Monday, 27 July 2009

Single Minggu Ini: Clipse

Clipse feat. Kanye West- Kinda Like A Big Deal.

Bai, amacam semua? Pergh, single minggu ini masih tertakluk kepada genre Hip Hop kerana kebanyakan kugiran tidak mengeluarkan lagu- lagu yang boleh top lagu ini. Dalam video ini, aku teringat aku di Elephant and Castle ngan Jack Lingam dan Shaf Hamdan, kira aku Kanye dan yang dua tu Jack ngan Shaf la. PERGH! power sial single ini. Kalau korang tak minat, korang leh suck itt...

Kinda Like A Big Deal merupakan single terbaru Clipse untuk album ketiga mereka. 

Kita ucapkan selamat tinggal kepada Jack dalam arena kewangan dan bon chance! untuk kerjaya barunya di bidak gas dan minyak. Jack ini memang kinda like a big deal, dawgs.

KT

Saturday, 25 July 2009

Kontradiktori Bahasa, Terma dan Sejarah Bahasa

salam frenz,

malam semalam ada orang tanya beb. pasal organizational structure united kingdom. soalan nya berbunyi macam di bawah. aku tak tau la kalau dia saja je nak meng-anjing kan aku atau dia betul betul nak tanya. anyways, soalan dia berbunyi cam gini...

"cenggini jack,

"britain, england, united kingdom, scotland, wales, scotland yard, london"

berdasarkan yg kat atas tu, boleh tak ko terangkan secara panjang lebar dalam bahasa pasar ko... tentang sejarah,politik dan apa-apa yang berkaitan la.

aku musykil la,

cthnya : england tu negara dalam britain ke atau negara dalam united kingdom.atau united kingdom tu bandar dalam england dan england tu dalam britain.london tu dalam england ke atau dalam united kingdom.kenapa scotland dan wales tu macam selalu dkaitkan dengan england.scotland yard tu pulak apa dia?dalam peta pun cuma ada united kingdom dan london je.pernah terbaca dalam majalah,united kingdom tu cuma bandaraya di pinggir england je, ye ke?

ok jack."...

amacam heavy? ke tak heavy.

aku akan cuba terang kan dengan cara yang paling mudah, harap harap tak akan memening kan sesiapa.

gua rasa apa yang mengkonfius kan lu adalah konsep sebuah organisational struktur sebuah koperasi besar. cuba lu pergi bursa saham dot kom lepas tu lu download annual report sime darby beb. kat dalam report tu mesti ada organisational structure dimana Sime Darby Berhad merupakan kepala segala kepala untuk anak anak syarikat sime darby yang telah exist disebabkan mergers dan acquisition. Iye beb, sime plantation, sime property, sime industrial dan macam macam lagi beb.

Ko bayang kan la pulak macam ni, Sime Darby itu sebagai sebuah listing vehicle sebelum naik pergi listing kat bursa saham, untuk memantap kan lagi value supaya senang nak raisefund kat publik, business kena diverse, source of income kena diverse supaya tight and sharp dimana future source of income akan datang bukan dari tanam kelapa sawit je beb. baru la investor tak cuak bila labur saham (walau pun filosof macam ni agak ideal). Di Sime Darby Berhad adalah sebuah syarikat besar yang handle benda benda management untuk menkonsolidate kan segala jenis benda yang jadi kat bawah tu. Pendek kata Sime Darby Berhad sememang nya raja yang memberi perintah kepada syarikat bawahan nya untuk buat apa yang patut dan approve kan sama ada bonus tahun ni berapa banyak dan lain lain.

Sama jugak dengan united kingdom, era zaman perkapalan sememangnya telah mengubah intercourse pemerintah pemerintah british. Apalagi era zaman revolusi industri lagi lah telah mengubah fikiran pemikir pemikir seperti adam smith dan rakan rakan untuk pemerintah britain.

meh kita cover lagi deep. Britain tu apa bai? britain itu nama yang agak symbolik yang telah di berikan oleh empayar romawi kepada kawasan jajahan nya ketika mereka berada di sebuah pulau. di pulau itu pula banyak nama yang lain diberi kan kepada kawasan kawasan di pulau itu seperti caledonia, hibernia dan macam macam lagi. tetapi Britannia adalahkawasan yang ada di southern iles yang merangkumi pekan pekan (dahulu) seperti Bath, Barnstaple, dan juga kota Londinum. Bila askar askar romawi cabut, akibat unifikasi puak puak celts dan amuk kan orang orang saxon. orang saxon ini bukan saja mengangu ketenteraman askar askar romawi. malah mereka juga bersikap buas terhadap rakyat tempatan yang membuat orang ramai memberontak kepada orang orang saxon. Descartes pernah menulis "...a king will always be the self proclaimed ones..." memang benar, raja arthur sememang nya a self proclaimed, seperti napoleon dan raja raja lain yang mengaku raja.

Dalam masa beratus tahun selepas itu, konsep feudalism telah terbentuk. oleh sebab kan sistem pentadbiran monarki oleh golongan golongan yang self proclaimed raja, hidup bersatu telah berubah kepada hidup ber-se-kutu. atau dalam kata lain, orang telah hidup berpuak dan tidak submersive kepada raja yang satu. Di situ lah bermula pergolakan dan zaman gelap di britain dan juga eropah.

Hidup sebagai negara monarki ala feudal. Income semua datang dari mana? mana lagi beb? cukai pintu lah. Dari dulu sampai sekarang. Tanah sememang nya di lihat sebagai asset yang paling berharga dan nilai nya akan appreciate dan ia nya boleh di sewa kan dan boleh di jadi kan ladang dan lepas tu boleh profit sharing dengan sesiapa saja yang nak sewa tanah itu untuk tanam buah, cili, lengkuas dan serai. bukan itu saja bela lembu boleh dan bela kambing pon boleh. Atas ke-taksub-an raja raja untuk meng-finance-kan perang 100 tahun dengan pihak peranchis, raja raja feudal britain telah mengambil langkah untuk menyuruh scotland submerge kedalam britain dan menghantar bunga emas kepada raja britain tiap tahun. Seperti negeri negeri utara di ketika pre-tanah melayu, mereka harus hantar bunga emas kepada raja siam. Konsep ala samseng ini sememangnya tidak menyenangkan penduduk scotland yang mempunyai identiti yang tersendiri, budi tersendiri dan bahasa yang lain dari pada orang selatan. lalu perang pun berlaku di utara dan di barat pulau britain. Scotland di perah secara keras dan akhir nya mereka submerge kepada pemerintahan british. Sama juga seperti wales dan Eire. Semua nya jatuh kebawah naungan London kerana cukai tanah untuk finance perang perang raja raja Anglo-Norman ini.

Masa pun berlalu, perang atau pergaduhan sememang nya penting dari segi pembentukan sebuah watak. nak tau limit kena test water, raja raja anglo norman dan juga raja raja peranchis telah belajar pekara penting iaitu "art of negotiation" selepas perang seratus tahun. kira peak zaman gelap dua gergasi eropah dah mula reda. bak kata orang kita, "darah muda sememang nya sering mengelegak."

Dalam 200 tahun selepas itu, pelayaran dan navigasi telah pun berubah. hubungan peranchis dan britain menjadi semakin intim. Trading accross the English channel memang tight. Semua nya ingin kan bahan mentah dan bahan bahan ruji. Perniagaan cross-sea di antara Pioneer membuat lager (beer) dan Pioneer membuat wine makin meletup. Masa dulu, memang dekat english channel itu memang penuh dengan tongkang tongkang atau sampan sampan dari Dover sampai lah ke Calais. Inovasi juga berlaku pada zaman gelap. Darwin percaya akan evolusi spesis hidupan tetapi aku lebih percaya kepada evolusi minda. Tongkang menjadi sampan, sampan menjadi kapal layar, kapal layar menjad kapal layar yang ber nakhoda dan kapal layar menjadi kapal stim, kapal stim menjadi feri, feri mejadi cruise, cruise menjadi aircraft carrier dan macam macam lagi evolusi minda atau otak. Evolusi perkapalan britain telah membuat langkah kaki pemuda pemudi british makin jauh.

Selepas beratus tahun berniaga Antara syarikat syarikat british yang berjaya waktu itu ada lah syarikat hindia timur ingeris (SHTI). Namun, sebelum SHTI di establish kan, terdapat lagi banyak Government linked Companies (GLC) british yang ada. Sebelum pandang ke timur. Zaman kolonial british meledak di barat pulau britain. Negara negara west indies dan negara negara amerika telah menjadi daya tarikan peniaga britain di sebab kan kaya nya pokok kapas (cotton) yang boleh di proses untuk membuat kain dan di jual degan harga yang mahal. Konsep feudalism berulang kembali. di sebab kan kekurangan populasi untuk membuat Kapas. lalu GLC, GLC britain telah memandang ke selatan untuk mengimport buruh buruh dari afrika untuk ke amerika dan berkerja. Bukan Britain sahaja, peranchis juga membuat langkah yang sama. Belanda dan negara negara kolonial yang lain. Kingdom Kingdom Zulu, Euthopia, Congo dan lain lain semua jatuh ketangan penjajah yang fully equipped dengan alatan perang dan juga kehebatan mereka untuk "negotiate". Mereka lalu di hantar ke amerika menjadi tukang kebun tukang kebun untuk tanam kapas dan tanam makanan dan tanam tembakau dan jadi kuli. Barangan ini kemudian nya di export semula ke britain untuk di salur kan ke european market.

Oleh di sebabkan kehebatan empayar british ini, kerana dapat export barangan barangan premium ke eropah, ia membuat kan empayar empayar lain seperti spanyol dan peranchis naik bulu di sebab kan taksub kepada kuasa dan wang. Kapal kapal british banyak di gangu sewaktu pelayaran dari Portsmouth menyberangi Lautan atlantik oleh lanun lanun yang di konskript kan oleh pihak spanyol dan peranchis. bila darah naik dua dua ajak one on one kat laut. Namun, Spanyol telah berintegrasi dengan Peranchis (masa zaman napolean) untuk battle dengan Britain. Oleh sebabkan kepakaran laut oleh orang orang laut britain, pihak britain berjaya meloloskan Peranchis dan juga Spanyol dengan kapal kapal layar mereka. Nakhoda Nelson yang merancang kejayaan britain menetang dua kuasa itu namun mati sewaktu battle of trafalgar.

Kejayaan itu telah mengubah identiti britain sebagai Pioneer laut laut dunia. Ke-raja-an britain telah mendedikasi kan kekayaan negara itu kepada sektor perkapalan atau logistik. Kapal kapal besar telah banyak di fabrikasi kan di kilang kilang kapal di Durham. Bukan itu saja, ke-raja-an british juga telah invest banyak duit kedalam syarikat syarikat trading seperti Syarikat Hindia Timur Ingerris (SHTI) untuk mengembangkan network trading nya di rata dunia. Untuk mengelakkan pergolakan berlaku pada masa depan konsep mergers dan acquisition oleh pihak british sememang nya menjadi semakin rakus di rata dunia. Banyak empayar empayar besar seperti empayar India, empayar Malaya, empayar zulu, Empayar falklands, Empayar Sudan, Empayar Rhodesia, Empayar Fiji, Empayar Samoa dan banyak lagi empayar empayar yang mempunyai raja jatuh ketangan Empayar british. Lalu jadilah sebuah term yang berbunyi United Kingdom of Great Britain atau pun didalam bahasa melayu ia berbunyi " kesatuan Empayar Empayar di bawah naungan Britain yang masyur".

So ko tanya, apa beza British dan England. Senang saja. British adalah diviasi perkataan britannia yang di beri oleh orang romawi. selepas romawi di halau oleh orang anglo-saxon. kerana vikings vikings percaya bahawa mereka dan orang orang di pulau itu datang dari golongan yang sama. English sememangya diviasi daripada perkataan Anglo yang di sebut oleh orang viking untuk memanggil orang pulau itu. itu je beb. Selepas beberapa kali befikir tentang evolusi, bukan idea saja yang berevolusi, bahasa juga. dari anglo, ke anglais (peranchis) , ke ingles (sepanyol) jadi english.

Scotland yard tu pulak memang nama polis london. itu je. kenapa asal aku tak tau. lu nak tau gi usha kat internet. macam kat malaysia la, apasal tetiba ada nama seperti Andalusia, Hyde Park yang tiada kaitan dengan kita.

Pundek sial lu rai, sebab kau aku miss tengok MELODI. fak ah!

Jack " " Lingam

Pakar Jerit: Screamin' Jay Hawkins


Salam semua,




wa, semua mesti dah dgr bahawa cik yasmin ahmad masuk wad ari tu. aku bajet pasal ari tu dia ada baca blog ni pagi tu. mana la tau gua rasa dia terkejut tengok kat blog ni tak de sapa pon bagi post pasal filem dia beb. anyways, kami dari pihak BBBBLK ingin menyedekah kan doa dan kalimah kalimah dari yang maha esa.

anyways, lama dah tak tulis pasal legend legend ni semua beb. ini dia gua perkenal kan abang jay hawkins beb. dia ni memang otai jerit. kalau lu kata mawi jerit tune lari, kalau ning baizura jerit bikin lu stim atau fasha sanda jerit bikin lu mau lari kat dia, si abang hawkins ini pula mesti akan buat lu dengar lagu dia berulang ulang kali. memang pakar lah mamat ni. bukan itu saja beb. kalau lah aku dapat masuk akademi fantasia secara utopianistik nya, aku kalau boleh nak dia sebagai guru vokal. gila beb, bila cikgu tu tekan key kat piano, kalau boleh aku nak jerit macam abang jay jerit macam salah satu lagu mashyur dia "i put a spell on you" (atau dalam bahasa melayu bermaksud; aku beri mu nasik kangkang).

Anyways beb, bukan itu je mamat ni punya quartet pon dia punya songwriting memang sharp dari semua aspek. lyrics tip top. Melodi dia boleh bla. Musical composition dia memang boleh masuk menang juara lagu beb. tak bohong bai.

Bukan lagu "i put a spell on you" yang top of the list beb. lagu "Frenzy"atau bermaksud "sasau" memang tepat dengan title lagu nya itu. bunyi gitar yang ber-ala koboi. suara husky campur ekstra treble dan kurang bass. memang lost ah bai. tapi bila dia buat bunyi orang tengah muff-ing memang gua bajet boleh bagi chikaro makan julap tiap pagi supaya nampak seksi untuk abang yang suka jerit ni beb.

Bukan itu saja. lagu "constipation blues" atau "blues buasir" juga memang agak meriang kan. tetapi lagu ini boleh kira agak deep kerana beliau telah berjaya mengintepretasi kisah putus cinta nya dengan buasir. memang heavy. tone piano oleh serge gainsbourg juga telah menjadi kan lagu ini tidak menjijikan langsung di sebab kan ekspresi ekspresi bunyi yang telah dibuat oleh encik Hawkins. memang sharp.

Aku rekemen kan lu orang cilok lah lagu ini kat internet tu. pasal gua rasa benda benda yang di tulis dan di wartakan oleh Jay Hawkins memang boleh bla la kira.

kalau nak gua sapu tekan di link yang diberi


esok ari ahad. kalau lu nak rechill kat umah layan panas terik dan air limau ais kat depan umah lu, aku rekemen lu cilok lagu ni lastu pasang kuat kuat memang lu terus jadi abang long/ kak long kawasan lu la beb!

link lain lu carik ah sendiri.

Jack " 1.4.3 " Lingam


Thursday, 23 July 2009

The day private equity stood still

ha. hari ni gua cabut dari comfort zone aku. aku pasti benda benda menarik akan berlaku dalam industri minyak dan liquid. aku akan belajar welding, aku akan belajar pasal fluids, aku akan belajar pasal besi, aku akan belajar pasal sales dan aku akan jadi orang minyak no 1.

aku dedicate lagu kat bawah ni untuk analyst analyst maut dan kepada semua yang aku akan tinggal kan.
safe trip!






Jack "layan bai lagu dua dua tu. memang Heavy" Lingam

Wednesday, 22 July 2009

Etika Perniagaan: Morality versus Milestones



Salam semua,


apa cerita? aku harap semua abang abang dan chekaro tengah syiok surfing website fesyen sempena cuti cuti university. yang belajar pasal fesyen aku bajet lu orang semua tengah sibuk nak cuba fusion kan style style paul smith campur gaultier campur liberskind campur muji campur godard dan yang paling penting trademark pesen melayu ia itu songkok deen wahab.

anyways, saja je nak kongsi info ringan ringan kat lu orang. pasal itu hari aku ada la lepak dengan member aku dekat nirwana melihat member aku makan nasik tabur yang berkuah kari dan berlauk ikan tenggiri goreng guna minyak yang tak ditukar selepas 5 hari. gila beb. ikan tu memang hitam celah kangkang beb. tapi nasib baik dalam dia isi moist putih cam kaki Kasia Struss.

Masa tu pulak cousin aku dari pada batu pahat ada follow sama menyemak. gila beb, masa dalam kereta sedang semua tengah rilek rilek light rokok sambil layan lagu black mountain. tiba tiba si dayus tu pulak boleh bawak keluar gel brylcreem sambil membuat style rambut ayam. oleh sebab bau minyak tu macam pundek. aku pon mood tengah snappy, aku terus melambung kan kata kata sinis berbunyi "oy blad, u know what, your hair look like a cock and i bet your cock looks like you blad" gelak tawa sesama sendiri sememang nya menyelma kan keadaan.

Anyways, cousin aku pulak masa tu ada exam ke-esok kan hari nya. aku tanya la.

Jack : ha kau exam apa?

Kopet : aku exam business ethics esok.

Jack: ha? business ethics? apa lancau sial. apa tu? aku kat universiti dulu tak ada pon belaja topik tu. ape yang lecturer kau ajar?

Kopet: ada la. kau tau la ethics. tak kan la etika pon kau tak tau sial. aku malas la nak pikir. besok aku nak exam. so, malam ni aku nak tenang kan fikiran aku.

Tito: ha. silap la. apa sal kau ikot sial. ko tau la si jacky tu. kalau tanya tak dapat jawapan memang silap la.

Jack: tau takpe sial. ko cube cite sikit business ethics tu apa. pasal aku tak tau dan aku nak tau. pasal aku pon tak tau seh business ethics tu apa. tak tau pulak aku buat business kena ada etika.

Kopet: ah malas ah. aku tengah nak rilek rilek ni kau nak buat aku pening.

Jack: ak ela. ko ni. bagi tau je la cibai. aku bukan nak testing power kau ke tuk exam. so ko dah study abis belom?

Kopet: dah ah. lagi pon lecturer aku dah bagi tau dah apa yang nak kena baca. so aku rilek je ah. semua muka surat yang dia dah bagi tu semua aku dah khatam dah.

Jack: hak ena. kalau cikgu dah bagi tau baik tak payah belajar tinggi tinggi sampai kat universiti. serupa kau tolong osman jaga kambing siot.

Tito: tak ah. kat sini biasa gak ah lecturer bagi hint hint exam. macam aku dulu kat Melaka dulu pon lecturer aku dah bagi tau tip tip awal awal.

Jack: pergh bai, serupa tak payah beb. gila tak de etika lecturer kau. sefahaman aku, aku belajar kat university dulu semua memang kolot. tak kira la belajar subjek subjek apa. pasal memang belajar benda benda yang tak penah belajar kot. tapi aku sedar bila dah abis universiti, tempat tu memang bukan tempat belajar mahu pon tempat bersosial beb. aku faham universiti atau kolej adalah sebagai pusat pemikiran minda minda. bak kata pushkin " great minds think and weak mind learn". aku baca "the queens of spades". buku tu memang heavy. banyak lagi quote quote yang gua boleh bagi kat lu bai. yang lagi satu "people will never learn anything from mistakes, but they will forever think about it".

Semua mengangguk kepala je. tiba tiba..

Jack: so kau nak cerita tak business ethics tu apa?

Kopet: ah malas aku. kau cerita selalu heavy heavy dan pusing pusing. aku malas nanti aku pening ah dengar cerita kau.

Jack: ak ela. poyo sial kau ni. kau belajar kat uni tapi kau taknak discuss apa apa pun baik tak payah belajar sial. susah ah kalau semua benda nak amik daripada buku. memang tak payah ah. kalau baca tapi tak discuss pon serupa tak payah. nak carik idea bukan dalam buku, tengok gambar, tengok filem. interaksi ah ngan aku ngan tito.

Kopet: dah ah. aku nak gi toilet.

memang haram jugak ah. tiada niat nak uji minda. setelah asyik dengar cerita agama tito, pasal chikaro, dan kereta. dan aku memang tak penah belajar pasal business ethics. bukan itu saja, aku pon saja je nak meng-anjing cousin aku ni. wak tu dia ke toilet, aku pon angkat henfon aku sambil menulis sepucuk sms berbunyi "so, business ethics tu apa bai?"

5 minit selepas itu baru dia keluar.

Jack: ha bai, so apa cite? nak cite ke tak nak. cuba kau explain maksud business ethics. sebagai orang melayu, etika yang aku tau cuma, bongkok kan badan masa lalu depan orang tua, bukak kasut masa masuk rumah, cuci kaki sebelum tidur dan lain lain. macam tu ke bai.

Semua gelak macam hanjing sambil menggeleng kan kepala masing masing sambil tengok kat aku.

Jack: ak ela. orang tak tau kau gelak. kalau lu sharp sangat ko cite ah badul.

Kopet: ha ok ok. cuba kau bayang kan satu situasi kat dalam sebuah pejabat. tiba tiba kau dengar telipon berdering. kau angkat mesti ada cara. macam, "hello. good morning. How can I help you". ha benda benda macam tu la.

Jack: apa lancau sial PTPTL bagi kau scholarship belajar. bazir duit orang je kau ni. beron seh. itu ke yang kau belajar sial kat sekolah.

Tito: ha tau takpe. gila ah hahaha. beron sial

Kopet: ha iye la bai. apa lagi. itu baru satu contoh.

Jack: itu bukan ethics sial. itu dah jadi macam robot. setiap benda dah ada guideline.

Kopet: ha bukan kalau kau kerja kau jadi robot ke bai?

Jack: kepala bana kau seh. mana ada. kalau kau kerja jadi robot. sia sia je la otak kau.

Tito: betul bai. aku kerja kat library UM. masa aku first day masuk kerja memang tak da siapa seh brief aku apa yang dia expect dari aku. yang dia bagi cuma satu buku hijau. kat situ semua dah bubuh guideline berkerja. memang robot bai.

Jack: huih. gila beb. payah sial cam ni. gila.

Tito: memang ah. aku pon tak tau diorang expect aku buat apa. nasib baik buku be-riban kat dalam perpustakaan tu. memang ari ari aku baca buku je la. ha meh sini aku cerita. itu hari aku jumpa ah bos aku. aku tanya la, pasal aku dah kerja sini agak lama. aku tanya dia gaji pon tak naik naik. aku tanya la dia bila gaji aku nak naik. kau tau dia boleh cakap kat aku apa, " you don't have any experience and i do not expect you to do much here". lepas tu dia senyum, aku diam je la. macam mana ha nak handle orang macam tu?

Jack: gila palat sial. ko tak de experience dia buat kau macam lembu je? haram betul. secara etika nya, ko kena la tanya dia balik " so what do you expect me to do?". kalau dia tak respon memang dia gampang. tapi kalau dia professional memang dia akan jinjing kau ke langit ah. tapi kau tak leh la expect kalau kau buat sekali lepas tu dia naik kan gaji ko. ko tunggu la 3-6 bulan buat benda yang dia suruh. kalau ko dapat bukti kan yang ko boleh buat, memang konfirm naik ah beb.

si Tito pon mengangguk kan kepala.

Jack: meh aku cerita sikit kat lu orang pasal contradictory antara etika dan business. benda ni aku alami masa awal tahun hari tu. ada la satu syarikat ni yang kita dah labur sebanyak 3 juta. kompani ni besar gak ah. diorang buat content development. semua inhouse beb. tak de outsource kemana mana. ada satu point tu memang ada 400 orang kerja kat sana. pasal satu projek besar kat terengganu. sampai satu masa, MB baru masuk. projek MB lama semua terganggu. MB baru nak buat perubahan la konon nya. Anyways, sejak tahun lepas sampai sekarang, company ni dah lama dah kecoh nak gi list dekat KLSE (kuala lumpur stock exchage). tapi oleh sebab tak de track record, paling busuk pon boleh masuk Mesdaq. aku hari hari memang pening melihat performance company yang di handle oleh seorang academia ni. cerita memang best. kenal ni kenal tu. tahu ni tahu tu. aku peduli apa. pasal bila lu tak perform memang lu tak akan dapat tabik dari aku atau mamat ni memang tak kan dapat panggilan tuan daripada aku walaupun si beron itu ada title doktor kat depan. pendek kata mamat tua tu memang proper academia ah. memang lancau. ada satu hari bos aku ajak otai otai company tu semua masuk meeting kat ofis aku. memang ada la dalam 7 orang dalam meeting tu. oleh sebab majikan aku ni best, boss aku (si tua ni pernah halau aku dari meeting, gampang) mesti akan tanya semua orang dari pihak kitorang waktu meeting tentang "matters arising". semua takde isu kecuali aku. memang darah aku masa tu dah mengelegak jugak ah. iye la bai, masa sebelum start official meeting company ni memang asyik cerita IPO, IPO dan IPO (initial public offering, sorry beb, abang abang bank suka guna abbreviation yang tak boleh bla, sebagai contoh S.O.P). Aku pon cakap la direct kat bos bos company tu, " you are telling us all that you guys are planning to go for IPO and you can't even submit your accounts for the past three months. I think you guys are bollocks". memang bos bos company tu ter-uja dengan sikap aku yang tak tapis mulut sebelum cakap.

Tito & Kopet: hahahaha. gila bai ko biar betik.

Jack: pedulik apa sial aku, nak tulis report bukan senang bila tak update aku benda benda macam tu.

Tito: so apa jadi pastu?

Jack: memang darah se-ekor se-kor menggelegak ah. yang mamat botak ni pulak siap point jari kat aku lastu cakap " don't you ever said that. Everyone at the office are working hard for the investors and we will go for IPO at least for the next 18th months" memang kote ah. boss VP aku terus comfort aku sambil bercakap " ko ni, cakap tu agak agak ah". nasib baik chairman meeting menyebelahi aku. dia pon mintak account tu. ko tau berapa lama nak amik diorang hantar benda tu?

Kopet: berapa?

Jack: 3 minggu beb. macam gampang. kerja macam tu nak pergi IPO? memang silap ah. So, dari kes ni cuba kau cerita sikit apa yang etikal dan siapa yang tak ethical. Yang pasal mencarut tu memang biasa la. bollocks. bukan semua orang paham pon kat malaysia ni. yang tahu pon, sure dari pada cover album Sex Pistols. maksud aku bajet tak tau la kot.

Kopet: hmm dari segi tu, memang aku rasa yang mamat tu ah tak etika beb. pasal orang dah invest banyak banyak, buat kerja songsang payah la. VP kau pon tak etika beb.

Jack: asal?

Kopet: ha. iye la. dia kerja untuk siapa bai. yang dia nak support si company tu asal? last call yang buat kerja pon engkau. bila kau kerja tak siap. dia carik kau. yang dia nak back-up company tu asal? memang tak boleh bla.

Jack : agak ah.


Banyak lagi contoh contoh yang aku boleh aku cerita kan dan boleh kait kan dengan etika ni beb. yang kena halau keluar dari meeting (itu saja dah berapa kali dah). gaduh bersembur mulut dengan VP ada jugak. memang payah bai kalau semua nak ikot etika. bak kata Fanon "superficialism leads to tragedy". kalau ada guideline tapi guideline tu macam tempias je baik tak payah. Aku kata "boo" kepada Business Ethics tetapi aku lagi "woo" kepada critical analysis/situational analysis. Iye la bai, apa yang aku faham. historical values/ memories patut padam aja. perubahan berlaku setiap detik. kalau nak foward foward memang kena pandai tackle situasi. macam masak kari beb. kalau serbuk kari abis apa kau buat?

kalau aku, aku amik cumin (koo-meen) campur serbuk kunyit sikit pastu serbuk cili sikit. tak kan kalau serbuk kari takde plan untuk masak kari tuk girl korang tergugat.

Pikir biar jauh jangan pendek,
Kalau panas baru pakai seluar pendek.
(renung kan lah)

Contoh atas baru satu contoh business ethics bai. banyak lagi etika etika business yang telah dicipta oleh manusia. dari segi ekonomiks pula lagi la deep beb. Ko pon tau tak masksud ekonomics? Masa aku belajar dulu, maksud ekonomiks yang paling deep aku pernah dengar bermaksud "social benefits exceed social cost" gila bai. aku amik masa 6 bulan nak faham benda tu. itu la dia, semua social benefits semua sememangnya ethical. bak kata communism " for mankind"

posting ini didedikasi kan kepada, Prazmek, Sabina Luthra, Oanh, Camron, Mike Labahn, Andre Hess, Artem, Paul (tokan), Fares, Marina Potemkin dan sahabat sahabat kerana membuka hati yang janggal.

Jack "a lock" Lingam

Tuesday, 21 July 2009

Undercover A/W 09: Memang Tight





Amacam gang? Sorry ah, lately aku dah call Streamyx siap haritu gaduh ngan mamat yang datang rumah sebab internet aku cam haram. Mula- mula dia kata router aku, so aku suruh dia tukar router, dia bagi aku Belkin, then situation lagi teruk, aku hampir nak tampar mamat gemuk tu, sebijik bai muka dia cam Nutty Professor.

Jadi lately, untuk menghilangkan tension aku, aku berangan aku ni salah satu daripada fantasi Undercover boys, pergi Paris dan NYC untuk berhubung dengan chikaro- chikaro, make out lazat ngan diorang, home run ngan diorang, diorang sejuk, aku bagi coat UNDERCOVER  aku dan kata kepadanya 

"It's okay baby, I ada banyak lagi. I kan Jun Takahashi boys,"

Dan awek- awek aku pulak, pakai Yohji (mainline), pakai Haider Ackermann, pakai Alaia pada waktu malam, dan pakai lingerie- lingerie Myla.

Ini awek KL, nak toron pun underwear tak match apa hal?!

Saksikanlah Lookbook lost ini.

KT yang snappy.

Sunday, 19 July 2009

Bahasa Pasar 101: Angin Goreng

Sorry ah aku tak de gambar makanan makanan cam abang Melayupelir manis (MM)

Pe cite frenz?

aku harap lu orang semua steady layan link toron yang aku bagi hari tu sampai lebam. Semalam aku lepak kat 786 makan roti sardin ngan kengkawan aku sambil tu aku belajar bahasa baik punya tuk para pembaca yang tengah sengkek pada hujung hujung bulan. Gua pon sengkek gak beb. sampai tokan kotak winston dah roger barang baik pon dah sampai dari felda Kampung Awah. Gila beb, memang lagi on dari Pineapple Express dan lagi stim dari Supa Skank Hoxton.

Anyways Bahasa Pasar ari ini berbunyi "Angin Goreng". Nak kata kenyang tak kenyang jugak. tapi melayan tambhi yang amik order tu sudey. kadang kadang malas jugak melayan gelagat si abang abang yang kerja keras tuk menyara keluarga mereka di bangladesh, nepal dan vietnam. tapi bila kau pergi teh tarik place dekat Lengkok (the curve) memang diorang akan tanya 10 kali pasal bahasa melayu pon diorang kureng beb. Kat Nirwana Maju bangsar tu la gi la cam pundek. mintak Sirap Bandung dia boleh bagi sirap bandung panas macam minum teh tarik beb. apa hal? lu mesti sebut ais jugak baru mari yang sejuk.

Anyways penggunaan Angin Goreng memang senang beb.

Meh aku tunjuk satu situasi yang ringan ringan tuk korang semua praktis. tapi kene konfiden beb, nanti mau makan dal kosong ngan papadom je kang.

Osman : yo bai ape cite? mana tercampak? lama tak nampak. Lu roaming ngan chikaro mana sekarang ni beb.

Abu : mana ada roaming man... kucing aku sakit ah kena lastik ngan dak dak Taman T.A.R ari tu.

Osman : itu ah dia ari tu aku dengar diorang masuk kampung. Gila beb. memang nak makan tanah macam Adik beduk budak budak Kampung Tunku dulu bai. dak dak vatos locos diorang memang tak mari dah la beb. Sham Tiger dah kerja kan dak dak tu dah beb. Ko ingat agi ak masa kitorang beduk Abang Best kat padang sampai pak cik rahman keja kitorang dulu beb.

Abu : ha mana pulak aku tak ingat beb. yang aku tak tahan tu dia mari balik kat umah aku lepas kena beduk tu bai. memang mintak maaf. haha. tapi agak lain macam gak ah si Abang Best tu. cite nak best je. main ngan omputih la, raba chikaro la. macam macam ah cite dia. Semua pon best kat telinga. dak dak dah mengirap memang tunggu timing je ah nak beduk. Gila bai, lama gila seh kes tu. 1998 kot. Time bulan puasa lak tu. Aku pulak baru balik bukak puasa kat Sheraton subang ngan family aku. roaming jap kat padang naik basikal sekali mamat tu dah lebam dah. last call memang jiran aku abang Noel panggil suruh beduk mamat ni sekali pasal masa aku kecik dia selalu buli aku beb. memang gua sepak macam Mark noble libas bola ah beb.

Osman : ha. agak ah lu memang samseng ah dulu. nama pon dulu tak leh bla. orang siap panggil lu komeng kot. haha.

Tiba Tiba...

Hassan : Ha bang. Mau minum apa?

Abu : ha lancau. aku dah habis satu cite baru kau datang nak amik order. aku nak limau ais kurang manis satu.

Hassan : sorry la bang, semua orang dalam u duduk luar susah la sikit mau amik. Ini hari orang kurang la bang kerja.

Abu : aik. menjawab pulak kau ek?

Hassan : ha u bang, mau minum apa?

Osman : bagi aku sirap bandung double satu. Jangan tanya tanya macam mana. budak budak kat dapur tau la nak buat macam mana. tiap aku datang nak kene eksplen susah ah bai.

Hassan : ok ok. tak mau tanya pon. Makan apa mau?

Osman : goreng goreng ada?

Hassan : ada.

Osman : bagi nasik goreng danging satu sama bikin itu telur setengah masah pecah atas itu nasik lepas masak tau. bagi leleh sikit.

Hassan : Ok. Cakap saja la macam biasa. saya tau la.

Osman : aik kau pulak nak mengajar aku.

Hassan : ha u bang, mau makan apa?

Abu : bagi aku "angin goreng" satu. sedap sedap tau.

Hassan : ok ok. Sikit jam mari ha.


Itu la cara penggunaan "angin goreng" atau dalam bahasa yang telah di proses, tak mau makan. Konfirm dalam bil tak ada bil punya. pinggan pon dia tak bagi. Dan yang paling penting dia tak cite apa yang ada kat dalam menu tu bai. Kat Shah Alam ada port 101 jenis roti. kalau kau nak dengar memang tak de hal lah.

Selamat mengguna dan selamat berkerja.


Jack " gua dah khatam belajar piramid kapitalis. Lepas ni cabut belajar pasal Minyak" Lingam

Friday, 17 July 2009

Filem minggu ini ngan chikaro: Kem Jesus: Filem Amerika 2006




Salam semua,

lately ni aku banyak usha dokumentari dokumentari heavy dan ada lah jugak yang ringan ringan. Tapi yang paling best punya dokumentari memang still "world at war". gila beb nak layan 26 episode punya box set bukan nya senang. memang mula mula nak keluar duit kat apek dvd bangsar tu memang berat gak ah hati. tapi memang lagi power dari pada band of brothers dan lagi smuutth dari filem filem michael moore.

Ini gua ada cite baik punya untuk lu orang. tapi bai, ini bukan toron yang aku nak promote. kalau lu nak tarik daging bill tertunggak lu layan ah kat sini. semua stok pon ada. kalau lu suka main ngan janda ada. lu turn on bila awek makan taik lepas dia berak pon ada sini. lu nye fetish nak main ngan mak tam ada gak. lu idam nak mandi golden shower ada. lu nak fantasy jumpa I.C.T (ibu cun tunggal) kat dalam kelab ada. Lu fantasi nak godak bontot sejenis pon ada jugak. dan yang paling penting koleksi chikaro jepon yang suka gatal gatal isap tetek jantan ngan bagi urut geli geli guna kuku lastu kasik lu rimjob pon ada beb. Lu nak buat apa buat la asal kan lu orang punya weekend stiiiiiiim.

anyways, aku bukan nak promote website toron kegemaran armaya ma'arof. pasal dulu masa aku merempat umah dia lepas aku jadi graduan memang kerja aku menarik daging je kat umah dia beb. memang kerusi merah dia ngan laptop macbook dia yang memang jadi mangsa selsema daging..kkkkk..aku rasa aku dah terlampau obscene kat sini. aku ye ye kelapa je AM. tapi cite blue eastern european yang chics kena angkut kat pasar siang tu memang berderau beb.

apa apa pun, ari ni aku nak kongsi filem dokumentari yang agak heavy dan boleh kira boleh bla jugak ah. pasal dokumentari ini boleh buat lu fikir dan tinjau balik time lu kecik masa lu gi madrasah, gi kelas agama, belajar mengaji dan gi kem kem agama kat sekolah dulu tu beb. aku gi kelas agama kat sekolah je. madrasah, mengaji dan kem agama wa kureng sikit. mana tak beb, bapak aku hantar gi kelas mengaji aku baru je masuk gate umah ustazah zalwiah, tunggu 2 minit lepas apa aku chow, aku terus gi samsudeen beli minyak tanah ngan mancis pastu main kat taman. memang port kat gelung kat taman tu je la sampai member lain abis mengaji. aku masa kecik dulu memang kaki bakar beb. patut aku je belakon cite uwei haji sari.

anyways, cite yang aku nak buar ini memang heavy beb. kalah joseph kony (otai besar lord's resistance army kat uganda) buat marketing pitch kat budak budak kat uganda sana. yang ni pulak kat amerika. ko kena tengok beb macam mana budak budak ni kena cuci ngan holy water beb. gila beb, mandi kucing pon tak buat lu nangis. jenis jenis pitch yang di buar kan kat dak dak kecik amerika ni memang lah tiada batasan dengan langit dan bumi.

payah payah. memang semua orang yang beragama semua nak jadi macam nabi. tak kira muhammad s.a.w (bis), isa, yunus, jacob, abraham dan yang lain lain (sedekah kan la alfatihah pasal ari ni ari jumaat). bukan tu je yang nak jadi macam guru nanak lagi la banyak, nak jadi buddha, bukan main lagi banyak nya (memang hippistyle69). bagi aku agama tu memang ada kat jasad dan jiwa masing masing. tak kesah la lu nak hadap matahari, pokok, patung, kasut, kotak rokok, kalkulator atau apa apa yang nak buat, tapi lu nak pitch agak agak beb dan biar ada isi.

kalau kau nak download cite yang agak boleh bla lastu lu cite kat member lu, mesti diorang kata "iye ke bai?" sambil hembus asap rokok. Pendek kata cite ni memang boleh bla la kira.

http://rapidshare.com/files/207441221/JCamp.part1.rar
http://rapidshare.com/files/207443137/JCamp.part2.rar
http://rapidshare.com/files/207445531/JCamp.part3.rar
http://rapidshare.com/files/207446686/JCamp.part4.rar
http://rapidshare.com/files/207457559/JCamp.part5.rar
http://rapidshare.com/files/207482888/JCamp.part6.rar
http://rapidshare.com/files/207491482/JCamp.part7.rar


Jack ' paradigm ke pa-ra-di-gem" Lingam

Thursday, 16 July 2009

MACC macam tuhan? bukan kita semua macam tu ke?

Sekali lagi raja petra dah bikin posting baik tuk mencaci MACC disebabkan apek mati terjun bangunan. Asal lu terjun beb? itulah akibat bila tengok cerita madu tiga banyak kali. nasib baik kat cite tu si apek tu dapat masuk dalam kereta si P.ramlee dan 3 bini nya. Yang kat paper ari ni pulak, si apek tu mati cium tar jalan.

apa apa pun lu orang baca la kalau nak? tapi berita kat metro lagi panas beb (tekan sini). kalau nak baca nukilan raja lu tekan sini bai. aku rekemen korang baca dua artikel itu dan pikir panjang tentang statement si rebel malaya ("MACC acts like god")

Bak kata Adidas, nothing is impossible. Tak pon bak kata Nietzche "god is dead".

Everyone acts like god, defying the impossible, moral and mortality. lacking of moral values leads to the urge of "nodeathphobic". people talk, people sing, people eat, people walk, people hate, people love and bliss like god. but why can't we think like god?

jack "gila beb, kat link metro tu, dah ada 2 suami, kahwin lagi sekor. gua bajet dia punya nafsu kalah gorila. takpon, makcik tu memang pandai masak nasik goreng kangkang" lingam

Alexander Mcqueen x Puma Spring Summer 2010: Lost?




Ini dia satu gabungan yang dinanti- nantikan, taiko tailoring dunia Alexander Mcqueen telah bergabung tenaga bersama taiko pakaian sukan Puma dan telah membuat koleksi pakaian mereka yang kedua berjudul Crane VS. Tiger. Amacam, boleh bla ke tak boleh bla?

Aku dengar khabar angin koleksi lelaki diorang , budak melayu yang reka 100%. Betul ke ko rasa? Sharp gila je nampak, takkan lelaki melayu yang design. Kita orang suka minum air manis dan pukul orang kat car park je...

KT

Single Minggu Ini: Placebo



Placebo- Devil In the Details

Amacam semua? Maaf kerana lambat posting. Aku tolong member aku buat filem dan scene- scene filem tersebut terletak di Kuala Kubu Bahru dan gua busy bai tolong. Nanti gua posting gambar- gambar, heavy siot.

By the way, ini dia single terbaru minggu ini, Brian Molko dan rakan- rakan telah kembali dengan album terbaru, Battle for The Sun dan ramai memberi tepukan gemuruh atas comeback mereka. Diorang ni stay true ngan sound diorang sejak dulu lagi. Jadi, mereka boleh bla pada pendapat aku. Dan diorang pakai sharp- sharp.

Juga, saya mohon maaf atas sebab ketidak- damaian antara para blogger sejak kebelakangan ini. Nanti aku sort it outtt yeahhh!

Yang happy internet kembali,
KT

Tuesday, 14 July 2009

Chikaro Minggu Ini.

kadang kadang kalau gi spa kena pilih nombor. Nombor favorite aku kat Hotel Armada memang no 21. pasal dia top memang macam 21 top. tapi bila kau gi KFC memang kau patut angkat set E. dengan keju yang cair. makaroni yang "moist" dan ayam yang nampak macam tongkeng ayam. Gua persembah kan minggu ini jatuh kepada CHICKARONI.


Layan beb. Malam semalam gua dah layan 3 pinggan tanpa memandang belakang. Kiri dan Kanan.

Pendek kata. Chikaroni ni sememang nya "Sinful, Argumentative & Twistful". gila beb fasha sanda pon tak dapat masuk list aku.


Anyways. lu orang patut try. pasal aku dah try. Memang LELEH. kalah isap tetek

Jack " they call me Jack. Li" Lingam




Dari mana?

Analytics