Sunday, 19 April 2009

Kemungkinan buku ini controversial untuk sebilangan tinggi rakyat Malaysia


Hello avid readers!

First of all, seperti biasa aku ingin meminta maaf atas kehilangan aku dan big up kepada Kwai dan Jacky L kerana staying on top of their game dalam arena blogging ini. Aku juga ingin mengucapkan selamat datang kepada sharp cat Faizal Zakaria kedalam team!

Aku baru balik dari pulau Sicily Italy, memanjat gunung berapi Etna yang memegang title sebagai gunung berapi paling aktif di dunia. Crack bai epic gila babi masa kat atas tu. Kena lak aku dapat barang hash dari Sicilian sorang ni. Apa lagi taxi ah kat 3200 meter bermain main dengan awan putih gebu!

Selama trip aku kat Sicily ni, aku membaca buku yang dalam gambar tu. Argument buku ni agak ekstrim ah actually. Basically buku ini merupakan compilation essay essay ditulis oleh geologists, palaeotologist atau biologist yang melawan theory intelectual design (ID creationism). Silalah Wiki kalau tak tau ye?.

Basically, pakar pakar tu semua cam nak tunjuk yang dorang boleh explain semua benda step by step macam mana terciptanya bumi ini dan semua semua benda yang ada kat dunia ini (termasuk hidupan) manakala bebudak ID atau creationist takleh nak explain anything untuk back up argument dorang.

Jangan salah faham. Agama dengan Sains memag takleh campur sebab tulah buku ini ditulis. Tapi anda kena faham kenapa argument ini mengambil tempat. Ini adalah kerana pakar pakar saintis berasa Intelectual Design tidak sepatutnya diajar dalam dalam buku text sains kerana ia bukan sains tetapi Faith manakala bebudak creationism percaya benda ID ni scientific. Itu saje bukan apa pun. Dulu pun dah kecoh kat CNN pasal Intelectual Design di kelas Sains. Ramai negara reject tetapi ada yang menyokong. 

Aku bukan nak promote korang bertukar jadi Atheist. Saje je aku suruh korang baca buku ni, jadi kita tahu apa argument orang "professional" tentang bumi ini. Last call bumi ni rumah kita ko kena tahu la gak kan apa kes semua. Last last ilmu ko jugak bertambah dan bila ada chikaro nak start cakap "deep" ngan korang boleh la nak selit ilmu "deep" korang. Jangan deep die pasal bila nak kawin sudah ah. Itu kena sembang kat PMT.

Aku bajet bajet la buku ni susah sikit nak cari kat Malaysia. Jadi kalau korang memang berminat boleh la pesan pesan member yang baru nak balik dari kota London ke Amerika ke. As a change to the normal baju Hackett maybe?? Bukan mahal pun. RM60 je. Hmmmmm 

Ok braders and sisters.

Rock HARD~~ Ahakx

Shaf

6 comments:

melon. said...

mungkin bolehh jadi kontroversi.
aku tunggu dia kluar kt internet.

Shafi'e Hamdan said...

ko tau aku tulis pasal buku ni pun aku dah nervous takut orang cari aku

Richard Clayderman said...

oo sains ngan agama takleh campur ke???tak tau pun aku...

Faisal Zakaria said...

LOL.

Shaf, write what you desire. No holds barred. If you dont stand on what you believe, people will trample on you.

By the way, religion and science cant exist together may draw a lot of attention from our readers.

:)

47 said...

rasanya kat malaysia tak pernah timbul isu ID vs sains kerana bagi orang malaysia, especially orang melayu ID is absolutely how things came to be.

a friend of mine, a college graduate, an engineer, and a true malaysian once commented:

"ada ke darwin cakap manusia asal dari monyet?! tsk tsk tsk, dia la monyet haha"

unfortunately, dia tak tahu pun darwin tak kata manusia asal dari monyet. related tak bermakna 'to originate from'. but anyway, let's not go there.

apa pun, i guess that's what it's like for most malaysians (malays especially).even the ones who were trained in scientific methods. natural selection, big bang, formation of planets etc are dangerous heresies.

so rather than taking the risk of being persecuted as heretics, most would simply believe in and/or just go along with ID/magic.

interesting post!

Shafi'e Hamdan said...

@47

Its true, Darwin never mentioned anything about the origins of human in the book origin of species. He let the readers to assume that human are related to other "monyet".

We are afraid of questioning

Dari mana?

Analytics