Wednesday, 20 August 2008

Negaraku vs. Terang bulan



HELLO!!! rakan rakan!

Maaf sekali lagi (aku ni asyik mintak maaf je) aku lama menghilang. Bukan apa bai, busy gila babi tak leh blah punya. Kakak aku kawin pastu nak kena layan keluarga dari indonesia la dari australia la dari kelantan la. Dah kat sebulan lebih aku tak tulis.

Walaubagaimanapun, sempena bulan kemerdekaan ini, aku nak sharing ngan korang apa aku tau ah. Selain dari menggantung bendera kat rumah atau lekat bendera kat kereta, apa kata kita tahu serba sedikit pasal benda benda berkaitan ngan Malaysia contohnya....... LAGU NEGARAKU!

Sebenarnya aku found out lagu negaraku ni melodi dan rentak die (bukan pop balada) sama macam lagu terang bulan. Aku tau ni dari mak aku masa aku kecik dulu, tapi kecik kecik dulu pun lagu doraemon pun aku ingat bahasa cina bukan jepun. Anywayzz lagu negaraku memula di compose oleh mamat nama Pierre Jean de Beranger pada tahun 1847 dengan judul Terang bulan (gila hebat orang perancis, siap compose lagu bahasa melayu. Aku nak cakap bahasa perancis pun pening) Memang old school ah. Pastu lagu ni jadi lagu negeri Perak.Raja Abdullah yang bawak masuk. Pastu pulak dorang guna untuk lagu Memula Moon yang berentak Hawaii skettt.

Jadi itulah dia sejarah lagu negaraku! Lepas ni korang nyanyi pun,korang akan rasa lebih bangga sebab korang tau asal usul Lagu negara yang tercinta ini! Kat bawah aku kasi sample lagu Terang bulan ngan Memula moon. Enjoys.

PS - Aku bukan apa, aku tau orang Malaysia ni creative. Kita ni bukan bodoh. Tengok la lagu Joe Flizzow ngan Emcee david - feels so good, sound dah line Jay-z rockafella dah. Sample camni bebudak kita boleh buat, tapi bila benda yang mencirikan identiti sebuah negara (national anthem) kita sample lagu orang. Identiti sepatutnya originality.

Macam apa abang Kwai cakap kat bawah, aku setuju. Jangan meniru. Nampak gaya, benda yang cikgu sekolah kita ajar masa kecik dulu (JANGAN MENIRU) tak masuk dalam otak kita. Jangan limitkan kreativity kita kepada benda yang apa mat saleh buat. 

Tapi ialah,aku cakap ni sekadar teguran niat baik, bukan nak caci cela orang atau negara.

Yang benar,

Sha-a-a-a-a-a-a-a-af (ikut rentak lagu Stay Fly dari kumpulan 3 6 mafia)





33 comments:

huruf K said...

salam. aku pun dahulukala penah terpk terpk pasal nih.. lagu mane yg origentel? mamula moon ke terang bulan aa?

p/s: pelik gak rasenye lagu negeri berlirik mcm tu. heheh zaman cintapercuma kot

Anonymous said...

lepas ni aku nyanyi Negaraku tapi pakai lirik mamula moon .amacam?

Shafi'e Hamdan said...

huruf k, original die terang bulan, last last sekali, kat 100 tahun lepas terang bulan baru dorang buat mamula moon.

tu ah raja perak time tu tukar lyrics ah. apa lyrics die aku tatau.

anonymous, jangan ah camtu,lagu negaraku tetap lagu negaraku. kena nyanyi dengan pride gak

kontol perkasa said...

bai aku rasa meniru pun ada originality gak..contohnya, mana ada orang pernah terpikir nak tiru lagu buat jadi lagu kebangsaan! original ah tu!

Kwaidan Tarmizi said...

betul gak kata ko kontol perkasa.
tapi tengok la skarang, negara kita mana kreatif?

kita dapat benda semua takde effort, indon dapat kemerdekaan thru bloodshed bai, kita takde apa apa gila pun, then sample lagu tak ori lak tu nak buat lagu anthem negara. tengok apa jadi? Jalil Hamid - Ayam menjadi lagu staple pop.

Shafi'e Hamdan said...

banyak lagi benda benda dalam industri creative kita macam ni,

ingat tak korang "wanita rempah" ? yang kononya sama dengan spice girls.

tak pun cerita "Cinta" lakunan Sharifah amani tu, last call sama concept ngan cerita mat saleh "Love actually"

Cicak man ngan villain die yang kembar tu rip off dari matrix.

benda benda camni la, kite semua bukan tak tau. tau tapi kita pilih untuk layan je

Anonymous said...

bai kalau ada member aku tanya kalau dia nanyi lagu bob dylan tapi kasi tukar lyrics negaraku cam mana?

Marjerin said...

wow. nice blog

i like..

anak pakcik sharipp said...

beb, rasanya dulu, org malaysiia tak byk exposure. dats y meniru. mungkin peniruan LAGU NEGARAKU itu dsbbkan mereka ingt lagu itu dbuat d malaysia

who knows?

:)

Shafi'e Hamdan said...

mungkin betul juga apa yang anak pak cik sharip cakap,

tapi tak silap aku, malaysia dari zaman kesultanan melayu melaka lagi banyak exposure. kita international dari dulu.

asal usul hindu dari indonesia. pastu arab ngan cina datang berniaga, pastu portugis datang, belanda pun pernah datang, british datang gak, last call jepun pun datang gak.

exposure banyak sebenarnya

Shafi'e Hamdan said...

cuma theres always an option of choosing to do something with less effort, and somehow a number of rakyat malaysia selalunya pilih jalan yang.....mudah.

MLM (multilevel marketting) sebagai contoh.

Skim cepat kaya.

Rasuah dan sebagainya.

Jack Lingam said...

hehe. ko ingat buat multi level marketing senang ke bai? kalau senang try le.

killer said...

bukan pasal orang malaysia ni tak kreatif. tapi cara didikan di sekolah semua nya fokus kepada result. so, memang kita fokus kepada end result yang kurang risiko. kreativiti= risiko. (aku tak blame cikgu, aku blame sistem)

cuba lihat saja universiti di malaysia, tahu kah abg KT tentang akta universiti dan universiti kolej di malaysia yang telah ada di malaysia sejak tahun 1970-an (btw u study mana dulu?)

pendek kata student union di universiti memang serupa dengan kelab kelab di sekolah rendah. pendek kata, universiti (termasuk PTPL, politek, dan segala pusat pelajaran di malaysia selepas sekolah menengah) di malaysia banyak melahirkan tenaga tenaga pekerja (labours), hanya segilintir sahaja yang berani keluar dari kotak keselamatan (comfort zone).

mentaliti orang malaysia memang berbeza dari pada eropah. kita tak boleh bandingkan diri kita dengan orang eropah. sudah tentu kita berbeza, dari pada orang eropah tetapi kita ada kelebihan seperti suka membuat comparison antara satu benda dengan satu benda yang lain.

pendek kata, original mana yang kita boleh jadi? rojak tiru sana sini jadi satu produk baru original kah itu?

Anonymous said...

yeah org2 sini mmg suka tiru bulat2.mcm lagu cuti2 malaysia pun curik dr indonedia.apada.but then again, in the first place, malaysia ni rakyat2 dia smuenya rojak. so basically sbb tu kot takde originality. we didnt come from the same source. so jadiknya, everything is mixed up. well, thats just from my perspective.

Jack Lingam said...

sorry la anon, lu punya konsep tak leh masuk akal la. kerana bila negara dah di rojak kan (diversified).sepatutnya menjadi lebih kreatif lagi unik?

tetapi mungkin kah kita tengok banyak sangat mtv dan benchmark kita sama standard ngan mtv?

mungkin salah kita juga yang tak reti appreciate benda benda lokal. cuba korang gi youtube pegi dengar lagu data- nyanyian buat rindu kekasih? boleh bla ke tak lagu tu? kalau tak bulih? mungkin kena kita realiti check sikit. (wa bkan suruh tgk video klip, wa suruh dgr lagu kaaaaaaaaaay)

Jack Lingam said...

sorry la anon, lu punya konsep tak leh masuk akal la. kerana bila negara dah di rojak kan (diversified).sepatutnya menjadi lebih kreatif lagi unik?

tetapi mungkin kah kita tengok banyak sangat mtv dan benchmark kita sama standard ngan mtv?

mungkin salah kita juga yang tak reti appreciate benda benda lokal. cuba korang gi youtube pegi dengar lagu data- nyanyian buat rindu kekasih? boleh bla ke tak lagu tu? kalau tak bulih? mungkin kena kita realiti check sikit. (wa bkan suruh tgk video klip, wa suruh dgr lagu kaaaaaaaaaay)

Shafi'e Hamdan said...

Aku sayang korang yang comment comment ni, benda ni la yang aku nak tengok, kita sama sama berbincang kasi pendapat dan saling menghormati pendapat masing masing.

Anonymous said...

taken from wikipedia, "Creativity (or "creativeness") is a mental process involving the generation of new ideas or concepts, or NEW ASSOCIATIONS OF THE CREATIVE MIND BETWEEN EXISTING IDEAS OR CONCEPT." so maybe they took the latter meaning.? heh. so bukan pasal creativity je masalahnya bai. ni pasal orang malaysia memang suka bab-bab tiru-meniru ni.

Anonymous said...

lagi-lagi bab-bab tiru-meniru bulat-bulat.

anak pakcik sharipp said...

tak dpt dinafikan sejarah2 itu, cumenye, apart from teori kurang exposure dan exposure of other being (kedatangan bangsa2/agama2 lain) tuh, there's always ignorance from our side.. boleh kate generally, ade je mende2 yg tak di fikir thoroughly .. hehe..tak mampu nak bg contoh.. tp rasanya ada. ignorance ngan kurang exposure nih dia datang kombo la.. hoho..

peace :)

Anonymous said...

killer, what has the AUKU 1971 got to do with creativity and talent development? i don't see any co-relations between those two. the act is imposed to rule out the students from joining politically charged unions and other politically driven pursuits.

fyi, i attended the IPTA in KL and i didn't even sign the AUKU act, not even until i had finished my studies. today, i had graduated.

yes, i agree our education system somehow restrains the students' personal development but ultimately, most of our students just live by the lazy ape theory.

our quality of research papers do not live up to the standards, yet there are still numbers of us who are able to attend and present their papers in numerous international conferences. what does this imply? most of malaysians, especially the malays are just bunch of lazy and bitching fatties.

there that anak pakcik sharif had said it, theories. just look at your pathetic project papers, you're lazy to read up books, you hardly do your research at all at school because you are to busy going to hip and arty farty shows around the city. what you get there are just some bullshit lingos and discourse reprints and yet you think you're better than everyone else having to be apart of the current.

we know that our education nor degree do not make who we are, it is us who make ourselves a person. have you ever asked yourself what had you been doing all these while?

shanghai wank said...

and above all, we too know that talk without action is zero.

the next time before you whine, you might as well shove your crybaby up your arse.

Kwaidan Tarmizi said...

EVERYBODY ACTING SMART. i laike.

Shafi'e Hamdan said...

ok ok tenang tenang, kite buat diskusi bukan nak kenakan sape sape.

Kita cari kesimpulan bukan masalah.

Lets keep it clean, tak nak la guna perkataan caci cela.

terima pendapat masing masing,dan hormati pendapat.

kalau tidak hormati, perangai korang primitif gila, jadi apa guna nak jadi creative? kalau diri sendiri pun masih primitif kan?

shagwank said...

yo bai, the conclusion is out there, it's too obvious that people do not take a heed about it anymore.

perhaps the perception that something is 'real' is more important than whether or not it is, since a link to reality appears to induce motivation, which in turn might sustain creativity.

really, keep walking on the ground people. do not sleep. it's not whose being primitive here, but whose being the 3rd world pundit.

Anonymous said...

p/s: wa bukan nak kenakan ms killer ah, wa nak cakap skit je ah pasal wa tgk semua bloggers hari ni issues dorang cliche je. so no offense alrite.

i don't do bitch slap, i practice genocide course.

✖aMm✖ said...

blog korg mmg infomatif lah.
i like u guys sangat nih

Shafi'e Hamdan said...

kelakar

Anonymous said...

apa nak kira yang original ka dak. yang penting kita dah ada apa yang orang lain ada. macam la pakai seluar jeans.. nak saja yang nama levis, kalau pakai yang nama lavis kain mcm levis pun orang pangge seluar jeans gak.Pakai je la apa yang dah ada.. apa ada pada nama..

p/s. maaf aku tak tau nak register nama ... bodonya aku...

BY NAUGHT.kyrg

Anonymous said...

bai original seluar lain bai

itu make quality option. kalau lu happy ngan kain lavis, by all means, beli lavis jangan beli levis.

macam aku aku pakai seluar jeans awek aku dah kat 2 tahun. tak levis mahupun lavis. aku happy.

ni originality of creativity not pakai seluar apa

nodadosa said...

ahhah.. camne nak creative bai, .. gua ada denga zaman gua blaja dulu2.. ada member gua yg stadi kat mmu kasi tau.. masok2 je klass ... lecturer sudah emphasize.. " creativity is dead 30 years ago.. what we have now is inovation " hoho.. tapi personally ..gua rasa inovasi pon satu cabang jalan utk jadik original n creative gak.. tak gitu bai? hoho

ssw said...

its supposedly the other way around.. innovation is reached through the new possibilities of actions which in fact requires creative processes.

creativity is sustained through reality because there could only be two results upon proposal of new ideas.

its either a champion or die. its either a functional innovation or impulse innovation. its either tangible or spastic.

ahmad said...

Lagu terang bulan ni waktu Konfrantasi dulu jadi lagu perang Saraf Indonesia terhadap Malaysia.

Dari mana?

Analytics