Sunday, 26 October 2008

salam deepavali

apa khabar fren.

hari ni hari besar untuk umat umat hindu, sikh dan jain. oleh itu kami, blogger blogger maut ingin mengucap kan selamat menyambut deepavali dan jangan main mercun dan makan banyak sangat.. pasal nanti lu orang jadi cam aku, banyak sangat pegi rumah terbuka sampai cirit bila nak pick up member yang lost dekat tengah bandar kuala lumpur.

apa apa pun. aku rasa lu orang pun tak tau apa itu deepavali dan siapa yang sambut. oleh di sebab kan -generalization dan ignorancia oleh semua orang, kita mengambil semua benda dengan sebulat bulat nya. apa apa pun aku pun baru tau deepavali ni apa dia. tapi memang lah sebuah perayaan cahaya "festival of lights".

setelah aku fikir fikir kan sebab sebab orang menyambut deepavali dan kaitan nya dengan pesta cahaya, aku pun mula mendapat idea untuk cerita kat lu orang.

Cuba banyang kan bila Teresa kok kena tahan masuk ISA, semua orang pegi ke bukit aman untuk memasang lilin tuk boikot. Selain itu, bila amerika masuk ke barat eropah ketika perang dunia ke dua, pada waktu siang bagi bunga, waktu malam pasang colok. Mau kasik terang ma.. kata waktu darurat dan waktu zaman dulu nak beli bulb kat ikea pon tak mampu maaa.

Apa apa pun cahaya memang bermaksud harapan. Iye la sebab tu ada pepatah “ada cahaya di akhir terowong”. Orang islam pun bila lepas semayang atau waktu semayang misti doa tuk dapat cahaya en? Harapan atau pun “hope” dalam bahasa omputih memang lah sebuah pengerak hidup yang serba modern atau pun kuno.

Selain itu cahaya juga boleh dikait kan dengan hidup. Pasal tanpa cahaya memang pokok pun tak boleh hidup bai. Bukan pokok aja., kalau takde cahaya memang kerja kita berhibernasi saja lah. Bandar yang gelap dan malap pun tak syiok pasal lu nak bawak kereta pun cuak bila trafik light tak berfungsi. Amacam?

Pendek kata cahaya ni memang sebuah pekara yang agak besar dan memainkan peranan besar semua umat di atas bumi ini. Bukan sahaja orang hindu, sikh dan jain sahaja patut sambut deepavali, tetapi secara war nya, semua orang patut goreng maruku malam semalam, main mercun dengan jiran jiran dan juga pasang pelita atau lilin malam semalam. Tetapi sedih sekali malam semalam wa sian tengok jiran aku main bunga api sorang sorang. Orang hindu, jain dan sikh menyambut fiesta ini kerana ia adalah sebuah simbol kemenangan menentang kegananasan, kejahatan , kejahilan dan memperterangkan kegelapan atau dalam bahasa orang putih nya “Celebration of victory over evil, and uplifting of spiritual darkness”. Jadi apa kita tak mau ke sambut?

So bai, apasal orang hindu sambut deepavali?

Orang hindu sambut pasal mereka menyambut kepulangan Raja Rama dari Ayodyha pulang setelah 14 tahun pergi merantau di dalam hutan. Kiranya dia buat macam Buddha lah, mencari erti dan maksud hidup di atas muka bumi ini. Atau dalam bahasa perancis “ re-naissance” atau pun reborn/rebirth/revive/. Pada sambutan itu, memang satu Bandar Ayodyha di terangi lampu lampu lilin atau cahaya – deepa. Lalu dapat la nama deepavali.

So bai apasal sikh sambut deepavali?

Orang sikh sambut deepavali sebab pada waktu itu, salah seorang guru termasyur mereka dibebaskan dari penjara. Sewaktu dibebas kan, dia terus pergi ke Dabar di Amritsar tu semayang kot. Ramai orang menyambut kepulangan si guru itu dengan memasang lilin . oleh sebabkan di india memang secara amnya memang hari deepavali, lalu orang sikh pon memnyambut deepavali tetapi atas sebab yang berbeza.

So bai, apasal orang jain sambut deepvali?
Diorang sambt paasal menyambut hari Lord Mahavira mendapat nirwana atau pun ketenangan minda. Aku pun tak tau nirwana ni mcm wahyu kot. Korang pegi la buat research.

Ok la, aku pun dah penat member info ini kepada korang..

Apa apa pun selamat menyambut deepavali kepada semua..kalu yang nak sambut boleh sambut agi… korang pasang ah lilin kat depan umah atau pun pasang lilin bila nak buat anak malam ni ataupun nak bersetubuh dengan sesiapa. Kalau lu orang nak bersetubuh dengan chikaro dekat dalam pusat istirehat, try la suruh kapten kapten spa tu pasang lilin. Kalau tak silap aku, kapten spa dekat cititel hotel (tingkat 3, boleh pilih chikaro bai!!) ada hantar SMS kat aku kata ada promotion deepavali!

Hehe

Jack lingam

5 comments:

erm said...

lu langgan dari forum seks singapore tu ke?

share la bai

mikel jack sen said...

free la badul. ko join la

erm said...

lembap giler forum tu...muntah aku nak tunggu load

jackuza said...

bai.. lu baca forum pun lu nye daging boleh muntah air $ aku pon tak tau la nak cakap apa..kalau cam tu lu takyah gi spa pon takpe bai..hehehe

info apa lu nak? wa boleh share.. tapi nombor nombor awek aku tak boleh la..pasal lu kene chekedaud sendiri kalau cam location tempat ringan ringan aku boleh ah..

kalu lu nak murah gi summit arr RM 50 tuk urut satu jam tapi dalam reban ayam tu kau boleh nego ngan chikaro yang urut lu la..itu dalam la cite? wa pon tak mo cite pasal mak bapak aku pon baca blog ni..kah kah kah

i, who rule, shall reign said...

МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ
МАЛАЙЗИЯ ДЛЯ МAЛАЙCKИЙ

Dari mana?

Analytics