah pengerak hidup yang serba modern atau pun kuno.

Selain itu cahaya juga boleh dikait kan dengan hidup. Pasal tanpa cahaya memang pokok pun tak boleh hidup bai. Bukan pokok aja., kalau takde cahaya memang kerja kita berhibernasi saja lah. Bandar yang gelap dan malap pun tak syiok pasal lu nak bawak kereta pun cuak bila trafik light tak berfungsi. Amacam?

Pendek kata cahaya ni memang sebuah pekara yang agak besar dan memainkan peranan besar semua umat di atas bumi ini. Bukan sahaja orang hindu, sikh dan jain sahaja patut sambut deepavali, tetapi secara war nya, semua orang patut goreng maruku malam semalam, main mercun dengan jiran jiran dan juga pasang pelita atau lilin malam semalam. Tetapi sedih sekali malam semalam wa sian tengok jiran aku main bunga api sorang sorang. Orang hindu, jain dan sikh menyambut fiesta ini kerana ia adalah sebuah simbol kemenangan menentang kegananasan, kejahatan , kejahilan dan memperterangkan kegelapan atau dalam bahasa orang putih nya “Celebration of victory over evil, and uplifting of spiritual darkness”. Jadi apa kita tak mau ke sambut?

So bai, apasal orang hindu sambut deepavali?

Orang hindu sambut pasal mereka menyambut kepulangan Raja Rama dari Ayodyha pulang setelah 14 tahun pergi merantau di dalam hutan. Kiranya dia buat macam Buddha lah, mencari erti dan maksud hidup di atas muka bumi ini. Atau dalam bahasa perancis “ re-naissance” atau pun reborn/rebirth/revive/. Pada sambutan itu, memang satu Bandar Ayodyha di terangi lampu lampu lilin atau cahaya – deepa. Lalu dapat la nama deepavali.

So bai apasal sikh sambut deepavali?

Orang sikh sambut deepavali sebab pada waktu itu, salah seorang guru termasyur mereka dibebaskan dari penjara. Sewaktu dibebas kan, dia terus pergi ke Dabar di Amritsar tu semayang kot. Ramai orang menyambut kepulangan si guru itu dengan memasang lilin . oleh sebabkan di india memang secara amnya memang hari deepavali, lalu orang sikh pon memnyambut deepavali tetapi atas sebab yang berbeza.

So bai, apasal orang jain sambut deepvali?
Diorang sambt paasal menyambut hari Lord Mahavira mendapat nirwana atau pun ketenangan minda. Aku pun tak tau nirwana ni mcm wahyu kot. Korang pegi la buat research.

Ok la, aku pun dah penat member info ini kepada korang..

Apa apa pun selamat menyambut deepavali kepada semua..kalu yang nak sambut boleh sambut agi… korang pasang ah lilin kat depan umah atau pun pasang lilin bila nak buat anak malam ni ataupun nak bersetubuh dengan sesiapa. Kalau lu orang nak bersetubuh dengan chikaro dekat dalam pusat istirehat, try la suruh kapten kapten spa tu pasang lilin. Kalau tak silap aku, kapten spa dekat cititel hotel (tingkat 3, boleh pilih chikaro bai!!) ada hantar SMS kat aku kata ada promotion deepavali!

Hehe

Jack lingam

Thursday, 23 October 2008

Salam Hari Jadi: Jack Lingam

PENGUMUMAN: Kami dari TOP BOYZ ingin mengucapkan salam hari jadi kepada Encik Jacky L dan juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas jasanya, dia ni heavy blad, baca buku tebal- tebal lalu terangkan kepada korang dengan bahasa pasar supaya korang dapat paham. Ye ah, zaman skolah dulu, cikgu sejarah terangkan sejarah secara bosan, sebab tu kita tak minat. Cuba kalau cikgu skolah cam Jacky L, pasti korang dapat masuk, betul tak. Jacky, ko kawan lama aku, dan aku rasa sejak dulu ko banyak tolong aku. Jadi, semoga bergembira selalu dan kita doakan ko panjang umur!

Kwaidan Tarmizi
C.E.O Top Boyz Sdn Bhd

Tuesday, 21 October 2008

Single Minggu Ini



Razorlight- Wire to Wire

Lupakan Bloc Party sebagai single minggu ini, itu saje je kita nak perlikan bebudak indie tanah air kita. Ini dia single yang benar dan yang ke jalan yang benar (walaupun mainstream). Abang Borrell dan kugirannya akan melancarkan album baru diorang, dan ini single pertama diorang, memang matang, memang bermakna dan memang boleh bla!

Diorang memang tight live bai, tak tipu. Aku dulu tengok diorang terus aku macam....."ini kena beli t-shirt diorang ni"

Semoga terhibur!

Kwai

Penajam Pensil Dan Telinga: Apakah?


Pencil Ear Sharpener from Stas Aki on Vimeo.

Amacam semua? Maafla abang Kwai baru balik bulan madu ngan tunang la, happy la, baru tunang. Orang tua aku pun restu, orang tua dia pun restu. Jadi aku pun cuti seminggu kat blog ni. Tapi aku ingat ucapkan terima kasih kepada para blogger maut blog ni atas pos-pos yang power, terutamanya orang kanan aku Jacky L. Dia semakin sharp, dan single lak tu. Jadi yang chikaro semua tu, apa lagi, ayat la Jacky.

Tadi aku kat pejabat ah, lepas tu aku tengah lukis diagram testikel (aku kan research analis kat hospital), tetiba pensil aku patah, aku pun tension. Aku nak cari penajam pensil, takde. Tong sampah pun punyalah jauh. Jadi tetiba aku nampak rekaan si Russian ni, aku pun terpegun bai. Tengok la klip kat atas.

Korang rasa betul ke pensil tu berfungsi cam tu? Kalau betul memang sharp ah. Memang boleh bla, aku tak yah lalu 20 meter ke hadapan untuk tong sampah dan kena lalu satu chikaro hot yang selalu flirt ngan aku. Ye ah, aku kan dah tunang, kena kuatkan iman!

Yang sebuk berchenta,
Abang Kwai

Monday, 20 October 2008

masa susah di hadapan

sebelum zeti gabenor mendeklarasi kan resesi (recession) baik aku cakap dulu. pasal aku tak tau lah apa masalah orang orang di bank negara yang payah sangat nak sebut perkataan itu. pasal hakikat nya negara kita ni memang tengah dalam recession.

nak tau apasal mereka tak declare kan recession?

1. takut konsumer cuak simpan duit dalam bank untuk dapat makan caruman interest.

2. biasa la ego. kata melayu.

3. takut investor luar tak mo masuk. atau yang skarang ada cabut.

4. takut tokey tokey besar adakan pemecatan besar besaran.

5. aku pon tak tau apasal. singapore pon dah declare, iceland pon dah bankrupt.

ok aku akan terang kan satu per satu.

1. iye la kalu lu declare malaysia ni dah ada dalam resesi, memang konsumer lebih lebih lagi akan mejadi lebih cuak kerana dia akan membelanja kan wang untuk benda benda yang sepatut nya di beli atau di joli. antaranya, pegi pasar, beli seluar dalam, bayar sewa ruma dan beli benda benda yang bukan lain macam. aku rasa kalau si zeti bilang pasal recession sebelum raya memang tak raya la kita. memang wang yang dikutip waktu jualan beli belah memang mungkin separuh dari pada apa yang di kutip. lebih lebih lagi nak dekat deepavali ni. kalau dia deklar sekarang memang susah arr nak carik chikaro yang pakai saree jenama gucci atau pun marc jacobs.

selain itu kalau dia deklare recession, memang kereta myvi special edition tak akan di jual la. gila lu kalau takde sapa beli myvi special edition. memang sesak lah produa. silap haribulan kena bail out. bukan itu sahaja, MAS, air asia, dan banyak lagi la kompani kompani yang ada kaitan dengan kerjaan akan bankrap pasal tak dapat kaut sales/revenue dengan tinggi.

2. iyelah dengan track record 1997 yang katanya malaysia tak kena sangat impak asian financial crisis 1997. boleh kata kalau ada ribut time tu, memang kita kene tempias je. padahal memang heavy.

3. iye lah, kalau lu declare recession, bukan rakyat atau konsumer saja yang simpan duit. walhal bank bank dan juga bank negara juga akan pelan kan joli nya. sebagai contoh. kalau ada recession, memang foreigner2 nak mintak credit line di bank bank tuk buat biznez pon tak dapat la bai pasa loan loan semua ni di freeze kan tuk mengelak kan kerugian pasal bagi pinjm duit tapi orang/ syarikat yang pinjam duit belum tentu dapat bayar balik loan yang bank bank komersil/dagangan ni kasik pinjam.

iye la lu pinjam loan nak buat kilang sebagai contoh kalu buat kilang time recession harga 1o ringgit satu kilang tapi harga kilang bukan masa recession hanya 7. mana murah lu pikir sendiri. bank bukan bagi pinjam duit senang senang. kalu dia tgk itu lain macam, memang tak lepas ah kan bai?? baik dia simpan duit dia pastu invest kat komoditi macam emas pasal dia punya value memang cash-backed atau dalam bahasa omputih liquidity ratio dia agak tinggi.

4. harga barang mentah naik, harga barang dekat giant naik. orang yang kerja tak bermotivasi dekat ofis. datang datang ofis muka tension. balik ofis kepala mabuk. tido. memang dedikasi perkerja tuk kompani tu memang berkurangan. pagi pagi masuk sembang nak naik gaji. boss pressure pasal harga bahan mentah naik. lu pulak pressure bos tuk naik gaji pasal harga barang rumah naik. kicap satu botol nak cecah rm10 pe cite bos?kalu lu mintak gaji naik attitude lu ok, boleh multi tasking. tapi bila orang suruh lu print lu kasik orang lain surat layang apa cite?

tuk nak rendah kan kos, memang salah satu cara iyalah pemecatan la. sapa yang tak jumpa KPI memang silap hari bulan lu kena la en bai? iye lah tak kan bos lu nak kena tukar business model pulak? memang tak masuk akal ah en bai.

5. malaysia ni memang legend lah bai dalam bidang ekonomi. negara lain dah bankrupt (iceland pastu russia bail out 20 billion, tapi dirang tak mo duit, diorang mau tanah tuk buat post askar merah) lain macam.

singapore dah declare dalam recession. asset asset temasek semua ni tengah di review, yang mana patut di write off memang akan di write off. semuanya di kawal ketat.

yang di malaysia ni pula, istana baru tengah/masih tengah dibina di hartamas sana. si zeti pula cakap "mungkin" dia akan review balik sistem kewangan. Mungkin bai. mungkin ye mungkin tidak. koridor utara, timur, sabah dan sarawak ni pon tengah di review allokasi duit nya. apa apahal masjid gergasi ala masjid kristal akan di bina di stiap satu koridor. selain itu, time time recession ni pula boleh pula kita joli beli helicopter dengan harga yang mahal. tau la eurocopter tu nama yang ternama (anak syarikat EADS), ada hangar di malaysia, telah supply bomba polis dan lain lain. tapi agak agak la ..

aku pon tak tau apa la yang nak jadi tahun depan. dengan keadaan sekarang ni, memang nampak macam tak menarik je. apa apa pun be strong and stay focus.

saja je nak kongsi. harap harap boleh bla! dan boleh dibawa berbincang sama sama. nak tau juga apa reaksi orang malaysia. apa apa pun, kalau zeti announce recession wa naklu ingat nama aku, jack lingam

salam

Dari mana?

Analytics