Friday, 5 September 2008

Puasa

so bai, amacam puasa korang? aku sendiri pon belom start lagi. itu yang sedih nya itu.. apa lah aku ni. semayang jumaat pon dah lama tak pergi.. apa apa pun meh sini aku nak cerita pengalaman aku berpuasa dan apa yang aku telah belajar daripada puasa


ramai yang selalu tanya asal lu orang puasa atau lu pon mesti tak tau apa nak bagi tau member member lu yang sepet atau pun yang itam macam abang jack ni.. kadang kadang aku dengar member aku explain kenapa orang islam berpuasa pun membuat aku macam malas je nak berpuasa.. benda yang agak tipikal orang selalu cerita pasal puasa ialah "saje je nak try hidup cam orang miskin yang takdapat makan 3 pinggan satu hari". bagi aku itu adalah benda yang agak minimal lah yang ko boleh cakap pasal puasa.


aku dapat interpretasi pasal puasa masa aku kat lyon (walau pun aku kat sana puasa satu hari *1st day je bai, pastu kepak). dah la seorang je melayu kat sana, yang arab pun tak macam arab aku pun apa lagi terpengaruh la..bak kata member aku yang baru dapat pancing awek kat l'apartement yang kat KLCC tu, "western discourses" arr..


Puasa ni pada pendapat aku sebuah cerita pasal hidup. kiranya satu hari lu hidup, pastu lu mati. bayang kan la kan bai lu puasa, lu struggle melalui segala lumrah dunia, air, chikaro, makan nasik lemak, usha longkang akak kerja satu offis ngan lu, mencarut, kissing, isap yau, chit chat pasal jiran sebelah dengan jiran sebelah kiri kau, beronani, pergi mandi kucing, usha website toron, isap okok, beli rokok, mandi lepas asar, pimpin tangan awek, belai rambut awek, betul kan tudung awek, naik motor ngan awek, dan banyak lagi lah lumrah dunia yan lu teringin nak buat bai.


pastu time puasa ni pulak lu kene buat benda benda yang beriman extra macam, membaca quran, buat semayang hadjat, berpuasa, tak makan, tak minum, pikir tenang, tak bleh tension, pendek kata buat benda benda yang bisa mengawal iman lu la bai..


selepas lu dah satu hari buat benda tu kan bai, cuba lu pikir balik kan time lepas maghrib, syiok tak kalau lu minum seteguk air sirap bandung yang sirapnya lebih daripada susu. gila bai, wa rasa itu punya klimakx memang lagi best dari pada lu main dengan awek kat Hotel Citrus yang nama dia yani, hehe lu cari bapak ayam dia melayu bai nama beckham..haha


pendek kata puasa ni ibarat life la. setelah 1 hari lu sengsara/beriman lepas time magrib lu berbuka rasa dia memang kalah bai tengok cite blue 4 awek satu laki.


pendek kata;


Sahur (renaissance) ----->puasa (buat benda benda yang elok; tak kesah la cari makan atau beribadat------> maghrib tu macam tiupan sangkakala-----> bila lu berbuka cam lu dalam syurga bai


so apa pendapat you all huh?

7 comments:

Anonymous said...

weh betul apa kau cakap. aku tak pernah plak realise pasal ni. sejak aku start puasa balik, (dulu kecik-kecik slalu tipu-tipu puasa) aku rasa puasa ni, automatically we be more involved in our actions. so satu swearing word keluar pun dah rasa bersalah.

good point of view u got here!

Melayu Minimalis said...

haha betul!

Dr. Lou Natic said...

lu buka puasa bafet jer bleh cerita lah kan.. cuba lu buka puasa dengan beras pecah satu penumbuk dengan kerisik kelapa pastu air bandung masam tengok sikit macam mana

anak watan said...

bukan sahaja pada bab pemakanan tetapi aku rasa bulan ramadhan ni sebagai satu peluang untuk memupuk minda kita supaya berada dalam keadaan yang tenang, sabar dll justeru mendorong kepada pemikiran rasional (yang merupakan salah satu komponen yang paling penting dalam proses pemikiran)serta memulakan tahun berikutnya dengan minda yang cergas dan sihat.
Kesan positif ramadhan yang efektif pada pendapat saya dapat dilihat pada bulan bulan pasca-ramadhan dimana kita masih berada dalam fasa minda seperti kita alami pada bulan ramadhan.

Tapi kalu main ngan chikaro satu minit lagi sebelum buka memang frust beeebbb...

Anonymous said...

buffet tu gmbr je kot. ko ni pun dah air bandung tu masam, wat pe nak minum lagi beb. baik minum air kosong! adoi ko ni

Anonymous said...

cammane nak contact ngan becham nagn yani ni?

Jack Lingam said...

ko gi sana tingkat satu, nama dia j.j spa... tanya nak carik beckham kalau dia tanya mana kenal beckham kata "bank boys" hantar lu situ..

kalau dah kena pls write a field report eh kawan??

Dari mana?

Analytics