Tuesday, 28 April 2009

Mass Production

Good day guv!
Everything's all right guv?

Maafkan gua away agak lama, gua menghadapi serangan cherry berry yang dahsyat sehingga menyakitkan khyber pass gua dalam skala yang massive. So apa pendapat you all huh? Amacam post-post Jacky boy? Sangat menguja minda, terutama dengan gosip-gosip bidang hartanah/construction/stocks, plus kritikan sosial terhadap pihak bertanggungjawab Pusat Sains Negara dan pertukaran tajuk filem secara selamba dari Chicagolo kepada Chicago 10. Apa-apahal pun, gua respek Jack Lingam kerana sambil bekerja, menulis post, sempat juga flirt dengan Dill. Memang A. Sambil menyelam minum air bersama Dill. Air apa tu?

Semalam pun gua MC tak datang kerja. Jumpa doktor, kecik je perempuannya bawak Alphard brav!!! Perempuan itu hanya sebesar kuman, manakala Alphard tersebut adalah saiz Gojira. What have the world come to. Gua nak suruh bini gua lokum ah, boleh suruh dia angkat Integra DC5, dia pergi kerja bawak Persona dia gua bawak DC5 yang dia baru beli. Stailah-selectah!!!!!

Dah-dah. Cukup gua girang sorang-sorang.

Tadi gua borak dengan member gua, Fros. Gua taknak link drop, sebab nanti lu orang kena swine flu tengok blog tranny dia. Hahaha. Gua diskas dengan dia pasal smalltime productions dengan mass production lines. Cerita asal dia adalah sate.

Gua bagi case example kat dia. Sate Kajang Haji Samuri.
Untuk pengetahuan lu orang, gua bermastautin di daerah Bangi, Kajang, Serdang, dari gua lahir sampai sekarang. Memang agak bawah tempurung lah orang kata, wtf gua pedulik apa. Yang nyata, gua boleh memberi pendapat bernas pada orang-orang yang baru berhijrah ke bandar-bandar satelit ni. Maka, Fros ini adalah seorang immigrant dari fairy land. Dia pun tanya ah gua " FZ sharpest sharpener, di mana gua boleh cari lipstick..eh sate terbaik di hemisfera selatan" kata beliau.

Gua hati panas lah. Gua bukan sharpener. Gua sharp je. Dia ah sharpener, suka masuk pensil dalam lubang. Tapi gua malas nak sound. Gua cakap kat dia macam mana mass production akan melungkupkan empayar Sate Kajang Haji Samuri. Kata Fros " Samuri? Eh pemes** (excuse his language) hok tu. Banyok dekak KLIA pong ado."

Lu tau, dekat Sungai Ramal dalam ada kilang pengeluaran sate Haji Samuri secara massive. Employee disitu hampir kesemuanya adalah diimport dari seberang laut (tidak perlu refer Laut China Selatan mahupun Atlantik, hanya perlu melihat ke arah Selat Melaka). Mereka mengeluarkan beratus ribu cucuk sate sehari untuk diedarkan ke merata cawangan Haji Samuri di sekitar Klang Valley.

Dan hasilnya, lu pergi Jalan Dato Nazir Kajang, dekat sebelah stadium, self proclaimed origins of sate Kajang, lu makan sate dia rasa celaka betul?

Sate ayam warna kuning, dry, with burnt bits on the sides, kuah kacang yang menitik, sate daging yang keras hati (enggan meninggalkan lidi dan super liat). Servis macam haram, lu duduk situ lu akan tunggu selama 45 mins for the weekends, 30 mins for weekdays. WTF? Wey crap gila. This is all bull!

Aku sudah lama give up dengan Samuri. Jadi kekecewaan ini gua relate kan dengan theory of mass production. Sememangnya, seperti anda semua sedia maklum, kos untuk membuat secucuk sate mungkin RM0.25 sen, and when we mass produce, kita akan menarik kos tersebut ke bawah, menjadi mungkin RM0.15 to RM0.10 sen. Penggunaan resources yang efficient. Dan meminimumkan kos operasi, memaksimumkan profit. Siapa taknak?

Tetapi, pada firasat gua yang sharp ni, mungkin tak semua industri sesuai dengan konsep ni.
Dengan andaian semua firma ingin memaksimumkan keuntungan, mungkin andaian ini akan melibatkan kejatuhan firma tersebut. Kalau Haji Samuri buat TV LCD, pada gua waraslah dia mass produce. Kos overhed jatuh, kos input jatuh. Tapi kalau lu jual sate, kunyit lu kurang, lengkuas lu kurang, kacang nak buat kuah lu kurang, arang lu kurang, rasa sate yang berhubungan direct dengan amaun bahan-bahan ini akan turut kurang.

Lihat keluk di bawah.

Apa lanciew gua nak lukis keluk kat sini, lu ingat gua tengah belajar Microeconomics?

Pada firasat gua, kita sepatutnya jangan beralah dengan company-company macam ni.
Kita cari alternatif. Dan apakah alternatif kepada Haji Samuri-crap-crap-butty boy?
Willy Satay bro. Lu nak sedap, empuk, kuah kacang lu ada stim, lu pergi dekat Hasan Cafe Sungai Ramal takpun Ramal Junction maka perjuangan lu akan divindikasi kan. Memang stim bro. Ini adalah suatu revelation economics yang berjaya membuktikan theory mass production tidak sesuai digunakan di dalam sektor penyediaan dan pentibaian sate secara maksimum.

Bak sini gua bagi lu directions :

Lu dari KL, lu keluar Sungai Besi, lu naik KL-Seremban highway exit Kajang, lepas lu bayar tol, ada dua persimpangan dilema. Masuk yang kiri ke arah Kajang, lu straight-lurus-tanpa mengira alam sekeliling, masuk ke kiri lagi, dan straight lu akan nampak Ramal Junction (sebuah food court open air yang agak besar) maka lu parking di situ secara terhormat. Lalu lu order sate ayam 10 sate daging 10 selit ah ketupat sepam dua.

Balik lu exercise sikit brav. Menatang ni agak tinggi calories dia jon.

Faisal "Dill Kiss and Makeup" Zakaria
Opps nanti bini gua nampak matilah.

Pembaca yang sharp semua, sila bantah teori gua. Gua tau lu orang dah tak senang duduk dengan gua punya pendedahan ni.

32 comments:

Anonymous said...

alamak, jangan makan babi sudah. lu makan apa2 pun keluar taik la.

Jack Lingam said...

wei pundek carik awek lain ah aku suspend kau dari sini kang. FUCKER

Anonymous said...

pe lancau sial citer pasal satay. post benda-benda yang heavy boleh tak?

FRoS Salleh said...

fz tulis pasal satay sbb dia org kajang. wei apacer aku org kelantan tada pun nk tulis pasal croissant???

neway aku dh try satay willy tue. it's my feveret nw. esuk bawak aku g satay malaysia pulak k?

Faisal Zakaria said...

beb. gua mengaitkan satay dan teori mass production. READ the bloody post before you bloody comment anon faka.

Jack, keep your pants on sonny.
Aku yakin bini aku pun akan respond along the same line kalau dia tau aku kacau dill.

Dill, maafkan gua. takdir memisahkan kita. gua dah kawin. lu pergi ah hang dengan jack. gua lepak dengan bini gua lebih stylo.

Jack Lingam said...

haha..bai abang fz dia cuba nak jadi sharp cam aku tulis bende bende ekonomiminikz ni en. tapi long wayy to go are.. anyways abang ni cuba nak cite pasal economies of scale . kalu nak lagi clear pegila investopedia.com tuk carik infoz.

tapi biasa ar. ape pulak buat satay tak boleh mass production. KFC boleh tak kan ar satay tak boleh kot en.. aku pon tak tau ar apayang tak boleh bla pasal sate samuri. aku pon dah lama tak makan sate pasal ia boleh penyebab kanser. iye la bai ko tengok ar cara dia salai benda tu. yang lagi legam dan ranggup lagi memang best ah tapi long term memang out ah kot. bak kata bapak aku, ia dalam golongan golongan danger food.

dari segi economies of scale ni memang lah banyak telah di implementasikan nya, contoh, - lu outsource kat Kak nor pencucuk sate sdn bhd . kira capacity dia 100 cucuk satu hari, tapi dalam contract tu kau tak de pulak mention pasal dalam ARTICLE 3 bahawa kilang tu mesti produce 100 cucuk je sehari, tak lebih tak kurang- tapi kat outsourcing agreement kau bubuh, beli satu cucuk kat price 10 sen satu cucuk. menmang kak nor produce melebihi capacity ah- pastu kau punya F&B manager main beli je tiap hari tanpa mengendah kan capacity optimum yang kak nor boleh bikin dalam sehari.

Pendek kata economies of scale ni memang lah boleh di implementasi kan dalam apa saja jenis manufacturing industry. tetapi yang kantoi dekat sini adalah quality control. semua nak lenjan buat duit menggunakan konsep economies of scale. tapi secara am nya, brand Sate Hj Samuri pun tergugat dalam masa long term..

In another way, aku rasa haji samuri kena buat ISO ah untuk quality control. baru dia boleh revive balik sate dia.

wah aku turn around company ni senang je. panggil la pak haji tu baca blog ni. aku charge FOC .

pendek kata- QC, QC, QC, QC dan QC- bila quality ok semua orang happy.

so sesiapa yang nak buat buzinez - quality control kena tight dan sharp. satu cara- ISO. lepas tu lu nak pejam mata time ofis pon tak ada halll

jack-dil oh dil- lingam

Kwaidan Tarmizi said...

FZ.

apa apa hal thanks for the posts. Jacky ko tau ah, semua nak debate. kata stoner.

aku kalau ada ubi kayu, sambal tumis ngan ikan kering je aku happy bai

and Jack. nak jumpa Dill one day jangan bawak goreng pisang dalam plastic bag. awek skarang dah suka scones and donuts.

sekian. i love this blog so much.

Anonymous said...

aku tau lu nak kaitkan satay dengan mass production. tapi aku notice 2 perenggan je lu cite pasal 'mass production', kalau ah tu boleh dipanggil 'mass production. lain semua cite cipap.

budak sekolah pun dah tau apa lu tulis kat sini.

burger otai rep. kerinchi said...

FZ, kau jakun la faka, takkan kau tak pernah makan McD? takkan kau taktau macam mana fastfood industry boleh triumph as the biggest industry in F&B business?

aku tahu sisi kiri dan gelap khalyak ramai memang membenci McD tapi kalau lu sogok diorang dengan quarter pounder skali dengan fries dip dalam sundae choc memang dorang happy je. chikaro2 damansara perdana, melawati dengan pharrell atau lupe fiasco would have a mutual agreement on this.

kalau nak cerita pasal economics of scale kau kena la kasi releven skit arguments kau. masalah mass production dalam industri F&B ni 'QC' je, takde benda lain.

sedap ke tak sedap.

tapi lu lapar lu bedal gak tak sedap pun. keluar tahi jugak.

Faisal Zakaria said...

sorry la dek non kalau lu rasa gua punya kajian tak cukup mencabar minda lu.

sebenarnya lebih kepada gua nak highlight kan issue macam mana sebuah institusi yang lebih kecik dari satu institusi yang ada reputasi dalam bidang dia, berjaya membuat satu produk yang lebih smart-o.

contoh lokaliti di sini, sate. senang lu orang nak relate betul? memang itu point gua, nak bagi budak sekolah pun paham, supaya mereka membesar takdelah baca tabloid, baca Mangga, instead baca blog ni yang bagi diorang info. konsep economies of scale yang gone wrong, boleh dipahami oleh layman tanpa perlu ke-sharp-an jack lingam.

konsep economies of scale tanpa qc adalah irama tanpa lagu. sedap tapi tak stim. gua juga nak relate pasal SMEs yang buat produk-produk yang giant companies buat, tapi they improvised.

maksudnya, economies of scale adalah bukan konsep yang whole.

kedai 'satay vs. pizza' kat USJ on bai said...

kalau nak makan makanan real lu suruh J.L buat kari dia, amacam?

kalau stakat nak carter market chikaro2 dengan ramos2 lepak depan alhambra kat granada boleh la lu nak supervise sendiri semua, lu nak sukatan minyak ke, rempah ke, apa lanciao..

tapi itu lain cerita semua. nak cari experience bukan business.

aku suggest kalau kau nak makan sate yang gempak gila, kau kena tanya ah kau sendiri

"fak, asal aku tak pernah belajar memasak sial?"

seblum aku bagi jawapan yang obvious, memasak ni perlukan good senses of 1) sight, 2) hearing, 3) taste, 4) smell, 5) touch, 6) balance 7) temperature.

kalau lu tak sharp takde harapan la.

Anonymous said...

alamak,

kau nak jump-off topik economics of scale 101 kepada marketing/advertising in F&B 101 susah la.

macam kau tak tau bawal power bukannya best sangat cuma overrated je lebih.

Shafi'e Hamdan said...

asal tade orang tulis post saintifik?

Anonymous said...

asal lu tak tulis

Shafi'e Hamdan said...

asal wa tak tulis?

sebab wa ada exam dalam masa 1 minggu.

asal lu tak tulis?

//dill said...

haji samuri uptown and gombak/wangsa maju serves cold satay.
COLD SATAY.

kita pun dari kajang! zaman plaza metro masih baru, czip lee was tha place ta be, and college cina sebelah SMKJB baru habis bina.
AND there used to be an old shop kat junction besar stadium, mak cik and pak cik cina tua jual surat khabar pastu kat sana dia ada jual dragon ball and sailormoon. opposite mubarak, hujung sana.

restoran bunga raya had the best satay, that time.

Fros Salleh SO FUNNY. Orang kelantan tak tulis pun pasal croissant?
HAHAHAHHA. Kawe pung kampung kak kota bharu.
awesome shit.

//dill said...

OH! pastu kat along the jalan bukit road, there used to be a down-syndromed dude yang selalu pakai jeans jalan sesorang.
but he was always clean, not at all dirty like a hobo or some sort.

last time i saw him was 2003 kut, dah beruban dah dia.
masa sekolah rendah we used to be so scared of him.

Barry Rahman said...

saya bersetuju dengan Jack Lingam tentang QC. Memang jenama jenama tanah air ini mampu menghasilkan pengeluaran besar besaran tetapi QC diperlukan.

microeconomics, economies of scale dan bende bende camni tak payah disebutkan sebenarnye sebab suma komon sense.

Lagi satu saya berpendapat, jenama jenama tempatan lagi mudah untuk disebarkan atau 'expand' melalui francais berbanding dengan jenama jenama antarabangsa. Antara salah satu faktor ialah kos permulaan.

Sebab apa lagi murah?
korang pandai2 lah fikirkan.

da janitor said...

maaf la KT, tapi jack lingam bukan casey stoner.

shaf, pasal aku hanya bagi komen. papehal pun bon courage, cousin!!!

tapi pergh barry rahman jugak la champion. such a well-mannered deliberation is nicely combed pubic hair, almost.

sundog said...

satay vs pizza tu kat taipan kan? sana orait jugak ah..

satay kat plaza damas dulu best tapi skarang dah kureng skit, dan plaza damas memang gila crap sua.. ade ke tempat cam tu... 10 taun lagi sure jadi pusat penyebaran ajaran songsang ke... pyschotic landscape, you know???

i mean a landscape of sensation, dominated by the mass media, who're selling everything on the strength of... eroticism, violence, and, in terms of advertising, huge claims to a sort of mythic wonderland of possibility that buying the latest, you know, refrigerator or electric toothbrush will usher you into.

grave new world said...

pergh, ada oghe kelate siot.. satay indera kat kota bharu ok apa.. skarang ada lagi ke?

kuah kacang dia memang da best, stok lu dpt kacang memang lu tau lu makan kacang sebab dorang letak banyak kacang pastu lu gigit pun memang bunyi cam lu gigit kacang, kalau dah cam tu wa takyah la citer bau dia ennn confirm kacang sekacang nye la kannn tapi wa taktau la perut lu leh digest ke kekacangan tahap dewa cam tu, wa risau lu berak pun kacang jugak la ennnnn

tapi kacang memang best..

Anonymous said...

KT.


i love you.


p/s: sate dkt kelisa pun sdp jugak

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Saya rasa kedai2 yang jual makanan ni tak perlu la buat mass production!

Makanan ni bukan macam toys mcfarlene yang kita senang lenang mass prod kat kilang di china tu untuk jimat kos. Makanan ni more on taste, not visual!

Kalau visual ok, tapi taste cam daki celah peha kuda, tak sapa nak beli bai.

Makanan ni yang penting jaga rasa ngan servis dia, sure maju sampai boleh beli RX5 untuk bini dan Merc B Class utk anak dara yang blajar kat kolej tu.

Tengok pinks hollywood hot dog ngan katz deli, walaupun otai dan terkenal, tapi cara diaorang sediakan makanan diaorang still macam dulu2.

Jack Lingam said...

wak lu. asal lak tak leh? cuba elaborasi kan sikit.

biol

Jack Lingam said...

ko bagi satu sample je susah ah

bangang

mr. hafis said...

hoi. ramly burger lek-lek semut je bleh bai.

Anonymous said...

ape lancau TTB kan dah kena bangang

Anonymous said...

menggelabah betul...peduli la ttb tu kasi opinion dia...don't shoot the messenger

Anonymous said...

ahaha TTB,contoh tah mende tah dia kasi.dok diam sudah.kene bangang free je

dena_r said...

weih FZ, aku tinggal kat kajang tak penah pun dgr pasal ramal junction ni. pastu direction ko cam tak betul je. go left before the toll seringgit towards saujana ke? or issit the one near country heights?

Anonymous said...

jack dan fz,

apa beza learning curve dengan economies of scale?

aku bukan nak test knowledge kau. aku memang tak tau.

Faisal Zakaria said...

the one near country heights la dol.
situ memang ada stim.

Dari mana?

Analytics