Monday, 1 June 2009

Isu Rempit atau Isu Ah Long?

 

Salam fren,

 

Terima kasih atas buaran buaran yang lu orang telah bagi kepada wa, pasal wa nak tau gak persepsi manusia tentang dua isu yang sedang mengelodak dia bumi Malaysia ini selain kes anak sultan yang berumur 31 dan bini atau janda (wa tak tau dah confirm janda ke belom pasal kat kosmo asyik menonjolkan gambar asik nya yang menderaukan beberapa jantan di ofis dan juga akak akak kat ofis yang menanya kan soalan, “dia makan jamu apa ha kau rasa”?).

 

Anyways blad. Big up kepada shaf yang membangkit kan semangat pantun berpantun atau rapping dalam Bahasa orang putih. Selain itu, big up kepada mr. sharpener yang berani memakai tux dan blazer di plaza alamanda di putra jaya pada hari minggu yang lepas.

 

Anyways bai, tentang isu rempit ini sememang nya wa rasa orang orang politik agak terkejut beruk apa bila tak tgk budak buat ap, 90 darjah dan juga buat wikang (wheely belakang; kepada sesiapa yang tak tau). Iye ah bai, racing tepi jalan memang ah best,  wa bajet kalau rossi pon dia dapat peluang dia mesti nak racing dari mahameru, masuk parlimen pastu masuk jalan loke yew, tembus jalan kucing, terus sampai round about jalan duta, masuk sentul pastu keluar kat pwtc, pastu masuk balik jalan kuching, pastu naik kat elevated highway, dan terus  masuk mrr2, lastu naik duke highway, pusing masuk kat karak lastu garisan penamat kat entrance genting. Sapa tak nak beb? Cuba cite sikit kat aku?

 

Oleh di sebabkan zaman globalisasi dunia, orang semakin pandang jauh sangat sampai lupa kan hal tempatan dan pemikiran menjadi terlampau sharp tetapi tak macam sharpener beb. Atas segala informasi dunia yang ada, dan siaran tv di bumi Malaysia, semua yang dilihat di kaca tv di angap sebagai pekara yang ideal dan sepatut nya ada di Malaysia? Betol tak betul? Tapi ada kah kita perlu ada jalan yang bersih macam denai di dalam hutan? Atau adakah kita perlu ada taman taman atau tasik tasik seperti di hydepark atau central park? Dengan tahap min suhu 35 darjah selsius setiap hari. Aku pon tak pasti sama ada kite perlu semua benda. Last call bila time angin angin atau sepi waktu malam, lu nak lepak ngan awek kat taman pon agak kelam pandang kiri Kanan tunggu JAIS datang beb, boleh terus kahwin ngan baya mas kahwin je tak yah buat besar besar.

 

Lastu tengok pulak kat Bandar sendiri, ada pulak golongan rempit. Atas minda masyarakat majmuk di kolumpur, sememangnya secara ideal nya mat mat rempit ni patut jadi mat mat urban (golongan bila tgk klcc agak inspired), tak pon mat mat seniman (main music, buat lukis lukis). Mana boleh beb,orang nak jadi apa pon orang punya hal la en? Nak angkut jubin ke, nak angkut chia ke, nak lepak kat dorai ke, nak kacau awek kat dangwangi time semanyang jumaat ke, diorang punya beban ah. Yang abang abang reporter utusan heboh heboh apesal? Memang nak makan kasut Johnson ah  jawapannye. Ennnnnnn?

 

Sekarang ini pula sibuk otek otek tengah pulun rempit macam dbkl tangkap anjing beb. Pusing sana road block., pusing sini road block, panjat sini road block, gostan belakang road block. Ini satu hal juga, sebagai pengemar pengeneralisisikan (generalization) sesuatu pekara, bila mak cik kena ragut lastu jatuh kat jalan tar ngan peragut peragut yang bonceng motor, semua blame rempit. Pasal apa?  Ada motor. Wak lu beb, lu ingat semua naik motor semua rempit ke bai? Agak agak. Aku rasa kita kena buat satu majalah bulana pasal rempit supaya makcik makcik atau pakcik pakcik tau lebih termaklum tentang rempit. Iye ah beb. Lu buat monthly report tentang scene scene dalam atau luar Bandar. Pastu kita niche kan ah, ada news pasal rempit jb, rempit kl, rempit ipoh, rempit penang. Baru ada vibe dan orang lebih terumum. Pastu kau buat ah, fesyen bulan ini, -  sebagai contoh fesyen corporate shirt peon mana paling sharp untuk bulan ini? Dhl? Nationwide? ADX? Dan macam macam agi? Orang nak buat business pon lebih terumum. Last call semua abang abang rempit lepak kat pertama, plaza alam sentral dan tempat tempat yang lain. Kena ah tolong entrepreneur lain untuk buat duit. Bagi tau mana nak hot dan mana bore. Pastu buat ar satu kolum, jubin minggu ini ke? Aweks aweks lagi lebih menonjol, jadi model. Semua nak masuk Malaysian dream girl payah ah. Banyak agi beb benda boleh buat untuk member tahu masyarakat tentang rempit ni. Kalau sekadar nak sahut cabaran sharul yuzi (‘kalo nak race race kat trek ah”) pun payah. Nak isi borang A. B dan K. pastu ada pulak minister yang nak buat trek trek baru kat tiap Negeri. Ada ka bangang benda tu? Sapa nak bayar? Duit cukai rakyat? Bila dah buat thrill tak sama? Habuan pond ah lain, dapat trofi je ala baik aku gi kat joe’sport buat trofi custom made aku sendiri . Malaysia ni memang tak ubah untuk menjadi Negara yang agak superficial dari segi imej dan identiti. Nak ubah senang je beb. Bongkar la semua? Takut kenapa? Takut orang orang kampong atau kat hulu tau benda benda ni terjadi pastu last call kerajaan hilang vote pada waktu pilihan raya (mana ada beb PM asal kuala lumpur, pasal orang luar KL tau yang orang kolumpur ni agak sabol)?  

 

Isu ahlong pulak? Ha memang peminjam peminjam tu memang patut di ikat macam kambing atau lembu pastu bagi makan roti je. Dah takde duit nak pinjam duit, kalau pinjam duit bikin duit memang on ah. Ini lu pinjam pasal gaji masuk lambat pastu lu bajet gaji masuk dalam masa dua hari pastu gaji dah masuk buat buat lupa nak bayar hutang ah long. Memang palat gak ah credit control kat Malaysia ni, aku rasa bank bank memang patut buat style ah long supaya orang tau duit atau berhutang itu bukan sebuah amalam yang mulia disisi agama atau pun secara common sense.  Lu tak de duit, buat cara tak duit. lu kahwin tak buat family planning main balun bini tiap malam memang sesak ah duit.

 

Aku ada 20 portfolio yang Nampak gaya macam tak boleh bayar balik quasi debt equity insrument kami. Patut ke ha kami ikat sekor sekor tu macam anjing ? pasal duit itu semua duit mak bapak dan duit cukai lu orang. Tolong Bagi pendapat.

 

Jack lingam

18 comments:

Anonymous said...

BUNUH JE BAI CINA CINA BUKIT TU. ceebai

Faisal Zakaria said...

wuh anonymous yang racist.
ayat di atas bersifat sebagai explanatory notes kepada peribahasa...

"baling batu sembunyi tangan"
"siapa nak mengaku toceng dalam jamban"
"siapa nak mengaku berak atas jalan"

ahlong-ahlong seri kembangan tu memang agak dasat ah. tapi...

tak yah bunuh lah. tangkap sudah.

masa sekolah dulu pernah lah join budak-budak melayu bergaduh dengan budak-budak cina seri kembangan. cina seri kembangan pun panggil kongsi, tapi polis tangkap sorang member kongsi tu.

maka ending dia, budak chinese yang panggil kongsi tu kena tetak. triad menyusahkan.

jangan join triad. satu jalan masuk, satu jalan keluar.

Ayman Aiseyman said...

kitorang (rempit) je la antara subbudaya asli kat malaysia ni.dari cara kitorang bebual,berpakaian dan pembawaan diri.
Kitorang tidak hanya menurut.Kitorang yang berani melanggar mesen kerajaan dan kebiasaan sosial.
Walaupun keras dan tidak akan pernah diperintah,kitorang mengaku berani jadi baris depan negara sekiranya serangan menimpa.
maka janganlah bunuh kami.
dan,janganlah bunuh cina-cina bukit juga.
jangan bunuh sesiapa.

ku pohon cap sirim bukan saja pada helmet.tapi juga pada diriku

Anonymous said...

Aku rasa Ah Long bleh ah fundraise untuk Mat Rempit race..baru ah harmoni...

Anonymous said...

to ayman,
masuk tentera la... lu pegang senapang pun belum tentu betul pun

Ayman Aiseyman said...

betul

AJ said...

betul jugak

rysa said...

"baling batu sembunyi tangan"
"siapa nak mengaku toceng dalam jamban"
"siapa nak mengaku berak atas jalan"

faisal you speak words of wisdom.


HA HA HA..

Faisal Zakaria said...

rysa saje nak ambik ati i.

AJ said...

betul jugak tu

munirah-anok tok dey besar said...

betul betul betul...

Faisal Zakaria said...

edit : jack lingam patut ditukar kepada jack pundek atau jack celaka.

brader sharpener pakai blazer kat alamanda last weekend sepatutnya diedit kepada brader sharpener tak pakai blazer kat alamanda because last week dia ada dekat mines sibuk menghantui kedai challenger.

jack, you missed me again.
rysa, tolong sepak si celaka ni dengan kasut yang didesign oleh anda.

Mohd. Konsep Bin Theredonethat said...

i dont think we need huge parks just because london and new york have one, but i do think we need more trees.
sure it's still gonna be bloody hot (dok kat equator kut), but we still need to counter back the carbon monoxide.
sure there are many ways, but trees look lovely, and besides, everyone needs a little bit of green, green makes you happy you know.
(i'm not talking about the herbs)

our washington DC weekdays tutup kul 11.30, weekends 12. apa cer?
50 traffic lights ever square kilometre, may i add, FANCY/FUTURISTIC traffic lights?
we dont need dat shit meng.
we need clean rivers. not because kat malmo bersih enough to swim in it, but it's just... logical to do so.

i'm really sick of all the fancy shiny buildings.
klcc fitted with solar panels can probably power up the whole sultan ismail, too bad no one thought of that.
or had the balls to do that.

about the rempit daily, jubin minggu ini sounds awesome.
pastu ada chikaro minggu ini.
best quote of the day, 'masalah aa luuu mat'
bahasa pasar 101, like roaming.
KEWL, teringat aiseyman pernah high five kat i sampai kebas tangan sebab nak buat zine kewl camni.

"Malaysia ni memang tak ubah untuk menjadi Negara yang agak superficial dari segi imej dan identiti."
TAU TAKPE.

peer pressure,neighbour gate merah gua nak gold.
kawan lomo gua hassleblad.
everyone wants to be cool. true be dat we need to learn how to act miskin bila miskin.
like my sister yang sanggup kumpul allowance semata mata nak dok kat starbucks bukan sebab coffee tapi sebab nak nampak berada.
WHATEVVS.

p/s WHERE HAVE ALL THE EMO KIDS GONE TO :-(
bb dah tak bermakna lagi dah.

AJ said...

sangat la betul

Diloz said...

selama ini aku rasa tulisan kau orang semua cool.

tapi,aku tak setuju 99% tentang isu rempit.baca best la.tapi statement tak kukuh.

aku setuju orang yang pinjam ah long kena ikat.sebab pandai buat anak,tapi buat pekara langsung tak fikir pasal anak.

Jack Lingam said...

apa yang kurang. tolong tambah.
apa yang tak stuju tolong buar kan.
apa yang ko nak propos ko tablekan.
pasal apa? kami pon nak tau ennnnnnnnn

AJ said...

betul la sangat tu

Safwan said...

fesyen corporate shirt peon mana paling sharp untuk bulan ini?

Efficient Mailcom.
(mcm jurutera SYABAS).
ahahahahaha

Dari mana?

Analytics