Wednesday, 9 July 2008

Cyprus - Negara yang aku confuse

Selamat sejahtera kepada pembaca pembaca semua! Aku ahrap pembaca semua sihat sihat belaka dan on form di padang futsal! Pertama sekali, aku nak minta maaf setelah menghilang selama sekian lama dan aku ingin mengucapkan terima kasih kepada abang Jack kerana usaha die untuk laman blog ni memang credible!

Aku hilang pergi buat geological work kat pulau cyprus, 5 minggu aku kat sana. Gila bai, lost otak aku (rindu makan, chikaro, mak bapak, rakan rakan). Aku duduk kat kampung kecik je kat sana, size kampung tu maybe size bangsar shopping center ah. Manusia paling muda kat kampung tu pun umur 40. Kampung ni teknologi selain electric ngan air,memang takde ah, nak gerak cyber cafe kene bawak kereta 40 minit. Jadi ni aku nak cerita ah serb sedikit apa aku dapat perhatikan kat cyprus ni.

1) Pemandu kereta kat Cyprus memang macam cilaka
Gila kau, dorang bawak kereta macam anak haram. Lampu merah pakai bedal macam jalan bapak die, padahal tengah rush hour. Kalau korang horn die die horn korang balik (mungkin memang ye la kot tu jalan bapak dia). Motor dorang tiap red light nak buat pacak. U-turn boleh buat kat mana mana biarlah ko naik divider pun. Ada yang aku tengok tu, sambil bawak kereta sambil menulis benda kat stering kereta, memang gempak. Aku drive tetiba ada kat 5 atau 6 motor datang arah bertentangan dari aku kat lane aku tak pakai helmet, gila bai, aku dah berpeluh dingin dah walaupun suhu kat sana 40 darjah celsius.

- nasihat aku, kalau ko tak hero bawak kereta,memang jangan ah bawak kat sini.

2) Dorang mark up harga kalau ko pelancong
Lost bai. Aku masuk hari ni coca cola 80 cent, esok aku masuk kedai sama €1.50. Tak ke terkejut aku. Paling otai ada kedai ni mark up harga rokok sampai €2. Aku tanya apahal kedai lain jual murah, member buat buat tak faham bahasa english, padahal die cerita ngan customer sebelum aku perfect je english.

3) Chikaro.
On form.

4) Makanan
Keab derang sedap ah. Selain tu ada benda ni nama die Sieftalia. Selalunya babi. Tapi aku ada dapat yang daging punya. Basically daging cincang die balut ngan usus lembu pastu die bakar makan ngan garlic sauce dan lemon. Layan gila.

5) Pemandangan - Geological
ANTARA YANG TERCANTIK AKU PERNAH NAMPAK!

Gila bai, geology area ni memang otai. Satu pulau ni dulu die terbentuk masa 4.5 kilometer kat bawah laut 90 juta tahun dahulu. Jadi ko dapat batu macam macam ko tau. Aku boleh explain batu apa dan macam mana apa semua tapi itu bermaksud satu buku text aku ada kat blog ni ah (kang aku kene saman aku jugak yang susah).


Nasihat aku = kalau korang nak pergi sebab nak usha pemandangan memang on ah. Tapi kalau nak lepak/shopping memang tade mende ah. Pantai tak lawa sangat (pasir hitam). Shopping KLCC lagi best. Dadah kat sini strict gila. Semua orang cuak nak dadah kat sini. Aku tanya dam pun memang dah cuak macam aku ni polis ke apa.

Sekian untuk waktu ini.

Mr. Shafi'e Hamdan bin Jusoh

3 comments:

queteponggo said...

finally...ive been waitin for this maaaaaaa faka to come back. welcome to da crib son!

Jack Lingam said...

wei bai..ko hutang blog ni berpuluh postingz.. apa apa pon wa nak amik cuti umum

Shafi'e Hamdan said...

ok ok boleh abang jack
pegi resting dulu cari ilham

Dari mana?

Analytics