Monday, 8 September 2008

Bak kata abg abg skin...AGRO BAI AGRO!

Ini bukan gambar orang lidi


Atas ni ladang pokok ganja

proses pengetinan, sabar bai wa tau lu lapar nak makan mangga

salam sejahtera kepada rakan rakan yhang baghu je lepas buka pose 5 pinggan...ini hari wa nak tulis benda yang telah berkali kali aku gebang kan tuk pembaca. jgn risau bai, aku rasa lu tengok gambar orang lidi bahan kimia tu atas sure korng ingat aku nak tulis pasal quantum showcase..kah kah kah

so pe dia bai?
iye lah, kes makanan dunia ni memang tak habis habis..sampai ubi kayu kat malaysia pon sekarang dah kene import tuk mengenyang kan kaki kaki yang suka makan ubi. mengikut fakta juga, kes pokok ubi yang kene cilok oleh mat mat pet pon dah berkurangan sekarang pasal takde sapa nak tanam ubi sekarnag..

lu orang tau tak bahawa ubi merupakan sebuah pokok yang paling sharp bai dalam dunia ni.. banyak benda yang boleh dibuat oleh pokok ubi ni..bukan sekadar buat rebus, orang siam pon dah guna ubi a.k.a tapioka untuk membuat baca.. macam mana dia buat aku pon tak tau, mungkin kulit ubi tu di potong dan di kompos kan tuk dijadi kan baja.

selain itu banyak lagi binatang lain yang korang boleh buat dengan menanam pokok ubi ni. selain daripada kompos atau di rebus pastu cecah ngan kicap +cili+ garam+ gula sikit+ pastu perah limau (walau pun aku baru makan nasik lauk lemak ikan tenggiri sama petai satu sikat ngan kacang buncis ngan kicap cap udang, perut aku masih bunyi agi).

anyways kan bai kan.. banyak benda lagi benda yang korang boleh buat dengan buah ubi ni bai.. antaranya adalah membuat gula. iye la kata pokok ni kaya dengan kanji bai..sebab tu tok nenek atau moyang atau tanta lu makan benda ni time darurat dulu, kalau takde kanji memang la diorang makan tanah merah pastu buat lempeng cam ada satu puak kat afrika sanun.

iye bai, benda ni memang kaya ngan kanji atau pun sukrosa.. lu tau tak lepas lu dapat sukros lu boleh buat apa? buat gula ah bai..iye banyak gula gula artificial atau substitut gula yang tak di panggil gula seperti maltitol, sorbitol dan banyak lagi benda yang diperbuat oleh ubi. bila lu dah dapat process bikin maltitol atau sorbitol lu memang boleh jadi kaya bai, apesal?

1. air sirap dibuat oleh maltitol
2. pemanis seperti kicap manis harus ditambah maltitol atau sorbitol tuk manis
3. air diet koka kola yang lu beli tu, mesti ada maltitol atau sorbitol, pasal benda ni rasa tak manis bai tapi sedap
4. tokey tokey ubat vitamin c a atau E (jgn galak kan bai makan vitamin e, paasl dia boleh buat lu horni..kah kah kah..pasal ada mangkuk dulu member wa bagi vitamin E sebijik terus kata dia horni)...bai, obat tu sure pakai pemanis artificial bai
5. gula gula getah, banyak mengunnakan sama ada maltitol atau sorbitol bai.
memang banyak lah bai benda yang boleh dibuat oleh pokok yang under-rated ni bai.. selain itu, lu pon boleh eksport kenegara asing mcm siam pasal diorang buat matitol ngan sorbitol ni memang melambak, tetapi lu nak eksoport buat pe? asyik nak cepat kaya je...supply la kat lokal punya market bai...

ari ni wa ada meeting heavy, sian wa tengok tokey kedai roti yang wa gi jumpa tadi.. dia memang sedih pasal harga minyak naik pastu banyak bahan bahan mentah kat msia ni di import.. gila bai, sampai ayam ngan cili di import...mcm mana la orang kita nak maju en?

apa apa lu nak buat sesuatu projek agro sama ada ternak khinzir atau tanam buah naga, lu kene pikir longterm bai.. jangan tanam pastu lu dapat jumpa buah pastu lu terus petik dan eksport.. pekara yang lu kene buat iyalah pikir panjang dan luas kan benda benda yang lu nak buat bai...
baru lah heavy sikit.. pasal wa rasa, banyak benda benda yang ada masa hari ini akan hancus dalam 5 bulan agi.. antaranya - cupcake booming ngan kopitam boom, tetapi, ekonomi jatuh cam hantu.. ingat tak masa zaman bubble tea.. tak lebih 6 bulan benda tu dah crack dah...

tapi skang zaman kap kek..wa rasa memang tak heavy sangat bai pasal sekarang memang ramai gila orang buat /jual cup kek. aku pon tak tau siapa punya idea la yang boleh tahan lasak, pasal sekarang wa usha memang tak bai. semua nya tak pikir longterm plan dan nak jadi cepat kaya.

so blad, lu balik kampung raya ni, lu mintak nenek lu pajak tanah pusaka, pastu lu tanam la ubi ni.. pasal kan bai, dia boleh buat lu kaya ngan senang nak tanam., tapi bai lu mesti buat reseach bai, wa rekemen baca majalah : yang mencerita kan tentang inovativ tanaman tanaman yang lu dah tanam.
pendek kata kalau lu dah tanam buah mangga, lu punya end produk mesti la jadi jam ke, ko tin kan ke buah tu, bak kata omputih, value added arr en?


cam ada sorang minah ni yang ske lukis kat kasut, kalau lukisan de cun cam paul smith, sure ada fren fren atau mat mat arty (keh keh keh) yang nak beli, itu nama dia value added bai...



anyways, m,ata wa dah lebam ni
Jack Lingam

10 comments:

gravity said...

aku ingat kan kau nak cerita pasal band agrobeats atau agrolites. rupe rupe nye nak cite psal tanam2 rupenye.

anyway,
lu TOP BOYZ mmg knowledgable la bro. gua tabik gila nih!

Jack Lingam said...

pergh..agrobeats ngan agrolites tu wa tak berapa familiar la fren..

wa graduate food science kat university of camden, london

Kwaidan Tarmizi said...

hahaha jack lingam angau chikaro lukis kasut perghghhhhh

Anonymous said...

sawadee..

chay khrap.. chayy khrap!

malaikatul-aggro said...

Untuk Jack Lingam, (sos cili kau memang lost!!!)

1. A & the G, G, R, O la jack. Kalau single G, sebutan memang sama tapi lain maksud dia.

2. Aggrolites adalah kugiran skinhead reggae (tapi agak punkrock) dari LA yang telah menginspirasi penubuhan Aggrobeats yang berasal dari sini (Malaysia oh tanahairmu). p/s: cuba carik vinyl 7" dorang (aggrobeats) kat Periuk Nasik, Annexe. kalau ada lagi la.

3. AGROBANK pun lost gak kalau ada bro-bro or sis-sis yg nak bukak kebun ubi lak tetiba tapi nak pakai modal lebih buat beli Mercedes sebagai tambahan imej baru tokey kebun.

salam info dari kubur

keith hudson said...

so kiranya skinhead + reggae + punk rock = Malaysia oh tanahairmu?

Jack Lingam said...

ha? pe tu ko mengarut keith?

skin tak reggae pun ya said...

Lebih kurang la, encik Keith. lama tak nampak?

ladyesah said...

ahahha. nanti saya lukis daun ubi. atas matmat artsy. ekekeke.

Jack Lingam said...

pergh..comment yang paling lama aku nanti kan..hi ladyesah..bila nak minum kopi?

bulan posa pon i tade hal..tunggu u cakap ok je..

Dari mana?

Analytics