Tuesday, 13 January 2009

Bersatu


(Lagu Lily Allen - The fear berkumandang)

Gelak la kalau nak aku tak kisah. Aku tengah mengalami minggu yang rough. Kereta aku eksiden, data data pergerakan batu pulau Cyprus (sebanyak 547 data) yang aku kaji bulan 7 itu hari hilang, climate control rumah aku rosak, draft projek aku due lagi 14 hari, aku hampir putus tunang, bos aku cakap performance kerja aku jatuh, rambut aku berserabai, duit sengkek, kulit aku kering gila dan aku rindu kampung halaman.

Semoga tahun baru korang bahagia.

Saje je nak terangkan gambar kat atas. Sini aku explain. Member tua kanan sekali dengan budak kecik tu pun Yahudi. 2 orang kat sebelah kiri tu orang Palestine. Dorang pegang sign cam "Jews for justice in Gaza" dan sebagainya (korang boleh baca sendiri). Aku terkejut masa tengok derang so aku tangkap gambar.

Bro??? Apahal dorang tak bergaduh bro???

Sebab dorang bersatu.

Dorang dah bersatu dah. Bila masa aku tatau. Yang aku nak tanya ni, bila kita orang Malaysia nak bersatu dah justice kepada semua?

Kita memang bersatu ah bro.. pebenda lu cerita ni??

Itula kau, asyik asyik baca FHM je. Buat penat je mak kau langgan surat khabar.

Justice untuk apa bro? semua adil apa?

Tolonglah baca surat khabar dan proses article article tu sendiri. Analytic sikit je.

Give up aku.

Shaf

p.s: Bebudak kamera bergantung kat tengkok sebab pengcukup image, bukan hari tu aku dah sound ke pasal tangkap? Sudah sudah la ngan tangkap gambar candid member pastu cakap intrest fotografi. Gambar kat atas tu aku tangkap guna polaroid atok aku yang berharga RM100 je tapi aku rasa gambar aku lagi cun dari korang.Camera korang beribu ribu tangkap gambar member Baik guna handset.

38 comments:

mr. hafis said...

bersatu selepas?
beribu-ribu mati?
semenanjung gaza tergadai?
al-aqsa habis?

Anonymous said...

bro,mana nak dpt camera polaroid yg murah skarang ek?aku tgk kat market2 semua mahal bro..mana ek?

Shafi'e Hamdan said...

Mr Hafis ko ni pun....aku cerita lu cerita lain...party pooper betul la

yahudi ngan palestinean ni musuh ketat tapi last call ada gak orang die bersatu

kaum kaum di malaysia tak musuh ketat tapi tak kenapa tak berstau...sangat

to anon,
benda benda camni takleh teguur bro...keras

mr. hafis said...

hehe.
ok2.
aku tgh ikut flow ni.

AJ said...

wa rasa Israel akan terhapus dengan sendirinya satu hari nnt.

kalo derang leh wat ethnic cleansing, wa rasa nnt derang mesti kena balik.

karma bai, karmaaaaaaaaa!

mr. hafis said...

yes,
newtons 3rd law.
yeah.

Shafi'e Hamdan said...

benda yang aku cakap ni simple je apahal masuk newtons 3rd law pulak ni

Faisal Zakaria said...

shaf hamdan prejudis terhadap mr.hafis dow. watafak. hahaa.

sekarang aku nak test power shaf hamdan. aku dah bakar jack lingam dengan soalan berbau ekonomi, dan kini aku nak menselet shaf hamdan dengan soalan berbentuk sosiologi.

sekarang lu tengok, in a space of 2 months, 2 blogs which criticizes islamic belief have surfaced on Blogger. These blogs (refer adibahahmed.blogspot.com and a removed blog,adibahahmad.blogspot.com) in a perspective, promotes hate and prejudice towards Islam, by posting out of context translations of the Quran, and other matters that may result in portrayal of negative images on the religion.

What do you think Shag eh Shaf?
Can you please comment on the rising trends of Islamophobia and what would you suggest to Muslims and non-Muslims in this country?

Jack Lingam said...

kah kah kah...lu ni faisal soalan heavy arr..kehkeh keh... ada soalan maut agi tak tuk aku renung kan...sangap doe tade ideea

Shafi'e Hamdan said...

soalan lu memang otau ah faisal.. aku suka.

tapi wa kasi article pasal ni nanti government tak cari aku ke? cuak gak. sebab malaysia secara general takleh terima sangat debate pasal agama atau bangsa.

silap silap ISA cari aku kecewa parents aku.

aku akan jawab. tapi maaf kalau nanti article tu keluar benda aku cakap mengarut ke apa sebab aku tak pakar dalam sosiologi. geology boleh la aku jawab. Tapi sebab soalan kau pun buat otak aku rasa proaktif, aku akan cuba jawab.

nantikan yee... aku sayang kau

ps: aku tak prejudis kat mr hafiz, cuma aku pening je sebab dulu aku belajar fizik gak, setau aku, aku tak berjaya nak link law of motion ngan yahudi atau israel.

mr. hafis said...
This comment has been removed by the author.
mr. hafis said...

heh.
en shaf.
For every action, there is an equal and opposite reaction - newton's 3rd law.

samalah dengan karma.
dan ini yang saya cuba kaitkan dengan israel. they'll get the reaction.

Shafi'e Hamdan said...

aahhh ok ok baru aku faham hafis

aku setuju ngan kau pasal karma.

bukan aku tak percaya karma, tapi karma ni bagi aku benda yang tak definite sangat ah.

cam kita boleh cakap A buat sial kat B, therefore stau hari nanti A akan dapat balasan. Tapi mungkin juga A buat sial kat B sebab A merupakan karma sebab B dulu pernah buat sial kat C ke apa ke...

faham tak?

tapi benda ni aku tak try nak kait kat Israel Palestine. cuma the idea of karma tu bagi aku cam subjective sangat ah.

Faisal Zakaria said...

gua sedih blad.

lu tak revolutionist blad.

persetankan undang-undang ciptaan manusia!!! Leftist ahoy!! Anarchy!!

ok. sekarang gua takut.

takde bende lah. lu orang pun satu, walk within the line lah. gua malu la dengan anak buah lu jack. kwai lu review balik dia punya probation.

gua kecewa misi 2009 yang digembar-gemburkan kwai nampaknya foul lagi. amendeee ar lu orang, berhari gua tunggu entri sharp. takkan gua nak baca piahzadora? watafak.

Anonymous said...

wa pon dah lebam dah ni...

Jack Lingam said...

kah kah kah..ok understood ..aku pon agak kelam ni..dah 5 hari aku tak tido di atas katil aku .mata aku dah lebam pasal memandang nombor dan buat paper investment tuk besok..

nanti bila senan (insyaalah) malam esok aku buat satu posting maut pasal perang israel dan pandangan aku tentang kes boikot memboikot yang meloya kan tekak aku ni..

OK?

cunzzzzzzzz apa apa pon keep on lobbying dan tanya soalan yang bisa konfius kan anak anak buah aku ni kehkehkeh

salamualaikom

o said...

wuh! mende yg korang borak ni?? tak ajak aku pong!

Faisal Zakaria said...

amacam?
sapa ada baca piahzadora lately?
terbaik siaaaaaaal....

kebab israel said...

gila lu mau tak kecut kote pakcik tu bangun pagi2 sblah rumah takde bilik air kecai taik kat dinding dgn atas siling.

dia bukannya israeli jew tapi palestinian jew. bersatu tu bersatu ar tapi kalau dia duduk kat israel tu tak tentu lagikan dia nak buat cam tu. lu ingat dia ada masa ke.

kalau buat pun dah awal2 lagi kene taruk dlm lokap ISA dorang. lu orang nak kechio ISA kat sini cam cibai lu pikir la sendiri ISA kat israel cam mana.

stakat sengelintir je macam mana ar nak overthrow orang2 yang tengah berkuasa mutlak dalam serangan dorang...

peace? unity? dalam peperangan kau sama ada bunuh atau dibunuh je ar.

AJ said...

piahzadora mmg thumbs up la bai

israel mmg sial, pasal dah la amik tanah org pastu siap leh paksa2 org kuar mcm ethnic cleansing, giler la

lu org pikir la mcm kalo aku dtg umah korang pastu acu M16 kat pala lu org suh lu org kuar wa nak duduk sini, lu giler ke apa, mesti la lu org lawan balik bai walopun lu org akan mati

pastu wa suh lu org iktiraf rumah td rumah wa. kan insane tu blad!

karma ke apa ke wa rasa when the time comes israel sure terbalik bai

jumpakamu said...

dah israel rasa tanah tu memang milik diorang, diorang nak balik la. ni ala2 malaysia nak singapura balik.walaupun aku yakin tu takkan berlaku.

anti-anti said...

shaf,

kau nak perpaduan, bersatu padu?

ni,

http://www.bombinmagazine.com/blog/

tgk artis jewish2 semua bersatu padu memerangi sentimen-sentimen islam. itu ar orang panggil perpaduan yang kuat dan teguh.

bukan macam orang islam kan?

orang islam suka kutuk sama sendiri, suka nak buat sempadan antara umah2 semua panggil golongan ni ortodoks la kolot la tak progressive la yang satu lagi sebaliknya la pulak kan.

Shafi'e Hamdan said...

tak faham faham gak korang ni.

aku letak gambar tu sebagai contoh. aku pilih gambar tu sebagai satu contoh ekstrim. kalau setakat nak letak gambar perpaduan, letak gambar team bola pun lepas.

msg yang aku nak sampai kan sumpah tade kene mengena ngan yahudi dan muslim.

msg yang aku nak sampaikan ialah perpaduan. kita rakyat malaysia kalau korang usha betul betul mana berpadu sangat. mana ada adil untuk semua rakyat. itu je.

Anonymous said...

bukak entry baru je la.

AJ said...

shaf, wa paham apa lu citer

ketuanan melayu bai!

anti-anti said...

it's shaf whose too naive to discuss over the issue which he'd himself brought upon...

ketuanan melayu and unity? what an oxymoron.

as lebbeus wood had put it, 'one of the main problems in the present age of globalism and individualism is how to reconcile — and sustain — their paradoxical coexistence.

the subtext of this passage pin points an appreciation of power-to-change in the 'civilized' systems of the collective.

and your account is about the responsibilities of us and others in the societal and situational context.

the power-of-suggestion couldn't be weaker than the management of resources and mass conception.

if you think obama is being elected on a basis of democracy, then what underlies of white house policy that would only accept a christian as its president?do you really think america would accept a buddhist president, or muslim?

does not religion plays an intergral part in our society and the world, even? world leaders are trying their best to harmonise the balance on inter-religious faiths.

this is a transactional era, the late era of encompassing globalism which includes individualism, objects, ideas, etc. if you are still 10 years behind, then i shall bid you a good luck.

unless, if you have better idea than marx or hitler, then go ahead. because the current world leaders do not, and neither do i.

you might as well just shut up and listen to mogwai, really.

one must asks the idea of societal comfort vs. individual freedom before talking about unity.

AJ said...

anti-anti,

lu mcm copy paste la bai

apa yg shaf cube siratkan adalah betapa di negara ini kesatuan atau perpaduan masih goyah walopun dari luaran nampak cam takde apa2. at anytime the bomb can explode, only wait for the good time, the clock start ticking olready

anti-anti said...

since when it doesn't seem so on the surface? or you mean whatever is written here does not rely on integrity, or in other words, enlighnment of the unenlightened by the pseudo enlightened?

what is there for a such an obsolete agenda that is seeking for non-existence 'deus ex machina'?

perhaps our problem is in fact not a well read society? i don't know what bomb ticks you're talking about, we've seen enough explosive moments to date.

this is 2009, grow up boy.

anti-anti said...

btw, i clearly understood what is being said and i have given my opinions on the matter and how it should be tackled. if you can't discuss on the subject's response then, as i have said it, just go afloat like the rest of the weaken community which we've had enough in kuala lumpur.

all the dissings and musings do not do enough if we were to be trapped in different fantasies but same prison. just stick to what do best and contribute to something already. the real wonders of the internet is that even fish could talk.

really, i don't need anybody to tell what is the message to be addressed.

Shafi'e Hamdan said...

woah woah woah

lets take breather, i was interpreting seismic activity when i got emails of these comments.

terus aku interpret salah boss aku mengamuk aku hampr hilang kerja. kalau bulan depan aku homeless tau la aku sapa nak cari (assuming anti -anti knows how to speak malay)

ok lets make things clear.

1) I dont care, not the slightest bit if Obama won the election.

2) I dont a give a shit to the fact that u need to be a christian to run for white house.

3) I dont care about Marxism

4) Im not bothered at all by America, Israel and Palestine. They can fight all they want just stop killing the innocents.

5) I am not a pro bumiputera =)

6) I dont listen to Mogwai

Its good to know that we have people with like anti-anti that, I assume, reads alot. I have mad respect since the shits Ive been reading are only scientific litreatures. If only I gain the same respect for that. But owh well, I dont give a shit because at the end I am living for me and for me only.

I am the least patriotic Malaysian you could possibly find. The only thing I have ever received from Malaysia is my Identification card and my passport.

Fair enough, I guess I should start thanking Malaysia for those 2 items.

I dont really see where anti-anti is going, not because he is being an oxymoron or he isnt capable of transmitting the message across, its only because he sounded really really angry. Which I really dont understand why. Maybe he had personal experience with this sort of issue, or maybe he actually knows me and theres some personal grudge going on, i dont know.

All I want is, justice to all. Thats all. If today I receive an apple, therefore you should receive an apple too! Its not really a hard concept is it??

I have no idea how to tackle this issue, its not like I can actually say something without getting myself fucked.

Why cant we get along with each other? Is it because some group of people are more in favor by others and some are not?

The reason why I wrote the post is only because I know there are a bunch of people in Malaysia that are obviously unhappy with things,including me.

SO yea, this isnt really a massive fight back to anti-anti and its making me look shit, but honestly, Im not bothered at all.

I would prefer to solve how to prevent oil companies from spending approximately £400 million pounds for a drilling to take place in the deep sea area with the probability of retrieving Hydrocarbons is 40%. You know why I prefer to solve that? Because if I do, Ill end up with a contract of £1 million pounds a year. Happy me! =D

PS: Lu over sial anti-anti. Lepak ah, pegi dengar Mogwai, baru post rock siit kan? Isap dam sikit... layann jeee. ari tu concert die pegi??



SO, my point is,

Shafi'e Hamdan said...

to anti-anti

jangan la cakap aku ni naive la, oxymoron la this and that. Do u actually know me that well?

Adakah kau nak aku berentak rebel? Aku pernah berentak camtu, hasilnya? aku kena lari pergi Russia. Hidup aku musnah.

anti-anti said...

why does talking critically and being analytically appropriate on a topic has to be from exhausted mind, or something? i'm chilling like gilligan when i was typing and i still am. it doesn't require anything much actually, as long as you don't waste your energy on things like mogwai, fhm.

i'm not mad or anything, why are you taking things personally? there was nowhere in my reply that i called you 'oxymoron', only my response to idea brought up by AJ that ketuanan melayu that is tied down with your unity message.

i have rationalised a lengthy point, but i still get such a reply that doesn't discuss over the response/problems/matters. we've being asked to be analytical by you and now you're the one who is not being analytical.

it's good that you're actually doing something to pursue into something really hard, and being deserving for that matter, but being a self-aggrandizing person does not.

well i guess by now, you should know well why is the unity in our country had been weaken by people like you, perhaps?

Shafi'e Hamdan said...

owh yea my mistake im sorry u did not use the word oxymoron towards me.

perhaps it is my sort that is causing the country to weaken, i dont deny the possibility.

owh chilled like gilligan were you? good to know.

I did mentioned the fact that I have no idea how to tackle the problem. Not the slightest clue.

Therefore I am relying on the readers of this blog to be analytical. Believe me, sociology and politics arent exactly my strength.

Well I thank you for your opinion, after all, this is what this blog is all about. Hence the address "So apa pendapat you all, huh?"

Readers should take you as an example

WOI KORANG! IKUT LA SIKIT SI MAMAT or MINAH bBERNAMA ANTI-ANTI NI...DIA ANALITIKAL, ADAKAH ANDA?

anti-anti said...

whatever system that exists is a result of what we allow ourselves to.

i've seen enough of malay blogs that are some sort cultural, political, economic commentaries on the basis of merely being self-aggrandizing, negative, non-substantial.

the worst case on this would be those commenting on Islamic matters. just how much do they know of the teachings where by, most are only reading the Quran as literature.

for i, one of a loyal readers of this blog, cast my castle in the air that this blog won't turn out to be another akutakpeduli nor those within the same league. as i've said, whatever we aspire may be virtue, but again, to be trapped in different fantasies but the same prison is turbulent.

from time to time, i come here during my lunch break, while enjoying nice cuppa of tea and chicken croquettes to enjoy each of your writings.

i have my respect for you mr. shaf-dan. i know you still rebel anyhow.

Shafi'e Hamdan said...

aww thanx man, we Top Boyz would like to thank you for your commitment towards this blog.

My sincere apology for the wrong accusation that Ive made.

Please do continue reading this blog.We are honoured to have your kind reading this blog.

Susah ah nak rebel bro...Ingat senang nak lari pegi Russia again? Nak kene beli invitation letter la apa la. Paling hebat pun aku boleh lari pergi Zimbabwe. Mugabe je yang faham situasi aku.

farn. said...

anti-anti, respect.

sexy back said...

mogwai best apa

AJ said...

hahaha cam haram lu org berdebat wa pun dah lost.

well to me what Shaf said is rite dowh, skrg dunia dah global so kalo aku dpt apple Shaf pun patut dpt apple la kan <----- assuming sama hardwork la

just check it out wif my brother yesterday, in order to receive huge amount of loan from some of company saying "tolong bumiputera" u need to get an U**O signature

fuck

Dari mana?

Analytics