Wednesday, 16 July 2008

Aku baca satu majalah ni


Apa majalah ni?
Ujang? Dik cerdas? Juice? Dazed and confused? Maskulin?

Tidak. Majalah ini nama dia.....THE ECONOMIST. Majalah senang cakap, macam times magazine ah. Cover banyak aspect dalam dunia ni cam Ilmu sains (penemuan penemuan baru), Politik, Economy, Social dan macam macam lagi (iklan kereta baru apa semua ah).

Pembaca: Bosan ah baca majalah camni, aku pernah try baca, cam tak kelaka je.

Memang la majalah ni tak kelaka, kalau kau cari majalah kelaka memang majalah pilihan yang maha salah sekali. Aku pun dulu pernah gak try baca majalah dan yang se-level ngan die (bukan multilevel marketting) dan aku tak faham satu haram pun. Tapi sekarang aku dah faham apa pasal aku tak faham dulu. Sebab dulu aku ignorant ngan benda yang berlaku kat dunia ni dan dalam majalah tu die ada banyak perkataan ingeris yang aku tak pernah dengar. Tapi sekarang aku dah beli kamus, bila aku baca, aku dah faham dan sangat memeranjatkan ialah, banyak benda yang aku tatau sebenarnya. Betapa sahihnya benda benda yang die tulis tu, fikir fikir sendiri ah kalau nak terima ke tak.

Minggu lepas aku beli, ada article memacam. Pasal Robert Mugabe menang jadi President Zimbabwe la, John McCain nak buat group democratic country ah (kalau jadi nak buat dorang tatau nak invite Malaysia ke tak sebab nampak gaya dorang rasa kita tak democracy), Anwar case liwat pun ada, pasal gas yang boleh diperolehi dari coal mining pun ada. Jadi, kalau korang baca majalah ni, korang dapat insight apa orang lain fikir dan at the same time menambahkan ilmu korang jugak, Bahasa Ingeris korang pun boleh ditajami (cam aku ni nak speaking susah,tengah try nak jaid pandai speaking, sebab dengar awek kat heritage semua cam layan laki yang pandai speaking je)

Jadi apa lagi rakan rakan, marilah sesama kite bergegas ke kedai yang jual majalah ni dan beli!
Sesekali pegi heritage tu dari beli 6 tquila shots, beli la 4 je, balance boleh beli majalah untuk korang baca baca masa lazy sunday pada hari ahad.

Yang saje je nak member member mula membaca,

Mr. SHAF

2 comments:

Jack Lingam said...

yo bro, buku ni mahal lah. 18 ringgit dah la beras naik, parking kat lrt naik, bigmac naik, harga nak gi rumah urut aka green elephant pon mahal, benda yang turun hanya lah batang aku je?

ala ko ni pon satu, pegi la kat
www.economist.com

tapi kalau nak password kat
www.bugmenot.com, password economist, malaysiakini, dll semua ada.. tapi password email rajanikanth je takde bro

btw aku rasa kat msia ni aku rekemen baca asian newsweek, the edge ke pon boleh bla la jugak. dari pada baca utusan, star dan konco konco nya, baik lu baca the edge bai, seminggu 5 ringgit je. ko boleh blaja banyak benda yang boleh bla kat situ..

aku pon terima kasih kat encik shaf pasal sentuh benda benda ekonomi ni. aku dah tak tahan tengok rakan rakan kena kelentong dengan fakta tetapi isi dalam nya kita tak tahu, sebagai contoh isu isu inflasi yang membuat ramai mulut rakan aku ternganga!

Donnie Noraship said...

xpe bai, lu mmg kool...

Dari mana?

Analytics