Thursday, 12 March 2009

Loi Hadopi: Undang Undang Keras Terhadap Pengguna P2P di Peranchis

Undang undang Hak milik dan Internet, sering dekenali sebagai Undang Undang Hadopi atau pun Undang Undang Olivennes, selepas nama inspirator undang undang ini, Denis Olivennes, juga tauke besar elektronik terbesar perancis FNAC. Draft undang undang ini masih belum di jadi kan bill of rights, walaupun sudah lama di bincang kan di Assemblee Nationale (parlimen perancis). Proposal utama kertas bill ini adalah untuk membuat satu badan khas yang mempunyai watak untuk mengeladah dan menentang dan juga menghentikan servis internet seorang pengguna jika beliau didapati menyalah gunakan internet. Sebagai contoh, file sharing (ini termasuk mengkongsi video, lagu dan juga gambar awex).

Tanpa menghendahkan tentangan daripada pengkritik dan juga konsumer konsumer internet, bill ini mungkan akan di luluskan oleh pihak pihak pembuat undang undang. Antara penalti penalti yang di kenakan termasuklah kepada sesiapa yang tidak mengawasi sistem internet nya dan jugak pihak operator WiFi publik jika didapati penguna dapat mengakses kelaman laman seperti www.tnaflix.com dan sewaktu denganya.

So apa kerja badan HADOPI ini?
Secara amnya, badan HADOPI ini kan memonitorkan laluan internet dan ia akan memberi tahu kepada Internet Service Providor (ISP) jika terdapat terjadinya file sharing. Pada mulanya ISP akan menghantarkan secebis e-mail kepada customer yang bertangung jawab atau. Jika kali kedua pengguna internet itu mendapat surat rasmi daripada ISP tersebut. Dan pada kali ke tiga, pengguna itu akan di gantung pengunaan internet nya selama 3 bulan. Badan HADOPI akan membuat satu list yang detail tentang penguna yang telah di-ban kan tersebut untuk mengelak kan penguna itu menukar nukar ISP.

Walaupun di kritik...
Pihak yang pro-akan undang undang tidak langsung menghendahkan kritikan kritikan terhadap undang undang ini. Ini termasuk kritikan daripada Parlimen Eropah sebanyak dua kali terhadap basis penalti yang di kenakan tidak seimbang dengan jenayah yang dilakukan dan menitik berat kan bahawa se-orang hakim sahaja yang dapat membuat keputusan sama ada untuk "meng-disconnect-kan" internet seseorang pengunan. Walau ditentang keras, pihak kerajaan Sarkozy masih terus menyebar kan idea "Loi Hadopi" dengan keras. 

Undang Undang Paling keras Dunia?
Walaupun undang undang Malaysia yang paling ketat terhadap dadah, Perancis akan menjadi negara pertama yang mempunyai undang undang yang ketat kepada penyalah atau penjenayah internet. Walaupun negara negara seperti Amerika, Ireland dan Italy mempunyai undang undang sebegini rupa, tetapi dalam realiti, tiada negara yang mepunyai polisi domestik mahupun nasional terhadap penjenayah penjenayah internet. 

So apa kata Jack Lingam?
Wa aku bersyukur berada di dalam sebuah negara yang di penuhi dengan lanun lanun selat melaka dan laut china selatan. mudah mudahan tiada undang undang yang sejenis dengan undang undang Loi Hadopi atau Loi Oliveness di ngara ini. kalau tak mcm mana nak dload lagu lagu dan movie movie INDIE BAI?

Apa apa pun enjoy dengar lagu artis peranchis ini yang bernama "hati lanun"



Salam,

Jack Lingam

5 comments:

kurap said...

yep... suara minah ni memang lunak.

Mat Not said...

Aku seorang penagih download.
Soalan aku, adakah undang2 ini boleh dan akan diguna pakai di negara selat melaka dan laut china selatan ini?

mr. hafis said...

tak silap gua dah pakai kan?
cuma penguatkuasan belum menyeluruh.

Jack Lingam said...

mana bole.. sini tak kan ada undang undang seperti ini arr blad..

mr. hafis said...

cuba lu ingat balik.
tahun 06 atau 07.
larangan terhadap peer to peer.
atau denda sehingga rm80k.

gua tak ingat la pulak.

Dari mana?

Analytics