Thursday, 5 March 2009

Parking: Kuala Lumpur danll. Apa Solusi nya?




Salam fren,

tadi wa meeting heavy jugak. bukan main sesat aku dari Kuala lumpur ke bukit kemuning. wa lalu nkve lepas tu nak carik kesas bukan lain macam susah nya. sepatut nya jam 2.30 mula. aku dan chief chief aku tiba pada jam 3 petang. Lepas tu kita jumpa la taiko taiko parking ni. dia pon bermula la cerita dan cerita dan cerita dan cerita tentang parking di malaysia. 

Menurut fakta DBKL 15% sahaja pemaking pemaking di kuala lumpur ini yang membayar tambang parking. Katanya, kekurangan tenaga pekerja di DBKL dalam sektor enforcement untuk menulis saman juga adalah faktor faktor terbesar yang menyebab kan konsesi konsesi yang bernilai 20 juta setahun untuk lima tahun musnah kerana tidak para pengkongsi konsesi ini tidak dapat membuat pulangan setelah membuat cashflow yang membuat datuk datuk di DBKL meleleh air liur bila tengok nombor nombor besar.. tetapi secara praktiknya, hanya 15% yang membayar  parking meter zaman isi koin dalam tiang.. 

Selain faktor faktor penguatkuasaan yang kurang dan kurang tegas, faktor faktor seperti urban planning yang koboi juga menjadi faktor faktor yang memeningkan pengkongsi pengkongsi konsesi ini.

Jadi, aku nak tahu pasal aku nak tahu apa pendapat you all huh dalam info ini. kalau boleh bagi la idea idea yang boleh bla dan termaktub dalam kuasa dan wang kocek orang malaysia. Jangan kau propose bina satu bangunan lepas tu propose "mechanized parking operator" atau "multilevel parking operator" kat aku. Pasal, di jepun sahaja orang bayar 400 yen untuk servis macam tu. apa lagi Volkswagen Autostadt. aku nak benda benda realistik untuk orang mampu bayar, pendek kata RM 2 ringgit untuk satu hari punya line...amaciem?


Jack "so b. besok kita dating main bowling ok? " Lingam 

18 comments:

erm said...

kalau dapat saman parking dbkl...aku buang jer.....takda hal

mppj link dgn police...so kene bayar

Shafi'e Hamdan said...

yang ko ni pun erm, ko gi buang apa pasal?

ko kene saman tu ada sebab ko tau?

kenapa ko buang? ko tak boleh terima ke yang ko buat salah? kalau tak boleh terima, jangan buat salah.

ko takde duit ke nak bayar saman? kalau takde duit nak bayar, jangan buat salah.

ko tak rasa perbuatan ko tu merupakan salah satu perbuatan korupsi ke?

jangan salah sangka, aku percaya, kalau ko dapat surat saman, sampai ko boleh buang surat saman tu, maknanya, parking attendant takde kat sana bila ko buang. kalau parking attendant tu takde kat sana dan dia tinggal surat saman parking, maknanya, die tak cari rasuah, maknanya, ko memang SALAH PARKING!.

so...apa justification ko untuk buang surat saman tu?

Shaira Amira said...

Jangan kau propose bina satu bangunan lepas tu propose "mechanized parking operator" atau "multilevel parking operator" kat aku.


ala. baru nak propose.

Jack Lingam said...

sorry ah bai, kalu lu kene bayar 3 ringgit sejam apa cite? serupa lu naik taxi ennnnn kalu nak masuk KL

AJ said...

parking?

lu apa citer en, nape nak parking dlm bandar. pada aku patutnye parking kat KL tu caj RM20 sejam. barulah org tak masuk KL bawak keta. naik la public transport bai.

tp, seperti kita sedia maklum, cuaca di Malaysia mmg takleh ramal, tetiba je panas siang, pastu petang hujan bai. so nak tak nak lg bes bawak keta masuk KL.

so solusinya adalah memperkenalkan multi storey carpark jugak cam kat PJ newtown ni ada dua bangunan.tp masalahnye en org plak taknak masuk pasal lg bes parking luar tepi jalan lg murah.

in the end we are the faking problem

Faisal Zakaria said...

bai lu nak propose parking system ke nak manage parking system?

kalau propose lu memang crack ah.
gua propose semua jalan kl pada masa-masa berikut tersebut seperti watafak aku cakap ni.

Cars going into KL on these timeframes :

7.00am - 9.00am, 12.00pm to 2pm-

park at a centralized area like KL Sentral for yuppies that work in areas from Pahang roundabout to KL old train station with measley rates, like first 5 hours RM2, and RM0.50 for the next hours, and then hop on to feeder buses (and i mean massive amounts of them) that drive them to work. Enlarge KL Sentral's parking complexes to cater for those yuppie drivers.

And build parking complexes to cater for people that work at various spots in the city.

Charge RM20(fuck depend on what type of cars they drive, if its a fucking diesel, maybe more to compensate for the pollution its causing.) congestion charge for those yuppies who insist in driving into town.

Whether you like it or not, parking operators can only operate at a point of economies of scale when authority enforces anti-congestion laws.

at present?

parking operators would be proper fucked i reckon.

Anonymous said...

salam kepada tuan punya blog. apasal kena bayar parking? (ini mengambil konteks kalau parking kete yg kat tepi jalan yg open air, yg kena letak duit syiling dalam mesin ataupun beli kupon, bukan dalam bangunan, bukan kat tanah yg diratakan utk buat tempat parking)apa yg PBT bagi kalau bayar parking? jaminan yg kete takkan hilang, takkan calar? boleh jalan ke kereta tanpa basah kalau hari hujan? maka 60 sen sejam tu boleh dapat apa? kepercayaan gua, parking kat tepi jalan ni, konsep dia first come first serve basis, itu sahaja.

yours truly,
yang memang takkan bayar duit parking selagi tak dapat justification yang mantap kenapa perlu.

p/s: tapi gua tak pernah buang surat saman,atau marah ngan brader/akak PBT yg keluar surat saman, itu keje diaorang.

Kwaidan Tarmizi said...

sorry bai aku passionate Walkathon jadi aku tak suka comment pasal parking.

siapa nak tolak baju sukan vintaj?

erm said...

abang shaf,
mmg takda duit nak bayar

tapi praktikalnya ramai pikir macam aku.....parking kat office limited.....season pass pun tak cukup...siap kuota plak untuk building....kereta tetap ilang jugak

point aku....kalau enforcement mantap...duit kutip dengan jayanya

Shafi'e Hamdan said...

enforcement telah di-enforce-kan

duit tak kutip mugkin sebab orang tak bayar? sebagai contoh, kelakuan orang membuang surat saman dan tidak membayar solely because DBKL and the police tidak berkait

Jack Lingam said...

fuckers. show some economic culture!


apa apa pon discussion tutup jam 4 petang hari ini

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam ziarah,blog yang bagus,jemput penulis muzakarah di blog saya,dan sila add blog saya...tq

Faisal Zakaria said...

gua jugak economic culturalist.
harapkan jack, jack makan padi.
harapkan kwai, the bridge on the river kwai.

shaf? shaf?

bak kata jack black...cradle the balls, stroke the shaf, work the pipe and swallow the gravy!!!

just having fun yo. dont be angry. LOL.

Jack Lingam said...

haha.. kote.

mr. hafis said...

baru sembang ngan bapak gua pasal parking kat bandar2 besar ni.

package underground sesuai kot.
gomen punya lah.

Anonymous said...

aku pun sama dgn enche erm tak pernah bayar saman parking dbkl.

sapa kisah duh. dbkl pun tak pernah kecoh aku tak bayar apsal shafie tu nak kecoh.

dah ahli politikus malaysia pun bom orang sampai jadi arang dan abu boleh lepas.. ni kan setakat parking je

Shafi'e Hamdan said...

To anon,

sini aku cerita apa pasal aku kecoh pasal ko ngan erm buat perangai tak bayar saman parking.

aku notice, semua Malaysians, semua ada cita cita nak buat negara kita jadi satu negara yang mantap. Itu cita cta yang bagus.

Tapi masalah nye dia sekarang, ramai yang bercita cita tu tidak mempunyai "gaya gaya" untuk membuatkan cita cita dorng jadi kenyataan.

contohnya, ada budak cita cita nak spm 10A1, tapi kalau setakat nak buat homework pun malas, memang tak akan tercapai la cita cita dia kan?

sama macam ni jugak, aku pasti si Anon atas aku ngan Erm tu, punya cita cita nak buat Malaysia maju, tapi untuk buat Malaysia maju, kita kena at least berfikiran macam orang yang maju, kalau berfikiran kebelakang, memang tak kemana la.

Macam mana ko expect Malaysia nak maju kalau masih ramai yang berfikiran macam si anon ngan erm? Tak ikut undang undang, dah lak tu tak ikut, tak kisah pasal kesalahan dia? undang undangnya simple je tapi korang pilih untuk neglect.

kalau korang tak mempunyai cita cita untuk jadi manusia yang decent, aku tak kisah langsung pun korang nak buat apa. Tapi aku rasa korang pun nak jadi sesorang yang dihormati kan? macam mana ko nak expect orang hormat ko kalau benda simple pun takleh follow, pastu nak berlagak lagi. Itu orang panggil Bodoh sombong.

Walaupun DBKL tak kecoh, ko tade conscience ke? Macam aku, kalau aku buat salah, aku takleh tido beb selagi aku tak setel salah aku. biarlah salah ngan manusia ke, surat saman ke.

si politikus tu contoh besar orang yang cakap nak buat negara maju tapi berfikiran kebalakang.

so anon, ko rasa aku kecoh tak bertempat ke??

Anonymous said...

pasal aku ada conscience ar aku boleh question benda ni. dah la nak bayar parking mahal. lu nak cari parking dah la satu hal susah. tak citer semua jalan2 yang berlopak yang sepatutnya dbkl provision. tgk tempat ah plak en, kalau lu park kat area2 lebuh ampang tu, lu bayar mahal, time hujan, balik2 tgk kereta lu tenggelam air. apa hal. bukan duit repairworks dengan provisioning works yang dia ambil dari duit tax aku keje ke? maner ader give n take pun.

Dari mana?

Analytics