Monday, 6 October 2008

Para pembaca, marilah berkenalan dengan ASIMO


Inilah Asimo, sebuah robot buatan honda. Dah lama dah dorang buat benda ni tapi wa cakap satu benda ah, benda ni gila style beb.

Dorang buat benda ni cam ada otak sendiri.

Pertama sekali, dorang buat benda ni cam seorang bayi manusia. Bayi manusia akan belajar benda dari memori. Contoh kepandaian Asimo adalah seperti senario seperti di bawah:

Manusia menunjukan sebuah kerusi, robot ni baru 1st time nampak kerusi.

Asimo: Object tak boleh dikenal pasti (suara robot baek punya)

Manusia: Ini nama dia KERUSI!

Asimo: Kerusi? cakap ya untuk confirm.

Manusia: YA!

So sekarang benda ni dah kenal kerusi yang berbentuk typical cam kerusi meja.

Tapi ni dia kepandaian robot ni. Ko tunjuk kerusi meja die panggil kerusi. Ko tunjuk Kerusi cam stool ke bangku ke, die akan kenal tu sebagai kerusi jugak. Ko tunjuk meja yang nampak cam bangku, die kenal benda tu meja bukan bangku.

Gempak bai, robot ni dah boleh bezakan mana salah mana betul dan jugak mana yang logik.

Mana tau la kan, ni adalah masa depan artificial inteligence (kepintaran buatan). Satu hari ko punya cucu punya housemate robot robot camni. Cuak bro.

Selamat hari raya! (kata malaysia raya sebulan ek?)

n-a-d-m-a-H f-a-h-S

5 comments:

erm said...

yg lu cakap recognize kerusi tu

masuk dalam subjek computer vision

dia akan amik specific unique pattern untuk identify benda tu kerusi

computer akan amik titik2 penting sewaktu image processing......kebiasaan dia x amik imej as a whole sebab membazir space

Anonymous said...

gila fuck sial comment kau,

curi spotlight orang baek punya

erm said...

hahaha sharing bukan caring ke

killer said...

kalu lu tunjuk kote pastu kata tu daging ..dia kata daging..

pastu pulak lu tunjuk daging lembu yang mak lu potong tuk buat masak cili api pastu kata tu daginig ..dia kata daging..

takde conflict of interest ke bro?

ronggeng nasional said...

takde, takde.. benda2 cam tu kira glitch in the negotiations pasal orang2 kat honda seting linguistics meta-index tak meluas. kau pun tahu lah kan, robot kan bengap.

yang ada masalah conflict of interest tu lu dengan wa.

Dari mana?

Analytics