Wednesday, 30 July 2008

Ekuiti: Menolong dan Membantu orang Menjadi Kaya

Ekuiti apa itu ekuiti? ekuiti ni kiranya macam ekuiti lah. pendek kata ekuiti dalam syarikat lu lah.. amacam faham? aku sendiri pon tak faham bai... apa apa pun, sekrang ni memang banyak kes kes ah long campak cat merah kat kete bmw yang jiran sebelah lu beli. tetapi, sejak harga minyak naik harga cat pon naik pasal sumber asas cat ialah petroleum (kalau tak tau gi la tgk national geograpic jgn dok tgk akademi nasyid je).

So sejak dua menjak ni, ahlong along banyak mengguna kan teknik lama ia itu mengguna kan air bateri yang telah bertukar menjadi asid sulfrik (teknik ni senang je, tapi bila ko belaja kimia tu dulu lain, pasal tu campur ngan air warna biru (itu sulfur lah)..so kira nya bila dah campur nngan plumbub mmg barai la body kereta kau.. kiranya...mat mat kereta yang berhutang ngan ahlong pon terus jadi mat motor bai pasai nak bayar balik kereta yang telah di cantas oleh ahlong ahlong yang kasik pinjam wang...

apa apa pon wa nak cerita sikit pasal ekuiti ni.. pasal orang orang kita tak tau mana nak carik duit.. duit memang banyak tetapi mentaliti nak ada duit kocek itu yang membuat halangan mental (mental block) untuk orang meminjam duit sedara mara, pak cik pakcik dan makcik makcik.. bkan tak boleh pinjam duit mak cik atau pak cik sendiri.. tetapi bila dah pinjam duit mereka pula kita akan mempunyai sikap sambil lewa untuk membayar balik hutang hutang mereka walau pun mereka tak minta caruman..

itu lah sebenar nya dilemma sebenar yang di alami oleh manusia kalau nak bukak syarikat.. sama ada nak bukak kedai jahit (gila bai sparkman shop kat subang parade tu bleh), kedai kain (gila bai kamdar ngan euromoda boleh), kedai runcit (gila bai, mydin, giant dan disko eh tesco boleh) dan banyak lagi contoh contoh yang berjaya.. nak tau asal derang berjaya? pasai lu tengok business plan dia semua boleh bla baiiiiiiiii...

SO Apa ko ni cerita brother jack? wa lost la..
ilek dulu kengkawan, baru tulis abstrak lu dah pening dah.. lu nak ada duit sendiri hantar anak lu gi belajar kat vladivostok tak?

okok.. apa yang lu nak cerita ni? lu ni cakap serupa ah long la...apa beza ekuiti dengan loan ah long?
prinsip dia sama je.. kita memang bagi duit pon tetapi...kita punya screening tu lebih sikit baiiiiiiiiiii.. kira nya kitaakan geladah fail fail korang sampai dapat justifikasi yang sepatut nya...iye ah kalau bagi duit kat armaya maarof kan, baru release duit terus bli kete batman, kalau si KT tu pulak semua majalah majalah dia akan borong pastu bagi kat tunang dia.. mana boleh bai.. kita kena siasat gak sama ada ngkorang ni betul ke memain je..

iye ke bro? file file aku pon aku tak tau letak kat ne? silap silap anai anai dah makan dah bro..
Aisey man, kalau file sendiri pon tak bleh pegang.. duit orang lu nak pegang cam ne baiiiiiiiii..

lu ni memang licik la bro jack?lagi apa lagi proses? kira dah lepas kena selak file file ngan kain secretary aku, apa lagi yang nak di cari? ke boleh mintak duit yang wa mintak ni?
belom apa apa lu dah nak pegang duit... sabar ah bai, banyak benda lagi yang korang akan harungi sebelum lu jadi kaya beb.. .. banyak agi step yang korang akan harungi, lepas kita dah puas hati ngan file file yang korang ada.. korang akan di ajak tuk bersembang ngan tauke tauke bank yang nak bagi duit ngan lu bai..time tu korang kene ah buat presentation, cite ah dan kasik kembang bro si banker banker tu..dan pasti kan lu bleh buat duit yang derang pinjam tu berkembang seperti menjadi sebuah pokok kelapa sawit yang berbuah la.. pasal abang abang bank ni satu je mentaliti, kkalau lu bleh buat duit tara halll punya..bapa banyak lu mau wa bleh pancut beb.. tapi, kalau lu cite dan lu kelentong.. memang tak dapat lagi ah korang nak singgah bank sambil usha pembantu pembantu si pegawai bank tu..

hmm..lagi bro?
selain itu, pemberi pinjaman akan amik segelintir share dalam kompani lu dan kiranya jadi partner dalam kompani lu ah..

aisey? mcm mana ni?
gila bai, lu ni nak kaya tapi lu nak jadi rambo.. mana boleh. kalau lu nak jadi rambo lu gi masuk askar la.. rumah bagi, pencen bagi, semua bagi ah...kepala pon tak pening.. bkan salah pon bagi pemberi duit tu saham..jgn la tamak haloba sangat. pasai orang bank ni memang gerenti kenal banyak orang bai, kira nya start start bisnes baru ni lu kena ah tau sapa ni sapa tu baru la konkrit sikit bisnes lu bai...selain itu, dia pasti tolong bai.. pasal dia ada saham dalam kompani lu..dia pon nak kaya dan pasti kan duit yang derang pinjam kan tu berbunga.. so pendek kata gerenti tolong ah bai.. gile bai, lagi pon sekarang ni, susah nak carik orang yang kasik pinjam duit tapi tak mau ekuiti dalam kompani lu...itu ahlong je bagi...

selain tu duit yang diorang bagi tu akan di simpan oleh diorang untuk ada transparensi yang lebih transparen. karang lu cita nak bli ni pastu lu bi tu.. macam tu lah..

jadi tiap kali lu nak mintak kluar duit ke, nak bli barang ke..lu mesti tulis surat..tapi jgn risau bro,,duit lu dah di allocate kan dah tuk korang kalau dah di approve kan..

skim ni selalu nya bertahan selama 3-5 tahun bai.. lepas kalau syarikat ko dah power sangat...insyaallah syarikat lu boleh pegi main board kat klse..kat situ lah bank ni akan cabut dari syarikat lu...dan duit akan memancut mancut ke dalam akaun lu..

pendek kata, nak kaya takan jadi dlm masa satu hari..tapi dengan kesabaran dan ketabahan yang lu ada ngan menghadapi abang abang banker yang agak bebal.. kapan hari cita cita lu nak berbini 4 pon tada hal..

jack "so bila nak minum kopi" lingam

5 comments:

erm nak menuntut said...

sodap kojo bank camni

tunggu org approach....tumpang

ni kat umah ni
paper work kambing ado
paper work sawit ado

den baru awal 20an

relax dulu kutip ilmu

skang sila ajar pasal marketing pulak

ado org kayo sobab tak takut bankrupsi....mmg sajo tanak bayar...duit alih tompek lain....lepas dapek balik duit...baru clear balik

skill bai

jack lingam said...

gilaaaa bai wa tak paham la apa lu orang ngri 9 sembang? walau pun omak den orang chembong tapi tak dapek den nak tolong la jang

erm said...

poie bukak kamus

translate

Jack Lingam said...

apa apa pun lu nak takut bankrapsi.. lu buat bisnes tapi lu tak confident macam mana?

erm said...

betul lah tu...confident kene ada

ni x confident sebab tak cukup ilmu...kang kot di luar jangka...tegolek...dah la duit sendiri semua ni

tu nak kene berbual tanya2 org

hehehe dah macam chatting ni

thank you

Dari mana?

Analytics