Wednesday, 7 January 2009

Bahasa Pasar 101: Pika


Pe citer blad? Sebelum ko belajar bahasa pasar ni ko kena tahu binatang Pika ni apa. Dia bukan jenama coli awek ko yang dari Eropah tu, itu La Senza. Pelukis Pokemon pun ambik inspirasi dari binatang sial ni. Binatang Pika ni rupa cam hamster sikit dan ko leh jumpa dia kat Asia atau Eropah Utara. Pasal kes pemanasan bumi atau global warming, binatang ni akan pupus sebab kulit dia tebal bai, semakin panas cuaca, semakin crack ah diorang. Ko Wikipedia je la.

Jadi camana nak guna Pika sebagai perkataan?
Contoh ayat: (berdasarkan gambar pertama) 
Budak baju hitam: "Wei, ko tau tak camana nak baca?"
Budak baju putih: "Err...err...er...therree...was...a...crok-..o..dilay"
Budak baju hitam:"Crocodile la! Ko ni, kerut muka macam Pika, kalau tak tahu cakap je la"
Bebudak kecik: "Ha! Ha! Ha! Pika! Pikaa!"
Budak baju putih: *berlinangan air mata* 

Sekian,
Kwaidan 'masih sharp' Tarmizi

10 comments:

errk, kenyang said...

sorry kwai, ada lagi ke family value "abang ajar adik"? dulu rumah kecik memang ada study joint corner (rumah tak banyak furniture). sekarang rumah kecik, baik lepak bawah/tepi blok tengok 3gp. kalau rumah besar, lepak bilik online blog la, page warna warni.

aj said...

hahahah cam pika la lawak lu bro

tp baru wa tau

mmg wujud ye menatang nama pika ni

pika + demon = pokemon?

hohohohohoh

Shafi'e Hamdan said...

fuck sial

semi said...

dude, apa kata letak gamba lu sebagai contoh.
baru kasi orang lain gelak... ennn ennn...

silap2, langsung tak boleh blah..

Kwaidan Tarmizi said...

semi: bai, bahasa pasar 101 webster tu gambar aku blad.

ko ni, sure jenis kat kelas orang kacau sikit ko tetiba guna card agama dan moral untuk defend diri. lek la blad. dah melayu asli muka cam tu, takkan aku nak guna orang celup.

plus, mana aku pernah kutuk fizikal atau rupa orang, aku suka guna gambar yang mengaitkan dengan situasi dalam konteks paling tepat. dah gambar tu boleh mewarnakan sebuah gambar yang paling relevan untuk ayat aku. sebab tu aku guna tu.

jing oh jing. ko kena minum teh suam.

semi said...

lek la blad...
3 ayat gua tu takde pun nak imply apa2 gua pakai card agama what not. jgn la lompat kan senjata lagi ok.. lagipun, ni kan internet... enn enn. kalu lu rasa offended ngan ayat gua, gua sorry ok..

(tapi, bab agama, YES gua ada agama, blad)

PinkCherry said...

Pikachu!!! Cute! Suka! Clefairy lagi suka!
Soalan bonus: Clefairy inspired dari binatang apa?

grabulasa said...

itu adi putra boy genius la wei........jgn main2....8 tahun dah boleh solve add maths problem

Jack Lingam said...

gila kau orang umur lapan tahun buat addmaths? apa lancau? aku umur 20 baru tau kira x atau y itu apa...

mak bapak dia bagi makan buku ke apa? aku bajet tua nanti dia jadi gigolo macam awek kat manchester tu dulu keh keh keh.. kata stress kecik kecik... dapat lepas daripada mak bapak jadi wild arr macam aku keh keh keh

Shafi'e Hamdan said...

wa ngan armaya baru je sebok sebok usha awek pandai maths kat manchester tu semalam.

due due excited sebab die berdarah melayu

Dari mana?

Analytics