Monday, 15 September 2008

Bagero, asal tak cuti sial esok..

salam sejahtera,

wa baru je balik dari speech sdr anwar bai kat stadium kelana jaya. topik hari ni memang bukan pasal abg albar atau pun isa.. tapi lebih kepada menyeru rakyat malasia menyambut hari malaysia yang jatuh nye pada tiap tiap 16 september sejak 1963.

wa pun memang tau benda ni sejak wa gi kelas cikgu peer ajak sejarah dulu bai kat seaport tapi en. wa ingat memang cam sign kontrak je bai ngan singapore, sabah ngan sarawak. tapi rupa rupa nye bende ni mmg agak besar lah kan bai.

wa mule tau pasal penting nye 16 september masa wa tengah diskas ngan tokey tokey hotel yang nak buat hotel kat sabah bai. time tu mula la cite politik sikit,, kira nya cam nak scan line en. pastu bos aku pulak cite, pengalaman dia sambut merdeka kat sabah pasal dia dulu blaja sane en? cite punye cite, dia cakap aah masa 31ogos kat sabah mmg cam tak sambut merdeka sangat bai, kata dia pulak 16 september tu baru la heavy punya sambutan, kiranya, abg abang ngan makcik makcik pulau gaya pon sambut sekali la bai..

walaupun kita merdeka dari pada british pada 31 ogos, tapi malaysia lahir pada 16 september. yang pelik nye tu, kita nyanyi lagu malaysia, kita kibar bendera malaysia, kita bawak kereta malaysia, kita makan makanan malaysia, kat ic kita tulis kat pengenalan malaysia, passport kita passport malaysia, kita makan ais krim malaysia, kita tgk blue malaysia (opps), kita gi olimpik nama negara malaysia, shalin main bowling pakai baju brand AMG tapi ada tulis malaysia kat belakang (foo kok keong, malik noor, pon sama), kita isap rokok malaysia (saat), kita terbang guna pesawat malaysia, kita pon snot (sedut) minyak cap kapak malaysia... macam macam la malaysia, tapi bila ulang tahun malaysia cam takde bende je yang perlu kita banggakan...

cam kat peranchis, sambut dua gak hari kebangsaan, satu victory day (lepas bebas dari germany) lagi satu bastille day (bebas dari kerajaan raja raja louis).

so how la fren? macam ada somesteam wrong je ngan negara kita ni?
SO APA PENDAPAT YOU ALL HAAAAAAAAA?

bagi wa kalau tak kasik cuti 16 september memang tak boleh bla la kira (sorry la wa baru sedar, tapi wa dah sedar kang kalu tak, bak kata member aku yang kalah aku main bowling pastu ske makan kat l'apartement ngan chikaro braziliian dia tu, "ignorance bai"..kah kah kah)

chow wei!
Jack " hi ladyesah" lingam

13 comments:

Dayana said...

haah betul. patut 16 Sept la sambut. Baru betul tarikh Malaysia dilahirkan.

hey man handsomeman said...

end east malaysian economic disparity.

Melayu Minimalis said...

agreed.
encik kwaidan nanti aku kasi css untuk lu punya site. kasi gempak sikit design.

green man said...

dayana, kira 31 ogos tak patut sambut? tapi kalau kita tak merdeka takde la tanah malaya, sabah, sarawak dan singapura bergabung untuk kelahiran malaysia?

pasal sambutan ni aku taknak komplen banyak la kan pasal tgk ar cam mana jadik sambutan hari merdeka?

sememangnya kita suka cari alasan nak pesta sana sini, parti cam beruk terlepas masuk kadang pisang kan... tarahal nye la kalau nak parti pun parti la, takyah tunggu hari bermakna untuk nak merdekakan kewarasan sekaligus mencelakkan makna dan nilai merdeka atau hari kelahiran malaysia. setekat pandangan rata-rata menyuarakan merdeka "bermakna bebas dari penjajah" baik tak payah cerita langsung ar.

united nations mungkin tidak berpengaruh seperti dahulu tapi nilai kebaratan malaysia memang tak boleh nak dipertikaikan. ekonomi kita baru nak bertukar arus glokalisasi, panjang lagi cerita sukses nak dibanggakan macam india atau china.

apa aspirasi kemajuan dalam diri kita ada menjerumus terhadap kemakmuran dan kepentingan masyarakat malaysia sejagat hari ni? gila lah dalam era akhir konsumerisme manusia secara lumrahnya adalah egosentrik.

aku cuma bengang pasal patut esok aku tak yah bangun kul 7.50 pagi untuk pegi keje.

mariposas hermosas said...

lu nak cuti, cuti...kalu tanak pegi ah keje!

Anonymous said...

kwaidan kedai basikal 2nd hand kat mana?

mohd jan sartori said...

bagus enche j.l, satu komentari malaysiana yang boleh tahan rebel tanpa berpolitik secara sundal.

baller status baby said...

gila tak lapsap lu green man... hidup lapsap. hidup kl. hidup malaysia. hidup lapsap.

jack said...

bai bai bai greenman, orang cakap sambut dua dua la..

green man said...

hish, mudah dan memudahkan betul..

papehal pun mariposas hermosas, lu batman lain cerita lah dol.

calibre 89 said...

yo must be a fuccen sheet balla stat baby... i was gonna eat yo pussay but u aint got ballz deeza you just got high jacking off for sahur aint it so deeza damnn

ladyesah said...

haha. hi.
:)

emphbone said...

banyak sgt cuti kita nak makan apa nanti

Dari mana?

Analytics