Friday, 10 October 2008

Lago di como: aku naik basikal sensorang 7 jam

bai, tak tenang ke hati lu?

tahap ni lutut aku memang patut di balut denga simen.
atas request reader sorang, aku nak tulis pasal pengalaman aku merantau dulu. tapi aku tak mau cite semua. wa cite sikit sikit. ari ni aku nak cerita tentang pengalaman aku dan mungkin benda ni boleh bagi para pembaca sedikit idea (lebih lebih yang nak honeymoon dekat paris,london atau barcelona; pasal selalunya semua sibuk joli (beli belah) bukan joli atas katil (dan juga para pelajar yang berada di eropah yang suka pergi amsterdam untuk carik awek atau jubin menarik daging korang pastu bayar dan ske pergi sana pasal nak cari yao). (perkataan joli atau jolly (dala bahasa omputih) bermaksud bersukaria, hiburan, atau mengeluar kan duit untuk berbelanja melayan nafsu batin (bukan zahir))



ok la destinasi yang wa nak cerita ni agak epik, pasal wa terkejut aritu bila wa baca kosmo pastu tau maya karin nak kahwin. lebih lebih lagi dia nak kahwin kat tempat yang keramat yang pernah aku jumpa.



nama tempat ni terletak nya hanya 40 minit dari milan. 1 jam 30 dari luzern (swiss). nama tempat ni adalah lago di como. atau dalam bahasa omputih- lake of como. tasik ni berbentuk seperti huruf Y terbalik memang membuat hati korang tenang. aku rasa kalau lu mempunyai masalah mental atau masalah hati (ie putus cinta, hati busuk etc) memang patut pergi ke lago di como kerana tasik yang bersih dan gunung ganang hijau yang membina banjaran alps akan tentu membuat jiwa mu tenang bagai air tasik como dan kepala mu hijau macam gunung ganang yang wa cerita itu. serios tak tipu.



selain itu tasik yang indah ini tidak lah seperti bandar bandar besar di itali. kerana bandar bandar seperti milan sememangya kotor bila wa pergi. bai lu naik ketapi nak masuk ke stesen milan, memang la kotor bai dia punya stesen bila lu nak approach masuk milan. macam dekat pasar ramadhan lepas azan isyak bai.



anyways.



kalau sesiapa yang berminat nak kesini dari malaysia lu boleh la naik apa apa airline yang pergi ke milan. tapi kalau lu dah sampai kat rome lu kene naik bas pergi ke stesen kereta api roma termini. lepas tu naik train inter-city italia sampai ke milano. dari rome nak ke milan memang lama bai. 3-4 jam ada. pastu sampai ke milan terpulang la lu nak lepak sini ke atau lu nak gi joli. tapi apa apa lu kene rilek dulu kat salah satu cafe , bukan kedai kebab, sambil menghisap rokok kontot macam curut tu sambil minum cafe nero (kopi hitam) tanpa gula. wah sudah tentu lu punya kepala dah berangan lain macam seperti ; nak beli vespa, pakai sharp dan lain lain)



masa aku ke milan, aku tak terus pergi como. Wa lepak dulu kat milan satu malam pasal wa sampai kat sana agak lewat 11.30. tuk mengelak kan tak dapat tempat tidur. aku terus carik hostel kat sana. wa tinggal dekat kawasan luar la jugak. yang seronok nya kalau tinggal kat luar bandar ni, memang ramai yang tak kan keluar. so ramai jugak yang lpak kat situ. sampai sampai, wa memang lapar gila. dekat hostel tu memang ada vending machine yang macam tempat lu beli air, tetapi jual speghetti, pizza, fetuchini, mozarella dan burger monza. tapi lu kena masuk kan dalam microwave ar lepas tu bai. wa pon tak tau apa dalam, wa main bedal je. rasa rasa ada kut ba alip ba ya dalam benda tu. tapi apa da hal kan? makan je la

sambil makan wa sembang sembang ah dengan orang yang merantau sekali. tapi biasak ah, cerita cerita diorang memang kurang menarik atau kurang intelektual. antaranya,

"bai, paris amacam? ko tau aku makan croissont 50 cent je"

"bro, aku dekat amsterdam beli yau 20 sen dengan harga 20 euro je"

"bai, dekat brugge, kalau kau tak mabuk memang rugi"

"dude, dekat copenhagen memang mermaid dia cun bai. kalah ariel dalam cerita little mermaid"

tapi yang best sangat pasal travel ni lebih lebih lagi kalu lu gi sorang, lu boleh kencing semua orang la bai. lu nak cakap lu cucu cicit dostoevsky ke pushkin ke avantgarde ke tara hal punya.

diorang mesti cakap "cool" / "que guay"/ "incroyable"

anyways,
berangkat ke como agak petang, waktu tu wa rasa dalam jam 3.00. aku sampai dalam masa pukul 4. sampai ke como memang la epic. aku nanti nantikan kedatangan aku kesini. tetapi aku tak tau la pulak asal aku nak pergi? oh ya. masa tu wa baca buku lime's photography masa aku dekat copenhagen. memang heavy la buku tu sampai boleh buat wa ke situ.

sampai como memang tenang hati aku. sampai sampai check in kat hostel (hostel 10 minit dari stesen). letak beg, kangkang kaki puas puas dan wa pusing dekat hostel tu.

Hostel tu memang terletak dekat tepi tasik. jadi pemandangan nya agak heavy dan lost dan EPIC bak kata encik AM.

servis hostel tu memang wa bagi 5 bintang. pasal dia ada jual makanan di sana. dan makanan dia memang lain macam pulak tu. lepas tu ada minuman komplimen. air tapai la apa lagi. sama ada lu nak yang merah, putih atau pun yang ber-gas (sparklng)

Pengalaman yang menarik aku dekat sana bila wa bawak basikal 7 jam mengililingi 1/3 tasik itu.

wa naik basikal dari como pergi menaggio, lepas tu naik ferry dari menaggio ke bellagio. dan dari bellagio aku kembali ke Como. mula mula memang menyesal pasal bila dah 2 jam mengayuh. naik bukit, turun bukit tanpa henti. tetapi bila lu pandang kanan tengok ada tasik yang indah membuat kan kepenatan kau hilang begitu sahaja.

tapi serious bai, kalau lu ada chance nak pergi ke itali, singgah la ke tempat ciptaan unik si maha esa. pasal tempat ni heavy lost.

tetapi, wa janji sapa kahwin ngan aku wa bawak gi tempat ni. CONFIRM


yang benar

jack "gila bai kepala wa berat macm batu. KL panas ar ini hari" lingam

9 comments:

Diloz said...

wah.spot menarik untuk dikunjungi.tahun bile lu pegi bai?

gravity said...

fuhh jack. lu mmg best ah.

aku pun tau lake como nih cantik gila. mmg aku nak pegi nanti. aku tau lake como nih cantik masa aku tgk discovery channel dulu. lepas tu dkt dlm cite ocean's 12 pun ada gak penggambaran dkt situ. dlm cite tu pencuri nightfox punye rumah adalah dkt lake como. gila best sial rumah dkt lake como.
tak silap aku matthew bellamy vokalis si muse tu pun ada rumah dkt situ.

btw. tulis lah lagi pasal travel2 nih. hehe. kau travel europe je ke? benua2 lain ada pegi?

erm said...

baru la sharp

Jacksetter said...

wa gerak 2005

ada benua lain. nanti wa cite sal africa, scandi dan asia

sharp ke bai?

Anonymous said...

lu memang traveling soldier la jack. cite lagi. boleh buat inspirasi

ladyesah said...

ive been to italy before. all over. dari sorrento all the way up to milano. i went to almost everywhere in italy. yes! tempatnya kotor gila!! satu tempat je best and lawa nak mampus, venezia. tu sooo preeettyy! sampai bila pg rome or milan balik rasa macam damn everything is ugly and dirty. haha.

butthash said...

epik bai. tapi aku takkan bawak bini honeymoon ah kan. maklum ar en, chikaro skarang lain macam skit ar. sure sampai2 je sana ada conflict of interest. aku nak lepak como lake satu hari dia insist nak lepak 10 corso como shopping sambil minum kopi apa citer sial. kalau aku cakap dia bengap tak suka nature dia cakap aku tak handsomely cultured pasal tak arty.

Jack Lingam said...

ala mak bai..lu ni very tradisional arr brooo... lu ni ta penah ke produk ni nama dia "sensanoil"

lu tak tau ke dia punya motto "ubah sang lintah menjadi anaconda"

kalau lu nye daging jadi mcm anaconda, memang bini lu yang lu baru kahwin tu sure memang bukan tak keluar bilik, memang balik msia pon dia tak mau la bai...

apa apa pun beli la sensaoil di
http://www.sensaoil.com/web/

hehe cuba lu gi kat http://www.sensaoil.com/web/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=32
pastu lu baca customer review bai, hehe baru lu tau apa langit dan bumi

cindir-rela said...

nak kawen dengan kamu!!haha

Dari mana?

Analytics