Monday, 20 April 2009

Gila Kentang

Gila kelabu layout.
Gua rasa sungguh brick wall bila berada di blog ini.
Amacam brader-brader dan sistah-sistah?
Mesti lu orang dah mimpi-mimpi basah rindukan Abang FZ yang lu orang semua puja-puja macam Fros Salleh puja Mariah Carey kan? Oh cracker!!!!!! Siapa Fros? Oh beliau hanyalah seorang shemale yang pernah menjadi wingman - wtf? wingwoman occay!!! - abang waktu kerja dulu.

Gua yakin pembaca-pembaca BBBBLK adalah semua sharp dan bijak laksana bagai ayam keris di kaki, tau apakah racisme. Haha ini adalah topik yang menyeronokkan. Gua yakin lu orang semua dari kecik-kecik sudah diasuh menggelarkan masyarakat kaum lain dengan sesuatu nama yang kita sendiri tak pernah tau akan mengoffendkan mereka. Memang crack ah.

Pernah dulu time gua lepak kat Seri Kembangan dengan x-schoolmates, tengok diorang main bola, ada satu pokok yang nama diberi, pokok duit-duit. Ada lah sekumpulan budak-budak Melayu memanjat pokok tersebut. Gua layankan ajelah. Budak-budak ni aku referkan kepada budak-budak yang tidak melepasi tahap umur pra-sekolah lagi. (ape lanc budak-budak umur 4-5 tahun panjat pokok, tepi jalan besar? mak bapak kau mana syaitan?)

Datanglah dua budak-budak India, muka innocent gila serius wa cakap lu. Gua tengok bebudak tu gua teringat Salim and Jamal gua rasa nak buat tarian Jai Ho. Diorang sudah bertepek kat bawah pokok tu.

Sambil mendongak.
Membuka mulut lalu bertanya " Woi, kitorang nak main sekali boleh tak?" in perfect Bahasa Melayu siap slang (insert "ennnn...." at the end of sentence.)

Lepas itu dengan selamba tindakan refleks budak Melayu atas pokok jawab...

"Ini pokok Melayu, Ke**** tak boleh panjat. Pergi panjat pokok Ke****."

Gua terkangkang terkejut bai.
Umur 4-5 tahun dah racist gila babi. Gua pun tak pernah panggil seorang India pakai the K bomb.
And there were some upbringings practiced, menggunakan kaum lain untuk tujuan menakut-nakutkan anak.

"Shami!!! Jangan keluar, nanti Ke**** ambik!!"

Crap!!!!! Apa dah jadi?
Gila tak One Malaysia.

Sekarang gua nak tanya lu orang.
Kalau kaum lain, lu orang nak offend, lu orang tau, apa ayat nak pakai. In fact you have multiple versions of them, in every dialects. Damn. Tapi, lu orang tau tak camana diorang nak offend kita? Apa diorang gunakan nak offend kita?

Kepada kalian yang ultra-ethnic, rechill. Gua bukan nak provoke apa-apa, take this lightly.
Okay bravs?

Signing off

Abang FZ "Perabang 3 Line?"

27 comments:

Ms said...

Errr, 3 Line, lu biar betul FZ?

Okay, kat Malaysia ni aku tengok yang sering jadi mangsa rasicm ni India la, dan Melayu adalah kaum yang paling racist. Apa taknya, tengok UMNO dah la, ketuanan Melayu la, keris la, dalam Islam pun tak diajar perjuangan bangsa. Konon takut hak bumiputera dirampas, cakap je la tak nak ubah sikap pemalas Melayu dalam diri tu, haish, sampai bila la kaum aku ni nak berubah.

Owh, lupe jawab soalan, bangsa lain offend kita eh? Ntah, biasanya kalau kutuk,mesti kutuk dalam bahasa diorang kan?

Faisal Zakaria said...

@Ms - perabang 3 Line - Pe Barang 3 Line. Gua tak join ah benda tu. Bidaah semua tuh.

melon. said...

bidaah.right.

mmg la.kita syok sendiri.
wa pernah dgr mat indon pun kutuk melayu.
"melayu ni pengecut"
tapi time tu wa mmg kecut bai.
diorang x mcm rmai pastu wa sorang.

jgn kerja dgn mat indon la-end of story.

FRoS Salleh said...

gile sexist sial kau FZ.

errk, kenyang said...

aku seorang yang panas baran.
real punya kering la...

aku pernah mengamok sebab ada mamat ni cakap something yang aku tak paham dan aku takkan paham bahasa dia. cuma aku gertak sambil hentak meja "lu berani lu cakap sekali lagi"

poin nya. rasis bukan hanya dari ayat, tetapi juga dari segi sikap, perbuatan dan sahsiah diri.

makin aku buang sikap rasis
(selepas spm) aku rasa kerdil nya diri aku. kecil nya dunia.

tapi sampai hari ni
aku still fuck orang kaya...
hahaha.

burn the rich bastard.

Faisal Zakaria said...

woi kenyang,
orang gila tak mengaku gila.
orang kering tak mengaku kering.

BURN BABY BURN!!!!

Woi pegi buat keja la Fros.
Hahaha.

Kwaidan Tarmizi said...

siapa orang johor kat sini?
sana guna K word macam normal dah.
kata umno tubuh kat sana.

Faisal Zakaria said...

you mean, over there, in Johor, they call them....

Kwai?

errk, kenyang said...

woi FZ, lu tarik point ke apa?

hehehe...

tapi johor memang born with rasicm la... dari samseng bugis la...anak jawa ketat la...budak laut handal la...

"adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta yang masih bersemadi untukmu" aku kopi paste dari lirik yuna...

dulu ada awek india lawo...
macam iswara rai...
tapi dia tak suka melayu sebab tak berani exploration new style.
jadi hasrat aku tak kesampaian.


apsal yang aku drag kat sini ni.

Jack Lingam said...

ala bai, keling tu satu perkataan yang describe seorang manusia yang asal usul nenek moyang nya dari india.

ok apa panggil keling tu keling.

orang cina hokkien pon pangil india keling-a bai. menurut member wa chun tat,"mate, there is no other word that describes indian people here bro. especially in penang..seeeriously".

aku rasa media saja yang telah mengbuar buarkan isu perkauman. biasa la bai sini kan banyak drama, tapi drama cite cam telenovela mexico lagi stim.

nak cite lak pasal 1malaysia? aisey bro, aku rasa kita punya brother hood kira ok.kalau nak diminish 100% memang tak logik dan kau menjadi terlampau idealistik. atau bak kata aku "you can never separate a man a clown"

biasala tinggal negara multi-bangsa. kalau lu nak senang aman lagi la best. kita buat style germany. Simfoni holocaust no II. baru best. tapi kalau dah ada melayu je boring pulak. mesti la ada gaduh jugak. tak kan nak hidup aman damai. tapi bila melayu pulak agak heavy. nanti kaum ini mesti akan gaduh pasal konsep agama atau dalam bahasa yang lebih sophisticated, golongan liberal dengan golongan mati akal. lepas tu gaduh besar. pastu ada banyak golongan liberal kalah. pastu banyak mintak asylum kat negara negara comontwelth. 20 tahun kemudian buat revolusi untuk kembali ke malaysia setelah 20 tahun di london (contoh) kat kota london bila semua dah kaya gila babi jual nasik lemak, buat cendol bubuh gin, dan lain lain, diorang buat satu foundation (anak anak malaysia)pastu buat petisyen hantar kat kerjaan yang mentadibir kat Malaysia pada waktu itu. pastu hantar kat UN sekali. Macam macam la cerita, kata PM pada waktu itu seorang askar 20 tahun lepas yang telah membunuh dan merogol makcik salah seorang.

pastu cite jadi heavy kat malaysia pada waktu itu goyang sikit. Saki baki golongan pelarian malaysia yang masih ada di malaysia pon buat la macam parti untuk bikin election
. duit semua masuuk datang dari london punya pelarian, memang budget kalah kerajaan pada waktu itu. pastu bila parti politik yang di sponsor oleh asylum asylum melayu yang lari kenegara luar tu menang election, buat la satu announcement, suruh pelarian melayu pulang ke tanah air.

banyak gak ah golongan professional yang berjaya di luar negara pulang. prospek malaysia pon berubah, dengan kepulangan professional professional ini oleh sebab nasihat nasihat mereka kepada kerajaan baru.

lepas tu malaysia dapat no 1 top GDP yang paling tinggi pada waktu itu. airport 25 lane ada, kadar penjualan helicopter bertambah, dan jumlah bini pon bertambah.

So bro? jalan mana yang kau pilih? hoho, aku pilih imiginasi aku.

anyways, kalau keling punya perkataan hilang di bumi malaysia? hoho..lost bai mmg malaysia tak kan jadi benda sama. itu serupa menghapuskan golongan golongan keling di malaysia. mmmg macam bila lu search kat wikipedia atau google tak keluar result bai.

HEAVY

Jack Lingam said...

pebetulan bukan "a man a clown" tetapi "a man and a clown"

Kwaidan Tarmizi said...

pak tam kat america tak suka perkataan nigga last call diorang call diri sendiri out loud and proud.

tapi kalau orang putih call diorang N word, tetiba flip tak tentu pasal.

ni la, last call satu dunia ada masalah perkauman.
dah kita nyer negara pun mempunyai sekolah yang dibahagikan kepada bangsa.

aku dulu gi cuti kat antwerp , bagitahu budak ni skolah2 kat kl dibahagi kepada bangsa. member tersedak bai white beer dia.

kita h e a v y

tit-for-tek said...

about those vernacular schools, i think that is the root of all the multi-racial uneasiness.

though we may have a uniformed syllabus, but the environment plays a vital part, especially during the formative years.

the education system has not performed to its very best, looking from the perspective of ethnic convergence.

you can see in secondary schools even, malay boys will only hang out with malay boys, indians with indians, and chinese with chinese. and it doesnt help with teachers being part of the scam as well.
had a teacher once, asked, "ada india tak kelas ni?" in a class that consists of 7 chinese boys, 5 malay boys and an indian boy who looks like a malay.

belum sempat jawab, dia sudah menjelma jadi indian basher. In front of the Indian kid.

Sad story yo.
Vinod just looked at the bastard in utter disbelief.

Whatever way you look at it, we need to embrace other race. No one race supremacy. That's the concept that brought Adolf down.

If the chinese and indians give us heat, we need to be heat-tolerant, and direct these "negative energy" into healthy competition.

but, that would just violate our UMNO cronyism way ainnit boys?

47 said...

in my humble opinion, racism not only lives but is even promoted in our country.

and this is mostly because our country's ruling party operates and thrives on the divide and conquer strategy.

the more divided malaysians are, the more powerful they'll become.

pendapat aku lah.

AJ (igt Zaha Islam, tp Christian) said...

ala lambat reply, terlalu asik ngan Zaha Hadid - The Complete

hahaha lu mmg heavy la JL, wa cayok sama lu

betul apa JL ckp, mana bleh bai lu nak hapuskan racism, just accept each other sudah lah, aman harmoni lu keje wa keje everybody keje sungguh2 jadi kaya g melancong jalan2 sudah

tp bile aku survey balik secara literal aku dapati MAlaysia ni mmg unik la, setiap kaum diINTEGRASI bai bukan diASMILASI cam di Indon ke Thai ke Filipino ke

so apalagas celebrate la

lagi satu besnya byk kaum ni cuti mmg byk baiiiii

Raya Aidilfitri Deepavali Chinese NEw Year Christmas Hari Gawai etc2

kan sonok tu

open up our mind, let the game begin

cuma satu je kalo korang perasan, everytime bab racism dijadikan bahan cerita mesti byk giler org kasi komen semua sibok nak cerita itu ini kan? tp pastu tak mengaku racist...haha funny lol

Vanilla_babe said...

Oh well..

we are just bunch of over sensitive pricks...amusing..keep posting this sort of stuff up..Its a good laugh..

hahaha

mr. carl arif said...

gua racist gak ah.. tapi gua layan sebab gua tau kalau gua tak racist, nanti gua kena p i j a k.

macam b o d o h.

chinese tu lagi banyak racist dari yang kau tau.. tapi sebab kau tak tahu, kau tak sebut ah.

haha..

Faisal Zakaria said...

it's not a competition carl.
Kalau seseorang itu lebih racist dari orang lain, tak bermakna beliau akan mendapat hadiah. Dan kalau seseorang itu kurang racist, beliau juga tidak akan mendapat hadiah saguhati.

persoalannya, kenapa perlu racist?

kalau taknak kena pijak, buat precautions.
dengan bangsa sendiri pun kena pijak apa cerita brav?

FRoS Salleh said...

aku rasa, the main element why we are not united is:

language barrier. cube ko tgk kat indonesia, diaorang tak racist sgt sbbnya diaorang speak the same language. and experience aku masa skolah pun. aku ramai kawan cine, melayu, indie n kitorang bole main same2, kuar same2, bajar same2 sbbnya kitorang speaking satu bahase.

pastu tgk spupu aku yg skola cine pun, ramai kawan2 dia cine, napa? sbb dia ckp bahase cine. tp to decide bahasa mana yg patut kite guna? tht is tough bt since we had decided malay is the national language let manipulate it. why do u nd chinese, tamil school? it only divides than unites. y not, tamil and mandarin and hokkien, kantonis(bahasa bukan kuey teow kantonese) be tought in schools as malaysian third language?

lgpun melayu ni ketinggalan satu bahasa berbanding bangsa lain di malaysia. bm fail jugak, english hampeh jugak bahasa ketiga? lg haram jadah.(merujuk kepada majoriti pduduk msia termasuk aku).

ok ar. gt carried away plek.

AJ said...

FROS,

tu la wa ckp en kat Malaysia ni kita hidup diINTEGRASI bukan diASIMILASI

if aku disuruh pilih, i rather choose INTEGRATION bai baru futurist

Faisal Zakaria said...

aku agak takut jugaklah dengan bahasa shortform kau fros.

xde hl pn nnnnnn???

FRoS Salleh said...

ko mmg tak paham bahasa pon fz.

anyway.. ada correction


tought in my comment supposed to be spelt taught.

tengkiu.

//dill said...

I do agree with Jack Lingam, the origin of the work Keling is from an empire (or place?) in India called Kalinga.

Obviously zaman dulu, Malaya ni melalui zaman migrants and I suppose people called migrants from India as 'Kelings', because they were from Kalinga.
Obviously.

Which makes it okay for our ancestors and grandparents to call them that sebab tu era/zaman diorang, thing is,
now, I don't believe it's right to use the term 'keling' to refer to an Indian, bukan sebab the unfortunate meaning it has been carrying, but because they are now Malaysians, living in Malaysia.

Sure, their grandparents and ancestors were from Kalinga, tapi skang diorang dok Malaysia kut.

Sama la macam African-Americans, Chinese-Americans, asal nak tambah -American belakang bangsa diorang?
Asal tanak panggil je themselves African, or Chinese? Or whatever.
Obviously sebab diorang dan mak bapak diorang no longer consider themselves as Africans from Africa, nothing to be embarassed about, cuma tu je la, dah dok negara orang,
adapt the mentality and values of the new country etc.
Dah tak sama ngan negara asal.

Ju get what a be babblin' about?

I guess some people are racists sebab nak rasa dia ada power.
To degrade another person so that they feel they have authority.
Sad thing about Malay superiority.

ANYWHO last year and the Pak Lah years dia nak sangat racial intergration.
I don't think we new generation have an issue with that, sebab most of us went to a government school (di mana ada India dan Cina dan Sikh and of course, DLL, kategori paling awesome), and even if you went to a vernacular school, you'll most likely live in a taman perumahan yang (at least) ada Melayu, India, atau Cina.
So like it or not, generasi kitorang (I assume we're 16-late 20's) memang akan berhadapan ngan bebudak lain kaum dan like it or not, terpaksa hang out ngan orang lain bangsa.

I remember my front door neighbour back in Kajang used to masak babi and woooh dat shit smellz great.
And an Indian made fun of me when I fell down masa main galah panjang.

Cuma I guess ada la mak bapak orang yang masih racist sebab kenangan hitam (or was it buruk. kenangan negative, I mean).

It's about time we all accept our differences, celebrate what we have in common and what we've stolen from each others cultures.
Cam Melayu yang tak habis habis bangga lahir Melayu nak panggil orang India Keling (in an offensive way), kau kawin kau pakai inai tu kau ingat Melayu came up with it ke?

6 line baek nyer said...

ek elaaa lu orang budak manja sial zaman sekolah dulu2. malaysia takde masalah racism ar, lu orang delusional atau kecio je lebih.

kalau ada masalah racism melayu tak undi la plak elizabeth wong atau loh gwo burne, sivarasa rasiah... chinese dan indian lak takde la nak undi zuraida, azmin ali atau mana2 calon pas..

buat la matematik skit, dengan jumlah masyarakat majmuk di negara ni dengan tahap kes perkauman, wa rasa memang takde apa2 nak di kechiokan kot???

kwai tetiba membebel pasal sekolah jenis kebangsaan apehal do? apa yang heavy? tu masing2 punya hak lah nak pegi sekolah kebangsaan dorang nak belajar bahasa ibunda masing2.. ini ah dinamakan nationalism? bukan kerajaan pun nak segregate tapi orang2 chinese dan indian sendiri..

ape hal lu nak mintak conscience foreigners tuk masalah domestik yang memerlukan pandangan dan pemahaman dalaman tuk ni semua?

nationalism bukan je bermakna semangat kenegaraan.

aku dulu kutuk budak2 melayu sama je cam aku kutuk budak2 chinese dan indian. kalau aku tak suka aku tibai je. pegi mampos ar.

Jack Lingam said...

wa.. dill agree ngan aku..

nak kiss kat bibir lebam u boleh? hihihihihih

Anonymous said...

kat skolah aku suke tgk awek cina dgn india pakai skirt seksi dowh slurppp

hamka said...

takan dill sorang je awek.mana lain?

Dari mana?

Analytics