Saturday, 21 June 2008

Komik: Siapa cakap komik tak bagus?


LUKISAN YANG DI LUKIS OLEH SPIEGELMAN 24/11/01 -POST 11/11/01


hello geng... kitorang dah seminggu hartal bro. Bukan apa? last week dekat KL ada riot pasal minyak masa kat dang wangi dan kawasan kawasan kampung baru. So sebaga assistant kepada peneraju utama blog ini.. kitorang propose untuk blog ni di hartal kan selama seminggu.. kira nya macam kalau ada orang meninggal ada 4 minit silence arr kira!

anyways, masa aku kecik kecik, bapak ngan mak aku slalu cakap, baca komik ini tak mengembang kan minda. Tapi masa kecil dulu mana la nak tau cam ne nak explain kat derang. jadi bila aku dah besar ngan arty ni, aku rasa nak bagi tau aku ske tgk benda benda berwarna. Kira nya masa aku kecik aku ni memang tak sharp lah. Dah besar ni baru la nampak true colours abang jack. paham?

anyways, ari ni wa nak cerita sikit pasal seorang penulis dan pelukis komik yang boleh bla la kira. Mamat ni aku kenal dia masa aku stadi kat manipal. masa tu abang jack pergi ke goa tuk jalan jalan selepas belajar buat surgeon. maklumlah belajar operate operate ni memang stress. Bukan apa, pasal kat pala abang jack ni terbayag bayang lah kalau bana aku yang kene potong bai.. Uih sengsara la!!

anyways, masa kat Goa abang jack berjalan ngan seorang cengkodok kat tepi pantai Goa tuh. Memang tengah tengok sunset lah, sambil tu pimpin tangan ngan foreplay sikit. Pastu masa tu abang jack ngan cengkodok ni haus lah kira. Pastu, kitapon gi la cari air kelapa muda. Pastu masa kat India, memang susah nak dapat buku buku yang lost bai. Pastu singgah la satu kedai ni nama dia "sarekat india trading". Buku dia ngan komik dia memang tak mengelabah la kira. Aku pon nampa satu buku ni. Nama dia MAUS.

So aku pasti ramai antara kamu tahu pasal maus?
Gila bro kau kidding apa? siapa maus ni?

Maus ini sebuah komik yang mencerita kan tentang kehidupan tahanan perang yang berbangsa polish tetapi dia yahudi.
Gila bro? Polish pon ada yahudi ke?

Iye la bai. Anyways tau tak sapa tulis buku ni?
*tetiba ada mamat belakang bermata Sepet dan tinggi 6kaki angkat tangan* bro tak silap aku kan bro cupin kan yang lukis?

Gila kau? itu dia lukis pasal motor boleh la kot. Anyways aku malas nak tanya soalan lagi. baik aku berceramah. Si penulis dan pelukis ini nama dia Art Spiegelman. Dia ni lahir di sweeden. Tapi lepas perang dia pindah ke US, NY. So kiranya, sepanjng idup dia dia lepak dan chilek sana arr.

Mamat ni sebenar nya seorang penulis. Tetapi oleh kerana manusia tak suka membaca, dan suka melihat, dia pon terfikir untuk melukis. Jadi oleh kerana bijak pandai mamat ni sendiri, dia di pilih menjadi 100 manusia yang berinfluansi dalam dunia ini pada tahun 2005 oleh majalah Time.

Lukisan ni memang sharp bai, cerita nya penuh terang dan mudah faham. Kira nya buku yang dia tulis semua nya macam memoir atau pon autobiografi. Aku saja je nak tulis pasal manusia memang suka nak tahu cerita pasal orang. Insya allah derang boleh jadi cam derang. tapi pendapat aku. jadi diri sendiri lagi best bai.,!

anyways, korang carik arr buku buku yang di tulis oleh Rabbi Art Spiegelman ni. Pasal buku dia memang boleh bla la kira

1 comment:

Ayman Ayatolla said...

Lama sial gua tak online.
caya la.
MAUS memang layan.
Komik ni lu ada er?pinjam bleh.kita tukarpinjam la amacam?

Dari mana?

Analytics