Tuesday, 26 August 2008

merdeka merdeka merdeka, mari dengar lagu metallica!

bila korek korek korek+ boleh boleh boleh = X, X itu apa?


sejak akhir akhir ni semakin banyak pulak kes kes rasuah yang berlaku di negara kita ek? ramai yang ramal kan pasai pilihan raya kecik, tetapi selepas semalam meeting ngan sorang mamat dari tawau ni lain macam pulak bila aku kecek ngan mamat tu. apa sal la kita ni amal kan budaya rasuah atau budaya sogok menyogok? meh sini kita buat analisis yang ringkas di bawah:-

1. gaji orang malaysia yang tak pernah mencukupi
2. terdapat ramai broker yang konon nya boleh solve masalah pengusaha pengusaha.
3. mentaliti malaysia boleh
4. sifat manusia yang nak jadi world, sama ada kaya, alim atau pun kedua duanya sekali
5. hukuman perasuah yang kurang garang.

wa bagi lima cukup la, pas ni wa try goreng goreng kan apa yang wa tulis di atas tu ye?





Lagu Warisan - Sudirman (aku bukan seorang ultra, tetapi lagu ni untuk semua)

1. memang benar gaji malaysia ni tidak pernah mencukupi. betul atau tidak itu terpulang lah sama ada lu nak amik atau tidak. cuba lu gi shopping komplek, memang bertambah komplek la kepala lu pasal benda mahal bai. lepas tu pula, dah la nafsu jantan memang nak chikaro yang nakal nakal pastu time bercintan kalau boleh semua la lu nak sedekah selain dari pada daging kau walaupun si wanita tak minta. tetapi lu tetap bagi. biasa la jantan kan mempunyai sifat chauvinis yang telah lahir di badan ketika dilahir kan bai, sama ada lu bleh kontrol atau tidak itu terserah kepada diri masing masing. bai, bila lu joli sana sini tuk awek lu sure chikaro tu happy je, kalau boleh misti la nak terus declare ngan lu. pastu kan bai, bayang kan satu situasi ni kan bai, lu kerja lu makan gaji, takpun lu ada biznez kecil sebagai contoh lu kontraktor jkr la kan bai, pastu pulak lu cuma ada lesen kelas D. alah kat malaysia ni memang kontraktor kelas D tu lah kontraktor yang paling mahal. itu pasal la lu tengok banyak cina atau india jadi kontraktor rumah rumah, contoh pasang onning, divider, porch etc. yang melayu pula ke JKR minta projek, tapi projek kelas d bukannya margin besar bai, memang 20 % je, mcm mana? dah la jkr bagi duit lambat, makin lambat makin tinggi la kos, jadi korang kene la pinjam duit kat bank bank yang boleh tolong bagi pinjam short term loan. tapi rate sure tinggi punya, kalau 7% satu bulan? projek kelas D selalu nya 3 bulan je bai. margin lu makin turun ah kalo gitu. betui tidak? projek siap, duit jkr masuk, dah bayar loan bank, lu nye margin 10-15 % je bai, bayar bini punya makn minum, sekolah anak, jajan, bawak jalan jalan duit nak belanja gf lu macam mana? bukan itu saja nak gi spa pon mungkin tarak wang? ape cerita- nak tinggi kan income lu, lu kena buat projek lah, tetapi lu kene apply projek baru la, nak dapat projek lagi banyak lu lobbi la si JKR tu, tak pun bagi rasuah le, pasal ko dah dapat kontrak tu, lu jual la, margin lagi tinggi, pasai lu tak kluar duit banyak, yang lu keluar tu, mesti sikit je seperti bawak pegawai JKR pergi main chikaro kat cititel ke en?

ala wa tulis panjang panjaang asal beb? cuba lu tengok polis la, walau pun ari tu baru naik gaji, awal bulan je memang banyak la roadblok pasal abg abg polis cari makan.

2. memang ramai broker yang klaim bawak projek kaw kaw je bai. kiranya boleh tolong dapat diskaun interest rate la, tak yah bayar loan selama 4 tahun, grace period dan macam macam la cerita dongeng si broker ni. padahal, pasai si hantu broker ni la membuat benda benda atau projek mahal bai, pasal keje broker ni bukan mengurang kan atau menambah effisiensi sesebuah projek. tetapi dia ni sebenarnya penjual projek le. itu pon kira rasuah jugak kot pasal tak buat apa apa tapi nak ada apa apa? makan duit tanpa usha yang patut di ushakan dengan reward yang di beri lah.

3. mentaliti yang sangat berbahaya, malaysia boleh. macam kat indonesia. semua pon bisa pak. malaysia boleh ni bahaya bai, pendek kata semua boleh la kat malaysia ni. naik bulan boleh, naik gunung boleh, swimming merentas calais-dover boleh, apa yang tak boleh di malaysia? semua boleh la kalau lu tau lobang mana nak masuk. rasuah pon? boleh la en. jadi apa moto baru malaysia? pasal wa rasa mentaliti malaysia sekarang ni memang menambah kan konfident dikalangan rakyat. tapi nanti over konfident kang macam mana pulak, dah pancut buat anak baru nak sesal?

4. bak kata ramli sarip, "hidup di dunia ini bagai satu perlumbaan". gila bai, ramli sendri dah cakap nak wat gano? memang manusia ni suka berlumba lumba, sama ada kereta, motor, boat, karya, melukis, dan macam macam la, semua nya berlumba. kalau lu main game pon lu berlumba, tapi bila lu dah konfident aka malaysia boleh, musti lu mau try cheating bai eg- bagi rasuah. macam main game duke nukem la bai, time main lu type "IDDKFA" sure awek bogel punya. hehe wa memain je bai, tapi bila lu type tu lu dapat semua weapon la kot. kiranya lu bisa kaw tau la main game tu bai. sama jelah sama ada nak cheating jadi alim atau jadi kaya. jadi alim pun boleh rasuah gak bai, kiranya lu nak jadi imam ke apa ka. bukan boleh percaya sekarang imam kat masjid masjid sekarang. musti ada segelintir yang berpolitik jugak. aku tak tau la bapa banyak. tetapi masih bernombor la jugak.

5. iye lah lu dah korap banyak gila tapi lu bayar duit saman atau duit reman sebanyak 50k je? apadehal, ko buat korupsi tu bukan semalam aje. mungkin dah berzaman dah lu buat, duit semua masuk offshore bank akaun kat labuan ke cayman island ke malta ke? apa dehal sangan 50k bagi orang orang yan korap? si pakcik aku belah tokcik aku yang bernama lingam pon senyap je skarang? apa hal?

harap bulan merdeka ini dapat memberi renungan kepada sahabat, teman dan soulmate merenungkan pekara yang sedang dan ongoing di malaysia. adakah mungkin pegawai badan pencegah rasuah sendiri mempunyai gaji yang sikit, sehinggakan wang sebanyak 2,000 ringgit bisa membuat mulut seorang pegawai senyap bagai kan kucing yang telah dimandul kan (kiranya tak leh wat anak lagi la sikucing tu).

apa la nasib kita?

merdeka merdeka merdeka


Jack "x itu malaysia" lingam

7 comments:

Eman said...

alo bro jack. wa mmg setuju ah dengan semua isi2 yg lu goreng tu. lagi2 isi nombor 1. gaji org malaysia mmg rendah la bai.

cuma satu perkara je wa tak setuju. IDDKFA tu cheat utk game Doom la bro :D

Extremist Thinker said...

ini kalu lu kasik goreng awal2, mmg akoo dah lulus ptd. soalan RASUAH la masuk xem SPA41 ari sabtu lepas. huuuu. trus karya bro!

Jack Lingam said...

alamak sorry la eman. pasai time dulu game duke nukem tu je bahan yang wa guna tuk aku tarik daging. kiranya tangan kiri tekan space bar lagi satu tangan pegang opps.

manilla tit-a-lica said...

asal gaji tak cukup bukan nya pasal apa.. pasal nafsu memang tak cukup. orang yang lu kasi betis nak peha tu kat mana2 ah.. western, europe, eastern. kalau kat germany skali pun, kalau lu tak jadi engineer, lu susah nak cari makan. tu pun engineer dia takde minimum-wage. orang citer germany best pasal berlin, tapi orang sana sendiri depressed pasal berlin. kiranya, kalau lu tak jadi hedonistic party-goer atau engineer, lu memang susah la kat sana.

1. wa bukan nya nak bangkang apa yang lu nak terang tapi apa kekurangan utama kita ialah keperluan hak sejagat manusia. semua orang tak bahagia kat kl. kl kotor, jalan jam, pokok hijau yang nak relek-relekkan lu takde. apa yang ada benda yang agak kurang kerelevanannya seperti malls di ceruk sana sini. dalam malls lu jual barang barang import dengan harga 40% lagi tinggi.

patutnya lu masuk gaji boleh la celebrate sikit belikan barangan untuk lu, tapi lu hidup dalam imej-imej hiper-realist dari western mass media, malls yang menletakkan lu sebagai konsumeris dan juga manga pengiklanan. lu jugak komplain pastu. dahtu persekolahan anak-anak pula nak kena bayar. tak banyak negara yang kenakan bayaran untuk rakyat mereka sendiri nak belajar. lagi-lagilah lu nak kena bayar bil air syabas macam malaysia ni kekurangan air. dorang lempar duit buat sistem perpaipan tak efisyen lu tak komplain.

2. broker-broker ni ramainya terdiri daripada proxy orang-orang kerajaan atau swasta yang nak kaut harga projek lebih. so kiranya dia ada ko-relasi dgn permasalahah nombor 5 lu lah. kalau lu broker yang berlesen macam consultation firms takde hal, tapi duit yang disorok bawah meja ni dibahagikan dan tertumpu kepada orang-orang yang sama akhirnya. re-generative ekonomi takde tapi orang yang berkedudukan leh citer buat duit lagi banyak.

3. aku tak tau lah apa definisi malaysia boleh ni. negara lain dah katam nak masuk bab glocalisasi, orang sini boleh lagi nak cerita globalisasi. tapi glocalisasi pun kita reprint saja discourse orang. orang buat band lu buat band, orang pakai jeans april77 lu pakai april77 gak. orang buat produksi muzik top-notch lu taknak buat. lastu lu marah pulak orang yang dengar benda benda yang boleh jual dalam market globalisasi.

4. lebih kurang lah dengan permasalahan nombor 3. aku suka cerita pasal ekologi pasal benda tu 'new opium for the (worlds) masses'. benda benda lu tumpu tu kena lah releven dengan garis masa. kompani-kompani atas papan utama klse skarang tengah sakit tapi scomi tengah buat duit kaw-kaw. pasal dia tahu dunia skarang tengah kosentrasi atas isu apa. banyak foreign investment skarang pun tengah bertumpukan benda benda ekologi dan agrikultur.

satu lagi wa nak komplain awek awek kl takde inspiring lah. baik lu cilok awek iran kat kl je senang citer.

Anonymous said...

awek duke nukem hevi bai. ada la beso 50 sen do. nasib baik bukan kaler coklat.

rosyam 'naga merah' nor said...

ooooo...bai bai bende ni mmg xde kene mengena dgn topik bai tapi wa baru je tgk trailer 'new york i love you'. entah apsl wa tibe2 je nak kongsi cite nih.

ketuat anjing said...

wow this is a good blog.Now I feel like starting my own blog.thanks guys.luv you all!

Dari mana?

Analytics