Monday, 9 March 2009

10 billion Stimulus



Bring it on zeti!

10 comments:

Starman said...

cool!

Shaira Amira said...

binawei.hahahahaha

bokbon said...

fak ar bai lu biar benar 10 mil mana cukup ini high time. tu baru leh angkat bugati veyron dengan murcielago lp650-4 apa hal?

Anonymous said...

mwahaha sorry ar aku tak nampak 10 billion.

walaupun 10bil usd adalah figure yang lebih menarik.

nowzzv said...

stimulus package ni, apahal ngan zeti lak bai?

AJ said...

bai, zeti kan gabenor bank negara. dialah yg tukang print duit2 RM bai.

mengikut teori ekonomi, sebenarnya bank negara gabenor is above politik. dia takleh terpengaruh oleh mana2 tangan yg memerintah negara pasal dia punya tugas adalah untuk memastikan market stabil. jika market sudah tidak stabil atau menunjukkan tanda2 tak stabil maka dia akan menggunakan kuasanya untuk memprintkan lebih duit supaya duit akan berterbangan dalam market. tp masalahnya inflasi plak naik.

dan the main problem dlm semua hal ekonomi dunia apabila gabenor bank negara disentuh oleh tangan2 politik, maka apabila gomen terlebih banje dan terhutang, maka bank negara disuruh print duit lebih supaya gomen boleh bayar hutang dalam masa yg sama inflasi juga naik.

maka dpt dilihat disini adalah bagaimana duit boleh diprint sesuka hati tanpa disandarkan pada nilai sebenarnya

10 billion ke 10 trillion ke, market hanya akan stabil secara sendiri melalui supply and demand

tunggu dan harungi sajalah ekonomik crisis ni

Faisal Zakaria said...

wah.
argument filusuf classical economy.
AJ, money bersifat neutral. Pada skala pendek, mungkin money creation and injection to the economy akan menggiddy up kan ekonomi.

Tapi, critics has been saying this recession is going to be around for quite a significant amount of time.

Pump in RM35billion, secara tak langsung akan menggerakkan short run aggregate supply curve, dan menaikkan harga secara berskala Okun kot.

Tapi it will then revert to normal.
It's a sugarcoated move, eye candy.
You dont see poverty, there's no poverty. Baik classical dan pejuang falsafah Milton Keynes, prinsip mereka sudah tidak berapa relevan dengan konteks kemelesetan sekarang.

What do we do?

Remember, remember the 5th of November.
The gunpowder treason and plot.
I know of no reason why gunpowder treason,
Should ever be forgot.

Anarchy!!!Arrrggghhh!!!

Anonymous said...

dude afraid not... Islamic finance and its economic policies will rise. it's the fight that Islam had been fighting for all these while, against the capitalism up until the present neo-keynesian economics.

but before the time comes, before all these Islamic-washed marketisation fearsome and bows down to its original doctrine...

i can't propose nor recommend anything either.

Kwaidan Tarmizi said...

@Faizal Zakaria
I think I'm falling for you.....

KAH KAH KAH. PER CER BLAD. ko best ah. suka comment comment kat post kami. Jangan lupa blog kita kedua yee...

KOrang pun semua! Go zeti goooo

Faisal Zakaria said...

gua lah pelopor dan inspirasi kepada top boys.

Dari mana?

Analytics