Wednesday, 19 November 2008

Tikus = Rambo??

Ya memang, inilah tikus. Aku sangat benci dengan binatang ni sebab aku rasa die kotor gila beb.

So story aku ialah, hari tu aku tengah stim lain macam (dapat dam baek), aku bosan ah. Asyik asyik stim dengar lagu atau tengok movie, this time aku stim aku masuk lecture yang disampaikan oleh seorang Professor Zoology (kerja dia belajar pasal binatang). Lecture tu sangap ah tapi tetiba die cakap yang benda yang bagi aku sangat intresting.

Dia cakap, kat negara Tanzania dan Mozambique,  periuk api bersepah ko tau. Jadi, ada seorang product designer dari Belgium, Bart Weetjens, telah pun mengambil sekumpulan tikus untuk dilatih menjadi pencari periuk api. Die cakap tikus lagi senang dilatih dari anjing dan tikus tak sebrat anjing jadi kalau tikus tu berdiri ditempat periuk api, tade benda yang meletup.

Sekarang si Weetjens tengah train 30 tikus yang dipanggil "HeroRATS". HeroRATS telah berjaya untuk clear kawasan periuk api sebanyak 1/4 batu persegi (boleh blah la memandangkan dorang ni kecik je).

Member Weetjens ni sekang tengah train tikus untuk kesan manusia mangsa gempa bumi yang tertanam dalam tanah.

Amacam? Boleh Blah? 
Ko rasa PETA nak bikin kecoh pasal ni ke tak??

Shaf 

5 comments:

DayDreamer said...

gua mcm tak peduli citer psl tikus tuh...tp gua peduli..mana lu dpt dam baek punya tuh..?? apsal tmpt gua stok kemarau panjang!!!! aih.... bole anta kat gua sekepet?

dena_r said...

semestinya ingrid newkirk akan mengamuk pasal ni

brel said...

shaf... lu tak underworld ar benci tikus. wa sayang tikus. kalau bleh wa pon nak jadi tikus.

Shafi'e Hamdan said...

bukan apa brel.

gila kau ko tengok benda ni lari dalam rumah kau, sure ko rasa jijik kan?

Weed and Bandages said...

belum lagi most extreme tengok yang jenis tikus buta mulut muncung stok octopus hidu2 cari makanan.

geli gila!

Dari mana?

Analytics