Saturday, 28 June 2008

Urbanscapes: Ari ni YTL buat duit lebih

Awek awek yang hadir lagi heavy dari awek yang kat atas ni. Kat atas ni macam starter kalau nak makan buffet

apa cerita.. arini aku nak report sikit pasal satu event heavy kat KL bai.. Aku pon lama dah tak pegi event event cam ni. Kiranya event ari ni boleh bla la kira pasai chikaro chikaro dan cengkodok yang datang semua nya cun cun dan membuat abang jack dan rakan rakan terpukau dari segi keseksian dan kemanisan (awek awek tudung) yang hadir kat event ini. Abang jack memang lepak tengok chikaro saja.

Anyways, nak cerita sikit pasal lokasi yang event ni buat. Tempat ni memang lawa bai. Korang penah tak lepak kat Royal selangor golf club. Ha tempat tu macam gitu lah. Kiranya korang takkan sedar bahawa korang masih berada di Kolumpur. Aku rasa tempat ni YTL yang punya bai. Pasai aku kat sana tengok banyak je projek2 in progress dan papantanda besar yang ada lambang YTL. Memang bertuah betul si apek YTL tu. Murah betul rezeki dia, hari minggu pon dapat side income sewa tempat ni kat remaja remaja dan golongan golongan arty di tanah tumpah nya darahku.

Anyways, apa yang aku nak cerita ni memang pasal kat benda benda yang boleh bla la kat situ. Aku pon bukan nya banyak usha benda sangat time aku kat situ. Iyelah, kebetulan aku datang pon nak jumpa kawan yang dah 5 tahun aku tak jumpa sejak aku berangkat ke Manipal, India.

Anyways, bila aku sampai je memang hati aku dah berderau dah. Jantung aku pun dah makin tinggi tekanan dia. Lepas tu bibir aku pon macam nak tercabut bila aku usha awek ni sorang macam dia tulah habuan aku untuk hari ini bai. Gila bai, chikaro kat tempat ni tadi memang lost bai. Memang nak gigit je rasa.

Lepas tu aku jalan la kat market (angkatan Baju malaya) yang kat tengah panas tu. Tempat ni kira pembuat pembuat baju muda yang ringan ringan tetapi bercita cita untuk menjadi lebih heavy lah kira. Pusing punya pusing, banyak jugak lah seni seni dan lukisan yang menarik. Pastu, ada la jugak orang bukak kedai bundle ala ala Champbell. Pusing punya pusing, mata aku pun pening bai. Awek banyak gila bai, ada nampak chikaro ni bai, pakai hotpants. Aku ngan member aku pon melayan mata je kat sana (visual). Pastu banyak gila awek awek yang berpeluh kalau lah aku ada tuala, memang aku passing je kat mereka.

Lepas tu hujan la pulak, kitorang pon parking lah kat tempat teduhan ni. Lepak punya lepak ada chikaro lagi sorang pakai pakaian yang memanggil mata aku untuk melihat. Mata aku pon apa lagi, dah la iman aku kurang, memang pandang coverline, pandang coverline, pandang pastu buat buat gelak ngan member. Masa hujan tu pulak memang banyak la chikaro yang kebasahan, kalaulah aku ada payung, memang aku payung (bukan belanja) semua chikaro yang kebasahan, lebih lebih lagi yang pakai baju putih. Selain daripada visual awek awek yang panaz, aku suka gila lepak kat pot ni, pasal view dia memang lawa. Ada tasik, lepas tu banyak benda hijau. Memang apek YTL buat landscape boleh bla la kira.

Lepas tu kita pusing kat main building yang kat situ. Bangunan ni memang lawa bai. Kiranya memang ultra modern london style lah. Ada batu, ada cermin. Itu macam lah. Kat sini tempat dak dak buat, pameran benda benda yang boleh bla La kira. Antaranya, ialah sejenis robot yang namanya "Tapau-man" Lepak pusing pusing, nampak pulak seorang awek yang pakai topi macam orang main golf pakai jeans ketat warna hitam pastu baju warna ungu bai. Masa tu pulak dia tengah ikat kasut. Dia pulak tengah tercangkung . Kitorang pulak jalan dari belakang chikaro ni. Lepas tu nampak pulak ada benda tersalut dekat kawasan keramat dan bahagian belakang chikaro ni. Memang mata seko seko memandang sambil memikirkan pekara yang tak sepatut nya di fikir kan di kawasan orang ramai. Kalau lah aku ada gam dunlop memang aku tolong gam kan tali kasut chikaro ni bai.

Pastu kitorang pusing pusing pusing, nak naik atas kena tahan pulak kat pak guard yang buat overtime hari minggu. Sekali dia tak kasik masuk, memang sial lah. Nak bayar 35 ringgit pon memang kitorang tak mampu bai.

pastu singgah la pulak kat kedai kopi dalam bangunan pulak. mata aku masih tengah merayap tanpa henti. Pandang kiri nampak Hani Wachaa' yang kat astro tu. Pandang kanan nampak kaki awek yang panjang yang nampak betis punya line. pandang depan pulak nampak awek baju kuning dengan member dia tengah menghembus rokok sambil bercerita tentang isu isu semasa seperti kes altatuya. Pandang belakang pulak, nampak mat salleh buncit yang bertetek loyot. pandang atas, nampak pulak benda benda yang tak kami ekspek untuk di lihat.

Pendek kata, tempat ni memang best tuk jantan jantan datang untuk usha chikaro bai. Memang awek zaman sekarang ni sedap dipandang ( yang dah tua jangan terasa; kalau nak kami judge boleh hantar foto: apa apa pun kami bukan judgemental). ada juga benda benda yang aku nak beri cadangan kepada pihak Klue. Harap harap korang boleh:

1. Bilang kat YTL suruh tambah pokok kat tempat market yang panas tu pasai macam padang jarak padang terkukur ( padang pasir)

2. Kurang kan harga bai (RM 35 mahal lah). Aku rasa klue buat duit banyak gila hari ni selapas event ini. Patut nye sapu lah duit penganjur., bukan sapu duit pendatang.

3. Rajin rajin lah buat benda ni agar supaya benda ni boleh jadi annual event.

selain itu kitorang ada jugak nak beri nasihat dan pandangan kami tentang observasi kami di tempat ini. Aku tengok awek awek sekarang minum tanik memang macam minum 100 plus lepas lari. Nasihat aku adalah, korang tu memang lawa bai, memang boleh jadi model sepuluh bintang bai, tapi bila aku tengok korang minum alkohol macam minum air suam lepas jogging tu yang merisau kan. Nanti 2-3 tahun lagi, kalau tak jaga, badan jadi macam porn star cerita blue "aksi datin" nanti susah bai, jantan jantan gersang atau pun peon peon pon tak pandang nanti.

apa apa pun event ari ni memang boleh bla la kira bai lebih lebih lagi semua awek awek yang hadiri majlis hari ni! taniah

Yang Sedang bermimpi

Jack "sabun" Lingam

***Oh ya, ramai antara anda (lebih lebih lagi kaum chikaro, cengkodok, dan perempuan) mesti takpaham asal aku tulis pasal awek kat post ni. Bukan apa kak long, tadi saya dah buat survey, dan tanya jantan jantan dan bojan bojan yang ada kat sini. soalan nya berbunyi seperti begini ;

Jack: bai, amacam bai? best tak?
Nawas: gila bai, chikaro kiri kanan bai, mata wa pon pening!



6 comments:

Anonymous said...

Wei bai aku nak lepak sampai kuul 12 pagi bai tu kau spoil la kena balik awal kecoh la lu mat hahaha

brownistelrooy

Anonymous said...

i actually didnt pay. lots of people were actually walking in and out. also, i hate the word urban. so the word 'urbanscapes' is even worse. its a lazy word to describe 'hip' and 'street'. urban. wtf? ok event, bad art direction. helvetica is classic but also really lazy. malaysia needs a kick in the bum design-wise.

Anonymous said...

ignore the earlier comment.

i actually didnt pay. lots of people were actually walking in and out. also, i hate the word urban. so the word 'urbanscapes' is even worse. its a lazy word to describe 'hip' and 'street'. urban. wtf? the event's brand identity was also really boring.helvetica is classic but also really lazy. malaysia needs a kick in the bum design-wise. if one more person uses helvetica again over here im going to scream. and the sad thing that most graphic designers here use it all the time. summore, these are the locally revered and established designers and artists. end rant.

Jack Lingam said...

noted. anyways, i did not pay a lot of attention on the exhibitions or the markets. as I mentioned continous and vigorously on my post, the only thing made me drool was the "chikaros" at the event. (are you one of them??)

anyways, art in malaysia...hmm i dont know,.. we dont even have a decent museum.. have you been to museum negara? when was the last time? i bet u'll be happier with helvetica than seeing the state of our national museum.

the main issue with the industry is commmercialism. People (investors) dont know much about the industry, if you (creative) could convince them to put money on your output, believe me they will. Well i think there is a huge potential here in malaysia, but the main issues for designers is commercialism. Keeping things underground is a very negative mentality. Seems like there is a huge mental block on the minds of the creative people. next time think like an architect " your design became tangible". Thats the way to do it...

How to gain exposure in this very world today? everything requires money.

we are not from europe and we even need visa and papers just to walk from this country to the other part of the world.

pelayan restoran said...

lu orang gi la usha event ahad ni.paralel urbanscapes bai.gua tak tau la nak panggil event tu apa tapi yang gua tau kat sana nanti tak ada orang pakai seluar jeans skinny ngan baju warna warni.
padang timur PJ ye kengkawan,
www.protes2008.blogspot.com

Jack Lingam said...

kita tak kesah sama ada pakai sluar ketat atau tak.. kalau benda yang anda propos ni boleh bla, mmg tade pada hal lah

Dari mana?

Analytics