Saturday, 1 November 2008

Single Minggu Ini


Okay, bulan baru ni aku rasa kita patut kickstart dengan single minggu ini yang bergenre doom/noir jazz. Lagu diatas bertajuk Prowler yang dipetik dari album Sunset Mission dan dipersembahkan oleh Bohren & Der Club of Gore. Bohren & Der Club of Gore adalah sebuah ensemble yang berasal dari Mulheim, Germany dan pada aku memang top habis. Hari tu aku ada peluang untuk tengok derang live siap dah beli ticket apa semua tapi sebab venue dia jauh gila dan malas punya pasal aku tak gi. Sekarang menyesal gila.

Lagu-lagu begini sesuai didengar dari pukul 2 hingga 5 pagi bertemankan sebotol scotch (tetiba), bila apa yang ko ingin hanyalah solitude dan ketenangan. Barulah dark sharp. BARULAH REBEL!

Armaya Maaroff

PS: Videoclip ini wajib ditonton. Memang dark.

34 comments:

Anonymous said...

mengapa mendengar muzik jika solitude yang diinginkan? mengapa bukan silence?

Armaya Maaroff said...

apasal tak boleh dengar muzik? apasal kena silence?

solitude is a state of social isolation. dengar muzik bukan bersocial innniiiiiiitttttttt.

Anonymous said...

mungkinkah kamu tidak faham bahawa keheningan, iaitu silence bersama kesendirian, atau solitude merupakan kesatuan di dalam penerapan ketenangan yakni stillness?

kenapa tidak sahaja bagitahu agenda anda sebenar pada pagi-pagi buta itu adalah mengisi kepala mendengar muzik yang suram dan mengintokasikan diri bersama scotch? walhal manusia semangnya suka bermain dengan fikiran, emosi dan jiwa yang kalbu di dalam kebuntuan.

apa ini di namakan ketenangan?

armaya said...

wei bai, manusia dalam dunia ni lain lain. tak semua kena conform dengan pendapat ko. ada orang nak tenangkan diri dengan mendengar muzik, bersukan, baca buku, dll. tepuk dada sendiri tanya selera.

jack "cool" lingam said...

hak hak..cam slalu dgr je pepatah tu kat london.. ko ni memang slalu follow aku arr AM. aku idol kau ke?

apa apa btol ah aku carik solitude dengan cara menarik daging. pasal antara aku ngan laptop je.. kalau ko nak carik solitude dengan menjaga budak budak pon boleh. kau nak isap kote ke pon boleh. yang penting kau solitude ah bai. lu happy wa happy sama sama pon happy.

yang penting lu dapat lu punya ketenangan. ada juga orang carik solitude ngan cara riuh rendah.. eg gi makan sensorang tetapi kat restoran tu heboh lain macam. apa itu bukan solitude ke bai?

lu orang ni pakar bahasa heboh heboh. macam satu perkataan lu tau apa maksud satu. pendek kata solitude tak solitude yang penting lu hening ke lu heboh ke apa apa ke? en? yang penting lu solitude.

sorry kalau tak faham pasal baru kene satu pint bai.. bye

Anonymous said...

susah juga bila sesetengah benda yang sememangnya terbatas maksud serta perbuatan secara fizikalnya di lihat dari sudut-sudut yang tidak berpatutan.

apa yang aku hendak sampaikan hanya sekadar perbezaan yang nyata, di antara escapism dengan solitude.

tapi nak buat macam mana ya, ada juga setengah orang yang mulut dapat cirit-birit dan bukan bontot.

parti serong semalaya said...

"kau nak isap kote ke pon boleh. yang penting kau solitude ah bai. lu happy wa happy sama sama pon happy."

- jack lingam

\(*_*)/

artisan bapok said...

pe cibai nak solitude dengar lagu ni?? lagi lagi ngan scotch,gile feeling..hahaha kalu nak solitude ada scotch aku rasa susah sket ah..konsep ketenangan jiwa tu aku rasa tak dapat sustain ah...hahahah...anyways...sunset mission tu memang fevret aku..tapi wa suka lagi drive kat kl malam mlam blast lagu tu dalam kete pastu usha jalan jalan ngan bangunan kat kl...tapi aku tak carik solitude bai...kite tgk camne muzik tukar mood sekeliling kita termasuk objek objek yang kita lihat..lihat ni bai:arbok tengah isap pak arab..pergh!prowler!

Anonymous said...

uih feeling bai..tengok arbok isap pak arab sambit dgr prowler..silap silap nanti kite pun teringin gak nak bhuat camtu..b e s t

Theme of Paganini said...

sorry to interrupt but hope you don't mind me commenting on solitude.

well, obviously it could be perceived either way, ambiguously as you'd like but essentially the central meaning and other relations that unifies what actually is defined as solitude should not be removed nor distorted.

but question arises why would you want to fold over the semantics of a precisely defined word where as there are existing words which already created in their definitions respectively?

i'm not ruling out the idea that experience and symbolism that you consume overshadow the abstraction or meaning behind each words but seriously...

solitude isn't reached thru a climatic moment of masturbation (neither the feeling after). reaching the climatic of a fantasized sexual desire by all means does not correspond to solitude.

how would one able to reach the of solitude by doing activities that increase your endorphins, especially by doing sports that could give you an adrenaline rush?
that is not possible.

reading books would only stimulate your mind and the growth of synaptic connections so it'd be paradoxical to say by doing such would lead to a state of solitude?

perhaps this is the reason why malaysia is so behind when our country is filled with Shabeery Shitbrick Cheek?

how about malays quit being so malay?

Armaya Maaroff said...

hahaha ada ah nak dekat 30 kali lu tanya wa jackie. answer is still the same blad.

ape lancau sial semua orang comment pasal solitude and bukan lagu. dah la tu semua confuse apa maksud solitude.

kan aku dah cakap solitude tu is a state of social isolation.

"mengapa mendengar muzik jika solitude yang diinginkan? mengapa bukan silence?"
ko anon jangan confuse, kejap ko citer pasal solitude, kejap ketenangan. make up your mind ar bai.

sebab tu aku tulis solitude dan ketenangan, aku tak tulis solitude atau dalam bahasa melayu ketenangan.

anyways, aku bukan nak bagi english lesson kat sini, so i'll just leave it at that.

wei artisan bapok, cuba ko drive tgk bangunan sambil dengar lagu constant fear, aku bajet mesti stim.

and finally to theme of paganini:

"how about malays quit being so malay?"
what do mean by this? please explain. i may have interpreted it wrongly.

"solitude isn't reached thru a climatic moment of masturbation (neither the feeling after). reaching the climatic of a fantasized sexual desire by all means does not correspond to solitude."

i agree.

reading books would only stimulate your mind and the growth of synaptic connections so it'd be paradoxical to say by doing such would lead to a state of solitude?"

correct me if i'm wrong but i think by solitude here u mean calmness? or else why would it be paradoxical? it doesnt make any sense. solitude is not calmness. know your stuff before u start criticizing the malays and coming out with racial slurs.

Anonymous said...

jom isap nenen budak sekolah pakai baju kurung.

Kwaidan Tarmizi said...

Armaya: gua balik germany tetiba semua orang comment lagu ni pasal language ko.

orang melayu memang semua suka tunjuk heavy, tapi last call dalam internet je. kalau nak roll deep, semua masuk gang.

what happened to one on one see you outside at 10? kenapa kena bawak cousins skali?

BIG KISS

ah pan said...

http://www.yourdictionary.com/solitude

http://www.answers.com/topic/solitude

solitude Definition

soli·tude (säl′ə to̵̅o̅d′, -tyo̵̅o̅d′)

noun

1. the state of being solitary, or alone; seclusion, isolation, or remoteness
2. a lonely or secluded place

kan senang zzzz

chauuvi-jack said...

haha...sorry ah wa lost smalam bangun bangun sampai opis ramai pulak yang nakbalas..apa apa pun memang on lah lu orang..

apa apa pun hujung minggu ni wa nak gi bukit gasing tuk carik solitude ngan pokok pokok..

apa apa pun. apa beza solitude dengan solidarity?

kah kah kah kah..

Anonymous said...

lek lek pasal cam ni la baru fun
mwhahaha

jack-o-bama said...

haha..lu ni kan abe kelate la anon...

bila nak jumpa tija cari solitude?

Anonymous said...

wa dulik apa janji lu cerita anything pasal tetek wa cukup satisfy. more tetek please

Anonymous said...

jack-o-bama...

esok ke, lusa ke.. lu ar busy sial. tapi papehal friday nite kene bai, nak celebrate democratic wins ah kann. member sorang tu dah sebut2 south islay single malt scotch mana leh handle sial (kene lagi time2 marking paper)

artisan bapok said...

constant fear tu lagu bomb tapi dari segi composition dan songwriting aku rasa album sunset mission ah armaya.. :-)

Faisal Rocks said...

wei bai.
dah berapa hari ni joe.
dah tak sharp la lu orang.

Jack Lingam said...

faisal rockok


bai, sorry ah lama tak update. apa kata lu tanya soalan kita jawab. tapi jgn ah tanya pasal benda benda mcm bermuda triangle..

lagi pon mmg sejak dua menjak ni semua blogger sibok, ada yang sedia nak berhibernasi musim sejuk, yang sibuk berkerja dan yang sibuk melayan anak anak. so bro wa bukan tak nak posting tapi tara time la bro. cuba ko tulis satu post pastu passing kat kegunaanmasalapang@gmail.com kalau boleh bla baru wa post la kalau lu tulis pasal cendol pak hasan pun aku post kan jugak. amacam? ada beran?

Jack Lingam said...

faisal rockok


bai, sorry ah lama tak update. apa kata lu tanya soalan kita jawab. tapi jgn ah tanya pasal benda benda mcm bermuda triangle..

lagi pon mmg sejak dua menjak ni semua blogger sibok, ada yang sedia nak berhibernasi musim sejuk, yang sibuk berkerja dan yang sibuk melayan anak anak. so bro wa bukan tak nak posting tapi tara time la bro. cuba ko tulis satu post pastu passing kat kegunaanmasalapang@gmail.com kalau boleh bla baru wa post la kalau lu tulis pasal cendol pak hasan pun aku post kan jugak. amacam? ada beran?

Anonymous said...

so takkan ade la post pasal bermuda triangle? aku pon nak tahu. tapi takpe suka ati lu org la nak tulis ape. wa pon dah sangap dah ni tunggu post baru. mencapap beb!

Jack Lingam said...

tgk ah kalau pakar geologi kita (mr Shaf Ham) nak tulis

idealist said...

gua anggap cabaran bai.
gua akan pikir dan tulis satu post untuk lu bai.

lu nak tau benda2 trivial dan cliche wiki je ar said...

brader jack lu banyak songel betul la. asal tak citer je dah takde capital nak raise ekuiti hoho

jack said...

hahaha...banyak ah kau.. kau ni mmg abe linguihgh ah.. ko dah siap key-in dialog2 org putih ke bai? ko ni mmg pengkhianat bangsa ah

kwang kwang kwang

Anonymous said...

cite banyak kat sini pon tak guna. bak dtg post baru tgk cane.

jarkozy said...

LOL..soon bai.aku try bagi info sharp sikit nanti malam . oh ya tadi aku jumpa abe dele (member chepa) kat klcc tadi. dia suruh lu calling dia

KwaidanTarmizi said...

SO TAKDE MOTIVATION/INSPIRATION UNTUK BLOG SIAL!!!!

erm said...

apa yg lu definekan sebagai adil? bagi sama rata tu adil? 50-50? 70-30? kasi semua org comment...kita tgk sapa yg kena!

Jack Lingam said...

adil? 70:30? kalau bank bagi pinjam duit kat lu tuk siap kan kontrak JKR. tapi tak charge interest. lu buat semua kerja dia bila keje dah siap profit dia lu share ngan bank 50:50. adil ke?

kalau adil mmg best la bagi pinjam duit kat lu

erm said...

bukan ada kes macam tu ke? kontraktor bermasalah...pastu bank just nak recover duit jer....aku rasa kalau boleh kautim dengan manager yang lulus loan tu...kpi mesti mau jaga

lain?takda ke kisah2 adil yg pelik2?

Dari mana?

Analytics