Friday, 15 May 2009

Presiden DKSPK Shout

Gua melaporkan dari kota Cyberjaya yang panas macam celaka.
Gua mengucapkan terima kasih kepada Kwai kerana melantik gua menjadi Presiden Dalam Kota, Sosiologi, Psikologi dan Keamanan. Gua tau gua memang sesuai untuk kerja tu. Dulu gua paling up pun jadi ketua keceriaan. Memanglah rasa high pegang jawatan.

Setelah gua menziarahi kawasan jajahan gua di Seri Kembangan tadi untuk menunaikan solat Jumaat (Jack lu solat kat mana dol!? Apasal lu tak ajak gua lepak Capsquare tengok chikaro? Gaaaame.) sambil makan nasi dan minum teh C ais, gua perhatikan alam sekeliling. Gua tengok satu-satu muka orang yang sedang lalu-lalang di sebuah permukaan yang dinamakan jalan.

Gua tengok diorang seberang jalan besar tak pakai jejantas, gua tengok diorang pakai kopiah, jalan kaki tengah panas terik. Ada pulak tengah cakap mobile, ada pulak jalan berpegangan tangan dengan kawan dia. Aku tertanya-tanya "Apasal ramai gila diorang ni?".

Lu paham tak gua tengah cakap pasal sape? Memang bukanlah kalau lu ingat chikaro. Lu ingat gua tengah cakap pasal Jack ke yang sedang berbicara di mobile phone beliau tadi tu? Bukan bai.

bukan dia ni.

Gua sedang bercakap pasal foreigners. Memang ramai gila. Dan berbondong-bondong pergi sembahyang Jumaat. Gua sedikit malu di situ. Hehe. Tak kisah lah. Persoalan utama yang gua nak bangkitkan adalah lebih kepada APASAL diorang ni ramai gila kat sini?

Lu pergi minum, ada mereka bekerja disitu. Lu pergi isi minyak, diorang yang guide lu masuk pam yang mana, yang lap lu punya tingkap. Lu drive nak pergi kerja, diorang tengah gardening kat pokok bunga tepi jalan. Time kereta gua berpusing naik atas divider, teka lah sapa tarik gua keluar dari kereta? Diorang jugak.

GILA RAMAI???

Gua tak anti diorang. In fact gua ramai ada kawan dari kalangan diorang. Gua kan Presiden Dalam Kota, dah pasti ah diorang gua punya kuncu-kuncu. Gua takdehal punya dengan diorang. Lagipun, keramaian mereka adalah pilihan generasi-generasi sebelum ini dan sekarang. Lu tanya mat pet bawah jambatan dekat KL, lu nak kerja cleaner? "Lancau lu, pebarang cleaner." kata beliau yang berpelajaran tinggi di sebuah sekolah empat tingkat.

Gua perasan, ramai antara masyarakat kita yang berlaku keji terhadap budak-budak foreigner, senang gua cakap pendatang-lah. Cilakak betul. Gua tengok abang member gua yang panggil macha di maple dengan panggilan "Oi bengap. Sini kau.". Yang memperkudakan brader-brader Indo (bukan Indon! Indon adalah satu derogatory kepada Indonesians.) kerja kontrak dengan membayar gaji ciput, dan lambat pulak tu. Yang maki Gurkha jadi pak guard dekat Country Heights.

We fail to realize that they are humans too. Dan tidak ada seorang manusia pun layak dilayan seperti itu.
Apasal lu orang nak maki dia time dia hantar air lambat? Apasal lu orang nak maki dia angkat gate lambat?
Pasai pa hang nak pandang hina diorang?

One thing for sure, kita secara separa sedar, menjadi semakin dependent kepada mereka.
Memetik kata Tyler Durden - "Look, the people you are after are the people you depend on. We cook your meals, we haul your trash, we connect your calls, we drive your ambulances. We guard you while you sleep. Do not... fuck with us."


Think twice before you want to fuck things up with people who handle your daily routines.
One day, they just might turn back and turn the bloody table.

Dan, sebagai trademark gua sebagai Presiden Keamanan di BBBBLK.
RESTECP.

ps : jangan main gila dengan abang bangla.



12 comments:

Jack Lingam said...

biar ah bai dia nak kerja sini.

AJ (to be jetsetter) said...

wa pun tarak hal mika nak keje sini, tp bila wa nak set up foot nak keje kat New York byk plak hal kena check up kat airport pasal wa ada janggut pakai ketayap. apahal ennnn??? kata globalisasi


wa supporter globalisasi

Kwaidan Tarmizi said...

AJ,

setakat lu nak chit chat pasal zaha and perspectives dia tsk tsk tsk.

liberskind boys gonna hunt u down

snm | snm said...

x pnh lagi maki mrk klu air lmbt, cuma mbebel je. sbb takut nnt air kena ludah mcm mapley dpn SRKSS, Restoran Rashmir ke hape ntah nama dia. tp mapley tu dh xde skrg :)

Shafi'e Hamdan said...

Thanx bai for clearing the "indo" a better term for indonesians rather than "indon".

AKu dah alama dah try nak clear tapi takde sape nak dengar. Dasar Malaysians terlalu bangga.

Mak aku indonesian, dapat kerakyatan Malaysia. So aku tau apa rasa kalau dipanggil "Indon"

Thanx again

//dill said...

dude, towdally agree with you.

dah la diorang friendly gila, senyum, helpful, hardworking.
kalau kata 'no, thank you' to them pun diorang tak jeling cam sial.

i pernah dengar mamat ni sound waiter mamak sebab dia cakap 'boss, minum apa?'
mamat tu sound 'apa boss boss? aku ada nama la (some offensive remarks here)'

pastu maki tanya asal takleh masuk wi-fi.
padahal dia type password salah.

i think it's kinda touching to see them hold hands. not in a gay way, but really la.
the things they've left behind for a so-called better life.
emo sat.

mr. hafis said...

hek elen. umah member gua kena pecah masuk ngan mat indo.

pastu mat saleh kote besar dah kasi abis cikaro melayu.

Faisal Zakaria said...

alah bai. standard ah tu. yang meragut makcik naik motor tu bukan orang melayu pulak?

yang rajin buat perangai incest tu bukan orang melayu pulak?

mat saleh memang ar kote besar, tapi yang chikaro tu boleh cakap "its not the size of the boat, its the way you rock it" kat dia ennn? ni yang malay banyak prem ejaculation (bukan premiership tetapi premature) je memang ah dia cabut bai.

pada gua, kita patut berenti menyalahkan orang lain (read : bangsa lain) atas kelemahan diri sendiri. we're here because we built the bloody road.

Gua punya point di sini, gua taknak lu orang semua mendiskriminasi, melayan pendatang macam celaka. jangan degrade ourselves to that extent.

berenti tengok porno dan toceng. nanti lu ejaculate awal. tak caya tanya jack.

AJ said...

oh itu mcm ka? no wonder laaaaa

FRoS Salleh said...

wei, ko haepi ke keje kt opis tue? yeah.. aku agree ramai org yg pandang slek kt diaorang. di mata Allah, manusia ni sama je, tak kira agama, warna kulit, pangkat, exetra exetra.

wat u gif u get back.

belaian belalai said...

view oleh aku....aku Jawa which my grand father dr kepulauan jawa.tp ak ttp x suke orang asing.the thing is,knp ak react mcm tu.sbg salah seorang beban negara di perantauan atau di jerman lebih tepatnye.ak juge orang asing.jadi situasi ak dan mat2 bangladesh n indo ni same je.pd ak jerman adlh negara paling bijak menguruskan orang2 asing(ketepikan sejarah,ini situasi skrg).nak dibndingkan dgn england jauh sekali...langit dan bumi(ksimpulan spjg kunjungan ak d sana)....orng jerman laksanakn undang2 dgn efektif sekali,which there's little room for crime.jadi orng sini boleh terima orng asing...mereka xde la asik fikir orng asing buat jenayah.ak byk je kwn2 pak2 itam kat sini.no big deals...klo kat msia bg rm10 belum ttntu ak nk tegur..first thing comes into mind msti kaki2 crime.tp ak bukan rasist..ak xde mslh dgn cina or india esp orang2 miskin yg terpingir oleh kerajaan eventhough indonesian is muslim,thezy are not.suggestion aku...kerajaan patut keraskan undang2...laksanakan.build up economy...keluarkan dulu orang asing...bile dah stabil,baru invite...gaji polis patut improve.n the thing psl polis kat jerman,ak x takut malah ak respek...ak boleh tanze arah keretapi,tnpa ad rs ragu2,malah mereka x tnye pon psl pasport...klo d msia...kdg2 mereka mntk duit kpd pndtg asing.mksd byk kpincangan di dalam sistem,perbuatan tidak bertangung jwb menyalah kan polis msia scr individual....sistem bai...sistem,,,,msia negara sekang kera ni pon lah...adoi sedih2.

Anonymous said...

hanjing ah. kalau dasar sistem puncak pimpinan kerajaan paling atas tak leh nak kawtim konsep kesajagatan lu jangan harap nak implemen bagi pemajmuk paling bawah heiraki.

lu tak tahu outcome polisi-polisi dan acts and juga regulations yang dictate semua benda dalam kehidupan lu, daripada policy pembangunan developement2 yang menjadi arkitek kepada urbanisasi sehingga implikasi2 dari trade policies yang memberikan kesan secara langsung kepada organisasi2 atau pun agriculture mahupun sistem pengajaran dan pembelajaran yang dipimpim oleh kotek-kotek yang tak pernah nak tau micro challenges that eventually build up to macro.

aku cakap pasal pemajmukkan psikologu masyarakat di malaysia secara keseluruhan.

lu sayang sangat bangla2 yang lu orang ghairah tak pasal2 time lu chill lepas mabuk kat club lu pegi main bontot sudah la. aku order air pun tak reti2 nak paham, tak reti bahasa ape hal.

Dari mana?

Analytics