Sunday, 19 July 2009

Bahasa Pasar 101: Angin Goreng

Sorry ah aku tak de gambar makanan makanan cam abang Melayupelir manis (MM)

Pe cite frenz?

aku harap lu orang semua steady layan link toron yang aku bagi hari tu sampai lebam. Semalam aku lepak kat 786 makan roti sardin ngan kengkawan aku sambil tu aku belajar bahasa baik punya tuk para pembaca yang tengah sengkek pada hujung hujung bulan. Gua pon sengkek gak beb. sampai tokan kotak winston dah roger barang baik pon dah sampai dari felda Kampung Awah. Gila beb, memang lagi on dari Pineapple Express dan lagi stim dari Supa Skank Hoxton.

Anyways Bahasa Pasar ari ini berbunyi "Angin Goreng". Nak kata kenyang tak kenyang jugak. tapi melayan tambhi yang amik order tu sudey. kadang kadang malas jugak melayan gelagat si abang abang yang kerja keras tuk menyara keluarga mereka di bangladesh, nepal dan vietnam. tapi bila kau pergi teh tarik place dekat Lengkok (the curve) memang diorang akan tanya 10 kali pasal bahasa melayu pon diorang kureng beb. Kat Nirwana Maju bangsar tu la gi la cam pundek. mintak Sirap Bandung dia boleh bagi sirap bandung panas macam minum teh tarik beb. apa hal? lu mesti sebut ais jugak baru mari yang sejuk.

Anyways penggunaan Angin Goreng memang senang beb.

Meh aku tunjuk satu situasi yang ringan ringan tuk korang semua praktis. tapi kene konfiden beb, nanti mau makan dal kosong ngan papadom je kang.

Osman : yo bai ape cite? mana tercampak? lama tak nampak. Lu roaming ngan chikaro mana sekarang ni beb.

Abu : mana ada roaming man... kucing aku sakit ah kena lastik ngan dak dak Taman T.A.R ari tu.

Osman : itu ah dia ari tu aku dengar diorang masuk kampung. Gila beb. memang nak makan tanah macam Adik beduk budak budak Kampung Tunku dulu bai. dak dak vatos locos diorang memang tak mari dah la beb. Sham Tiger dah kerja kan dak dak tu dah beb. Ko ingat agi ak masa kitorang beduk Abang Best kat padang sampai pak cik rahman keja kitorang dulu beb.

Abu : ha mana pulak aku tak ingat beb. yang aku tak tahan tu dia mari balik kat umah aku lepas kena beduk tu bai. memang mintak maaf. haha. tapi agak lain macam gak ah si Abang Best tu. cite nak best je. main ngan omputih la, raba chikaro la. macam macam ah cite dia. Semua pon best kat telinga. dak dak dah mengirap memang tunggu timing je ah nak beduk. Gila bai, lama gila seh kes tu. 1998 kot. Time bulan puasa lak tu. Aku pulak baru balik bukak puasa kat Sheraton subang ngan family aku. roaming jap kat padang naik basikal sekali mamat tu dah lebam dah. last call memang jiran aku abang Noel panggil suruh beduk mamat ni sekali pasal masa aku kecik dia selalu buli aku beb. memang gua sepak macam Mark noble libas bola ah beb.

Osman : ha. agak ah lu memang samseng ah dulu. nama pon dulu tak leh bla. orang siap panggil lu komeng kot. haha.

Tiba Tiba...

Hassan : Ha bang. Mau minum apa?

Abu : ha lancau. aku dah habis satu cite baru kau datang nak amik order. aku nak limau ais kurang manis satu.

Hassan : sorry la bang, semua orang dalam u duduk luar susah la sikit mau amik. Ini hari orang kurang la bang kerja.

Abu : aik. menjawab pulak kau ek?

Hassan : ha u bang, mau minum apa?

Osman : bagi aku sirap bandung double satu. Jangan tanya tanya macam mana. budak budak kat dapur tau la nak buat macam mana. tiap aku datang nak kene eksplen susah ah bai.

Hassan : ok ok. tak mau tanya pon. Makan apa mau?

Osman : goreng goreng ada?

Hassan : ada.

Osman : bagi nasik goreng danging satu sama bikin itu telur setengah masah pecah atas itu nasik lepas masak tau. bagi leleh sikit.

Hassan : Ok. Cakap saja la macam biasa. saya tau la.

Osman : aik kau pulak nak mengajar aku.

Hassan : ha u bang, mau makan apa?

Abu : bagi aku "angin goreng" satu. sedap sedap tau.

Hassan : ok ok. Sikit jam mari ha.


Itu la cara penggunaan "angin goreng" atau dalam bahasa yang telah di proses, tak mau makan. Konfirm dalam bil tak ada bil punya. pinggan pon dia tak bagi. Dan yang paling penting dia tak cite apa yang ada kat dalam menu tu bai. Kat Shah Alam ada port 101 jenis roti. kalau kau nak dengar memang tak de hal lah.

Selamat mengguna dan selamat berkerja.


Jack " gua dah khatam belajar piramid kapitalis. Lepas ni cabut belajar pasal Minyak" Lingam

11 comments:

Ayman Aiseyman said...

buaran tajam,menghiburkan,dan benar.
lu blogger favourite gua.
gua tertanya gak kalau lu pakai key pegi kerja,despite cadangan2 fesyen yang kwaidan bagi.
tak lah eh..lu kj ss7,bukan kt.pakai tux kot.

aa said...

kt,kampung tunku.bukan kwaidan tarmizi.

Jack Lingam said...

sorry a. walaopon tempat wa berehat memang banyak lord lord kerajaan tapi wa bukan line line tu. kampung wa memang republik of itself. kaya ada papa pon ada. yang penting we roll the same route and we dont wear tux for fux. tengok occasion ah. kalau lu kahwin aku pakai ah tux ngan songkok. tapi cam nak gi alamanda tu aku tak pakai la tux. aku requote bapak management otai besar, hofstede, work life balance.

Faisal Zakaria said...

memang kotek ah sapa pakai tux pegi alamanda bai? babi babi babi.

scene taman melawati lagi best bai.

FRoS Salleh said...

panjang siut contoh ko. Mmg terbaek! Btw sapa abg konek manis yg slalu letak gmbr makanae.

Adakah beliau ske pakai tux?

Jack Lingam said...

tak ah. melayupelir manis tu MM melayu minimalis aaa

FZ top dog

AJ (Zaha bersara) said...

cam haram citer panajng nak mampos, contoh pendek giler haha

FRoS Salleh said...

owh aku igt org yg aku kenal.

Jack Lingam said...

ak ena. lek ar. lu nak minimal nye benda lu lepak atas bukit sensorang ar. lu nak primal nye benda lu baca metro. lu nak benda bleh bla lu re-chill sini ar beb

mr. hafis said...

gua ada dengar jugak MM ni tulis blog.

tapi ramai gak chikaro suka kucing lepak sana.

tapi ramai budak ah.

Jack Lingam said...

kucing tak kucing. yang penting yummy

Dari mana?

Analytics