Thursday, 23 April 2009

Revolusi Militari Sang Epal dan Kawan-kawan Menghadap Raja Firaun



Pasti lu orang tau gambar diatas merujuk kepada apa.
Tak perlu cakap banyak, ini adalah kebanggaan Steve Jobs, suatu simbol minimalism, dan secara tidak langsung menyatakan tanpa perlu bersuara "Hey Joni, lu boleh simpan lu punya mobile dalam poket tak?"

Gua taknak cerita pasal iPhone 3G yang baru sampai kat Malaysia (habis pecah kepala Product Developer Maxis nak buat kontrak mahal nak mampus tu tak? Baik gua beli kat Singapore, jailbreak setel problem.) mahupun Macbook (Frank Hafis boleh pergi ke jahanam) mahupun the whole trend. Sebab lu orang pun dah tahu.


Gua membelek Newsweek tadi dan nampaknya, Apple manufactured Ipod Touch dan decide untuk supply kepada USMC (United States Marine Corps) untuk Marines di Iraq. In fact, Pentagon declined to comment how many Ipod Touch has been deployed and Apple declined an interview about this matter.

Hush hush, Jobs.

In addition to that matter, nampaknya US Military officials sekarang nak push untuk lebih banyak Apple products di"militarize"kan dan digunakan untuk warfield intelligence. Biar betul siak. Adalah tidak stim untuk mengetahui bahawa Apple membuat keputusan seperti berikut. Gua betul-betul harap Apple akan menjadi revolutionaire, bukan setakat capitalist, profit maximizing scum macam Microsoft.

Tetapi, idealistic views sentiasa terkolap (baca : collapse) di dalam dunia realiti.

Selagi keuntungan, duit yang menjadi drive, akan sentiasa berlakulah benda-benda macam ini.


Gua bukan anti-Amerika, gua cuma anti polisi World Police yang mereka praktikkan.


ZOPFAN mungkin patut dijalankan di seluruh dunia, bukan sekadar di Asia Tenggara. (speaking of which, tak menjadi pun polisi buduh ni.)


Keputusan Apple ini mungkin membuatkan aku akan membeli mobile lain.

Masa untuk melanting Iphone ini ke kedai handphone Cina mintak trade in dengan Nokia 5800 Xpress Music.


Tapi orang kata, Nokia bagi fund kat Israel?


FUBAR.

16 comments:

mr. hafis said...

lalang ah bai. lalang.

Anonymous said...

Timbalan Menteri MITI pun pakai Mac. Jenuh bahagian teknikal nak carikan satu untuk dia.

Dan baru2 ni Ketua Setiausaha MITI pun minta Mac diguna untuk mesyuarat.

Perghh...

Shafi'e Hamdan said...

last call masa mesyuarat semua sibuk keotaian menggunakan mac masing masing.

"Betul masa ko skype sex guna mac, ko tekan shift + command + 3, die tangkap gambar screen tapi awek tu tatau"

"Eleh cuba ko tekan control + alternate + command + 8, screen ko jadi pelik!!"

mr. hafis said...

brav.

"asia for asia" lah.

lappy - asus.
phone - omnia.
car - honda, suzuki, mits, etc.

pening kepala apa lagi?

pekida said...

buto ah. pakai je la banyak mulut plak

Anonymous said...

fuck mac. ghey boy je pakai mac. microsoft all da way. lu orang taktau apa erti crackdown server pakai telnet circa 93-94. h4x0r s4x0r.

boring siak lu orang. chicken shit apple fan boyz.

MaC FaN BoYz 4 LiFeZzZzZ said...

alarr bro...try ar mac. rm10,000 je. tak mahal. tak suka campak buang ah.

Faisal Zakaria said...

Gua rasa bebudak sekarang banyak masa lapang ah. Orang pakai mac, pakai pc pun lu orang nak hate? When u pass a certain point in your life, hating is just a bloody waste of energy.

amm said...

yeaah tepeeeeeet

FRoS Salleh said...

yeah! Kasik org sakit je iphone ko tu fz. An apple a day keeps the docter away!

Neway, nw u admit tht e71 is kewl! Its the in thing now. Bole simpan kt dlm crocs punya mob holder. Yeeehaaa!

mr. hafis said...

ah. shit ah nokia.

e71 bateri cepat kong.

brav.
sekarang zaman cek blog guna mobile.
kasi angkat blueberry ah.

kalau dah nak conti sangat ennnn.

totem said...

"When u pass a certain point in your life..."

aww FZ you sound like a washed, burnt out, ragged old man..

do you take viagra too?

AJ (love McD apple pie) said...

FZ

u rite man, hate just waste of energy


it is not wrong to hate, but too much hatred is just lost man lostttttt

neway i got book "Inside Steve's Brain". mmg lost ar buku tu, one of a book yg really push me to set up my own stylo company

Apple rock even i dont have one

Melayu Minimalis said...

@Anonymous

lu ingat lu sorang pakai Telnet? gua bagi lu Ping of Death baru tahu.

(gua pakai Mac pun sebab ada 'Terminal' bai.)

errk, kenyang said...

hahaha. gua nak celah jugak.

berat ah mental guna telnet.
wording hijau sakit mata.

oke aku lambat. aku start 96.

hardcore = telecafe.
baru senang nak deal trade lp.

note : tentang tenikal Iphone ; banyak teknologi yang hidden, as user dont do something stupid then using iphone for communicate.

zaman "not guilty until proven" dan lepas, sekarang zaman "guilty percentage/theoretically/sub-sequent of move/behavior/activity may lead to something nasty"

Anonymous said...

ye ah tu... mau saje2 kena auto-death-ping kat protected server skarang nanya la..

lain macam ar security skarang kechio siot..

apple are really setting the pace for all computer makers these days but i aint going to sell myself to that.

as of yet ah.

windows forever sua.

Dari mana?

Analytics