Monday, 13 October 2008

Wa perlukan pertolongan pembaca.


bai, ari ni genap la blog jadi 5 bulan.


apa apa pun wa naktau arr gak sama ada para pembaca punya otak dah kembang ke belom sejak baca blog ni...


bukan itu saja, rabu ni wa ada meeting heavy kat cyberjaya pasal syarikat portfolio wa perlukan kata nasihat aku tuk cam mana nak promosi kan kolej/sekolah nya di pasaran. wa suka cita cita dia. kata dia nak jadi sebesar lim kok wing secepat mungkin ah blad? wa masa dia cakap cam tu memang berbesar hati gak ah kerana dapat jaga syarikat yang hati besar tapi kocek tak la sedalam.


so, para pembaca. wa tau lu orang arty arty mesti berminda macam pelukis monet atau pun caravaggio? bak kata member aku, yang itu hari pusing satu taman kat KLCC pasal nak usha awek dekat kedai kopi apartment, "berpemikiran avant-garde arr bai"


wa punya kerja senang dan agak sirius. wa kene advice ar sekolah ni apa strategy yang dia kena pakai dan wa gak kene bagi contoh contoh heavy/


wa harap? otai otai blog ni dan para pembaca dapat membantu aku ah bai..


jack " kalau lu orang tolong memang wa cayunk arr kat korang bai, tapi kalau ladyesah yang tolong memang wa tak kacau dia lagi ah bai" lingam

16 comments:

Anonymous said...

1.suruh sekolah tu wat ala-ala AF..wat reality show takpun cari pengetua dia dr org2 yg terkenal dan berpengaruh tak kire r samada artist ke politic member ke..as long can atttract ppl

2. facilities mahu hebat!

3. kena war2 kejayaan senior sekolah yg dah grad

4.selalu terlibat dalam roadshow dsb..

5.easy access to VIP, Artist (yg glemer je) sure org akan start hantar anak mereka takpun youngster will push their parents to send them to that school

6. kena bagi "cool picture"

tapi bai..yg penting niche market patut pada budak yg nak masuk school tu ke atau parent? u decide.

Jayc:eh betul ke apa yg aku suggest nehh???

erm said...

macam yg dalam tv cakap.....cari specialist dalam satu bidang...dah ada brand...baru buat2 course sampah macam "pengurusan pentadbiran","komunikasi korporat"

tapi gua lebih suka kalau lu aim high....institute technology la pangkalnya...terus buat research....kutip grant...buat nama

ada produk...malaysia boleh

hahahaha

ayman said...

lecturer kena power.
bawak gak otai-otai dunia turun cam godard er takpun chomsky ke tuk opening ceremony takpun bagi talk.
wa ingat blog post lu awal dulu lu citer lars von trier turun skolah lu.
pergh.envious gua bai.skolah gua yang turun cuma mamat khalid je.

pastu kat malaysia ni,setau gua selain kelas ishamudin rais kat U.B.U. takde lecture lain yang borak pasal falsafah tokoh tokoh cam si Hegel ke,descartes,konfusius ke takpun abu nawas.dengan perbincangan kritikal baru bebudak bleh radikal.
oh yeh.suasana kolej pun kena radikal baru bleh memberangsang otak.kampus biar banyak open air ke.kampus gitu bagi gua menarik la.
mungkin gua selalu sangat tgk student matsaleh lepak kat atas rumput macam dalam filem filem lakonan freddy prinze.

projek lu ni tak payah superficial blad,nak bimbing anak muda biar ikhlas.peruntukan biar emfasis kat standed akademik.biar sampai tahap adrian veidt.tapau ivy league tu sume.takyah poyo poyo.

Armaya Maaroff said...

jacky doode...ko bagi contoh cam westminster academy at naim dangoor centre. gila bai kalau sekolah aku dulu camni aku pun tak ponteng tiap-tiap hari. sekolah dah contempo students pun tak vandalise...

http://www.bdonline.co.uk/story.asp?storycode=3101204

Anonymous said...

buat sekolah tu biar jadik kvlt as fuck. narrow down the course offerings and selections ar bai. kalau nak media & communication biar emphasize tu je la biar niche.

ada satu media institute untuk philosophy and theoretical studies then satu lagi faculty untuk applied modules. papehal biar releven ar kan. kasi la new media ke then offer la subject MAX/MSP tu.

papehal lecturer kene gempak ar. or at least visiting lecturers yang terdiri daripada current scholars, contemporary western theorists and philosophers. penekanan international academic cooperation kene betul2. ini bukan citer 2+1, 3+1 program ah tapi cam mana kau organize 2-3 weeks seminars atau summer school.

conference, talk, forum.. ini semua penting ar. topik releven, speakers pun releven. kalau takde duit nak panggil contemporary western scholars atau bak kata aku yang baru balik dari london tu en, 'golongan intelligentsia', approach ar mana2 big corporations buat knowledge trade. baru leh citer research, kutip grant, etc.

tu semua perlu siot. ipta takleh nak handle semua ni pasal banyak regulations dengan kerajaan. dah la lecturer semua kena buat paperworks untuk dorang, gaji murah, campur malas lagi.

papehal kalau aku, aku suggest setup satu uni kat area taman negara atau proper virgin rainforest area ar. nak jadi kritikal dan radikal ni bukan nak kena duduk dalam situasi itu sendiri ah jugak tetapi orang ckp, 'a sense of detachment'. academia ar kan.

p0tpet p0tpet said...

ok babe..gua bru jek bace lu pnye blog t0day..kire bru nk f0llow la..
s0 far..gua wase mcm menarik la lu pnye blog..
tenks.. ade jugak 'k0dai k0pi' yg b0ley gua singgah di kala kebuhsanan..=)

ladyesah said...

haha ye la tu.

nak famous macam limkokwing ke? hmmm.. nanti saya tolong sekarang busy la assignment sendiri pun tak siap. tapi kalau university tu ada offer multimedia atau graphic design degree bagitau yeh. kalau lecturers cun saya nak tukar college. cause currently LIKKOKWING SUCKKKKKK!! sighh. owh i heard kat kedah ada this new university yang arty arty gak ah and most of my lecturers yg bagus2 dah pindah sana. now lecturers kat limkokwing sucks gak ah. sighh.. boleh kira dengan jari yang betul2 bagus. sighh..

nanti la bila senang esah kasi idea. aite.

owh nak famous mcm limkokwing? suruh tokey university tu scandal dengan artist, perempuan bawah umur atau letupkan some foreigner pakai bomb tangan.. aiteee :)

lady"jack lingam sounds like sos lingam perisa bawang"esah

Jack Lingam said...

bai bai. wa lu pa nak bilang. antara kos kos yang skolah ni bagi ialah disaster management system.. amacam heavy tak?

Anonymous said...

ak ela. kau tak bilang awal2. bila kau dah sebut caravaggio tu orang pun kasi ar presupposition bebukan.

courses macam emergency and disaster management system ni dah kira applied human science kan? kalau specialized training institutes sure approach to the nexus of practice dah lain.

aku budget sure lecturers dorang kalau bukan dari india dari sri lanka. kalau tak pun pakistan atau iranian. ni untuk tenaga pengajar techinal part ar, macam GIS, GPS, PHP/perl.

papehal pun talk/forum/conference tu mesti diteruskan. malaysia boleh jadi center untuk all of these ah considering the natural catastrophe-free zone factor. SEA lain cam selalu kan so bleh ar. mungkin penang tempat lagi bagus ah untuk jadi center ni pasal penang kene sipi2 ar kan tsunami lepas. orang sana dah PARO bai.

kalau dah courses volunteer-driven sure bebudak yang enroll untuk ni semua kira big hearted ah kan. kasi je hands-on experience untuk fieldwork/coursework. kalau yang mana kat natural disaster dept. tu hantar ar pegi tempat mana2 kene lauk dengan tsunami.

pasal marketing aku tak tau sgt ar, tapi confirm kene quirky. ni takleh ar kau kencing orang sesuka hati macam masuk short film competition atau taruk model angkasawan negara posing atas suzuki hayabusa.

Faisal Rocks said...

buat sekolah idealist jo.
dimana semua orang akan berebut-rebut hantar anak mereka ke sekolah itu...sebab keidealistan imej mereka.

Jangan pakai KBSM KBSR jooo...
pakai zen bro. campur semua kepositifan religion dalam sekolah tu beb.

disaster management secara yin dan yang...
ahahahaha

Anonymous said...

so contemporary idealism gives an escape clause to creationists, global warming skeptics, the Bush administration and other westernisation worthy agendas to disregard facts and the reality-based community in favour of its own wishful thinking, right?

how instrumental that would be?

we know you read hegel, althusser et al. but really, neither the masses nor the world couldn't be bothered.

Anonymous said...

aku yabebedabedu meyarankan ...

takde pakaian seragam sebab taknak mcm ada cubaan menguasai minda anak2 sekolahan ...

tiada ajaran menghafal...teknik mengajar menghafal....

weh ni sekolah ker universiti....??
univertisikan sekolah ko nk buat tu .
takde la lembab lama sgt sekolah...

nk crite pasal kelengkapan sekolah ker?????

nikolaz jarckozy said...

wa bagi contoh lim kok wing pasal nama tu memang brand panaz kat malaysia. pendek kata lu ckap lim kok wing kat msia memang semua tau ar. gila bai kalau lu nak sampi jauh macam itu ingat senang ke? dah la nama brand lim kok wing. lain ar nama brand lu fabuloso atau pun adabi.

apa apa wa memang respek si lim tu pasal dia seorang marketeer yang berjaya. wa bajet dia buat crash course 101 dengan philip kotler arr dulu kot en?

pergh...setelah baca komen komen lu orang ni, wa rasa lu orang ni memang idealist ar tapi tak realist? apa kata kalau aku set up satu education fund lepas tu lu bagi kat wa tuk aku manage (kita buat mandate arr semua- subscription fee, management fee apa lanciau semua, nanti wa bauat ar semua investment memorandum ke apa ?. pastu kita buat ar sekolah kat tengah hutan taman negara? amacam?-- kita buat AGM tiap tahun? kiranya kita buat macam hedge fund arr- amacam? ON KE TAK BAI?? ala kalau duit tak cukup kita boleh guna loan? ari ni wa baru kenal dengan v.p rhb bank. kita leverage kan ah kita punya fund (debt + ekuiti)?

wei JOM ARRR!! kalau kita buat fund ni memang first in the world ar bai..bleh dapat grant daripada M.0.E, SMIDEC, Matrade dan lain lain..

education bai... tak mau invest ke? masa depan cucu cicit lu di tangan lu.!!

P.S - ladyesah, 1.4.3 --hihih

dena_r said...

jacky l, hang cita ni pasal cucms kah? dorang punya tempat suma tak strategik la cam kat steet mall tu. yg kat ngan secret recipe tu ok la sikit. fuyo jack lingam dtg cyber dah la aku kat limkokwing.

Pak Hamid said...

1) tonjolkan specialty sekolah itu, 'core' yang buat sekolah itu lain daripada sekolah yang lain

2) promotion yang kuat - iklan, tagline yang catchy dsb

3) terlibat dengan roadshow

4) membina rapport yang baik dengan orang-orang di kementerian pelajaran

5) fokuskan pada target student yang akan masuk ke dalam sekolah itu

6) kursus-kursus yang ditawarkan hendaklah mengikut pasaran dan permintaan pekerjaan zaman sekarang ini

7) yurang yang berpatutan

8) branding yang baik supaya menampakkan sekolah itu begitu istemewa dan ada kualiti.

kwaidan west said...

1) kena jauh dari bandar
2) lecturers kena peka
3) research and development proses kena sharp. Msia tahu end product je. Tu yang cam sampah.

Dari mana?

Analytics