Thursday, 10 December 2009

Keindahan Bahasa Hanyalah Mitos


salam fren, pagi ini ada orang ajak masuk kesebuah group facebook yang di berinama "saya cinta bahasa melayu" boleh kira ada 1,354 ahli la dalam group itu mediskusi kan atau memberi sokongan dan dokongan. setelah selesai untuk memberi nukilan aku kepada group itu, tiba tiba dia kata nukilan aku terlampau panjang pula. dengan itu sesiapa yang ada di group itu, silakan sambungkan lingkaran ini kepada ahli ahli yang menyertai kumpulan itu.

Sekian,

bahasa melayu merupakan nadi pengerak hidup. bahasa melayu banyak membantu saya menempuhi keadaan keadaan yang agak rumit seperti, mengambil peperiksaan setiap tahun sejak dari tadika hingga ke tingkatan lima. tanpa bahasa melayu, apa kah erti hidup di dunia ini, kemungkinan besar, tanpa bahasa melayu, saya mungkin akan belajar sampai darjah 6 sahaja. tetapi disebabkan bahasa melayu, saya lulus upsr lalu ke sekolah menengah dan lulus kesemua peperiksaan. tanpa mu bahasa melayu, apa kah erti hidup?

lihat sahaja sesiapa yang tidak fasih dalam bahasa melayu atau terlalu lewat belajar bahasa melayu? kebanyakan mereka telah membuang masa sebanyak setahun untuk belajar bahasa melayu di kelas kelas peralihan. namun jua, kebanyakan nya gagal akibat pengaruh sahabat pada umur 12-21 adalah amat tinggi. di sesuatu kelas (secara midium nya ada 40 pelajar) dimana majoriti pelajar nya masih terkapai kapai untuk khatam bahasa rumi dan cara pengajaran yang kurang efficient (ini telah terbukti, lihat saja phonetik dan tatabahasa pengguna bahasa melayu dikalangan pengguna kedua [malahan juga penguna prima], boleh dikatakan serabut). tanpa pengajaran yang ilusif dan ekslusif, pelajar pelajar yang masih terkapai kapai itu mungkin hanya akan mendapat 20%-30% proefiyensi selepas belajar bahasa melayu. justeru itu, dalam 5 tahun atau tahun tahun yang akan datang, mereka mungkin akan terkapai kapai lagi untuk memahami apa yang telah di didik kepada mereka dan cara penyampaian mereka akan menjadi lebih songsang. Jadi siapa kah yang patut di persalahkan?

1.para pelajar yang kurang minat untuk belajar bahasa akibat keadaan kelas yang penuh dengan "kos peluang" (opprtunity cost) untuk membelajar banyak pekara baru di luar kelas?

2. guru guru yang mempunyai peralatan yang kurangan dan juga harus mengajar 40 pelajar didalam satu kelas dalam masa satu tahun?

3. ibu bapa yang kurang menggunakan bahasa melayu di rumah?

4. atau sistem pengajaran?

untuk menjadi lebih maju, rakyat tidak sepatut nya memikirkan masalah dalam (batin) negara seperti politik isu socio dan juga isu ekonomi. jika ada itu bererti negara masih lagi bermasalah dari segi kebatinan. apakah fungsi sebuah kerjaan? apa yang saya fahami, kerajaan adalah sebuah badan yang memikirkan dan memulihkan masalah batin dan zahir negara. - kata kata dari ali le pointe, seorang penentang penjajahan peranchis di algeria.

untuk menjadi raja bahasa, hanya 4 pekara sahaja yang perlu di beri fokus,

1. Bacaan
2. Phonetiks (cara bunyi setiap huruf dan perkataan)
3. Pilihan perkataan
4. Pengunaan Tatabahasa

Tanpa bunyi, frekuensi apa yang di sampai kan!
tanpa membaca apa ilmu yang ingin disampaikan!
Tanpa perkataanan yang sesuai, diskripsi akan mejadi kucar kacir!
tanpa tatabahasa, jalan cerita akan menjadi berbeza!
Tanpa ke-empat empat itu, keindahan bahasa hanyalah mitos semata mata.

bahasa jiwa bangsa? salah sekali, jika kini di pertubuhan bangsa-bangsa mempunyai 192 ahli (negara) dan kita masih lagi sibuk untuk menyeru dan juga sibuk menobatkan budaya dan bahasa ibunda.

yang maha esa selalu memberi tahu kepada hamba hamba nya di dunia, dan berkali kali tentang sikap keduniaan yang telah diberitahu didalam quran.

Short is the enjoyment of this world. And the Hereafter is the best for those who do right. And you will never be dealt with unjustly in the very least. Wherever you are, death will find you out, even if you are in towers built up strong and high.”

Sekian,

J.ack Li.ngam

Sunday, 6 December 2009

Persoalan 101: Patut kah Chin Peng di benarkan untuk bersemadi di Sitiawan?



“Saya lahir pada tahun 1920, Malaya masa tu. Lahir di kampong Bangau parit seberang Temerloh Pahang. Kemudian saya bersekolah melayu sampai tahun 6. Pada masa itu saya telah dilatih menjadi guru latihan. Tapi kebetulan pada masa itu, emak saya meninggal dunia. Bila meninggal dunia, itu pikiran sudah lain lah. tak mau mengaji lagi. Kemudian keluar dari mengaji, Masa itu british, saya masuk tentera itu tentera.. sukarela atau askar volunteer dan semasa jepun masuk Malaya masa itu saya penah mengambil bahagian dalam petempuran pertahan kan Malaya saing dengan british di Kelantan. Pengkalan Chepa. Tapi tak berhasil lah, kemudian orang putih lemah lah undur sampai ke johor bahru.

Kemudian orang putih nak bawak saya ke Singapore. Tapi saya tak mau, lalu saya lari balik kampong. Tahun 1941 orang jepun memerintah Malaya. Penghulu kampong nak hantar saya pergi ke Burma sama sama dengan askar jepun. Saya tau sikit sebanyak lah. Jepun membina jalan raya di Burma. Jadi, banyak orang orang yang di hantar itu mati, lari separuh japun, mati kena pelbagai penyakit Jepun macam tu lah.

Saya pun register masuk polis jepun

Kemudian jepun surrender, orang putlh balik semula. Memerintah semula, 2-3 bulan gituh lah, orang putih menangkapsaya dengan tuduhan berkerja dengan Jepun. Ada aduan dari orang, saya kerja semasa jepun ada pukul orang lah katok orang lah macam macam lah. Orang putih bawak saya ke mahkamah. Kat temerloh masa tu.

Dia Tanya “kenapa mu kerja dengan jepun?”

Saya Tanya “kenapa mu lari? kenapa orang putih lari, sekarang orang putih cabut lari saya kerja dengan Jepun nak tangkap saya, ini tak ada undang undang”

waa dia berkeras lah, dia bagi saya satu tahun di taiping....”

Pak Kasim (1920 -2009) @ Chulaborn, Pattani


1. Semua pun tahu isu hangat sejak akhir akhir banyak berita tentang permintaan dari pada Chin Peng dan juga rakan rakan seperjuangan mereka ingin pulang ke Kampung halaman sebelum masing masing menemui ajal. Gua ada jumpa video terbaik punya untuk lu orang menganalisa situasi yang berlaku ke atas komuniti Parti Komunis Malaya di Utara Siam. Patut kah mereka di berikan pengampunan oleh mohor mohor besar? Mari kita renungkan.

Link 1 Link 2 Link3

Link 4 Link 5 Link 6

Video di atas berjudul "Apa Khabar Orang Kampung" sebuah filem yang di buat oleh Amir Muhammad (seorang pembikin filem yang namanya agak masyur dikalangan Kementerian Dalam Negeri.

Akhir kata, mari kita renungkan sonata siam yang sudah di alih bahasa ke bahasa omputih...


"I cannot weep, but my heart bleeds, I am cursed to carry out this oath. Farewell..."


Sekian,

J.Li

Thursday, 26 November 2009

Persoalan Monarki: Patut atau Tidak Patut?


Salam 1Malaysia,

Baru baru ini abang jack telah di beri link tentang satu artikel yang ditulis oleh seorang gadis PhD dari cambridge yang berjudul "questioning the monarchy". Nak kata artikel yang di tulis merupakan satu artikel yang kontroversial, tak la jugak. pasal persoalan tentang monarki semangnya telah wujud dalam hati setiap insan yang mempunyai kad pengenalan malaysia. Tak kira yang legam, sawa matang, sepet mahupun yang bertoncet persoalan tentang monarki telah wujud sejak zaman kesultanan melayu di muka dunia ini. Bukan saja di dunia, malahan di mindanao, britain, afrika, india dan juga china persoalan ini merupakan persoalan sosial. Pendek kata bak kata Charles Degout "l'argent parle bien que nous" atau duit boleh berbicara lebih dari manusia.

Setelah beratus tahun di dunia ini, tidak banyak kuasa monarki yang mempunyai jangka hayat yang panjang. Di Peranchis, kepala louis di penggal di gunakan sistem yang di cipta oleh tok moyang kerajaan louis. Di Afrika, kerjaan zulu di steam-rolled oleh askar askar Flanders dan kuasa kuasa imperial yang lain di sebab kan kekurangan senjata moden yang mepunyai "killing rate" yang tinggi. Di Filipina, kerajaan Melayu dan kerajaan Sulu di bubar disebabkan umat umat pinoy yang lebih gemar untuk hidup lebih panjang daripada mempertahan kan nasib nasib raja raja dan agama, oleh itu operasi konvertasi membuak ketika pendudukan spanyol pada satu masa. Di Germania, kerjaan terakhir otto von bismark terpaksa dibubar kan akibat ke-egoan rakyat jelata yang ingin menebus maruah setelah kalah perang. Di Russia, keluarga Tzar cari hingga ke lubang cacing akibat jurang kemewahan antara raja dan rakyat serupa graph yang mempunyai kecerunan = infiniti.

Persoalan yang di cetuskan oleh saudari Rachel dari cambridge itu boleh dikatakan kurang keras walau pun persoalanya semua relevan. anatara persoalan yang di cetuskan berunsur

  1. budget: akibat pembinaan istana baru (RM 1.1 billion)
  2. keadaan ekonomi pada 2008-2009
  3. nasib rakyat
  4. cara britain mengawal dan bebas mengkritik monark mereka
  5. sustaining royal cost
Pada Pandangan Abang Jack
1 & 5. kos pembinaan tidak akan tercetus apabila tiada intention untuk membina. Segala intensi akan membabit kan kos. pendek kata kalau ada siapa rasa nak kahwin pon mesti ada kos, kalau takde rasa nak kahwin kos kahwin pon tak ada. Jadi pendek kata kos 1.1 billion itu tidak boleh lari, apa beza RM 400 juta dengan kos RM 1.1 billion? kita pon semua tahu tahun lepas semua barang harga naik, aku rasa beli teh pon harga naik. ini pulak nak bina istana 96 hektar. variance dia mesti tinggi.

2 & 3. Dengak keaadaan ekonomi yang tergugat pada tahun 2008-2009, sememangnya banyak mengubah minda class pertengahan (middle class) supaya berfikir dengan lebih was was dan lebih kritikal. sememangnya benar. Di negara yang mempunyai kelas pertengahan yang tinggi, Malaysia tidak lari seperti di britain, di amerika, di singapura, di thailand dan juga dimana mana tempat yang menghadapi masalah ekonomi pada tahun 2008-2009. Dan persoalan tentang budget yang makin sengkek dan pemotongan benefits sana sini semestinya membuat kan kesemua orang kurang senang. apatah lagi bila sesetengah budget yang kurang penting pula tidak dipotong. Lebih lebih lagi pula apabila ada berita seperti Federal Reserve tidak approve bonus untuk orang orang besar di AIG setelah Federal Reserve telah buy out AIG daripada pupus. Sememangnya orang yang membaca berita atau artikel itu telah menjumpa model "people orientated" pendek kata "for mankind". Jika Amerika yang dihina dan di caci boleh buat macam itu, kita pun boleh jugak lah.

4. kebebasan rakyat britain untuk menyoal sistem monarki mereka sudah memberi lampu hijau untuk menyoal sistem monarki. di malaysia pula berbeza. walaupun kedua dua mempunyai sistem monarki yang ber konstitusi, tetapi isi kandungan konstitusi jauh berbeza. Persoalan itu seperti menyoal harga minyak, contoh asal harga minyak di venenzuela jauh lebih rendah dari harga di malaysia.

anyways, gua rasa isu ini dah basi dan gua semangnya detest historian. Dari segi pendirian sendiri, dunia bermula pada satu titik dan akan akhir pada satu titik. Tetapi cabangan diantara dua titik itu adalah berserabut. Jika tujuan sejarawan atau sejarawati untuk membentuk dunia yang ideal sememangnya pergolakan yang benar dan yang salah sememstinya akan terbentuk. Lebih lebih lagi, perbezaaan baik dan buruk itu masih tidak di kentahui oleh sesiapa. Jika sesuatu cara/konsep itu telah di buktikan efektif pada sesuatu zaman (tak kira kuno), tidak semestinya cara/konsep itu merupakan sesuatu konsep yang ideal.

Sains dan teknologi adalah cara kehadapan dan politik harus lah di ketepikan atau paling busuk dibuat cerita kedai kopi dengan pakcik pakcik tua. Selain itu motto Arbeit Macht Frei merupakan motto paling best, tapi bila kerja kerja yang lu orang buat memikir kan pasal masalah, masalah pun akan tiba.

Are the royal families not, according to the precepts of constitutional monarchy, legally bound to the Malaysian constitution, and thus at least financially accountable to the people? Should we, the people, not have some say in how we ourselves are financing our Supreme Heads of State?

I would not consider my tax payments made to the government nor the kings as "financing our supreme heads". It is my obligation to pay tax and once ive paid my tax i have no control over the arrangements made for the money paid to. I may choose not to pay, but how can i make money by not paying any money?


salam 1 malaysia,

Jack "mari kita cari duit dan simpan duit dalam ASB 1Malaysia" Lingam

Balai Cerap

Takyah sangat pergi ke Singapura,sebab berdasakan emel dari newsletter yang sekali sekala memeriahkan peti emel wa dgn info,lejen lejen "rock indie angkasa"("indie space rock") dari Singapura,The Observatory,akan main kat No Black Tie ini malam.

Turun usha bai...live set band ni bleh tangkap layap bagaikan orang-orang berbangsa Layap di Bhutan.

Jadi?
o attending
o not attending
o maybe attending

(ye memang wa rasa post ini macam elok buat facebook je tapi sekali sekali letak video Observatory dalam blog ni ngam juga)




Info baru


kalau lu nak sharp, lu tekan link ni...kasik khatam sempena raya korban.

pas lu dah baca kalau lu nak bincang atau ada intelektual punya talk lu boleh buar kan luahan hati kat ruangan buaran

kalau lu nak lagi sharp, lu kaji la satu website. apa ke hal seh ada yellowbook untuk guideline to human rights. apa la cerita alam fana ini..

sekian
Jack "Tari Tirana" Lingam


Saturday, 21 November 2009

Single Minggu Ini: Charlotte Gainsbourg dan Beck

Charlotte Gainsbourg - Heaven Can Wait from Charlotte Gainsbourg on Vimeo.


Charlotte Gainsbourg- Heaven Can Wait.

Asal aku (KT) dah lama tak post?!
SEBAB AKU POSTING KAT SINGAPURA SEKARANG BAII.
jadi sesiapa pembaca dari Singapura kalau nak ajak aku lepak minum teh kat Arab St, contact gua ok?

Minta maaf wei lambat post. Lately uninspiring laaaaaaaaa~~~

*Abang 12, this video khas untuk lu!

KT

Tuesday, 10 November 2009

ubi telemovie

Selamat malam geng siber sekalian yang rajin membaca. Gua baru-baru ni berkeadaan leka sungguh. pemalas tak terbimbing. Sehinggalah suatu malam tu,syukur alhamdulillah,pemikiran gua diberi rangsangan secukupnya untuk bersemangat semula..apabila gua menonton TV.

Ironik eh.

Mengingat semula,susah gua nak fikirkan filem2 kat panggung yang caya.Dalam senarai pendek gua berkenaan filem2 moden yang boleh dikata bla,gua rasa kebanyakannya telemovie yang hanya ditayangkan 2-3 kali kat tv. Gua pelik siot.Tak berapa faham kenapa. Apakah limitasi yang ada pada pembikinan filem panggung tetapi bebas dinikmati pembikin telemovie? Filem layar perak semua benda produksi cukup ak.Bajet berjuta-juta.Bekal bagi telemovie pula hanya keperluan asas produksi seperti pelakon dan kamera DV je enn.. Gua tak berapa pasti kenapa situasi perfileman kita sebegini.Jadi gua rasa terbaek kalau kita renungkan dan bualkan sama sama kat BBLK.Pembaca-pembaca BBLK kan rajin komentar. Ini beberapa andaian gua.

Apa-apa yang berkenaan duit yang banyak,sudah pasti ada politaik.


Cane nak buat.Bikin filem tu bukan murah.Jadik lu punya vision camane gempak pun atau idea lu unik tahap dewa ke tak kira la geng.Lu nak filem lu tayang kat panggung,lu nak kena member dengan tan sri ke dato jugak.Biasa la.

Penonton
Penonton kita cetek bai.Kalau poster filem tu bukan awek cun ataupun bukan watak bangsa melayu yang terpampang muka dia kat depan sebagai hero,takat 10 orang je la dalam panggung satu hari tu.Gua heran.Kalau mat saleh suka dia.tapi kalau filem malaysia,filem melayu boleh la laku kat tanah air(tu pun susah),tapi kalau bukan filem melayu malaysia,singaporean je kot yang sanggup beli tiket.Ini la yang jadik dengan filem "Sell Out" (click
link untuk trelar) yang reviunya berkepujian tapi sambutannya habuk.

Panggung

Kita ada kawalan kat sini,filem-filem tempatan mempunyai tempoh "Wajib Tayang" selama 2 minggu.Tapi gua bajet pengusaha panggung pun bebulu
terpaksa nak tayang filem orang tak datang tengok.Gua hairan kenapa filem calonan Camera d’Or di Cannes "Karaoke" pula hanya akan ditayang selama seminggu dan hanya akan ditayang di Gsc Mid Valley sahaja.Adala tu crite di sebalik pintu opis The Man.



Sudahla dengan andaian gua..gua bukannya tau sangat..dan bukannya boleh buat apa sangat.Yang gua tau filem2 tempatan sebenarnya banyak yang boleh bla,dan peluang untuk anda melihat potensi filem kita adalah pada telemovie.Kalau kat luar orang kontraskan filem Blockbuster dengan filem Indie,di sini kita berikan tumpuan kepada aliran telemovie.


Yang bikin potong adalah telemovie ni bukan senang nak tonton.Ikut nasib la kalau time tu lu tengah duk depan t.v. pastu elok lak telemovie tengah disiar.Gua hanya bernasib baik dalam berkesempatan untuk menonton telemovie hanya 3 kali.Di mana 2 daripada 3 telemovie yang gua tengok tu boleh bla manakala yang satu lagi tu menghampakan

Gua boleh kongsi link dengan lu salah satu telemovie yang gua sempat tengok suatu lewat malam tu.Tajuk filem tu Antara Garisan.Apa yang menarik dalam filem ni adalah dinamik watak-wataknya,dan juga lakonannya(Noor Khiriah power siol belakon,disupport oleh Sharifah Amani).Citer pasal umat Islam mengambil tindakan sendiri menghukum pelaku maksiat.Caya gak pengarahan filem ni,walaupun ada shot yang kelakar seperti shot celah tangga,penggunaan mis en scene dia agak arty,tapi agak menjatuhkan apabila narrator explain maksud2 mis en scene dlm citer ni(sayang bila direktor merasakan dia harus berbuat begitu).Twist kat ujung skrip ni juga agak menarik.



Satu lagi telemovie layan gua tengok adalah "Orang Minyak Naik Minyak".Sayang video ni dah ditarik oleh youtube sebab wa rasa kantoi bab copyright kot.(jadik wa syor lu layan "Antara Garisan" sebelum ia ditarik gak).Citer arahan Afdlin ni setting dia adalah di penggambaran filem remake crite "Sumpah Orang Minyak" oleh P.Ramlee.Jadik filem ni kiranya cam komentari filem sekarang la,membanding filem lama dan filem sekarang.Watak Que Haidar dilawati "roh" P.Ramlee di set penggambaran dan dia diskolahkan oleh roh P.Ramlee.




Ok.
Teruskan berterusan wahai Top Boyz Sekalian.

Sunday, 8 November 2009

Friday, 23 October 2009

Lagu Minggu Ini: Banhart; apa nak jadi, jadi

Jawa campur yahudi barpakaian ala ala bapak ayam


Salam Semua,

Dengan segala gembar gembur budget 2010, sure lu orang tension. yang jadi cikgu lagi lah tension pasal pekerja pekerja civil telah di beri tahu dimana pada tahun 2010 tiada bonus untuk pekerja pekerja civil. gua pun tahu bagaimana rasannya apa bila bonus di batal kan, walhal aku pernah bertekak dengan bos aku tentang kenaikan gaji gaji para pegawai pegawai yang berkerja di bawah naungan nya. bukan itu saja, malahan aku terpaksa di halau dari meeting kerana bersikap money-orientated.




anyways, aku cadang kan para perkerja pekerja sivil supaya tidak membuat mogok atau riot setelah mendengar budget tahun 2o1o. kerana ia bukan saja menjejas kan ekonomi malahan ia juga bercanggah dengan falsafah 1malaysia. Dengan itu, aku cadang kan lu orang dengar apa yang aku nak offer di bawah ini.

Siapa tak kenal devendra banhart, kalau lu tak tau abang yang boleh main gitar plucking macam man bai memang maksud nya lu belum sharp dan lu kena lebih banyak membaca buku buku informasi dan bukan nya baca buku buku yang mencerita kan tentang spesifikasi gadget macam majalah, Stuff Magazine kerana gua gerenti lu orang yang soalan soalan tentang gadget tak kan keluar dalam kuiz seperti Famili Ceria, who wants to be a millionaire, jom teka lagu dan macam macam.

anyways, kalau lu tak kenal devendra banhart tak pa beb, untuk mengelak kan bias punya rating, gua rasa baik tak payah tau latar belakang si ahli muzik. Gua ingin memperkenal kan album terbaru mr. banhart yang bakal keluar pada 29 october ini.

Album yang terbaru ini berjudul, apa nak jadi dengan kita atau pun que seramos (bahasa spanyol) atau quoi nous serons (peranchis) atau pun what will we be (bahasa orang putih). Album yang bermotif romantisma ini mempunyai ciri ciri yang unik. dari segi bunyi, merdu dan stimulan. Secara ringas, ketiga tiga aspek ini memainkan peranan yang penting untuk membentuk latar belakang muzik banhart. Atau lebih pendek, ketiga tiga unsur itu mempunyai karma yang mempunyai mutual synchronized pependicular. In short, co-related.

Album yang terang terang jiwang ini sememangnya penyedap hati pendengar. Dengan irama yang berentak mellow sememangnya warja didendangkan pada musim monsoon. Pendek kata, gua label album ini sebagai album monsoon tahunan.

Anyways, kalau lu orang nak tibai laguu ni, gua rekemen lu tekan kat sini


Sekian

Jaki

salam Semua



Kini kembali online.

Atas sebab sebab yang tertentu, blog ini sudah tergendala dalam genap masa 1 bulan dan 3 hari mengikut kalender islam. setelah sengit dan menerima tomahan yang tidak adil daripada para pembaca yang ekstrim, kami berterima kasih kerana sanggup menunggu santapan santapan yang top, sharp dan deep dari para blogger maut dari BBLK.

yang dah jemu tgk headline "selamat meRiuhkan kampung"
Jacks

Sunday, 20 September 2009

selamat meRIUHKAN KAMPUNG.

Wei..
Selamat Hari Raya.Pada orang orang kampung...dan juga orang orang kotaraya yang beraya di kampung.

Chekedaut band tempatan yang agak baru dan mantap 'Alert The Village'. Kasitau orang kampung semua pasal band ni jemput main kenduri kawin.

Selamat bercuti.

Thursday, 17 September 2009

Lagu Minggu ini : woo hoo layne Stanley dah mati William DuVall pon OK WEI






apa cite geng.

harap harap semua orang on form dan gua harap mood raya tidak akan menggangu konsentrasi anda sewaktu berkerja dan bersekolah. anyways, gua nak inform lu orang lebih lebih lagi kepada season players yang suka musik ala ala crude grunge.

gua ada dapat info baru daripada boy seattle gua yang bernama roger menyata kan album baru Alice in Chains yang berjudul "Black Gives Way to Blue". Jangan risau beb, diorang tak sell out macam audioslave dan diorang tak main lagu ala ala Blues Geng. Pendek kata, diorang masih stay true macam M.Nasir dan konsep lagu ethnik nya. tapi Dengan si - alice in chains ini pula diorang masih main lagu ala ala era Layne Stanley, masih sharp dan tone tone lagu ala ala seattle boys masih lagi menjadi prinsip no 1. so, lu orang jangan risau la dengan penyanyi baru mereka yang bernama Mr.Will.i.am DuVall. Suara dia memang lebih kurang seperti si arwah Layne. Dan bila lu orang dengar album ni, memang bunyi album ni tak off key macam bila Zach.D chow dari Rage against the machine.

Cerita dia macam ni, setelah 14 tahun mendiam kan diri, Mr Cantrell dan rakan rakan telah buat re-union punya konsert pada tahun 2005 untuk raise fund mangsa mansa tsunami yang meletus dia Acheh. Untuk membuat band ini stay true kepada roots masing masing, Mr Cantrell telah memanggil rakan nya Mr. DuVall untuk menjadi front liner konsert yang telah di ada kan di Seattle. tight beb gua cakap lu. Pada konsert itu, kumpulan ini telah mendapat sambutan hangat dari pada peminat peminat Alice In Chains. memang heavy

Anyways, album 54 minit ini mempunyai 11 lagu yang boleh bla la kira dan gua gerenti lu memang sedap di dengar sewaktu lu orang buat assignment, paperwork, cashflow dan bila lu sasau (pasal suara dia memang STIM BAI).

Album ini di jangka akan keluar pada 29 September 2009. Oleh sebab gua top dan sharp, lu boleh tekan kat sini untuk tibai lagu ni beb..

Pendek kata, album ni memang boleh bla la kira bai..

sapu jangan tak sapu

J.L

Monday, 14 September 2009

Snapshot Ekonomi



Amacam kengkawan? Harap harap lu gentle dan jangan sampai terasa nak mengentel pulak time tengah hari yang panas ni. Ada hari tu salah seorang avid reader yang atas nama aming Tanya kat aku situasi ekonomi yang Nampak cam ok tapi ok ke? Anyways Nampak semua macam ok geng. Biasa la, festive season. Semua orang joli bukan main lagi, aku tahun ni siap dapat baju raya sampai 4 helai. Seluar chequered je 2 pasang. Topi Tropicana life ada girl beli kan tuk aku satu tetapi kasut hobbs yang gua nak sau kat KLCC tu bukan main siak. Harga RM 2,020. Memang bikin tekak gua berlobang macam iklan kat atas rokok tu bai. Tapi gua dah promise kat sally yang gua akan beli kasut itu dalam masa yang terdekat ah joi.

Anyways, tentang ekonomi Negara pula, jom kita analyze graf graf yang gua dapat dari top analyst dari bank unta. Tetapi sebelum itu, kita usha dulu indicator indicator sharp untuk long term performance. Apa cite kalau tengok benda lepas aje kan? Prospek masa depan pon nak kena tau gak aaan? Kalau lu tgk benda yang lepas je buat pe beb, lu tak kan jadi top boyz.

Anyways, dalam masa 5-7 tahun akan datang, Negara kita akan menjoli sebanyak RM 61.7 billion atau 17.8 billion USD. Kalau lu rasa itu satu pembaziran yang besar gua rasa lu wrong. Pasal ciput je bai 17.8 USD tu. Budget 61.7 billion tu semua nya approved contracts dan semua nya ada lah public service orientated punya investment. Meh gua selongkar sikit untuk lu punya pengetahuan dan lu boleh la cite lebih besar kat member member lu yang suka cite pasal project, meeting , project dan meeting. Budget 61.7 billion itu meliputi pelaburan kepada

  • a) Pahang Selangor Water transfer
  • b) Klang Valley LRT extension
  • c) Langat 2 water supply scheme
  • d) Bakun Transmission Line
  • e) West coast expressway
  • f) LCCT
  • g) Gemas- Johor Bahru Double Tracking Project

Kebanyakan projek projek ini akan di monitor oleh syarikat syarikat tempatan. 40% dari pada projek ni akan di beri kepada kontenda kontenda dari jepun, india dan Canada. Nampak gaya, kalau lu nak buat business dalam jangka masa yang akan datang, gua bajet lu carik la produk produk luar yang tight lepas tu lu approach la contractor contractor yang di beri projek ini untuk mengguna kan produk produk lu. Gua rekemen lu buat mikro analysis ah sub produk yang boleh digunakan untuk kesemua 7 projek besar ini.



Dari statistic di atas, Negara kita telah mengalami negative growth. Pada suku akhir tahun 2008, Negara kita punya GDP hanyalah 0.9%, pada suku pertama pula lebih kurang -6%, dan -4% pada suku ke dua. Jangkaan aku pada akhir tahun lepas sememang nya bolsai (bullseye) dan Negara kita sememang nya berada dalam keadaaan recession. Jangkaan pada suku ke-3 pula, analyst analyst maut menyata kan bahawa keadaan akan menjadi lebih baik. Walaupun suku ke tiga masih negative, tetapi trend nya menghadap ke utara. Jangkaan pada suku ke-4 pula, ekonomi Negara akan meloloskan daripada ceiling yang membeza kan negative dan positif. Di jangkan bahawa GDP Negara akan meningkat sebanyak 5% pada suku ke 4. Secara rumusan nya, GDP Negara tahun ini sememang nya akan berada di atas pagar sama ada negative atau positif kita tunggu dan lihat. tapi baunya macam bau negatif je beb

Dengan adanya musim musim perayaan yang bergiat berlaku di Negara, sememangnya banyak pelaburan pelaburan kecil berlaku dengan volume yang banyak. Tetapi jangan lah sangka kan semua nya baik baik belaka. Dengan kadar minyak yang kurang aktraktif di sektor ekspolrasi dan produksi, projek projek minyak yang besar Nampak kurang aktif dan majority operator pelantar minyak semua nya sedang menuggu minyak naik lebih kurang $80 sebelum bergiat aktif semula.

Ini dapat dilihat dengan introduksi produk minyak yang kualiti rendah dan kadar pengeluaran harian semakin merosot setiap bulan. Di kota Labuan pula, kapal kapal banyak melabuh di pinggiran pantai kerana supply kapal yang berlebihan namun kadar pengunaan yang rendah. Bukan itu saja, indikasi seperti “shipment period” (semua syarikat perkapalan sekarang ni semua akan menyinggah ke port A, Port B , Port C dan Port D sebelum sampai ke port Klang, pendek kata memang mereka sedang all out dengan cost saving punya activity) yang semakin lembab juga telah menunjuk kan bahawa secara makro nya ekonomi dunia masih lagi lembab.


Kepada sesiapa yang tidak reti membaca graf, graf di atas itu menjunjuk kan accumulated loans disbursed. Nampak gayanya, sektor perbankan masih lagi lembab . walau bagaimanapun, indikasi diatas menunjuk kan bahawa kadar pengeluaran loan semakin meningkat dengan kadar yang agak terkawal. Peningkatan yang di lihat hanya lah lebih kurang 0.005% boleh di katakana agak slow. Kalau lu tak percaya, cuba la Tanya bapak lu kalau diorang ada mintak loan kat bank ke mana ke. Menurut info dalaman aku, kebanyakan wany yang di keluar kan ini lebih kurang 70% adalah terdiri daripada program program microfinance oleh syarikat bank. Lu nak tau apa itu mikro-finance, lu tengok ah cerita “yes man”. Anyways, kebanyak kan loan loan ini di saran kan kepada pembeli pembeli kereta. Kita pun tahu sejak kebelakangan ini semua benda lu nak beli boleh pakai credit. Konon nyaa di sebab kan oleh keadaan ekonomi yang menusup kalbu tat kala masyarakat. Sememangnya benar, kempen penjualan kereta nasional seperti MyVi semakin meningkat, kadar pembelian proton juga meningkat. Lu nak beli kereta sekarang tak payah bayar down payment pon tak pe bai, semua bank tanggung. Cuba lu tengok graf bawah ni, kadar pembuatan kereta kereta nasional meningkat sejak akhir akhir ini.


Di sektor kelapa sawit pula, harga pasaran sememang nya rendah. Dengan announcement yang di buat oleh Presiden bambang untuk membina Highway highway besar di Indonesia untuk menyambung Bandar Bandar besar Indonesia dan juga menambah output kelapa sawit telah menyebab kan harga pasaran menjadi kurang dari pada RM 2500 se-tan. Namun jua, kadar pengguaan di Malaysia dan dunia semamang nya masih tinggi dan kadar peningkatan harga sawit akan meningkat sebelum pengeluaran kelapa sawit di Indonesia meningkat. Jika anda tidak tahu, Malaysia merupakan pengeluar sawit terbesar dunia dan Indonesia merupa kan pensaing utama Malaysia di dalam industri pengeluaran sawit. Pada julai 2009, stok kelapa sawit di Malaysia, ada lah dalam lebih kurang 100% dari pada kadar pengunaan nya. Persoalan persoalan yang harus di tegar kan untuk memastikan industri Kelapa Sawit menjadi kukuh adalah

  • a) Mampu kah kita menjadi pengeluar terbesar kelapa sawit jika impian Bambang menjadi realiti?
  • b) Mampu lagi kah kita untuk mengawal harga pasaran?
  • c) Menciptaan mesin atau jentera jentera bio diesel bila nak siap? Kerana jika plant plant biodiesel menjadi 100% optimum, kadar pengunaan sawit boleh di diversifikasi kan lalu meningkat kan kadar pengunaan sawit untuk masa hadapan.


Akhir kata, Negara kita kini mengalami deflasi. Tak percaya, lu boleh dapat makan teh tarik dengan roti canai dengan pakej 1Malaysia. Anyways, dengan ada nya deflasi ini, nilai wang yang ada di dalam kocek anda semua nya akan meningkat, jika kejadian ini tidak di kawal, ia boleh member kan impak negative kepada nilai matawang Negara dan secara rawak nya boleh meninggal kan kesan kepada movement import dan export. Bagai mana kah zeti akan mengawal kadar deflasi yang semakin menurun ini? Jika potongan interest yang semakin menjadi jadi, ini akan menyebabkan pelaburan asing di Negara ini menjadi kurang aktraktif dan rating bond Negara menjadi lebih rendah kerana yield yang diberi menjadi kurang. Dengan kadar interest yang sudah rendah ini, mampukah kita me-rejuvinasi kan keadaan ekonomi yang lembab ini?

Lu pikir la sendiri

Sekian,












JACK LINGAM

Sunday, 13 September 2009

Ganyang Malaysia: 1jawa


First off, fuck your bitch

And the culture you claim

1Malaysia when we ride

Come equipped with game


chey, gua bajet nanti kalau gua posting ini macam 2 pac dan konco konco nya sure datang mintak blog ni suruh kita bayar royalti pasal guna tag line lagu maut diorang. Anyways? Gua tak bovverd (bothered) ah geng. Isu benci membenci antara adik beradik dari benua yang serumpun ini sememang nya telah lama di bendung dan kes kes ini hanya tunggu masa saja untuk meletus. Nampak gaya macam dah meletus. Provokasi King of Sapu untuk menyapu Malaysia sebijik seperti ledakan "annihilation of jews" semasa perang ke2 dahulu. Lu cuak ke beb? Gua agak cuak juga. Tetapi takde hal la kan. Biasa la, adik beradik yang sering sahaja mengusik dan mem-provoke semesetinya sebuah lumrah keluarga. Macam la lu tak pernah nak usik adik kau bai...


anyways, apa cerita ni kata kita cilok budaya budaya yang disanjungi besar? Apa salah kongsi budaya ? kongsi tuhan boleh la pulak kan? Tak paham betul aku dengan sikap sikap ethnocentric yang terdapat didalam budaya orang asia. Tapi nak buat macam mana. Penduduk asia adalah sememangnya golongan ethnocentric. Dalam buku management yang ditulis oleh Richard L. Daft, secara saintifik nya golongan golongan dari asia mempunyai sikap ethnocentric. Ethnocentrism merupakan sebuah budaya yang memandang rendah terhadap budaya lain tetapi budaya nya sendiri di agung agung kan. Dari segi bisnes dan juga decision making, ketika membuat business dengan masyarakat asia semestinya unsure unsur budaya mempunyai weightage yang tinggi untuk seorang dari Negara luar untuk membuat investment yang tight. Macam la kes Corning (time raya nanti lu usha la kat kampong lu, majority glassware nenek, tokcik atau makcik lu majority nya dibuat oleh Corning), bukan main lama untuk tauke tauke Corning nak buat investment periuk beb. Unsur unsur budaya mereka membuat business dan model model pinggan semua dipilih mengikut cita rasa penduduk Indonesia yang puratanya setiap rumah mempunyai 2 set periuk procelin.


Contoh contoh enthocentrism di Kawasan Asia yang lain


  1. Di India, sememangnya orang orang india tidak makan lembu. Lalu pihak mcdonald terpaksa mengubah suai rasa kambing menjadi rasa lembu.
  2. Di serata asia, syarikat multi national terpaksa mengikut cuti cuti umum seperti nuzul quran, hari raya, hari buruh dan wesak. Kalau tak nanti kitorang ganyang diorang ah beb.


Contoh contoh lain lu orang fikir sendiri la beb.


Apa dehal la nak gadoh gadoh lagi beb, mak gua minang, bapak gua jawa totok. Pak cik gua yang masih menetap di Ponorogo semua nya King of Jawa Kendal. Lu nak makan ayam penyet tak payah nak pegi jauh jauh. Restoran restoran ayam steam roller semua nya senang nak dapat dah sekarang. Diorang takde pon nak kena bayar royalty. Bukak puasa minggu lepas gua makan dendeng. Malam semalam mak aku masak pecal. Memang jawa habis la aku. Kain batik ungu nenek aku masih aku gunakan untuk menunaikan solat. Kadang kadang aku pakai belangkong kalau menziarahi kubur kubur keluarga yang telah meninggal dunia. Seluar katok aku selalu aku pakai semasa tido atau main bola. Rokok gudang garam sememang nya menjadi citarasa kontraktor dan abang abang yang berkerja keras di waktu panas. Masa bekerja di kilang National dulu, akak akak contract dari seberang selalu berkongsi epok epok yang di buat daripada kulit lembu atau pun beras. Perkataan seperti mentong, rewang, jajan, maktok, ngebrok dan rembes masih lagi aktif digunakan oleh keluarga aku sejak kedatangan mariam barko dari Kendal (150+/- tahun lepas).


Lu nak panggil kitorang pelarian dari jajahan Holland? Gua panggil lu orang tali barut Holland. Amacam? Siapa realist sekarang? Kalau lah wali songo hidup lagi sememangnya dia akan keluar fatwa baru supaya menghenti kan segala epokrasi yang tak boleh bla ini.


So bai, gua call segala siapa yang membaca benda ni supaya kita membuat Ngok Ngek dan tak payah nak melayan segelintir golongan ganyang ini pasal


  1. Tak boleh bla
  2. Provokasi ini macam adik beradik gaduh.
  3. Setiap orang mempunyai pendirian yang tegah terhadap budaya dan kesenian (termasuk la orang Malaysia)
  4. Banyak benda harian yang perlu dibuat selain begaduh.
  5. Ekonomi baru nak pulih dan kalau nak beli beberapa bijik kapal terbang baru mahal beb,
  6. Kita semua jawa totok, mongol, bugis, minang, pashtun, nepali, boyan, india, shen, dan banyak lagi.
  7. Media freedom, cheque book journalism
  8. Budaya mikro culture? Valid lagi ke? Your call man


Kata kata terakhir, influx imperialism telah lama berlaku dan telah banyak mengubah dasar kemahuan tok nenek kita dulu( seperti idea soekarno untuk membuat IndoRaya) dan jugak hero hero yang terkundas berperang dengan kuasa kuasa imperialism. Sahutan tok nenek kita masih lagi berbuak buak di dalam hati. Lu carik la buku Oriantalism, yang ditulis oleh Edward Said kalau lu nak selidik tentang postcolonialism. Memang sharp tight dan heavy. Lu nak fight mengunakan bendera lama apa dehal? Ingat ini filem star wars ke beb?


Jack Lingam

Saturday, 12 September 2009

Video Clip Hari Ini

Sssup Son?

Mana aku pergi? Aku lama menghilang? Aku saje je malas nak menulis. Plus aku mengambil kesempatan penulis penulis lain yang jauh lagi rajin dari aku untuk menulis sementara aku lepak usha tv main pusat dan goyang kaki.

Anywayz, Video clip kat bawah ni bagi aku memang cantik. Idea sempoi tapi cukup untuk buat kau rasa kesuaman badan seorang awek yang ko sayang.

Ala takkan la lu orang tak pernah jiwang sesorang masa single terfikir "Awek yang mana satu kat dunia ni merupakan cinta sejati aku? Aku tak sabar nak memeluk si dia dan membau kewangian badan dia. Aku nak stroke rambut dia sambil melihat mukanya tersenyum. "

Basically aku rasa lagu kat bawah ni try nak convey message tu ah tapi diwakili oleh tarian warna warna gerak itu (FUYOOO ARTYY SIAL WAAA)

Chow





Ps: Cuba creative industry kita buat vid clip artis tempatan camni. Kan best sikit tengok. Innovative dan Creative. Tapi last call vid clip kita kalau tak dalam semak buat vid clip jalan terbalik. Malaysia aku cintakan comedy kamu.

Tuesday, 8 September 2009

Filem Minggu Ini: Bruno

Alright? Pertama sekali sorry kerana terlalu lama menghilang. Aku baru je balik dari menjelajah satu Canada, dari timur ke barat naik kereta lalu Trans-Canada highway. Macam-macam benda sial aku experience. Tapi kalau ko ada kat daerah British Columbia, ko kena try yau kat sana. Memang lost bai! Pastu time ko tengah stim, aku syorkan ko pergi Selat Georgia atau dalam bahasa omputih Straits of Georgia. Dekat je dengan Vancouver. Pemandangan dekat situ memang epic!

Anyways, kelmarin selepas berbuka bersama keluarga di The Curve, aku jenjalan ah masuk MPH cari Monocle bulan ni. Ko tau dia jual majalah tu kat sini RM49! Gila bai harga dia hampir dua kali ganda dari UK, memang aku snappyyy time tu gak. Aku tau ah harga tu memang standard satu Malaysia tapi per cer majalah international harga mark-up gila? Macam mana budak-budak localz nak baca majalah-majalah sharp camni? Takkan asyik nak bertandang kat MPH buat muka tebal duduk bersila baca free kot? Akibatnya mulalah baca FHM, August Man, Clive, URTV, ROTTW dan sebagainya. Apa-apa pun majalah ni semua takleh blaaaahh!

Harga buku bukanlah topik yang aku nak citer hari ni. Ko semua dah tengok filem Bruno? Selepas mengeluarkan filem Borat pada tahun 2006, kini Sacha Baron Cohen kembali lagi dengan filem terbarunya, Bruno.

Bruno mengisahkan pasal seorang fashionista homosexual yang berasal dari Austria. Dalam filem, Bruno memang famous siap ada siri television mengenai fashion yang dinamakan Funkyzeit. Siri television Funkyzeit memang big deal ah di negara-negara Eropah yang menggunakan bahasa German, selain Germany. Tapi selepas member buat perangai di salah sebuah pertunjukan fashion yang dihadirinya, dia terus dipinggirkan dan nama Bruno di blacklist kan di mana-mana pertunjukan fashion di negara-negara Eropah yang menggunakan bahasa German. Sedar yang dia tidak boleh lagi pergi jauh dengan karriernya di Eropah, Bruno dan assistant nya Lutz berhijrah ke Amerika Syarikat untuk mencipta nama. Tapi bila ko tengok filem ni, ada satu part masa dia buat screening untuk network representatives, part tu intense bai!! 'Dush dush dush dush dush Bruno!'

Seperti filem Encik Cohen sebelum ini, Bruno sememangnya satu filem yang AMAT KELAKAR dan agak controversial. Filem ni memang takkan keluar di TGV dan GSC mahupun panggung-panggung wayang kecil di Malaysia. So kalau ko nak tengok, kenalah beli DVD dari Sungei Wang atau port-port lain yang jual DVD. Apa-apa pun aku recommend ko nak tengok filem ni, tengok sekali dengan mak, bapak, tokcik, nenek, mak ngah, pak long, bang cik, kak cik ko semua kat kampung lepas sembahyang raya, confirm awkkwaaarrrrddd~

Armaya Maaroff

Monday, 7 September 2009

Single Minggu Ini: Dizzee Rascal


YAHOO! Brov kita dari Bow, East London telah mengeluarkan single terbaru-nya berjudul HOLIDAY dan damnn! aku still sayang ko DIZZEEE RASCALLLLLLLLLLLL

KT

Sunday, 6 September 2009

Hiburan Waktu Sahur: Tonnelage




Salam fren,

lu orang sahur apa semalam. kami dari kem benda benda boleh bla la kira ingin mengucap kan selamat nuzul quran. Kepada sesiapa yang berkerja di Kuala Lumpur, kami harap tiada yang rasa, depress, stress dan kurang beres dengan tidak dapat menyambut nuzul quran.

anyaways, sebelom lu orang gerak gi kerja, apa kata lu orang layan filem pendek ini yang berbeza daripada kartun Upin dan Ipin.

Filem pendek ini asal nya dari russia dan dibuat oleh seorang animator yang bernama Ivan Maximov. Gua warning lu awal awal. benda ni agak heavy dan deep.

Jack" pont d'or" lingam

Kemandulan Asas Sosial Negara: Episod dua; Abang Long Mengamuk Dihadapan 2 Khalid dan satu Ma'am


Salam Semua,

apa cerita, aku bajet korang pon dah jemu dengan kesah kesah yang berlaku di bulan puasa. pada segelintir ada yang kesian melihat kaum yang di tindas. Bagaikan bangkai kepala lembu di guling dari satu tempat ke satu tempat dan kesatu tempat yang belum pasti lagi. Segelintir golongan terasa amat hebat apabila mentaliti mereka berasa mereka buat ini semua untuk agama, apatah lagi bulan puasa ini, nafsu untuk konon nya meneggakkan shiar islam bukan main lagi, kalah osama ben laden. Mufti mufti negara pon tahu bila time rileks dan bila nak buat kerja.. dari pandangan yang tidak mengambil endah tentang kejadian di shah alam baru baru ini, sememang nya seperti kemandulan Asas Sosial Negara/Negeri.

So apa yang kita boleh buat untuk negara/dunia semasa kita hidup ini??

Sememangnya semua kaum adam dan hawa ingin untuk berbakti kepada semua benda hidup. bak kata Trostsky, "for mankind", seperti juga motto universiti aku, "for mankind". tetapi, otak setiap manusia akan di penuhi dengan konfusi dan kuasa masing masing agak infinitesimal atau tidak tahu apa limitasi. Pendek kata, mereka semua gagal atau despair.

Minat yang berbeza, latar belakang yang berbeza, mentaliti yang berbeza dan kebanyakan diantara mereka agak Liable terhadap agama dan spiritualisma masing masing kerana tidak mempunyai impian yang sejagat.

apabila kita berfikir panjang tentang masa hadapan, kita pasti akan terasa kita tidak akan dapat buat banyak atau berbakti untuk masa hadapan. Ini kerana secara automatik kita akan terasa bahawa kita tidak dapat menghentikan benda benda yang tidak di ingini akan jadi pada masa hadapan. Kerana, kuasa kuasa luar dari kawalan sendiri sememangnya bukan nya mudah untuk di padam kan seperti memadam kan lampu sebelum tidur.

Sememangnya edukasi bukannya cara yang ideal untuk mengubah nasib masa hadapan. cara yang rebel ala Ali la Pointe sememang nya diperlu kan untuk asas sosial negara bernafas kembali.

Menurut filosof Ali La Pointe,

1. Kita beramai ramai seharus nya mengiktiraf bahawa, asas sosial negara sememangnya rosak. Dan cara perubahan atau perombakan sistem asas sosial tidak akan berlaku pada suatu hari atau ke-esokkan harinya.
2. Perubahan aspektasi. Kita tidak seharusnya berfikir tentang generasi akan datang. Tetapi, pada waktu atau masa perubahan itu di ingin kan. Iaitu, Sekarang. Bukan besok.
3. Pekara pertama yang kita harus lakukan adalah, memastikan kehidupan yang di ingini (tidak semestinya ideal) dan juga perubahan yang di ingini di bumi sekangkang kera ini.
4. Kesabaran dan Keberanian akan mendorong harapan dan juga memberi inspirasi untuk mengstimulasi unsur unsur negatif menjadi tenaga dan passion.

Lu orang buat ar research pasal ali la pointe. kat Peranchis dan negara negara meditereanean memang anggap mamat ni sebagai legend.

banyak agi buku yang di tulis oleh mr Ali time perang algeria dulu. memang deep stuff. Abang Brel sure suka

Jack "tomorrow is yesterday and now will never be forgotten" Lingam

Dari mana?

Analytics