Sunday, 21 September 2008

jom pening kan kepala

hello fren

ramai sure dah bosan tgk beg biru yang sdr ayman post kat blog ni, pastu ade yang komplen pasal 2 hari tak update. BAI lu tak baca berita ke pasal kejatuhan bank bank pelaburan ngan insurance punya underwriting company, AIG jatuh. gila bai banyak gila proposal yang datang kat tempat wa tuk bli loan loan masam company yang runtuh tu. so kire nya memang aku tak start puasa lagi ah en pasal prepare report tuk bli loan. ingat nak start puasa ari rabu lepas tapi memang kalau tgk nombor je memang dlm kepala lu ingat rokok je ah kan bai...

anyways arr dah sangap cite sal benda benda arty (kah kah kah) kite tuka topik sikit ah tuk di bicara kan tentang keadaan ekonomi yang agak parah ni bai. ennnnnnnn.

Ok ar semua sure tahu kan pasal apa yang jadi pasal minggu lepas. klu lu ingat pasal 16 september je susah arr bai..kalu nak tunggu harga minyak jatuh pas anwar jadi PM susah sikit ah aku rasa. aku bajet anwar pon tgh dok garu kepala tuk memulih kan keadaan.

SO BAI LU NAK CERITA APA NI? POLITIKS KE PASAL EKONOMINIKS?
kkk rechill bai...wa nak cite sikit je pasal apa jadi minggu lepas..?

Minggu lepas ada apa bai? Orang kahwin time puasa ke? gile pe...nak main cam ne?
gila lu orang kahwin time puasa.. nafsu cam gorilla time tu mcm ne nak buat roadshow 24 jam? takde ah minggu lepas kan merrill lynch, lehman brothers ngan AIG hancus..

bai Lehman brothers tu apa bai? cam warner bros ke wayne bros.?
bro mana ada Lehman brothers tu bank pelaburan ah. lu ni baca kosmo je hari hari tak dapat ahh joi...

safe..so cite ah pe kene mengena ngan kita bai?
bai syarikat atas tu memang heavy bai. kira nya kocek diorang dalam jugak ah ngan dia punya pelaburan bukan aje dekat US. kiranya diorang dah tengok dunia arr.. kat merata lah diorang punya pelaburan. bukan itu je..diorang gak invest kat dalam banyak gila industry. bukan kat dalam industri minyak lintah je bai...

lastu?
iye ah bai, kiranya 3 bijik syarikat besar tu hancus memang impak dia memang macam dekat gempa bumi yang kat aceh tu ah bai.. pendek kata ML ngan LB (bukan lost bai) punya debt ngan ekuti punya nombor memang berbillion billion lah. Kata bank pelaburan punya pioneer, duit yang diorang labur bukan lah duit dioranglah. Selalunya amik bond atau loan dari FED (federal Reserves; bank negara amerika). pastu kalau dah crash, memang bank negara tu pun di tarik turun sekali ah.

so bai apa jadi actually..
bulan lepas, bila pension fund ngan mortgage kat US hancus, (fanniemae dan freddiemac) memang secara perlahan dia memakan pelabur pelabur besar ni punya pelaburan. Iye ah mana lagi kat dunia ni paling banyak orang guna? pension fund dengan mortgage ah en.. kira nya cam KWSP ngan loan rumah lu arr ni.. dua dua mesti lu ada punya.. so memang exposure bank pelaburan (BP) ni memg agak boleh fokus kat area ni ah.. so bila da jatuh, memang fredi ngan fanni tak buat duit ah bai, cuba lu click link yang wa beri kat atas tu pastu lu chekedau dia punya profit tuk tahun ni.. semua sure merah dan value nya semua billion je kat belakang. bila fredi ngan fanni tak buat duit memang hancus arr investor mereka..

ha? apa hal lu ni cite bagi habis arr pe jadi kat fredi ngan fannie?
iye ah bai, dua dua tu memang inter-related ah en bai.. satu morgtage satu pension fund...pastu pulak kat US ni memang orang orang kelas tengah dia memang punya spending culture kat sana memang lain macam ah bai.. so antara nya memang dia orang ni selalu nya spend duit tuk household produk ah en. sebagai contoh renovate umah, bli tv bli mikrowave, atau bli Ipod. dengan isu kredit yang melanda manusia abad ini memang lagi lah banyak bende benda yang mengiat kan nafsu manusia untuk menjoli. tetapi selain itu, kebanyakan orang orang kat sana bili rumah guna mortgage bai, selalu nye lu nye guna dia punya 401k (dana pecen) punya plan tuk di koleterasi kan tuk guna/dapat mortgage tu. MMG ramai ah guna cara camgini tu dapat kan loan yang kedua (pertama selalu guna rumah yang diorang nak beli tu dikoleterasi kan tuk dapat kan loan pertama). Selalunya loan yang ke dua selalunya di guna kan tuk renovate umah, buat swimming pool, buat facade cam umah umah di peranchis atau yang berbentuk gaudi di barcelona sana. gila bai wa kat sana makan tandoori 3 inggit je bai!. dapat ayam quater ngan nan bawang. heavy en... berbalik ke cite tadi..slalunye orang pikir kalau dah renovate kiranya harga rumah lu pon naik gak ah nanti..

bai panjang gila..
ilek ah wa tgh stim nak bercerita ni...malang tak berbau, krisis rumah kat us pulak hancus. harga umah turun secara mendadak...jadi memang buat orang ramai risau ah, takut value turun gila gila memang banyak orang jual ummah ah dalam satu masa tu tuk cari umah yang lebih murah ah kan. malang lagi bila semua takut memang market react lain macam ah ..makin turun bai, dengan harga nak buat sebijik rumah kat sana makin meningkat memang terkejut beruk ah Freddie ngan Fannie. membuat banyak loan default, lepas dah default memang freddie hancur tak dapat buat duit ah kan bai, dah la freddie ni GLC us government. sama la ngan fannie. lu bayang kan la berapa banyak kerajaan cucuk duit tuk kompani dua atas tu..

tunggu punya tunggu, LB ngan ML pon terkena impak sekali, ala benda sama gak ah, invest kat private insurance ngan private bank yang issue loan ngan mortgae memang silap ah time tu. ngan kadar interest yang agak tinggi kiranya dalam lingkungan 5-6% bai.. itu kira tinggi ah tuk negara yang indeks konsumernya yang semakin tinggi sejak tahun 2000. sama lah, tak bleh duit tuk investment investment mereka, memang loan, bond atau treasury bills yang diorang pegang memang shaky arr en bai. so cara paling elok nak buat memang declare bankrupt ah tuk mennyelamat kan kompani tu. sekurang kuranya orang lainbleh bli ngan revive balik. oleh itu tak ah menyebabkan ramai orang yang keje ari ari tengok proposal atau account aje masuk industri tanam anggur ah bai, nak pegang cangkul atau campak baja guna tangan pon tak reti..

SO?
iye ah antara solution nya bank kommersil yang terbesar di amerika, bank of amerika beli ah ML. tapi duit yang di guna bkan ah 100% duit BOA, FED mesti bagi credit line punya kat BOA tuk beli ML. gila bai, duit 50 billion habis cam gitu aje bai. dah la FED takde duit dah sejak perang kat afgan, lu cube check dia punya amount outstanding..heavy jugak ah 3 trillion ada kot. Jadi memang beli je harga cam gitu, nak cover dia punya losses lagi tuk tahun 2008 cam mana? dengan keaadaan ekonomi yang agak sasau ni sekarang.. memang "TAKES TIMES"ARR enn.

aritu KLSE cecah bawah 1000 sen amacam? ade kene mengena ke?
mesti ah bai, dah la investment ML ngan LB jauh sampai ke malaysia. iye ah kat negara ni buat amenda yang tak guna investment luar? bangunan AIG kat KL tu pun guna duit investment dari luar maaaa. khabar angin menyata kan US punya interest rate mungkin nak turung agi bai dari yang dulunya 5.XX% ke 3.5% ke bawah agi untuk membawa pulang mendapat menarik pelaburan tuk labur kat negara tu. gila bai interest rate 5% lebih mana orang tak takut bai nak invest. menurut khabar angin, interest tu memang nak turun balik bai, dengan ada nya tuan tuan bar kat LB ngan ML, memang diorang akan review kan pelaburan mereka ah balik. antaranya, tarik balik semua duit yang di invest di negara negara luar spt malaysia, china, singapura, thailand, dan yang serantau dengan nya. alasan nya senang je, dalam bahasa omputih "...political uncertainty..." apa lagi lepas tu cabut ah.. bukan payah pun lu investor, lu boleh buat apa apa yang ko suke ah bai.. bkan ada orang nak saman, orang nak saman lu saman balik ah.. itu pasal ah KLSE haritu jatuh sikit. tapi bila Pak lah dah announce najib jadi MOF punya orang memang heavy ah bai, dah la verdict kes altatuya 31 oktober ni nak di ketahui...memang heavy gak ah situasi dia..itu yang turun meleset tu je.. tapi ada kemungkinan nak turun agi bai pasai harga minyak dah mula flirt flirt ngan harga 100 balik..ooo bai memang heavy jugak ah situation sekarang ni

I SEE BAI,,, baru la wa paham macam mana market ni berpusing, wa ingat cam pasar malam je, rupa nya banyak lagi benda sebalik mesin perah air tebu tu baiiiiiiiiiiiiiii..!
itu ah dia wa pon nak berhenti bercakap ni wa rasa wa bercerita sampai wa dah hilang hala tujuan ngan lupa apa sebenarnya yang aku nak cerita kan.. arap arap lu belaja samsteam arr ari ni K? ok ah wa nak gi bli mcdonald tuk sahur ni.. apa apa calling calling ah Kay?

SO APA PENDAPAT YOU ALL HAAAAAAAAAA?



itu lah dia drama kommersil malam ini kiranya wa cuba sikit nak terang kan pe jadi last week dengan apa yang terjadi sebelum ini yang menyebab kan benda benda di atas ni terjadi. iye ah lu tiba tiba bangun 14 hb baca paper tgk pasal ML, LB ngan AIG crash, lu ingat AIG dah tak nak sponsor man utd. tapi bila lu jumpa perkataan "amortization" kat kolum tu lu terus bukak sport section baik.


Jack "bile nak respon email? 143!" Lingam

PS: u know who u are ;) -senyum gatai- (kah kah kah)

19 comments:

Anonymous said...

X: bagero amerika tarik investment at one go, peciter?
Y: itu ah lanjiao wei... wa memang puas hati ni..
X: ni bukan masalah clients atau customer hilang kepercayaan kat bank bank dorang.. ni masalah personal sial.
Y: takde hal, wa tau dorang nak take things personally. esok kita bomb dorang.
X: serious? bomb terus?
Y: serious, bomb da shit out of them. no nonsense.
X: bai lu bomb chikaro bleh ar tapi ni citer lain.
Y: tak payah cakap banyak. esok lu letup.

erm said...

ready cash...kita nak beli blue chip bebanyak ngahaha

TM naik semacam jer lepas contract 10bil tu

so camana Foreign investor nak tarik duit kluar sekaligus? bukan ke shortselling di larang?

aku pun lost nak pegi oversea....ekonomi macam nak crumble jer

thanx bro

Faisal Rocks said...

Gua raspek bai.
Stim lah baca info macam ni. Gua rasa macam orang pandai bai. Betapa hampasnya gua bai...pagi kerja malam kelas...gua tak tau pe jadi bai. Gua salute lu Jack Lingam.

Erm - jangan bail bro. Kalau time susah rakyat bail makin teruk seeeeh Malaysia.

Jack Lingam said...

bai, dari pada lu bli blu chip banyak banyak baik lu bli kambing banyak banyak.

bila wa tulis wa tak fokus kat stok bai, wa concern dengan loan, t-bills dan bond yang bertrillion trillion diisu kan kepada kompani besar besar...

ala macam kalau khazanah nak beli McDonald, mesti guna pertolongan duit kerjaan, baru betul lu beli semua guna ekuiti susah beb..baik guna leverage (debt + ekuiti) baru GEREK SEH...

ala cam kwaidan nak bli umah tu arr... mesti amik loan punya kalau tak dia tido lantai arr hari hari..pasal duit dia sendiri dah joli beli umah tu..nak bli tilam bono pulak takde sen amacam kene leverage arr bak kat orang orang yang bkak excel pepagi buta kat office

Anonymous said...

bai.. ladyesah tu cun kan bai? hehehe

el hombre invisible said...

dalam keruntuhan lehman bros dan aig bailout, harga emas melambung sebanyak 9% hanya dalam masa beberapa
jam...

have people finally realised that fiat money is a lose lose situation and that the only thing worth holding is the age old yellow metal? how soon to $5000 per ounce?

really man, the two masteries are gold and oil.

kalau korang ni buta ah cam mana gold market ni berfungsi semua sila-silalah kunjungi

http://www.dinarkel.com/

dan sapa2 berminat nak investkan kasi duit lu fluctuate positively dalam kemurungan ekonomi dunia ni contact la gua atau JL iyeeee.

bleh kita kopi sama-sama kat l'apartment mlm ni

Anonymous said...

babi lanciao republikan amerika... kalau dorang pandai sangat ekonomi fiskal habis apsal dorang menyebabkan kegawatan? bukan the great depression dulu2 pun disebabkan oleh kerajaan republikan ke?

gawat macam mana pun dorang takkan berhenti untuk membelanjakan 10 billion setahun untuk peperangan dengan iran menjadi target semasa terkini...

sesapa bleh tolong sound dorang tak lu start la banyak mana pun peperangan jesus takkan turun dari langit tolong lu ahhhhh kimekkkk tol...

mohd jan sartori said...

el jackie, jika fanny mae dan freddie mac ditakdirkan untuk collapse, apakah yang akan terjadi kepada tuan am-punya duit-duit tersebut?

siapa yang akan bayar, berapakah yang akan dibayar dan kepada siapakah bayaran dibuat?

sekian terima kasih.

Jack Lingam said...

wei anon..sapa kata amerika pandai gila ekonomi?

dan en satorist...
oo lepas tu FED acquire fredi ngan fannie. gila kalau tak buat gitu aku rasa memang hancur bai US.

so skang benda tu di kawal oleh US punya bank negara ah...

so bila benda tak mengikut plan terjadi itu yang tekezut tu ekonomi dunia

¬™miruL™ said...

Btul la bro.. itu XL pun suda lingkup. West Ham main tu hari suda tutup itu sponsor.. mcm baju kurung lak ttbe kosong je kan.. Wahahaha

burmese bumhouse said...

aku rasa in the future satu institusi geopolitik yang membincang akan relasi semasa domestik di dalam konteks global.

perkara perkara yang didesas-desuskan di malaysia ini sangat bengap. contohnya, rata-rata berfikiran bahawa jika anwar menjadi p.m, ekonomi kita boleh triump macam anwar ni cheat machine untuk 21.

takkan lu nak main russian roulette bila lu sedar keputusan kau buat tu terlambat baru lu tau lu sebenarnya bengap gak ah.

kita nak main ekonomi playcard kene global ah bai ennn, jl?

Zaini said...

brader JL.nk tanye sket.cmne pendpt bro psl connection creation of money ngn situasi kt us skang nih?

for sure ade contribution kn?(adeke?)

las wik,ak ad dga/bace feds nk bailout Aig n sumother.super multi billion tu bro.sng lenng die leh bailout.mmg ade ready kash ke?xkn.so,smer tu numbers je.digits n figures kt acc.duit hakikinye xde lg.

ak rase mmg financial house aka bank2 kt us tu yg salala.

ade btol ke bro?

melayusemiproto said...

Fuh,

Nasib baik aku simpan duit bawah bantal. Insurans pun takdak.

Jack Lingam said...

cash ade aku tak tau la,.. mana direktor seko seko dapat 6 orang chikaro dekat Green elephant ke? yang penting ada orang yang bail out ah.. macam apa jadi dekat MAS la beberapa tahun dulu dimana kerjaan injek wang kat dalam sanun..

dalam hal ni tade sapa salah bai.. yang kita boleh blame adalah harga minyak yang songsang sangsing.. cuba ko baca posting aku yang aku tulis berbulan lepas cara orang beli minyak.. mungkin banyak investor dah focus sangat invest kat oil and gas pasal harga naik (good for investors not for end user).pastu harga turun balik cecah 96 per barrel... memeang terkejut ah bai.. exposure aku rasa sure ber trillion punya bkan skadar 10 ringgit.

lagi satu consumer trend kat sana juga yang agak excessive mengunnakan credit kad atau apa apa jenis credit line la...lu check la internet berapa banyak commercial bank ada kat us sana.. pastu check la berapa jenis credit kad bnk sana issue. sudah tentu sorang mesti ada 5 punya credit kad. mmg senang nak dapat kredit kad tapi lu tak baya lu silap ah bai...nak refinance rumah lu punya loan pon MEMANG HEAVY AH...

yang pasal creation of money tu agak sukar pasal ekonomi us tak la se heavy germany lepas post WW1.dimana inflation yang menyebabkan kehancuran ekonomi ini, dalam sisi minggu lepas, banyak isu isu seperti investment management ngan loans busuk ngan consumer spending punya trend yang berubah yang menyebab kan harga rumah jatuh (pasal pas 11/9 interest rate kat US memang agak kelam jugak ah..bila naik lu punya hutang naik pasal bila lu main ngan credit memang lu main dengan interest rate ah bai ...


bai, lu simpan duit bawah bantal? ko kene bacak pasal net present value atau time value of money (ko gi wikipedia) ah..aku bajet pas ni lu sure invest kat mutual fund.kah kah kah..

bai lu takde insurance? apa hal orang melayu ske sangat pandang negative pasal orang yang jual insurance atau insurance (itu memang golongan melayu yang lanciaupundektarikdagingkambing).aku pon tak tau.. yang aku selalu dengar insurance ini tipu la apa lanciau..kalu lu ada insurance lu tak yah lagi gi klinik klinik singh bai tuk amik antibiotik atau MC.. lu nak gi glenegles pon bisa laaa...tapi kalau lu nak nurse main ngan kau memang lu kene buat lu nye insurance scheme sendiri ah


bagero

burmese bumhouse said...

zaini, papehal ni bukan isu net worth tetapi krisis liquidity.

liquidity issues boleh dipulihkan seadanya jangka masa. secara teknikalnya, isu ni macam situasi klasik bankruptcy reorganization.

mereka mungkin menjual beberapa subsidari untuk menambahkan jumlah cash disebalik pertukaran tersebut, tetapi perjanjian pertukaran itu perlui pembayaran dalam masa 2 hingga ke 10 hari dan lu tak leh tutup merger dalam tempoh tersebut.

mereka memang mempunyai value yang jauh lebih tinggi di dalam subs mereka (termasuklah insuran subs yang mana AIG tidak akan menjualnya) untuk memenuhi keperluan mereka dalam menjangkaukan masa untuk membuat jualan dan negotiate deal terms secara normal.

kerajaan amerika sekadar
membuat perjanjian profitable dengan hanya membeli jangka masa
untuk mereka...

melayusemiproto said...

Bai bai bai, why so serious?

Can't you smell sarcasm?

Takkan la gua simpan semua duit gua bawah bantal gua, bagero. Duit nak beli rokok dgn duit minyak, boleh la simpan kat situ bai.

Lagipun, simpan kat bank pun savings account interest boleh bla la kira. Duit dalam tu cukup untuk belanja bulan je.

Unit trust? Gua dah ada bai, itu pun gua rasa macam kena fucked up (in a bad way) dgn chikaro yang jadik agent gua Public Mutual aritu. Gua taruk RM10k awal tahun aritu, igt skang ni dapat la RM11k ke hapa? Bagero ada dia ckp, due to economic downturn, your money is only RM8k++ left. Dr 30 sen satu unit dah tinggal 25 sen/unit je, memang lost la bai.

Nasib baik aritu ASW bagi 7 sen per unit, gua harap hujung tahun ni ASB gua dpat la paling lan jiao pun 9 sen macam tahun lepas bai.

Insurance memang gua tak de bai, pasal gua rasa selagi belum kahwin, situation not heavy lagi. Tapi PA yang free bila pakai kad kredit dengan loan memang ok lagi, janji ada nama insurance bai.

Lagi satu, gua dah sedar aritu ada something dengan kad kredit gua bai. Bank Negara sudah tukar stail kira dia, jadi outstanding jadik lagi banyak bai. Terus gua buat full settlement, kalau tak sure sitation heavy hujung tahun ni bila nak renew roadtax. Dah la rebet ptrol gua tak dpt lg sial.

Pe2 hal, memang boleh bla la Man Utd, sapa suruh US beli sponsor diorang.

Betul tak bai?

Faisal Rocks said...

Gua sokong lu brader.



Man Utd is the beacon of the profiteering capitalism society.

Support Chelski and communism shall rule the world!!

anti/anti said...

melayusemiproto,

public mutual fund memang ada sakit skit la berbanding dgn cimb wealth unit trust.

tapi papehal pun kalau lu brani lu jgn main unit trust lah skarang, main money market terus and buy asian currencies.. yuan, yen or rial against u.s dollars..

papehal kalau lu nak lestarikan harta lu, i suggest you to shove it all for gold. tak tipu beb. next 3 months lu bleh angkat reventon.

JACK Wylde said...

alamak fren AIG tak de kene mengene la ngan diorang. yang penting FED dah buy out. so mmg takde hal lah.

lu support team jauh jauh buat apa tuk jadi kominis? malaysia pon dah jadi cam negara kominis (yang terlebih conservative ala ala fasis) lu tak sedar ke?

Dari mana?

Analytics