Monday, 27 April 2009

Pusat Sains Negara: the next national history museum

Salam semua, 

Tadi pagi abang jack baru saja pergi ke pusat sains negara selepas 12 tahun tak gerak sana. aku ingat banyak la yang dah berubah. rupa rupa nya tempat ini agak run down dan masih statik dengan apa yang aku lihat. ikan patin yang kat entrance tu je makin besar dan montok masak sambal tempoyak pon aku rasa tak sedap macam kolam ikan si comel kat ulu yam sana pasal ikan dia ada saluran air sungai congkak bai.

Apa yang aku lihat agak menghampakan jugak ah. bangunan je best bai, tapi isi dalam tak ada apa yang menarik. colour dalam pun agak pudar dan model model dinasour pun dah macam tak ada rupa dinasour yang kau lihat kat dalam national geograpic atau pun discovery channel. nak kata malaysia kebelakang dari segi sains dan teknologi tak jugak. dengan sebuah pengeksport besar kelapa sawit dan penemuan penemuan hebat dari universiti universiti lokal yang top notch pun tak ada di pamer kan di pusat sains negara ini. yang banyak nya unsur unsur sains eropah macam contoh orang orang batu zaman paleolitik lagi. tetapi cerita pasal orang orang senoi pahang atau iban pun tarak.

Tak tahu la ada bajet ke tak ada bajet. aku rasa pusat sains negara ini sepatut nya di jadikan medan publikasi penemuan penemuan yang di temu di malaysia. banyak beb. cerita je la pasal baja yang dibuat dari tandan kelapa sawit, mesin mesin CNC yang tedapat nya belambak di malaysia, kapal kapal terbang yang di beli dari russia, cara orang malaysia parut kelapa, perkembangan IT di malaysia dan macam macam break through malaysia penah buat la bai. aku rasa apa la sangat. tak kan la nak tunggu sponsor besar bagi duit baru nak beri initiatif lak bro?

gila la macam ni, kalau tak sampai bila orang kita nak pandai? tak kan sejarah sains kat malaysia tak mahu di rekod kan? kalau ada rekod kat SIRIM je buat apa bai? aku rasa Mosti, MiTi, SMIDEC, SME BANK dan banyak banyak lagi private financial institution kene buat somesteam ah tuk SME SME malaysia yang buat break through yang menarik. Selain itu, SME malaysia juga merupakan 90% peneraju ekonomi negara kita.

Selain itu aku menyeru awek awek dan juga abang abang yang berada didalam industri creatif dan jugak industri media ini untuk try approach benda benda cam ni (narrowcasted advertising/ information) la bai supaya menjadikan ia lebih menarik dan update sikit teknologi teknologi di dalam pusat sains ni bai. pasal aku rasa biasa saja bila jalan jalan kat situ tadi pasal macam tak ada apa yang baru yang aku tak tahu. Pendek kata semua nya sama je. 

Selain itu, siapa ada yang kait mengait atau ada talibarut ngan kerajaan punya agensi, suruh la diorang pump duit lebih sikit tuk majukan knowledge industry di malaysia ini.

Apa pendapat you all huh?

Jack "so dill, bila nak chit chat kat # 15" Lingam

23 comments:

belaian belalai said...

dude..totally agree with u...byk je local Uni research yg menang geneva.ak rs politik n education ptt di pisahkan or wat revolusi politik...klo pndpt aku pusing2 sikap msyrkt msia....bile la msia nk wat cite discovery mcm US...klo msian idol leh tiru sebijik mcm american idol...y not....ko smbg la sndiri

Anonymous said...

wa mintak lama dah politik jangan campur tangan university punya admin dan juga endeavor.. banyak ipta slalu tak dapat geran untuk research etc pasal tak diluluskan gomen... last skali pakai duit sendiri je la.

buat apa siak. duit peruntukkan untuk knowledge-education industry pegi mana sial???

ministry of youth pulak satu hal asal dia nak kena gabungkan dengan sports ministry? orang tua takleh main sukan ke? atau youth punya knowledge dan juga capital takleh nak pakai? gila sial push betul2 la proper education dan knowledge.

ni nak suruh orang masuk kelab ni la persatuan tu la, macam lu jadi redneck kat Wyoming yang masuk kelab boling2 eccentric..

tengok la output, ramai yang end up jadi jaguh2 kampong tak tak jaguh tapi hanya merosakkan generasi-generasi berikutnya.

Jack Lingam said...

safe bai for da comment.. aku pon mmg banyak jugak tengok produk yang memang menggunakan capacity yang ada kat hutan tropikal malaysia ni. yang aku tak tahan 1.commercialisation support memang susah nak menang support kerajaan. apatah lagi bank bank di malaysia, semua akan release fund bila kau dapat support lebih lebih lagi komitment berupa matawang baru la diorang nak support orang (aku tak tipu). lepas tu diorang datang kat kami. memang la release fund tu bai, biasa la syarikat buat sains inovasi memang susah gila ah nak dapat success rate macam kalau kau invest kat public listed kat bursa mainboard beb. mmg tak banyak la kita punya success rate sebagai VC VC yang top kat malaysia. lastu bila investor (dari local PFIs) buat audit macam macam tanya dan mengegar kredibility champion dari harvard business school.

anyways, sememangnya benda benda ini tak boleh tunggu kerajaan. pada pandangan aku syarikat syarikat msia pon dah banyak yang dah besar beb, dan agak koncern dengan benda benda ini semua apa da hal, boleh kata paling busuk 30% oversea grad. mesti dah macam macam museum free diorang dah lenjan beb. so antara cara caranya dengan membuat not-for-profit private equity fund. memang mengancam ar doode. lastu dah dapat raisefund 40 million kita invest ar kat company company dalam industry creative dan media jadi kat partner. pastu kita pump ah duit kat dalam company company tu bai..kita kena ah tau monitor diorang beb, pasal kebanyakan palat. oh ya aku tak cite mana pulak nak carik fund 40 million. ini senang je walaupun aku tau korang mesti ingat mimpi lebih je en. apa susah beb lu gila kat company company besar- apa apa je lah, kencana, nz, dialog, sime, mmhe, BASF, petronas, maxis, digi, semua la bai. pasal company company ni spend banyak bai tuk Corporate Social Responsibility paling busuk pon .5% la setahun dari profit yang diorang buat. gila beb banyak gak tu. pastu setiap barang yang dia invest itu akan di-jadikan asset company company tu. ini fixed assets beb, bukan main lagi tu. memang duit hilang tapi value tambah ok APA KAN? VALUE ADD dah jadi satu point bro. masyuk dah bro.

pastu kita company yang kita invest tu supply ar barang kat muzium tu bai, nama je la apa, dari abang tukang sapu sampah hingga ke screen tv 40 inchi. jgn main beb. memang uplift la tu bai..

pastu kena ada satu marketing arm jugak. promote ah kat market pasal muzium ni. buat la event ke apa lanciau. bila track record dah naik kita approach ah government pastu mintak financing ah beb dari setiap ministry. bak kata orang putih, win the heart of the people bai (pergh capitalism meets socialism). baru ngam beb. 2nd round funding kita bawak balik ah artifak artifak malaya yang ada kat negara negara asing beb..seperti di england, peranchis. arab. US dan kuasa kuasa besar. hoho. gila memang best. bila muzium muzium dah power, tourist pon mesti datang mari punya. tourism industry naik (2nd point). mcm mcm lah naik. motivasi, nasionalism (3rd pnt klu lu approach kat nazri JPM), education (4th pt) dan banyak agi ah..

pas dah dapat support, apa lagi, launch IPO ah.. silap silap company ni take over KWSP, TABUNG haji

Fame, money, nobel prize winner, knowledge and most importantly history. in one go. siapa nak join aku set up fund ini?


.hoho gila tak IDEA aku? siapa nak join beb

//dill said...

wow, very ambitious, tapi orang kat malaysia ni sanggup ke buat camtu?

i mean, investing on a museum or somesort?
it being a fixed asset thing does sound great, well, let's hope someone in those multi-million companies see the benefit in that.

2 years ago i went to the planetarium.
it's fucking pathetic. it was dark, air-cond so-so, and kat dinding dia tampal notes and pictures (pixellated and obviously taked from the internet) yang dah di-laminate.

in the dome, the place where they have short documentaries, it was nice at first, until the dinosaur came and it was a laser-drawn cartoon dinosaur, and PALING SHOCKING!!!
they projected a hand written note/sketch of the differene between a meteor and an asteroid.
WTF, NAMPAK KOT LINE LINE DARI KERTAS.

at least, paling taik pun lukis kat microsoft paint, i mean, serously.

but yeah, i got what i paid for i suppose. i think the short documentary was rm5.

i've been wanting to go to petrosains.
hopefully it wont disappoint me.

i've also been wondering about what anonymous said, "buat apa siak. duit peruntukkan untuk knowledge-education industry pegi mana sial???"

well, obviously to lovely government assets like THE NEW ISTANA, italian marble and whatnot.

oh, and actually, for the museum negara, they have volunteer courses, and in return, the volunteers get to take back an artifact/something from the museum to do research on it.
sounds doubly fun to me,but i'm not commited enough.

besides, the artifact/something mesti yang less than 50 years old, which is apa je la kan.

//dill said...

wah, makin teruk la spelling kitorang.

mimaland is closed, tapi gua n fren cuba masuk ikut longkang like we did the other day.

//dill said...

oh, and uh, we can chat after i bursh up on my @15 vocab :-)

Jack Lingam said...

kewl.

kiwak seh, aku masih kat ofis,,mcm lanciau

//dill said...

it's ok. i'm still at my workplace too.

Jack Lingam said...

jom ah cit cat

//dill said...

my name @15 is mAimuNah_t3LuK_iNtaN with a picture of eva green.

Faisal Zakaria said...

why would you want to chat on tv?
thats a bit weird ainnit?

sorry been away. got massive cherries and the berries just cant leave the bedroom.

keep it up jackie lingam.

u the man.

wabak selsema babi said...

baru la exhibitionist.

tapi papehal jauh sial lu orang drive up nak romen..

apa siak romen kat mimaland..

kau cruise along highway dalam kereta pun ok per, kalau dah takde port sangat arrr kann..

//dill said...

HAHAHAH siapa siot sanggup drive all the way to mimaland to romen, gila cari pasal.
macam mintak nak kena denggi, kena sumpit ngan penduduk sana etc etc.

Faisal Zakaria, people always ask questions, why why why. You know.
I think it's about time people have the 'why not?' attitude. Then the world would be more productive, no?
Besides, cool apa bazir RM1 (sebab ada gambar) for a mere 4 seconds (as Eva Green) on TV.

word verification: apedia

Faisal Zakaria said...

I was once a reader of akutakpeduli.blogspot.com and he told me to never stop asking why.

Why???

Cannot ah?

Lei mo kau cho ah!

//dill said...

was once a reader?
which means you no longer read MM's blog?

oh how sad.
this time, I'll ask.

Why?
(bukan untuk di-back-fire-kan dengan 'Why not?')
Jack, how do you like my new picture? Delish, huh?

Faisal Zakaria said...

once a reader.

correctly stated.

the new layout is too interesting for my 25 year old eyes. better off reading top boys blog with minimal layouts eh sonnies!!!!

agak delish gak ah dill. cuma memasukkan gambar kucing, cuba mengambil efek cleopatra adalah way too cliche.

so 80's lol.

Anonymous said...

cuba bagi tau sapa yang nak luluskan scheme "not-for-profit private equity fund"?

gomen mana sharp sial.

kalau tak lama dah rempit2 yang dah habis belajar sekolah, sijil, diploma teknik dan vokasional last call potong block member2 rempit yang lain jer.

atau pun mana2 rider2 yang bawak motor dorang shape dengan support leh sampai masuk motogp...

ni bukan gomen harap JPJ dgn polis treat dorang cam binatang, dorang rampas motor orang cam rampas barang yang tak perlukan hasil usaha titik peluh. ada bagusnya, tapi kalau dorang nak revolt lepas tu takke mencuri, ragut beg orang, dah motor pun kena rampas.

wa nak buat stunt pun susah la bai atas jalan cam ni. kimak betul.

apa susah lu buka riding school yang complete dengan vocasional courses yang lain? dulu aku dah tapau casey stoner masa dia masih lagi naik 125cc baiii.

jangan harap ar bebudak yang tak berkemampuan dapat register tuk moto milia racing course yang harga kau leh angkat sebijik Duke 690...

track day fee kat sepang memang la murah tapi tu semua tak cukup sial. ramai sangat beginner riders dah la satu hal.

kita kena tapau casey stoner siak.

valentino rossli said...

first malaysian guy yang memang geneva research tuk nanotechnology dulu budak rempit gak, najmi.. budak teknik ngan vokasional je. wa jumpa skali kat conference dulu member jadi main speaker.

Anonymous said...

najmil faiz, da..

nano-tek ke kotek ke casey stoner kena tapau sial. ducati must sink.

Jack Lingam said...

pergh tukar gambar lagi. jgn pressure sangat. anyways dill u dah ada boifren? kalau belum kita tgk cite "bohsia" kat capsquare, dgr lagu indie kat urbannatic malam khamis ni, slalu ada vodka night.

pastu kita gi minum kopi kat modesto sana ngan sambil melayan awek awek filipina?

what say u?

Jack Lingam said...

oh ya mlm sat kita chit chat eh kat googlechat..hihihihihihihiihihihihihiihihihihihihihihihihi

Jack Lingam said...

anyways bai. Not for profit private equity fund? amacam? korang baca la private equity jalan macam mana kat wikipedia nanti kita cerita amacam?

aku on je? tapi dill kene jadi PR lady arr bibir mcm tu orang tua yang tauke tauke sure suke kacau kacau..he he he

//dill said...

i'm a 34 year old guy who happens to be straight.
you minat awek filipina ke? kat teluk intan ni banyak malay chikz je.

coffee is yuck ok.

Dari mana?

Analytics